In het land van Reynaert

Sint-Gillis-Waas · 50 km

Klik hier voor de korte versie van 21 km

Sint-Gillis-Waas · 21 km

Klik hier voor de lange versie van 50 km
Oost-Vlaanderen ·
Kemzeke · Stekene · De Klinge · Sint-Gillis-Waas ·
Free Foxes

Het Land van Waas is het land van Reinaert. Met haar beeldengroep Free Foxes uit 2009 legde beeldend kunstenaar Caroline Coolen duidelijk een link naar het dierenepos Van den vos Reynaerde.

Stadsmolen

Hulst pronkt met een goed bewaarde stadsomwalling van 3,5 km. Je kunt boven op de wal helemaal rond het stadje wandelen of fietsen. Zo heb je een mooi zicht op de compacte binnenstad en de waterpartijen en bolwerken die de vesting ooit beschermden. Onderweg passeer je hoog op de dijk de mooie Stadsmolen van Hulst.

Bollewerckpoort / Keldermanspoort

Deze middeleeuws poort uit 1506 werd ontworpen door de Antwerpse architect de Waghemakere. Let op het beeld van kunstenaars Kathleen Verhegge en Ronald de Maet. Het symboliseert hoe de overwonnene met gebogen hoofd zijn zwaard aanbiedt aan de overwinnaar.

Hof Sanders

Het exacte bouwjaar van dit kasteel is niet bekend, maar op basis van stijlkenmerken wordt het rond 1600 gedateerd. Op architecturaal vlak is het kasteel een typisch voorbeeld van de traditionele stijl waarbinnen zandsteen en baksteen op een harmonieuze manier met elkaar worden verwerkt. Alleen de linkergevel en de toren zijn authentiek. De rechtergevel is eind jaren vijftig van de vorige eeuw volledig verbouwd. De eerste bewoners van het kasteel waren de familie Sanders. Later kwam het gebouw in het bezit van andere adellijke families zoals Thierijn, de la Kethulle en de Moerman d'Harlebeke. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het kasteel opgeëist door de Duitsers. De benedenverdieping diende als woning voor de officieren terwijl de bovenverdieping ingericht werd als gevangenis. In 1950 onteigende het gemeentebestuur het intussen vervallen kasteel van zijn laatste private eigenaar, burggraaf De Vaulogé. Een ingrijpende verbouwing onder leiding van architect De Boom tussen 1957 en 1961 zorgde ervoor dat het gebouw vanaf 1961 dienst kon doen als gemeentehuis.

Telefoonnummer
03 727 17 00
Openingsuren

Alle werkdagen van 8.30 tot 12 u.

Website
http://www.sint-gillis-waas.be
Stekene
Stekene is een woongemeente in het Oost-Vlaamse Waasland bij de grens met Nederland, ten zuiden van de N49 Antwerpen-Knokke. Het landschap wordt gekenmerkt door beboste stuifzandruggen, overblijfselen van vroegere zeeduinen. Een deel van de bevolking werkt in de land- en tuinbouw en in de veeteelt. In Stekene kun je enkele interessante bezienswaardigheden ontdekken. Uit archeologische vondsten blijkt dat Stekene al in de prehistorie bewoond was. De Stekelburg, een 10de-eeuwse versterking tegen de Noormannen, vormde de kern van het jachtverblijf van de Vlaamse graven. Aan het eind van de 12de eeuw werd in Klein-Sinaai de Boudeloabdij gesticht. De monniken speelden een belangrijke rol in de ontginning van landbouwgronden. In de 17de en de 18de eeuw werd de gemeente geteisterd door zware overstromingen. Na de teloorgang van de vlasindustrie begon een periode van langzame heropbouw.
Telefoonnummer
03 790 02 11
Website
http://www.stekene.be
Sint-Gillis-Waas
Sint-Gillis-Waas is een woondorp in het noorden van Oost-Vlaanderen, bij de grens met Nederland. De gemeente ligt 5 km ten noorden van Sint-Niklaas, aan de expresweg Antwerpen-Knokke. In het groene polderlandschap liggen heel wat 18de- en 19de-eeuwse boerderijen, maar op toeristisch vlak is vooral de natuur de belangrijkste troef. Deelgemeente De Klinge deelt een bosgebied met het naburige Stekene, nl. het Stropersbos. De Meerdonkse Grote Geul-kreek strekt zich ook uit tot de gemeente Beveren. De geschiedenis van Sint-Gillis-Waas gaat terug tot de vroege 12de eeuw, toen een edelman zich kwam vestigen in wat later 'De Kluize'werd genoemd. Het gebied werd daarna eigendom van o.a. de Gentse Sint-Pietersabdij. Geleidelijk aan begon men aan de drooglegging van de zware Scheldepolders. Zoals de naam het zegt, was de gemeente Meerdonk vroeger een verhevenheid in een waterrijke omgeving. De geschiedenis van Sint-Pauwels zou teruggaan tot de Frankische tijd. In 1648 werd De Klinge gescheiden van het Nederlandse Clinge. De aanleg van de expresweg Antwerpen-Knokke was van groot belang voor de economische ontwikkeling van de streek.
Telefoonnummer
03 727 17 00
Website
http://www.sint-gillis-waas.be
Bistro De Route

Deze bistro met terras is een uitstekend plekje om te verpozen. Je ziet er een grote foto van het vroegere stationsgebouw.

