Het echte Leiegevoel

Deurle · 37 km

Klik hier voor de korte versie van 28 km
Oost-Vlaanderen ·
Deurle · De Pinte · Sint-Martens-Latem · Sint-Martens-Leerne · Vosselare · Nevele · Meigem · Deinze · Astene ·
Onze-Lieve-Vrouwekerk Deinze

De Onze-Lieve-Vrouwekerk in Scheldegotiek op de Markt van Deinze heeft in de loop van de tijd heel wat verbouwingen ondergaan. Binnen valt heel wat te zien zoals het voornamelijk 18de-eeuws meubilair, het Van Peteghemorgel uit 1740, een 19de-eeuwse kansel, een 15de-16de-eeuwse doopvont en een fraaie beeldenschat, waaronder de twaalf lindehouten apostelbeelden in de hoofdbeuk. De kerk bezit vijf schilderijen die toegeschreven worden aan Charles Picqué en een 17de-eeuws doek, 'De aanbidding der herders', afkomstig uit het atelier van Gaspard de Craeyer. In de toren hangt de eerste grote-tertsbeiaard met 48 klokken.

Telefoonnummer
09 380 46 01
Openingsuren

Van maandag tot donderdag, enkel in de namiddag.

Website
http://www.deinze.be
Museum Leon De Smet
In dit huis, aan de prachtige boorden van de Leie, heeft Leon De Smet zesendertig jaar lang gewoond. De Smet behoorde samen met zijn broer Gustaaf tot de tweede Latemse groep. Het grootste deel van het museum omvat een permanente tentoonstelling over leven en werk van de kunstenaar. Het andere deel bestaat uit een kunstgalerij waar verkooptentoonstellingen onderdak vinden.
Telefoonnummer
09 282 30 90
Openingsuren
Enkel tijdens tentoonstellingen in de galerij.
Gemeentelijk museum Gust De Smet

Dit museum is gevestigd in de woning waar kunstschilder Gustave De Smet van 1935 tot 1943 woonde en werkte. Samen met Constant Permeke en Frits Van den Berghe behoorde Gust De Smet tot de grote drie van het Vlaamse expressionisme. Ze vormden, voor en na de Eerste Wereldoorlog, de tweede Latemse Groep. De Smet werd de schilder van het vrolijke Vlaamse leven binnen serene en sterke composities. Hij overleed in 1943 in Deurle in dit woonhuis, dat bij testament aan de gemeente werd nagelaten en dat nu een aan hem gewijd museum is. Het interieur is gebleven zoals het door het echtpaar werd ingericht. Op de bovenverdieping bevindt zich het vroegere atelier van de schilder. Hier wordt een selectie van een veertigtal werken getoond. De vroegste werken van de collectie komen uit De Smets Nederlandse periode gedurende de Eerste Wereldoorlog en tonen een in vorm en kleur verstild intimistisch expressionisme. Het museum is momenteel gesloten voor renovatie.

Telefoonnummer
09 282 77 42
Openingsuren

Het museum is gesloten wegens renovatie.

