Op het stalen ros

Dendermonde · 41 km

Klik hier voor de korte versie van 23 km

Dendermonde · 23 km

Klik hier voor de lange versie van 41 km
Oost-Vlaanderen ·
Dendermonde · Sint-Gillis-Dendermonde · Denderbelle · Wieze · Moorsel · Aalst · Hofstade · Gijzegem · Herdersem · Mespelare ·
Brusselse Poort

Sinds de ontmanteling van de stadsvesting in 1872 vormt de Brusselse Poort niet meer de toegang tot de binnenstad voor wie vanuit Brussel komt. Via de recent gerenoveerde neoklassieke poort uit 1824 kun je nu wel het stadspark binnenwandelen. Mooi om te zien is dat ook het valbrugmechanisme met kettingwielen en geleidingssysteem bewaard is gebleven.

Jazz Centrum Vlaanderen

In wat oorspronkelijk het ‘laboratorium’ was van de militaire kazematten (de plek waar de kwaliteit van het buskruit wordt getest) en de munitiedepots die gebouwd werden tussen 1814 en 1830, weerklinkt nu nog enkel jazz. Behalve het Jazz Centrum Vlaanderen (in het oude lab) bevindt er zich ook de roemruchte jazzclub Honky Tonk, in 1965 opgericht door Bert Heuvinck.

Telefoonnummer
052 52 04 66
Website
www.jazzcentrumvlaanderen.be
Belfort
Het Belfort van Aalst bestaat, zoals je zult zien, uit drie gebouwen: het Gebiedshuisje, het Schepenhuis en het Belfort zelf. Enkele jaren geleden werd het monument knap gerestaureerd. Op de toren van het Belfort prijken beelden van twee ridders met de wapens van Aalst en Vlaanderen. In de toren laat de beiaard met zijn 52 klokken elk kwartier van zich horen. Het is een van de oudste mechanische carillons van België.
Telefoonnummer
Openingsuren
Het belfort kan niet bezocht worden.
Vleeshuismuseum
Wie graag meer wil weten over het legendarische Ros Beiaard en de geschiedenis van Dendermonde, zal met plezier een bezoek brengen aan het Vleeshuismuseum, ondergebracht in het gotische Vleeshuis (1460-1462). Op de gelijkvloerse verdieping maak je kennis met de Dendermondse Ommegang, het Ros Beiaard en de lokale schuttersgilden. Op de eerste verdieping krijg je een overzicht van diverse aspecten van de middeleeuwse en postmiddeleeuwse maatschappij in Dendermonde en omgeving. Archeologische vondsten worden tentoongesteld op de zolderverdieping.
Telefoonnummer
052 21 30 18
Openingsuren
Van 1 april tot en met 31 oktober: dinsdag tot en met zondag van 9.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 18 uur. Open op pinkstermaandag.
Website
http://www.dendermonde.be
Standbeeld Dirk Martens
Standbeeld van Dirk Martens (1446-1534), die de boekdrukkunst in de Zuidelijke Nederlanden introduceerde. Hij promootte eveneens het humanisme. Het standbeeld werd op 6 juli 1856 onthuld, in het bijzijn van de hertogen van Brabant. Het is een ontwerp van beeldhouwer Jean Geefs en werd bij Vittoz in Parijs in brons gegoten. Door de verkleuring van het brons kreeg het beeld zijn eigen Aalsterse naam: 'De zwarte man'.
Telefoonnummer
Openingsuren
Doorlopend te bezichtigen.
Stadhuis Aalst

Een opvallend complex is dit stadhuis van Aalst. Enerzijds heb je het Landhuis dat teruggaat tot de 17de eeuw. Het monumentale voorgebouw is twee eeuwen jonger en heeft een laatclassicistische gevel. Wil je binnen een kijkje nemen, dan moet je een beroep doen op een gids. Die zal je meenemen naar de feestzaal en de trouwzaal, de twee blikvangers van het gebouw.

Telefoonnummer
053 73 21 11
Website
http://www.aalst.be
Stadhuis Dendermonde

Het stadhuis van Dendermonde heeft in de loop der eeuwen heel wat verbouwingen ondergaan, maar werd in 1914 volledig verwoest door een Duits bombardement. Alleen de buitenmuren bleven gespaard. De spits van het belfort en de veertig klokken van de beiaard ploften neer op de markt. Ook het stadsarchief ging in de vlammen op. In de jaren twintig van de vorige eeuw kreeg het nieuwe stadhuis zijn vorm in neogotische stijl. In de zomer is de voorgevel versierd met elf heraldische vlaggen. Het belfort is in 1999 door Unesco erkend als werelderfgoed. De huidige beiaard kreeg een grondige restauratie in 2005 en telt 49 klokken met een totaal gewicht van 6.800 kg. Daarmee bezit Dendermonde een zogenaamde volledige beiaard naar de Mechelse standaard. In het stadhuis hangt een collectie schilderijen die hoofdzakelijk tot de Dendermondse schildersschool behoren.

