Door de Zeven Heerlijkhedenheide

Antwerpen ·
Mol ·
Calimero

Taverne-binnenspeeltuin Calimero is een fijne plek voor een tussenstop. Of je nu grote, kleine of helemaal geen honger hebt, Calimero zet doorlopend je droom om in realiteit. In de zomer zit je hier zalig op het ruime zonneterras, terwijl de kinderen zich uitleven in een jungle van klimtouwen en hindernissen.

Telefoonnummer
014 37 79 92
Website
www.calimeroretie.be
't Meulezicht

Vanaf het terras van deze taverne heb je een idyllisch uitzicht op de watermolen van 1765.

Telefoonnummer
014 37 18 18
Taverne De Watermolen
Telefoonnummer
014 37 97 15
Vijverzicht

Aan de ingang van het Campinastrand vind je een taverne met leuk terras.

Telefoonnummer
014 37 20 49
Postel Ter heyde

In het rustige water van de kanaalkom duiken algauw waterplanten op die een ideale hechtingplaats zijn voor visseneitjes. Vlak bij de waterkant is er het terras van taverne Postel Ter Heyde, bij fietsers ongetwijfeld een van de populairste stopplaatsen in de Kempen.

Telefoonnummer
014 37 23 21
Website
http://www.postelterheyde.be
Brasserie De Blauwe Kei

Het kanalenkruispunt is een geliefkoosd trefpunt voor fietsers, die op het terras van deze brasserie graag even halt houden. Chris en Cor bieden een bijzonder uitgebreide kaart aan dranken, kleine en grote gerechten aan. Achteraan hebben zij een groot terras met kinderspeeltuin aangelegd.

Telefoonnummer
011 55 16 82
Website
https://www.deblauwekei.be
Café de Primeur

De Primeur is een gezellig café in Mol-Sluis waar je steeds terecht kan voor een frisse pint, een lekkere portie mosselen (in het seizoen),... Meer dan 100 bieren verkrijgbaar.

Telefoonnummer
014 31 64 11
Jakob Smitsmuseum

Jakob Smits (1855) is een van de grootste Vlaamse schilders. Hij kwam in 1888 naar Mol-Achterbos en bleef er tot zijn dood in 1928. In die veertig jaar schiep hij een oeuvre dat door August Vermeylen 'een hoogste glorie van kunst' genoemd werd. In zijn Kempense landschappen en figuurstukken, Bijbelse taferelen en portretten tast hij naar de ziel van de mens, naar de kern der dingen. Het Jakob Smitsmuseum werd geopend in 1977 en uitgebreid in 1996. Het is gevestigd in de voormalige pastorie van Mol-Sluis, een landelijk gebouw uit 1892 dat een voortreffelijk kader vormt voor het werk van Jakob Smits. Het bevat dertig schilderijen, meer dan zeventig tekeningen en al zijn etsen. In het museum hangt ook werk van kunstenaars van de Molse schildersschool.

Telefoonnummer
014 31 74 35
Openingsuren

Van woensdag tot zondag van 13 tot 17 u. Tijdens vakantieperiodes en tentoonstellingen ook open op dinsdag. Voor groepen na afspraak.

Website
http://www.jakobsmits.be
De Kleppende Klipper

Je ontdekt deze Kleppende Klipper op het Kempisch Kanaal op een van de mooiste plekjes van de Antwerpse Kempen. Het is een gezellige en luxueus ingerichte maritieme taverne waar je zowel voor een drankje, een lichte maaltijd of lekkere streek- en seizoenssuggesties (asperges, mosselen enz.) terechtkunt. Keuken van 12 tot 21.30 u. Oorspronkelijk was dit een Dortmundervrachtschip, dat zijn schepen die op maat gebouwd werden voor het kanaal Dortmund-Ems en soortgelijke kanalen in Noord-Duitsland. Dergelijke schepen kunnen tot 1.000 ton vervoeren; ze meten 66 meter in de lengte en zijn 8 meter breed. Uitbater en chef-kok Danny Vermeer kocht dit schip in het Poolse Szczecin, voer ermee naar Rotterdam, verder naar Antwerpen en ten slotte naar Rupelmonde, waar het verbouwd werd. Danny verankerde deze maritieme kroeg aan de kade in Mol. De toog van de taverne oogt als een schip. En de naam? Die verwijst naar een verhaal van striphelden Suske en Wiske. Weduwe Vandersteen nam immers het meterschap van dit schip op zich.

