Langs kasseiwegen en kasteelparken

Kruishoutem · 44 km

Klik hier voor de korte versie van 28 km

Kruishoutem · 28 km

Klik hier voor de lange versie van 44 km
Oost-Vlaanderen ·
Wannegem-Lede · Huise · Mullem · Ooike · Nokere · Wortegem · Kruishoutem ·
Lozerkasteel

Het kasteel van Lozer (1654) en zijn 13 ha groot domein wordt bewoond door de tiende (!) generatie della Faille d’Huysse. De barones runt in de bijgebouwen een gezellige 4-sterren B&B én een vakantiewoning. De gedroomde gelegenheid om je heel even kasteelheer of -vrouwe te wanen.

Telefoonnummer
09 383 50 27
Website
www.lozerkasteel.be
Café Tonneke

Aan de overkant van het voetbalveld van VCE Huise-Ouwegem is het terras van café Tonneke een goeie reden om de remmen dicht te knijpen. Je zit er zelden alleen, want in deze druk befietste regio is dit een bekende en geliefde stopplaats.

Telefoonnummer
09 383 54 27
Website
http://www.cafetonneke.be
Kasteel de Gerlache / Kasteel Den Ast

Het kasteel van Mullem, opgetrokken omstreeks 1850, ligt in een mooi landschapspark, op de flanken van Den Ast. Op het domein staat nog een uitkijktoren uit de Eerste Wereldoorlog en een cichoreidrogerij of ast - vandaar de naam van de helling. Het kasteel wordt nu bewoond door Bernard de Gerlache en is niet publiek toegankelijk.

De bewoners van het kasteel zijn niet de eersten de besten. Het gaat om nazaten van Adrien de Gerlache, die tussen 1897 en 1899 de Zuidpoolexpeditie met de Belgica leidde en als eerste overwinterde op Antarctica. In de voetsporen van zijn vader ondernam Gaston de Gerlache zestig jaar later een tweede expeditie en richtte er, om wetenschappelijk onderzoek te verrichten, de Koning Boudewijnbasis op.

De Zwaan

Logisch dat het fraaie, met kasseien bezaaide centrum van Wannegem beschermd is als dorpsgezicht. De neoclassicistische kerk uit 1784 is toegewijd aan Machutus, een heilige uit Wales. Vlak voorbij de kerk is er het Gasthof De Zwaan, waar chef Deborah Seys in de potten roert. In dit no-nonsense restaurant worden fijnprovers verwend met hedendaagse gerechten op basis van kraakverse seizoensproducten.

Telefoonnummer
09 383 69 83
Openingsuren

Gesloten op maandag en dinsdag.

Website
www.gasthofdezwaan.be
Het Landhuys

Op het pittoreske dorpspleintje van Nokere kijk je niet naast Het Landhuys, een pand met allure. Dit restaurant is ’s zomers ook een bistro, waar ze verse pannenkoeken, verwenkoffie en huisbereide patisserie serveren. Aan de ingang van de kasteeldreef is een ruim tuinterras met kinderhoek.

Telefoonnummer
09 383 60 76
Website
www.hetlandhuys.be
Kruishoutem
Kruishoutem, halverwege Oudenaarde en Deinze, kun je het beste leren kennen tijdens de Eifeesten in het paasweekend. Behalve de verkiezing van de eikoningin en de eierboer is ook de eierworp vanuit de kerktoren een niet te missen evenement. De kinderen worden op paaszondag verwend met een heuse kinderhappening. De Gulden Eifeesten worden afgesloten met een muzikaal samenzijn voor de senioren. Het grote aantal pluimveekwekerijen in deze landbouwgemeente ligt aan de basis van deze traditie. Sinds 1670 al wordt er een jaarmarkt gehouden. In de deelgemeente Wannegem-Lede staat een prachtig 18de-eeuws kasteel naar ontwerp van een Franse architect. Kort bij de dorspkern staat het kasteel van Kruishoutem, een kasteel uit 1630 dat gebouwd werd op de plaats van de vroegere burcht van de plaatselijke heer. In 1735 werd het kasteel uitgebreid met bijgebouwen in classicistische stijl. Kruishoutem telt in totaal zes kastelen en wordt dan ook wel kastelengemeente genoemd. De dorpskern van Kruishoutem bevindt zich iets meer naar het zuiden rond de Sint-Eligiuskerk, een neogotisch gebouw met nog enkele mooie interieurelementen.
Telefoonnummer
09 333 71 34
Website
http://www.kruishoutem.be
In de Kroon