Telefoonnummer
03 707 15 67
Website
http://www.bistroderoute.be
Café De Oude Statie

Een stemmig plekje om halt te houden is het vroegere stationsplein van De Klinge. Een stoomlocomotief, een laadmal en vooral Café De Oude Statie zijn de getuigen van dit spoorverleden.

Telefoonnummer
03 430 97 29
Dierenepos Van den Vos Reynaerde

Reinaert de Vos, Tiecelyn de Raaf, Cante cleer de Haan, Tybeert de Kater en Bruun de Beer zijn de personages uit het bekende epos Van den Vos Reynaerde zich afspeelt in het Waasland en voor een deel ook in het aangrenzende deel van Zeeuws-Vlaanderen. Het dierenverhaal werd in het midden van de 13de eeuw geschreven, met in de hoofdrol uiteraard de listige vos Reynaert, die met zijn sluwe streken de waarden en normen uit die tijd stevig op de korrel neemt.

Telefoonnummer
't Croissantje

Even verpozen kan op het terras van 't Croissantje. Je hebt er meteen ook een uitzicht op het neogotische gemeentehuis en de gotische Heilige Kruiskerk, de oude dorpspomp (1873) en - als vanzelfsprekend! - een beeld van Reinaert.

Telefoonnummer
03 779 95 67
Openingsuren

Van maandag tot zaterdag.

De Meerpaal

Een leuk plekje om halt te houden is De Meerpaal, een taverne die uiteraard niet toevallig zo heet.

Telefoonnummer
Openingsuren

Van donderdag tot dinsdag.

Sint-Willibrordusbasiliek

De Sint-Willibrordusbasiliek (1535) werd in 2009 verkozen tot mooiste kerk van Nederland. De 60 meter hoge toren bood de Duitse bezetter tijdens WO II een 'fenomenaal' en dus controlerend uitzicht over de Westerschelde. Voor de basiliek memoreert een fraai beeldhouwwerk het feit dat Hulst ('Hulsterloo') genoemd wordt in het Reynaertepos.

Telefoonnummer
Spaans Kwartier

Het Spaans Kwartier ligt bijna pal op de Belgisch-Nederlandse grens. De naam verwijst naar de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) en het Spaanse garnizoen dat hier ingekwartierd lag. Dit gehucht is ook de geboorteplaats van de broers-wielrenners Alfons (1910-1995) en Gustaaf De Loor (1913-2002), die, toeval of niet, vooral furore maakten in de Ronde van ... Spanje! De jongste ging de geschiedenis in als de winnaar van de allereerste Vuelta in 1935. Het daaropvolgende jaar won hij opnieuw en eindigde zijn broer Fons tweede. Tot op vandaag is het nog altijd een uniek gegeven dat twee broers in een grote rittenwedstrijd de hoogste trappen van het podium bezetten.

Telefoonnummer
De Koerier

Naast de monumentale Sint-Egidiuskerk (1875) kun je even verpozen op het terras van De Koerier.

Telefoonnummer
03 770 61 62
Openingsuren

Van donderdag tot dinsdag.

Domeinbos Stropersbos

Het Stropersbos is een bos dat ooit deel uitmaakte van het jachtgebied van de Vlaamse graven. Het leent zich met zo'n 500 ha perfect voor een fikse wandeling. Vroeger was het gebied een mozaïek van waardevolle biotopen zoals elzenbroekbossen, heidevelden en heischrale graslanden, die ondertussen in Europa vrij zeldzaam zijn geworden. Dankzij enkele ingrepen werden ideale omstandigheden gecreëerd om deze typische habitats opnieuw de kans te geven zich optimaal te ontwikkelen. Je kunt hier genieten van schitterende natuur in een landschap van weleer. Voorts kreeg het Stropersbos er een paar extra attracties bij zoals een speelbos, een laarzenpad, een speciale route voor andersvaliden en twee begrazingsblokken voor schapen, Gallowaykoeien en Konikpaarden, een bivakzone en enkele wandelpaden.

Telefoonnummer
Website
http://www.natuurenbos.be/Domeinen/Oost-Vlaanderen/Stropersbos
Clingense bossen

De Clingelse Bossen heten op Belgisch grondgebied 'Stropersbos'. Tijdens de wereldoorlogen was dit uiteraard zeer geschikt terrein voot tropers en smokkelaars!

Toon meer (+)Toon minder (-)

Vanuit Sint-Gillis-Waas verken je het noordelijkste deel van het Waasland, een overwegend agrarisch gebied waar de in oorsprong drassige en venige gronden in de vroege middeleeuwen werden geïrrigeerd en ontgonnen. Niet te verwonderen dat dit de gedroomde setting was voor het alombekende dierenepos Van den Vos Reynaerde. Over de landsgrens ontdek je de historische stad Hulst, met zijn heropgebouwde stadspoorten en -wallen en de kleurrijke tulpenvelden in de buurt.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsbox Vlaanderen

Knooppunter fietsbox Vlaanderen: nu met digitale navigatie-app

Deze Knooppunter fietsbox verzamelt de mooiste fietsroutes van Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook die de fietser de meest complete info in de meest compacte vorm biedt, inclusief de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen de knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.

Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.
Bij elke route hoort ook een fietskaartje met aanduiding van de fietsknooppunten. Je vindt de meest actuele versie van die kaartjes op deze website.

Nieuw! Vanaf nu kun je alle Knooppunter-info ook tijdens het fietsen probleemloos én gratis raadplegen via de digitale navigatie-app. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een opgeladen smartphone met internettoegang.

€29,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.