Telefoonnummer
014 81 77 22
Openingsuren

Van dinsdag tot zondag vanaf 11 u.

Website
http://www.kleppendeklipper.be
Tuinterras Kapellerhof

Dit café-restaurant van de familie Luijten is uiterst rustig en groen gelegen vlak bij de Belgisch-Nederlandse grens. Het voorvoegsel 'tuinterras' schetst meteen de unieke omgeving waarin je kunt eten en drinken. Het terras is namelijk weelderig omgeven door bloemrijke thematuinen waarin beeldhouwers hun kunstwerken hebben neergezet.

Telefoonnummer
Openingsuren

Van april tot september van dinsdag tot zondag.

Website
http://www.kapellerhof.nl
Atoomdorp

Langs het kanaal van Herentals naar Bocholt zie je aan je rechterkant witte appartementsblokken en woningen: het Atoomdorp. Vooral de woonblokken met appartementen en studio’s geven ons een beeld van de architecturale geschiedenis uit de jaren 50. Hun gestandaardiseerde elementen en materialen zijn de niet-onomstreden Zwitsers-Franse architect Le Corbusier(1887-1965) schatplichtig

SCK-CEN

De eerste Belgische kernreactor, de BR1 (‘Belgian Reactor 1’), trad in 1956 in werking in het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol. In totaal kwamen er vier reactoren, die alle ten dienste staan van wetenschappelijk onderzoek. In 1990 nam het VITO (Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek) de niet-nucleaire activiteiten over.

Watermolen

Het verval op de Kleine Nete in Retie is een godsgeschenk voor molenaars en kajakkers, maar vormt voor vissen een serieuze hindernis. Via een ommetje, een visnevengeul met negen trappen, geraken ze toch aan hun paaigebieden. De eerste graanwatermolen verrijst hier in de 17e eeuw. Watersportliefhebbers vertrekken hier voor een afvaart.

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw

Aan de drukke steenweg Turnhout-Mol ligt de bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw (1665). Prachtige glas-in-loodramen tonen de geschiedenis van de gebedsplek. Glazenier Jan Huet maakte de kunstig gebrandschilderde ramen. Het kapelletje doet nog altijd dienst voor christelijke vieringen zoals huwelijken, doopsels en jubilea.

Baileybrug

Een van de laatste originele Baileybruggen uit de Tweede Wereldoorlog ligt in Mol en is een restant van het geallieerde offensief Operatie Market Garden in september 1944. Het vanuit militair oogpunt geniale ontwerp van de Baileybrug ontstond in de hobbykamer van de Brit Donald Bailey, medewerker bij het ministerie van Defensie. Zijn oversten vonden het idee achter een van zijn modelbouwbrugjes bijzonder geschikt om in korte tijd, zonder hijskraan of speciaal gereedschap een brug te bouwen die bovendien zware lasten kon dragen. Er worden telkens brugsegmenten van 3 m doorgeschoven, tot 60 m ver.