Deinze
Het stadje Deinze heeft een lange en bewogen geschiedenis. Na een eerste verwoesting door de Noormannen ontwikkelde Deinze zich in de 12de en 13de eeuw tot een belangrijke lakenstad. Als gevolg van de machtsstrijd tussen de Vlaamse graaf en de steden werd Deinze herhaalde malen belegerd en verwoest. In 1382 werd de stad zelfs helemaal met de grond gelijkgemaakt door de Gentenaars. De heropbouw duurde jaren. Landbouw en textielnijverheid waren de belangrijkste economische sectoren tot eind 19de eeuw. Later werd de speelgoed- en kinderwagennijverheid toonaangevend, denk maar aan de befaamde kinderwagenfabrikant Torck. Vandaag is Deinze een belangrijk centrum van de veevoederproductie en de pluimveefokkerij. Vooral de gunstige ligging aan de Leie, het Schipdonkkanaal, de spoorweg en de N43 Gent-Kortrijk bevorderde al deze bedrijvigheid. Deinze is niet alleen rijk aan industrieel erfgoed, maar bezit ook tal van bezienswaardige monumenten. De kunstcollectie in het Museum van Deinze en de Leiestreek met werken van Permeke, Claus, Minne e.a. is een uitgebreid bezoek waard.
Telefoonnummer
09 381 95 00
Website
http://www.deinze.be
Sint-Martens-Latem
Sint-Martens-Latem is een groene, residentiële gemeente in Oost-Vlaanderen, een tiental kilometer ten westen van Gent. Het meest boeiende en historische deel van de gemeente, die door de N43 Gent-Kortrijk in tweeën wordt gesplitst, ligt aan de oever van de Leie. Sinds een groot aantal kunstenaars zich hier begin 20ste eeuw kwam vestigen, staat Sint-Martens-Latem bekend als kunstenaarsdorp. Talrijke meesterwerken zijn verzameld in de collecties van vier musea in Sint-Martens-Latem en in Deurle. De geschiedenis van Latem gaat terug tot de voorhistorische tijd. Er zijn ook sporen gevonden van Romeinse en Frankische aanwezigheid. In de middeleeuwen werd het eigendomsrecht over Latem gedeeld door de Gentse Sint-Pieters- en Sint-Baafsabdijen en de heren van Nevele. Rond 1900 kwam een eerste groep kunstenaars zich in Latem vestigen, onder hen de Saedeleer, Minne en de gebroeders Karel en Gustave van de Woestyne. Zij werden gevolgd door een tweede groep met onder meer de gebroeders Leon en Gustave De Smet, Van den Berghe en Permeke. Die laatsten behoorden naderhand tot de stijlrichting van het expressionisme. Ook de gezellige dorpskern van Deurle is de moeite van een bezoek waard. Je vindt er de Sint-Aldegondiskerk, het Cyriel Buyssepad, het Muldershuis en het kerkhof waar kunstenaars zoals Gust De Smet, Xavier De Cock, Jenny Montigny, Gaston Martens, Jozef de Belder, Leon De Smet en Albert Claeys begraven liggen.
Telefoonnummer
09 282 17 00
Website
http://www.sint-martens-latem.be
Kasteel Ooidonk

Als je wilt genieten van de schilderachtige oevers van de Leie in Bachte-Maria-Leerne, kun je niet om een bezoek heen aan het kasteel Ooidonk, een sfeervol, rijk bemeubeld en goed onderhouden 16de-eeuws kasteel. Het kasteel is nog altijd bewoond. Ongetwijfeld ken je het kasteel Ooidonk van de openluchtopera's die er soms worden opgevoerd. Ook de Schotse dagen vinden er plaats. Rond het kasteel strekt zich een landgoed uit van 300 ha groot. Het interieur van het kasteel bevat erg interessant oud meubilair, wandtapijten en schilderijen. Zo is er een reiskoffer te zien die nog heeft toebehoord aan de Spaanse koning Filips V. Zowel het kasteel als het park zijn toegankelijk voor het publiek. Voor professionele aangelegenheden met ongeveer 100 personen (zakendiners, seminaries...) kan een ruimte binnen het kasteel worden afgehuurd.

Telefoonnummer
09 282 26 38
Website
http://www.ooidonk.be
Museum Dhondt-Dhaenens

Het museum Dhondt-Dhaenens is gelegen in een uitzonderlijk landelijk kader, dicht bij de dorpskern van Deurle en de kromming van de Leie. Het is de ambitie van het museum om zowel een nationale als en internationale uitstraling over te brengen, gericht op de toekomst en met respect voor haar verleden en eigenheid. De rijke vaste collectie, samengebracht vanaf het einde van de jaren 1920 door het echtpaar Jules en Irma Dhondt-Dhaenens, bevat werken van wereldwijd bekende Vlaamse kunstenaars zoals Jean Brusselmans, Gustave en Leon De Smet, George Minne, Constant Permeke, Albert Servaes, Gustave van de Woestijne en Rik Wouters. Tegelijk positioneert het museum Dhondt-Dhaenens zich als hedendaags kunstencentrum in Vlaanderen tussen de grote museale instellingen enerzijds en het experimentele veld anderzijds. Zo is het museum al een aantal jaren een actief centrum waar hedendaagse kunst een plaats krijgt en in dialoog treedt met de historische relevantie van de vaste collectie.