Telefoonnummer
052 21 39 56
Openingsuren

Van april tot eind september: zaterdag, zon- en feestdagen 10 tot 12 u. en van 13.30 tot 18 u.; van oktober tot eind maart: zondag van 10 tot 12 u. en van 13.30 tot 16.30 u.

Website
http://www.dendermonde.be
Dendermonde
Dendermonde is wereldberoemd als de stad van het Ros Beiaard en de Vier Heemskinderen. Om de tien jaar wordt deze sage kleurrijk uitgebeeld in een grote Ros Beiaardommegang. De middeleeuwse reuzenommegang Katuit, op de laatste donderdag van augustus, is een ander topevenement dat jaarlijks vele duizenden folkloreliefhebbers naar Dendermonde lokt. Zowel het Ros Beiaard als de drie historische gildereuzen Indiaan, Mars en Goliath zijn door Unesco erkend als werelderfgoed. Andere troeven op cultureel vlak zijn de Honky Tonk Jazz Club, het Jazz Centrum Vlaanderen en het Cultuurcentrum Belgica. Los van deze topevenementen heeft Dendermonde als centrumstad nog heel wat te bieden. In de oude stadskern om de Grote Markt worden de historische monumenten (waarvan het belfort en het Sint-Alexiusbegijnhof beschermd zijn als werelderfgoed) afgewisseld met musea, standbeelden en een uitgebreid horeca-aanbod. Aan de stadsrand, verscholen in het groen, bevinden zich nog enkele goed bewaarde restanten van de vroegere vestingen (o.a. de gerestaureerde Brusselse en Mechelse Poort). Behalve de bezienswaardigheden in het stadscentrum zijn er in de zeven deelgemeenten volop wandel- en fietsmogelijkheden, ideaal voor een dagje uit.
Telefoonnummer
052 25 10 11
Website
http://www.dendermonde.be
Grote Markt Dendermonde

Sinds enkele jaren heeft Dendermonde een vernieuwde grote markt. Het resultaat is zonder meer geslaagd. Je kijkt er uit op fraaie gebouwen, het stadhuis (de voormalige lakenhalle met belfort), het Vleeshuismuseum en talrijke mooie gevels. In de zomer is het op de terrasjes zalig luisteren naar de klanken van de beiaard.

Telefoonnummer
Openingsuren

Doorlopend toegankelijk.

Ros Beiaard

Dendermonde wordt ook wel de Ros Beiaardstad genoemd. Dat heeft alles te maken met de legende van het Ros Beiaard en de Vier Heemskinderen, die teruggaat tot in de 15de eeuw. Voor een eigentijds beeld van dit folkloristisch paard moet je aan de rotonde aan de Brusselsestraat zijn in Dendermonde. Sinds 1995 prijkt daar het bronzen Ros Beiaard van kunstenaar Jan Desmarets. Het paard is 3,5 meter hoog en weegt anderhalve ton. In de opengewerkte buik van het paard zie je een kikker! De sokkel is gemaakt van Balegemse zandsteen. Om de tien jaar vindt in Dendermonde de Ros Beiaardommegang plaats. De volgende editie is in mei 2020.

Telefoonnummer
Openingsuren

Doorlopend te bekijken.

Den Ommeganck

In de gracieuze omgeving van de Grote Markt zijn er heel wat leuke terrasjes. Eén ervan is dat van Den Ommeganck, een historisch pand, want ooit was dit nog de zetel van de Academie voor Schone Kunsten. In deze brasserie zetten ze maandelijks een biertje in de kijker.

Telefoonnummer
052 22 66 01
Openingsuren

Van donderdag tot dinsdag.

Onder Den Dikken Eik

Blikvanger op het pittoreske dorpsplein in Wieze en beschermd als waardevol dorpsgezicht prijkt een gigantische oude zomereik, ter plekke gewoon 'den dikken eik' genoemd. En laat dat nu net ook de naam van het nabijgelegen café zijn! Het interieur dateert nog van 1930 en is als het ware een museum, inclusief draaiorgel en een zeldzame verzameling wafelijzers.

Telefoonnummer
053 78 97 89
Openingsuren

Donderdag en vrijdag van 14 tot 19 u. en na afspraak.

Barry-Callebaut

Valt die lekkere chocoladegeur je op? Logisch, want hier bevindt zich het bedrijf waar Octaaf Callebaut in de brouwerij van zijn grootvader Eugenius vanaf 1911 chocoladerepen en daarna ook couverturechocolade (in 1925) ging produceren. Die viel al snel in de smaak van vele chocolatiers, bakkers en confiseurs, vooral omdat Callebaut - ook vandaag nog - volledig van boon tot chocolade volgens traditionele recepten werkt. In 1996 fuseerde Callebaut met het Franse Cacao Barry om de Barry Callebaut-groep te vormen. Met een jaarlijkse productie van meer dan 250.000 ton is de chocoladefabriek in het kleine Wieze tegenwoordig de grootste ter wereld.