Bijzonder leuk en typisch volkscafé en taverne in de schaduw van het kasteel van poolreiziger de Gerlache in het schilderachtige dorpje Mullem bij Oudenaarde. Dit café fungeerde overigens al vaker als decor voor verfilmingen en het kwam ook in de aftiteling voor van het populaire televisieprogramma 'Man bijt Hond'. Dit is echt een landelijk café waar de tijd heeft stilgestaan en het is bovendien een uitstekend vertrekpunt voor wandelingen en fietstochten in de groene en pittoreske omgeving. Het interieur is warm en gezellig ouderwets. Ruime keuze aan (speciale) bieren en typische streekbieren. Je kunt hier ook terecht voor een lekkere hap zoals slaatjes, pasta en moussaka en in de winter voor een onvergelijkbare en overheerlijke authentieke hutspot. Maar je zakt vooral naar hier af om te genieten van de sfeer.

Telefoonnummer
09 384 28 20
Website
http://www.indekroon.be
Schietsjampettermolen

Al in de 16e eeuw stond langs de (intussen beschermde) Huisepontweg een windmolen, maar die waaide in 1959 om. Het duurde22 jaar vooraleer er een andere kwam. Die werd gezocht en gevonden in het West-Vlaamse Houtave, waar hij vermoedelijk werd opgetrokken in 1796. Dat de molen werd afgebroken, lokte in Houtave fel protest uit. De ontmanteling werd met hand en tand verhinderd, zelfs door de plaatselijke veldwachter, die niet aarzelde zijn pistool te trekken en een kogel door het molenkot schoot. Bij de heropbouw in Wannegem-Lede hadden ze meteen een passende naam voor het gevaarte: de Schietsjampettermolen. De molen is opnieuw draai- en maalvaardig.

European Cartoon Center

In 1979 werd in Kruishoutem voor het eerst een cartoonwedstrijd georganiseerd, die al snel uitgroeide tot de ‘Euro-Kartoenale’, een prijs met internationale naam en faam. Het aantal deelnemers groeide spectaculair – vaak komen er inzendingen uit 85 verschillende landen. Uit het initiatiefont sproot dan weer het European Cartoon Center (ECC), dat cartoons, spotprenten en karikaturen als hedendaagse kunstvorm promoot en tentoonstelt. Het ECC hoopt in dit genre uit te groeien tot hét kenniscentrum bij uitstek. Het is (voorlopig) enkel open op zondag of na afspraak. In het cartooncafé BRASSERIE (genoemd naar de bekende Belgische cartoonist Brasser – pseudoniem voor Paul de Valck) geniet je van een streekbiertje.

Telefoonnummer
0495 76 38 74
Website
www.ecc-kruishoutem.be
Shoes or no Shoes - SONS

De uitkijktoren in de Machelsestraat staat op een hoogte van 57 m en biedt een panoramisch zicht op zowel de Leiestreek, Gent als het golvende landschap van de Vlaamse Ardennen. In het vroegere gebouw van de Galerie Emile Veranneman is sinds kort het museum Shoes Or No Shoes (SONS). De indrukwekkende collectie omvat honderden schoenen van bekende designers en met schoenen gemaakte kunstwerken. Het tweede deel is een etnografische verzameling van meer dan 2700 paar schoenen uit 155 landen. Opmerkelijk extraatje is de verzameling versleten atelierschoenen van kunstenaars als Panamarenko, Raveel en Jan Fabre.