Telefoonnummer
09 282 51 23
Openingsuren

Van dinsdag tot zondag van 10 tot 17 u.; tijdens de zomermaanden tot 18 u. Gesloten tijdens af- en opbouw van tentoonstellingen.

Website
http://www.museumdd.be
't Laethems Ros
Telefoonnummer
09 385 95 85
Website
http://www.tlaethemsros.be
D'Ouwe Hoeve

Ook al bestaat d’Ouwe Hoeve ruim 100 jaar, de zaak is nog altijd erg in trek.

Telefoonnummer
09 282 32 52
Website
http://www.douwehoeve.be
't Oud Sashuis

Museum-cafeetje in een historisch pand (1862). Leuke verzameling van allerhande scheepsattributen, maritieme schilderijen en authentieke documenten uit de tijd van de binnenvaart op de Leie. De verzameling is vrij toegankelijk en ... vrij uniek. Proef zeker het huisbier: een Schobiak!

Telefoonnummer
0476 81 01 14
Website
http://www.astene-sas.be
Kasteel Borluut

Kasteel Borluut werd voor het eerst vermeld in 1411, in het leenboek van de Sint-Pietersabdij. Toen al was het in het bezit van de Gentse familie Borluut. Het huidige kasteel dateert van 1858. Sinds 1978 is het eigendom van de stad Gent.

Telefoonnummer
Baarleveer

De veerpont is een attractie op zich. 'Schipper mag ik overvaren?' Jawel, het is gratis en als je binnen de gewone dienstregeling zit, hoef je niet eens zo lang te wachten. Het Baarleveer kan zeven fietsers tegelijk naar de overkant brengen.

Telefoonnummer
Kasteel van Crombrugghe

Je komt niet voorbij het imposante hek, maar kijken mag natuurlijk altijd. Het Kasteel van Crombrugghe is dan ook best fotogeniek. Het kasteel van Sint-Martens-Leerne werd voor het eerst vermeld in 1698. Aan het einde van het ancien régime kwam het in het bezit van de familie van Crombrugghe. Een van de telgen was in de 19de eeuw burgemeester van Gent.

Telefoonnummer
Schipdonkkanaal

Kort na de onafhankelijkheid van België werd besloten het stinkende water van de Leie, te wijten aan het roten van vlas, vanaf Deinze af te leiden naar de zee, zodat het niet door Gent moest stromen. Zo ontstond het Afeidingskanaal van de Leie, even vaak het Schipdonkkanaal genoemd - een naam die verwijst naar de keersluis bij het Goed ter Schipdonck waar het kanaal onder het Kanaal Gent-Oostende geleid wordt. De waterweg is 56 km lang en loopt de laatste 20 km voor de monding in Zeebrugge parallel aan het Leopoldkanaal, enkel gescheiden door een dijk. In beide wereldoorlogen speelde het Schipdonkkanaal een belangrijke strategische rol. Vandaag is het een toeristisch lint dwars door het Meetjesland. Het jaagpad is bijzonder geliefd bij fietsers.

Telefoonnummer
Letters & Co

Letters & Co is een 'onthaastend concept' van boekhandel en koffiehuis. Al grasduinend in het ruime aanbod van boeken, boekgerelateerde gadgets en originele wenskaarten kun je er genieten van ambachtelijke koffie, bier, wijn of cava.

Telefoonnummer
09 380 22 25
Website
http://www.lettersenco.be
Tolpoortbrug

De Tolpoortbrug herinnert aan een plaats waar passanten - op de vroegere heirbaan tussen Brugge en Oudenaarde - tol moesten betalen om de stad Deinze door te komen. De poort maakte deel uit van de stadsgracht, maar werd in 1860 gesloopt. De huidige metalen ophaalbrug dateert van 1948, nadat de vorige tijdens WO II werd vernield.