Norbertijnenabdij van Postel

De abdij van Postel, midden in de Kempense bossen, is de draaischijf voor vijf prachtige wandelingen. De abdij werd gesticht in de 12de eeuw. Met uitzondering van de nog gedeeltelijk romaanse abdijkerk dateren de abdijgebouwen grotendeels uit de 17de en de 18de eeuw. In de kruidentuin met aanpalend kruidenlaboratorium kun je de heerlijkste geuren opsnuiven. De abdij heeft een mooie bibliotheek uit de 17de eeuw met talrijke waardevolle werken waarvan een gedeelte te bezichtigen is tijdens de rondleidingen. In het interieur van de kerk zijn diverse kunstwerken bewaard. Er is ook een bezinningscentrum, geopend voor individuen en groepen die enkele dagen op bezinning willen komen en mee willen leven in het gebedsritme van de abdij. In de kaasmakerij worden de diverse Postelse abdijkazen geproduceerd.

Telefoonnummer
014 37 81 21
Website
http://www.abdijpostel.be
Schaapsgoorbrug

Tot vlak voor de Eerste Wereldoorlog stond op deze plek op de Witte Nete een olieslagmolen die raapzaad en koolzaad vermorzelde tot smout en veevoeder. Een half ingegraven molensteen herinnert nog aan die activiteit.

Kruidentuin Abdij van Postel

Broeder Guy Van Leemput (1955) is sinds 1974 norbertijn in de abdij van Postel en herstelt een middeleeuwse traditie in ere door het kweken van kruiden om ze als geneesmiddel te gebruiken. De norbertijn is auteur van twee populaire boeken: Het kruidenboek van broeder Guy en Heilzame kruidenrecepten van broeder Guy (2010). De kruidentuin vlak bij de abdijkerk is vrij te bezoeken.

Taverne Abdij van Postel

Het abdijbier van Postel wordt niet ter plekke gebrouwen, maar door brouwerij De Smedt in Opwijk. In de tavernes bij de abdij proef je van 'de dubbel' en 'de blonde' van het vat. In het abdijwinkeltje kun je naast deze twee biertypes ook de Postel Tripel op fles kopen. De abdijkaas komt wel uit de eigen kaasmakerij.

Telefoonnummer
014 37 23 88
Website
http://www.abdijpostel.be
Taverne Het Jagershof

Gezellige taverne met tuinterras. Eenvoudige kaart met lekkere klassiekers.

Telefoonnummer
014 43 60 73
Ecocentrum De Goren

In Ecocentrum De Goren kun je terecht voor alle mogelijke info over wandelen, fietsen, dagrecreatie en watersporten. Een kleine educatieve tentoonstelling toont het belang van een goed ecologisch beheer van het Molse waterrecreatiegebied. Er staat een drankenautomaat en buiten kun je picknicken op het gras.

Telefoonnummer
014 81 66 07
Openingsuren

weekdagen van 9 tot 16.30 u.

Website
http://www.ecocentrum.be
Toon meer (+)Toon minder (-)

Deze route verkent het overgangsgebied tussen de Noorder- en de Zuiderkempen. Vanuit Mol, bekend wegens zijn Zilvermeer en Rauwse Meer, zijn nucleaire activiteiten en zijn Jacob Smitmuseum, gaat het via Postel - een deelgemeente van Mol - en de Zeven Heerlijkhedenheide naar het Nederlandse Bergeijk. Vandaar zet je koers naar de Blauwe Kei, een kanalenkruispunt met tal van terrassen en hierdoor een gewaardeerde pitstop voor fietsers. Door een landschap van schrale gronden en zandwinningsputten gaat het terug naar Mol.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsbox Vlaanderen

Knooppunter fietsbox Vlaanderen: nu met digitale navigatie-app

Deze Knooppunter fietsbox verzamelt de mooiste fietsroutes van Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook die de fietser de meest complete info in de meest compacte vorm biedt, inclusief de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen de knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.

Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.
Bij elke route hoort ook een fietskaartje met aanduiding van de fietsknooppunten. Je vindt de meest actuele versie van die kaartjes op deze website.

Nieuw! Vanaf nu kun je alle Knooppunter-info ook tijdens het fietsen probleemloos én gratis raadplegen via de digitale navigatie-app. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een opgeladen smartphone met internettoegang.

€29,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.