Kanalentocht in het Land van Nevele

Nevele · 42 km

Klik hier voor de korte versie van 25 km
Oost-Vlaanderen ·
Nevele · Meigem · Zeveren · Vinkt · Poeke · Lotenhulle · Bellem · Merendree ·
't Hoveke

Langs de Meigemse Meerskant ga je spontaan in de remmen voor het prachtig buitenterras van ’t Hoveke, een koffiehuis met fietsvriendelijk label. Je komt er terecht bij Paul Van Gompel, een vaak bekroonde keramist en gespecialiseerd in Japanse raku en rookstook. Naast zijn artistieke werk maakt hij ook handgedraaide gebruiksvoorwerpen. Logisch dus dat in ’t Hoveke alles wordt geserveerd in of op zelfgemaakt aardewerk van de patron: engelenkoffie, poffertjes, ijscoupes en taart - evenzeer huisbereid, zij het dan door zijn keukenprinses Lea. In ’t Hoveke is er ook een kunstgalerij en een winkeltje met keramiek.

Telefoonnummer
09 386 50 71
Website
www.pottenbakkerij-thoveke.net
Den Zoeten Inval

Met een kerkplein en een authentiek dorpscafé is Poeke nog typisch Vlaams. Na een terrasje is het 55 ha groot kasteeldomein een aanrader. Het is doorsneden met brede, rechte eiken- en beukendreven. Er zijn ook vier bruggen, onder meer over de Poekebeek, die door het park stroomt.

Telefoonnummer
051 68 62 45
Den Duyventooren

Opmerkelijk in Bellem zijn de drie duiventorens. Een ervan prijkt bij de gerestaureerde kasteelhoeve aan de Bellemdorpweg waarin tegenwoordig restaurant Den Duyventooren huist.

Telefoonnummer
09 371 97 23
Website
www.denduyventooren.be
De Hert

Praatcafé De Hert aan de Bellembrug, waar de gastvrouw lekkere pannenkoeken met koffie serveert, is zo’n typisch café waar veel wielertoeristen en fietsrecreanten neerstrijken en/of afspraak maken. Bekend in de hele streek bovendien, want uitstekend gelegen bij de fietscomfortabele jaagpaden langs het kanaal.

Telefoonnummer
09 374 15 42
Restaurant De Stekvogel
Telefoonnummer
093 71 43 17
Website
http://www.destekvogel.be
De Kastelein

Vlak bij de kerk van Nevele vind je een van de oudste cafés in de omstreken: eet- en praatcafé De Kastelein. In dit fietsvriendelijk café kun je gezellig iets gaan drinken of een hapje eten. Ideaal om even de benen te laten rusten tijdens of na een de fietstocht. Bij mooi weer is het zalig vertoeven op het kindvriendelijk, ingesloten en zonnig tuinterras.

Telefoonnummer
09 371 73 28
Website
www.dekastelein.be
Café De Vischmijn

In Het Land van Nevele is het genieten van de landelijke rust en de kleinschaligheid. Dit stukje ‘Flandre profonde’ bezit weinig uitzonderlijk erfgoed, maar toch aardig wat beschermde monumenten, landschappen en dorpsgezichten. Typisch zijn ook de aloude volkscafés onder de kerktoren, waar je aan de toog nog de wereld kunt veranderen. Zo bots je in Nevele op een café dat De Vischmijn heet, ook al situeert het dorp zich dik 50 km van de kust.