Telefoonnummer
De Graankorrel

In Moorsel vind je het bekende fietscafé De Graankorrel, een naam die verwijst naar het monument recht tegenover de zaak. Moorsel was namelijk ooit befaamd voor zijn hopteelt. De hele regio, de zogeheten Faluintjesstreek, gold zelfs als de hopschuur van Europa. Het terras van De Graankorrel is een mooi plekje om even te pauzeren. Naast Primus serveren ze hier ook Keizer Karel Blond, Tongerlo Blond en Kriek Mystic van het vat.

Telefoonnummer
053 39 62 04
Website
http://www.eethuisdegraankorrel.be
Leirekensroute

Dit fietspad volgt de bedding van de voormalige spoorweg van Antwerpen-Zuid naar Aalst. Hij werd geopend in 1879 en kreeg al vlug de bijnaam 'Leirekensroute', naar de machinist die vaak actief was op deze Lijn 61, ene Valère - in de volkstaal Leire. In 1976 werden de sporen weggehaald. Tussen Londerzeel en Aalst is de route nu een populair fietspad.

Telefoonnummer
Graaf van Egmont

Voor een leuk terrasje zit je goed bij de Graaf van Egmont, een brasserie waar ze ook allerlei gerechten serveren, in grote porties en goedkoop.

Telefoonnummer
053 77 56 74
Openingsuren

Van donderdag tot dinsdag.

Lijn 57

Het kaarsrechte traject verraadt dat dit pad ooit een spoorbedding was. Het gaat om Lijn 57, die vanaf 1853 Aalst met Oudegem verbond en later doorgetrokken werd tot in Lokeren. In 1964 kwam een einde aan zowel reizigers- als goederenverkeer en werd het tracé ingericht als fietspad.

Telefoonnummer
Kasteel van Gijzegem

Van het oorspronkelijke landgoed van de familie Goubau, heren van Gijzegem en Mespelare, zijn enkel het schilderachtige Pachthof, de rechthoekige omwalling en de toegangspoort (1780) bewaard gebleven. Het middeleeuwse slot (1209) werd in 1614 verwoest en vervangen door een nieuw, dat op zijn beurt in 1954 werd gesloopt en vervangen door een moderner gebouw.

Telefoonnummer
De Spelende kinderen

De bouw van de Bogaerdbrug past binnen het project 'De Dender loopt', waarmee men de rivier in de binnenstad wil herwaarderen. Het beeld van 'De spelende kinderen' verwelkomt je in Dendermonde.

Telefoonnummer
Borse van Amsterdam
Dit gebouw heeft het grootste en misschien wel gezelligste terras aan de Grote Markt in Aalst. Extra charmant is het historische karakter van het gebouw, dat al in 1630 een afspanning was op de handelsweg tussen Rijsel en Amsterdam. Daarvoor stond hier het vleeshuis van de stad. De Borse, nu een brasserie, ligt net naast het statige belfort. Dit mooie gebouw is ook geliefd als filmdecor: Stijn Coninx draaide er enkele scènes uit de film Daens. Ook deed het pand een tijdlang dienst als partijlokaal van Daens' aartsrivaal: Charles Woeste, de leider van de katholieke partij.
Telefoonnummer
053 21 15 81
Openingsuren
Alle dagen behalve donderdag van 9 tot 24 u. (woensdag tot 18 u., zondag tot 17 u.).
Website
http://www.borse-van-amsterdam.be
Honky Tonk Jazzclub

Langs de Leopold II-laan vind je het voormalige 'Bastion V', dat tijdens de Hollandse periode deel uitmaakte van de grensverdediging tegen Frankrijk. In de munitiedepots en militaire kazematten heeft de bekende Honky Tonk Jazzclub al een halve eeuw zijn vaste stek. Ernaast, in de 'villa van de watertoren', kwam in 2004 het Jazz Centrum Vlaanderen.

Telefoonnummer
0478 92 82 70
Website
http://www.honkytonk.be
Bogaerdbrug

De bouw van de Bogaerdbrug past binnen het project 'De Dender loopt', waarmee men de rivier in de binnenstad wil herwaarderen.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Hoewel je van start gaat aan de Schelde is het een verkenning van de Dendervallei die vandaag op het programma staat. Zowat de helft van de route fiets je autovrij: op de heerlijke jaagpaden langs de Dender en op twee tot fietspad omgevormde oude spoorbeddingen, een traject in Moorsel en een stuk in Hofstade. Onderweg heb je oog voor het kleine Wieze, dat groot is wegens zijn wereldvermaarde chocoladefabriek en zijn tot de verbeelding sprekende bierfeesten, en voor Gijzegem met zijn toch wel intrigerende kasteelverleden.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsbox Vlaanderen

Knooppunter fietsbox Vlaanderen: nu met digitale navigatie-app

Deze Knooppunter fietsbox verzamelt de mooiste fietsroutes van Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook die de fietser de meest complete info in de meest compacte vorm biedt, inclusief de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen de knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.

Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.
Bij elke route hoort ook een fietskaartje met aanduiding van de fietsknooppunten. Je vindt de meest actuele versie van die kaartjes op deze website.

Nieuw! Vanaf nu kun je alle Knooppunter-info ook tijdens het fietsen probleemloos én gratis raadplegen via de digitale navigatie-app. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een opgeladen smartphone met internettoegang.

€29,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.