Telefoonnummer
Maaigemdijk

Maaigemdijk is een authentieke en bijzonder rustgevende omgeving. Je komt langs de afgesneden Leiemeander, die nu 'Vosselare-Put' heet - een nog ongerept stukje natuur, en je krijgt er een mooi uitzicht op de marslanden van de Leie.

Telefoonnummer
Museum van Deinze en de Leiestreek - MUDEL

De schilderachtige Leie in Oost-Vlaanderen trekt al eeuwenlang kunstenaars aan die er inspiratie vonden voor hun beste werken. Denk maar aan George Minne, Gustave van de Woestyne, Constant Permeke, Gustave en Leon De Smet. In dit museum - een strak en modern gebouw - kun je een uitgebreide verzameling schilderijen en beeldhouwwerk van deze kunstenaars bewonderen. Verder zie je er een collectie volkskundige en (industrieel-)archeologische voorwerpen die de geschiedenis van Deinze en de Leiestreek illustreren.

Telefoonnummer
09 381 96 70
Openingsuren

Van dinsdag tot vrijdag van 14 tot 17.30 u., zaterdag en zondag van 10 tot 12 u en van 14 tot 17 u.

Website
http://www.mudel.be
Astene Sas

Een authentieke en bijzonder rustgevende omgeving is die van Astene Sas. De beschermde, houten ophaalbrug dateert van 1861 en wordt ook nu nog met de hand bediend. De Leie bij de sluis is eigenlijk niet de 'echte' Leie, maar een kunstmatige doorsteek van 300 m, gegraven tussen 1860 en 1970. De natuurlijke bedding van de grillige Leie maakte hier namelijk een rare krinkel, waardoor de scheepvaart destijds een omweg van liefst 5 kilometer moet maken, op op bijna dezelfde plaats weer uit te komen. De oude meander werd afgesloten en op de nieuwe, veel kortere vaarweg kwam het Sas van Astene.

Het Koetshuis

De adellijke omgeving van Ooidonk is in elk seizoen een belevenis en een bezoekje méér dan waard. In de oude paardenstallen van het kasteel, links van het kasteelhek, werd een combinatie van brasserie, tearoom en restaurant ingericht. De idyllische ligging en het ruime terras vormen even goede redenen om de remmen dicht te trekken en even te verpozen.

Telefoonnummer
09 282 73 13
Website
http://www.hetkoetshuis.info
Koutermolen

Deze staakmolen is de enige die bewaard bleef in de Oost-Vlaamse Leiestreek. Hij werd in 1373 opgetrokken in opdracht van de Gentse Sint-Baafsabdij. Als kerkelijk goed werd hij na de Franse Revolutie verkocht aan particulieren. Op de doeken van Latemse schilders komt hij opvallend vaak voor, o.m. bij Valerius De Saedeleer, Gust De Smet en Albert Saverys.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Deurle met zijn authentieke dorpskern en gekasseide straten is de startplaats voor een kronkeltocht langs de al even bochtige Leie, eeuwige inspiratiebron voor schrijvers en kunstenaars. Geen wonder dus dat plaatsjes als Sint-Martens-Latem, Deurle, Bachte-Maria-Leerne en Astene zich hebben ontpopt tot heuse kunstenaarsdorpen. Maar ook de adel had oog voor de aantrekkelijke Leiestreek. Getuige hiervan het fotogenieke waterkasteel van Ooidonk.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsbox Vlaanderen

Knooppunter fietsbox Vlaanderen: nu met digitale navigatie-app

Deze Knooppunter fietsbox verzamelt de mooiste fietsroutes van Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook die de fietser de meest complete info in de meest compacte vorm biedt, inclusief de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen de knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.

Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.
Bij elke route hoort ook een fietskaartje met aanduiding van de fietsknooppunten. Je vindt de meest actuele versie van die kaartjes op deze website.

Nieuw! Vanaf nu kun je alle Knooppunter-info ook tijdens het fietsen probleemloos én gratis raadplegen via de digitale navigatie-app. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een opgeladen smartphone met internettoegang.

€29,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.