Telefoonnummer
093 71 71 81
Nevele
In de Nevelse grond moet iets zitten wat schrijvers inspiratie geeft, want deze landelijke gemeente ten noorden van Deinze is de geboorteplaats van de auteurs Cyriel Buysse en de gezusters Loveling. Nevele en de vijf deelgemeenten liggen in een weids akkerlandschap dat doorsneden wordt door kleine beekvalleitjes. Verspreid over de deelgemeenten staan heel wat mooie boerderijen, kastelen en kapellen, die je door middel van bewegwijzerde wandelpaden en van de fietsroute Nevellandroute (48 km) in alle rust kunt ontdekken. Uit archeologische vondsten blijkt dat Nevele al in de prehistorie bewoond was en dat deze bewoning zich in de Romeinse tijd heeft voortgezet. Een kleine dorpsgemeenschap ontwikkelde zich verder rond de burcht en de Sint-Mauritiuskerk. In de 14de eeuw kreeg Nevele stadsrechten. De burcht van de heren van Nevele werd in 1381 verwoest tijdens gevechten tussen Lodewijk van Male en de Gentenaars en ook de kerk werd zwaar beschadigd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de spits door de Duitsers opgeblazen. Telkens werd de kerk heropgebouwd. Ondanks de aanleg van kanalen en wegen heeft Nevele haar landelijke karakter bewaard.
Telefoonnummer
09 321 92 00
Website
http://www.nevele.be
Schipdonkkanaal

Kort na de onafhankelijkheid van België werd besloten het stinkende water van de Leie, te wijten aan het roten van vlas, vanaf Deinze af te leiden naar de zee, zodat het niet door Gent moest stromen. Zo ontstond het Afeidingskanaal van de Leie, even vaak het Schipdonkkanaal genoemd - een naam die verwijst naar de keersluis bij het Goed ter Schipdonck waar het kanaal onder het Kanaal Gent-Oostende geleid wordt. De waterweg is 56 km lang en loopt de laatste 20 km voor de monding in Zeebrugge parallel aan het Leopoldkanaal, enkel gescheiden door een dijk. In beide wereldoorlogen speelde het Schipdonkkanaal een belangrijke strategische rol. Vandaag is het een toeristisch lint dwars door het Meetjesland. Het jaagpad is bijzonder geliefd bij fietsers.

Telefoonnummer
Sint-Radegundiskerk

In heel Vlaanderen is er welgeteld één kerk met de naam Heilige Radegundis, namelijk die van Merendree, De oudste delen ervan dateren uit de 12de eeuw en werden deels op oude funderingen gebouwd. Radegundis was een Merovingische koningin en leefde in de eerste helft van de 6de eeuw, wat bevestigt dat er op deze plaats al veel vroeger een kerk stond.

Telefoonnummer
Gerolfswal

Via een nauwe doorsteek tussen kerk en school kom je bij de Gerolfswal, een opvallende, want omwalde pastorie of oude 'priesteragie' uit 1764. In de mooi aangelegde hovingen organiseerde de plaatselijke priester-dichter Basiel de Craene (1880-1956) ooit de Vlaamse Poëziedagen. Honderden mensen genoten er in het lommer van poëzie en muziek.

Telefoonnummer
Kasteel Te Velde

Langs het smalle paadje in het verlengde van de Gerolfsweg heb je inkijk op het (private) Kasteel Te Velde, met zijn in het roze geschilderde gevels. De geschiedenis ervan zou teruggaan tot de 16de eeuw.

Telefoonnummer
Geboortehuis / Gedenkplaat Cyriel Buysse

Nevele is het dorp van het bekende wielergeslacht Planckaert, maar bracht ook een hele reeks auteurs voort, zoals Rosalie en Virginie Loveling. Een derde zus Loveling was de moeder van Cyriel Buysse (1859-1932), de bekendste van allemaal. In de huidige Cyriel Buyssestraat 38 (het geboortehuis van Buysse) is een gedenkplaat en op het marktplein staat een monument ter ere van de schrijver. Buysse was een maatschappelijk geëngageerd auteur en schreef in de naturalistische traditie van Zola over het machtsmisbruik door kerk en kapitaal. Van zijn omvangrijk oeuvre zijn de roman Het recht van de sterkste en het toneelstuk Het gezin Van Paemel de bekendste titels. Enkele dagen voor zijn dood ontving Buysse de titel van baron.