Telefoonnummer
09 277 90 80
Website
www.shoesornoshoes.com
Kasteel van Kruishoutem / Kasteel Aaishove

Een van de zes kastelen van Kruishoutem, dat net als de andere alleen vanaf de weg te bezichtigen is, want ook dit kasteel is privaat. Het kasteel van Kruishoutem is een goed bewaard, omwald symmetrisch renaissancekasteel (1630). Het telt vier hoektorens in baksteen- en zandsteenstijl en wordt omringd door een groot park in Engelse landschapsstijl met grote vijver en kleinere plassen. Aan de overzijde van de Kasteelstraat staan enkele bijgebouwen zoals de stallingen en het neerhof. Het kasteel en de domeinen zijn beschermd als landschap en als monument. In de onmiddellijke omgeving van het kasteel liggen verschillende historische boerderijen.

Telefoonnummer
Openingsuren

Het kasteel kan niet bezocht worden.

Kasteel van Wannegem-Lede / Kasteel de Ghellinck d'Elseghem

Kruishoutem is een echte kastelengemeente. De gemeente telt maar liefst zes indrukwekkende kastelen met park. Een daarvan is het kasteel van Wannegem-Lede kasteel de Ghellinck d'Elseghem. Omdat de kasteeltuin geïnspireerd is op het park van Versailles wordt het ook 'het Petit Trianon van Vlaanderen' genoemd. Het privé karakter van dit 18de-eeuwse 'maison de plaisance' maakt dat je moeilijk door de haag kunt piepen.

Telefoonnummer
Openingsuren

Het kasteel kan niet bezocht worden.

Taverne De Zandvlooi

De Zandvlooi is een stemmig fietscafé aan de rand van het Lozerbos. Het stamineetje dateert van 1850 en bezit nog een krulbolpiste. De bierkaart is er zeer uitgebreid, de pannenkoeken zijn alom bekend. Binnen of op het terras geniet je van een authentieke keuken, terwijl de kinderen zich uitleven op de speeltuigen. Hier kun je ook fietsen huren.

Telefoonnummer
09 386 35 49
Website
http://www.dezandvlooi.be
Mullem

Het idyllisch gelegen Mullem wordt wel eens het 'einde van de wereld' genoemd; voorbij het gekasseide dorpspleintje loopt de weg immers dood... Opvallend is dat tussen al het oogstrelende geel van de huizen enkel het Sint-Hilariuskerkje geen kleur bekent.

Kasteel Casier

Kasteel Casier is genoemd naar huidig eigenaar, baron Philippe Casier. Ooit stond in de vallei van de Hollebeek een totaal ander kasteel, maar dat werd in 1596 door een brand vernield. Mathieu-Xavier de Ghellinck, die in 1727 de heerlijkheid Nokere had gekocht, liet er tussen 1773 en 1783 het huidige kasteel optrekken.

Lozer

Lozer is een schilderachtig Vlaams plaatsje dat zijn oude dorpszicht wist te bewaren. Er is nog een authentiek cafeetje.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Deze autoluwe rondrit vanuit eiergemeente Kruishoutem verkent het zacht glooiende boerenland ten noorden van de Vlaamse Ardennen. De bij wielerliefhebbers bekende kasseiwegen als de Huisepontweg en Nokereberg, een trits stille dorpen als Lozer, Ooike, Lede, Wannegem en Nokere en een handvol fotogenieke kastelen zoals de optrekjes van de adellijke families della Faille D'Huysse (Lozer), de Gerlache (Mullem), de Ghellinck (Wannegem) en Casier (Nokere) kruiden vandaag je fietsbeleving. Met al je zintuigen genieten is de boodschap!

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsbox Vlaanderen

Knooppunter fietsbox Vlaanderen: nu met digitale navigatie-app

Deze Knooppunter fietsbox verzamelt de mooiste fietsroutes van Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook die de fietser de meest complete info in de meest compacte vorm biedt, inclusief de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen de knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.

Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.
Bij elke route hoort ook een fietskaartje met aanduiding van de fietsknooppunten. Je vindt de meest actuele versie van die kaartjes op deze website.

Nieuw! Vanaf nu kun je alle Knooppunter-info ook tijdens het fietsen probleemloos én gratis raadplegen via de digitale navigatie-app. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een opgeladen smartphone met internettoegang.

€29,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.