Monument Mei '40

Vinkt sleept als dorpsgemeenschap een droevige historie mee. Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog hielden de oprukkende Duitse troepen er ongeziene razzia’s. Soldaten meenden namelijk dat ze werden beschoten door burgers. Louter gebaseerd op geruchten ondernamen ze op 27 mei 1940 vergeldingsacties. Onschuldige burgers werden uit hun huizen gedreven, mannen en vrouwen gescheiden. Aan de muur van de pastorij werden 16 inwoners geëxecuteerd. Elders in het dorp moesten mannen hun eigen graf delven. In totaal stierven in Vinkt en het nabije Meigem die dag 111 burgers. De jongste was een tiener, de oudste een negentiger. Naast de kerk herinnert een monument aan dit drama. Om stil van te worden.

Kasteel van Poeke

Met zijn met bollen bekroonde hoektorens, zijn vele ramen en zijn rozerode bepleistering kan het kleine Poeke wellicht bogen op een van de mooiste rococokastelen van Vlaanderen. Vast staat dat hier al in de 14de eeuw een burcht stond. Het jaartal 1750 op de gevel verwijst naar de ingrijpende verbouwingswerken die burggraaf Charles Florent Idesbald de Preudhomme d'Hailly liet uitvoeren. Het was trouwens ook deze burggraaf die de parktuin met indrukwekkende dreven rond het waterkasteel liet aanleggen. In 1872 kocht baron Victor Pycke de Peteghem het kasteeldomein en hij startte meteen met grote verbouwingswerken: een derde verdieping en een hoger dak werden voorzien. Ook de tuin werd helemaal heraangelegd en, als fervent jager, liet de Peteghem een ronde, verwarmde hondenkennel bouwen. Het waterkasteel is als monument en de tuin als landschap beschermd. Je kunt de kasteeltuin vrij bezoeken.

Telefoonnummer
051 68 83 00
Openingsuren

Het kasteel is open tijdens culturele evenementen; het park is vrij toegankelijk.

Website
http://www.poeke.net
Bistro Jerome

Bistro Jerome is gelegen in het hart van Nevele. Je kan er lekker tafelen in een open en gezellig interieur of op het terras. In 2016 werd het pand volledig gerenoveerd, met behoud van het authentiek karakter.

Telefoonnummer
09 310 45 77
Kraenpoel

Ter compensatie van het derde en vierde spoor op de (drukke) lijn tussen Brugge en Gent werd er  eind 2017 8 hectare nieuw bos aangeplant op Bellems grondgebied. Tussen al dat groen ligt nog de 22 hectare grote Kraenpoel. Het is een oude veldvijver die wellicht in de 13de eeuw ontstond.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Deze fietslus gidst je door het vlakke boerenland dat als decor diende in de werken van Cyriel Buysse. Je ontdekt de lappendeken van vruchtbare akkers en malse weiden waartussen een handvol authentieke dorpen, met het verplichte volkscafé onder de kerktoren, zijn uitgestrooid: Meigem, Merendree en Hansbeke. Net niet de helft van deze route gaat langs kanaalwater en waar je de waterkant verlaat om de regio Aalter op te zoeken, passeer je Poeke met zijn schitterende kasteel en het bosrijke Bellem met zijn opmerkelijke duiventorens.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsbox Vlaanderen

Knooppunter fietsbox Vlaanderen: nu met digitale navigatie-app

Deze Knooppunter fietsbox verzamelt de mooiste fietsroutes van Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook die de fietser de meest complete info in de meest compacte vorm biedt, inclusief de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen de knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.

Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.
Bij elke route hoort ook een fietskaartje met aanduiding van de fietsknooppunten. Je vindt de meest actuele versie van die kaartjes op deze website.

Nieuw! Vanaf nu kun je alle Knooppunter-info ook tijdens het fietsen probleemloos én gratis raadplegen via de digitale navigatie-app. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een opgeladen smartphone met internettoegang.

€29,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.