Een rondje Arteveldestad

Oost-Vlaanderen ·
Sint-Denijs-Westrem · Afsnee · Drongen · Landegem · Merendree · Lovendegem · Vinderhoute · Mariakerke · Gent ·
Gravensteen

In het Gentse Gravensteen herbeleef je de middeleeuwen. Ooit liepen er ridders en jonkvrouwen rond, vonden er opstanden, bestormingen, feesten en rechtspraak plaats. Voor kinderen en jongeren is er een ruim aanbod aan rondleidingen. Of je kiest voor de 'movieguide' waar twee historische figuren - Chrétien de Troyes, een romanschrijver, en Simon Saphir, een rijke patriciër - je de burcht rondleiden. Je komt er meer te weten over graaf Filips van den Elzas die in 1180 de burcht bouwde. Het indrukwekkende poortgebouw deed ooit dienst als tijdelijke gevangenis. Rechts van dit gebouw ligt de voormalige folterkelder. De gerechtszaal, de feestzaal, de kamers van de graaf en de gravin en de ondergrondse gevangenis kunnen allemaal bezocht worden. In het Gravensteen huist ook het Wapenmuseum, met een uitgebreide verzameling dwang- en foltertuigen. In de 19de eeuw deed het Gravensteen nog dienst als katoenspinnerij. Pas begin 20ste eeuw werd gestart met een grondige restauratie en kreeg de burcht, ondanks zijn vaak gruwelijke en turbulente verleden, een ereplaats in de stad.

Telefoonnummer
09 225 93 06
Website
http://www.gravensteengent.be
STAM - Stadsmuseum Gent
Het STAM is het ideale beginpunt voor een bezoek aan de stad Gent. Je ontdekt er wat Gent nu precies tot Gent maakt. Daarna stuurt het STAM je de stad in om het allemaal met eigen ogen te zien en aan den lijve te ondervinden. Het STAM toont het verhaal van de stad aan de hand van meer dan 300 tot de verbeelding sprekende collectiestukken en interactieve multimedia. Dat gebeurt in een historisch kader met een eigentijdse aanpak, net als Gent zelf. In een reis door de tijd worden de vele lagen van Gent leesbaar. Het begint in het verleden met de groei en bloei van de middeleeuwse metropool. Uit eeuwen geschiedenis ontstond de hedendaagse stad van kennis en cultuur. Aan het einde van het parcours blikt het STAM vooruit naar de toekomst van Gent. Het STAM bevindt zich in de schitterende 14de-eeuwse Bijlokeabdij. Alleen al dit gebouwencomplex is een bezoek meer dan waard.
Telefoonnummer
09 267 14 00
Openingsuren
Van dinsdag tot zondag van 10 tot 18 u.
Website
http://www.stamgent.be
Abdij van Drongen

In de oude abdij van Drongen kun je heel wat activiteiten bijwonen: van lezingen over fietstochten tot studiedagen. 'Bezinning' is hierbij de rode draad. Het christelijke geloof staat centraal. Er verblijven een jezuïetencommuniteit en enkele gezinnen. Groepen kunnen er een historische rondleiding krijgen, individuele bezoekers zijn er welkom voor een persoonlijke retraite. Voor 'niet-actieve' bezoekers zijn het gebouw en de tuin niet toegankelijk. Van de vroegere abdijkerk blijft alleen de sinds 1944 beschermde peperbustoren bewaard.

Telefoonnummer
09 226 52 26
Openingsuren

De abdij is niet toegankelijk.

Grand Café

Gezellige taverne in de schaduw van de oude abdijgebouwen. Op de kaart staan onder andere verfijnde pasta's en salades, verse pannenkoeken en ijsjes.

Telefoonnummer
0471 98 09 50
Sportcomplex Watersportbaan/Blaarmeersen

Het 100 hectare grote groendomein, aangelegd in wat ooit een meersengebied langs de Leie was, is voor de Gentenaars de place to be voor sport en recreatie. Het is een prachtig wandelgebied met een grote vijver en een breed zandstrand. Naast tal van terreinen voor buitensporten vind je er de Topsporthal Vlaanderen en het Wielercentrum Eddy Merckx.

Telefoonnummer
Veerboot Afsnee

Hier dient zich de mogelijkheid aan om je (gratis) te laten overzetten met het veer en een kijkje te gaan nemen bij het idyllisch gelegen Sint-Jan-de-Doperkerkje van Afsnee.

Telefoonnummer
Café Oude Drie Leien

Ter hoogte van de wijk Assels is het moeilijk de gezellige herberg Oude Drie Leien te weerstaan. Het terrasje is dan ook 'strategisch gelegen', want biedt een prachtige kijk op de Leie, die vanuit Sint-Martens-Latem komt en hier twee richtingen uitgaat. Aan de overkant van de herberg liggen de meersen van de Hoge Lake, waar altijd veel ganzen neerstrijken.

Telefoonnummer
09 227 20 75
Driesselken

Hier ligt een driehoekig pleintje - een dries, in de volksmond 'driesselken'. Het was ooit een plek waar 's avonds het vee vanuit de omliggende weiden werd samengedreven rond een 'drenkput'. Na verloop van tijd ontstonden hier ook boerderijen. Het historische karakter van deze dries werd in ere hersteld. Overigens ligt de drinkpoel er nog altijd.

Telefoonnummer
Sint-Radegundiskerk

In heel Vlaanderen is er welgeteld één kerk met de naam Heilige Radegundis, namelijk die van Merendree, De oudste delen ervan dateren uit de 12de eeuw en werden deels op oude funderingen gebouwd. Radegundis was een Merovingische koningin en leefde in de eerste helft van de 6de eeuw, wat bevestigt dat er op deze plaats al veel vroeger een kerk stond.

Telefoonnummer
Het Verdronken Eiland

Merendree is een dorp met een van de gezelligste pleintjes van het Meetjesland. Een leuk terras om te genieten van de plaatselijke sfeer is die van Het Verdronken Eiland. Ze serveren er een goede trappist of een ander drankje, bovendien ook kleine versnaperingen zoals een croque uit het vuistje of een bordje gefrituurde calamares, Spaanse ham enz.

Telefoonnummer
0471 72 27 62
Openingsuren

Van dinsdag tot zaterdag: vanaf 16 u., zondag vanaf 10 u.

Website
http://verdronkeneiland.be
Gerolfswal

Via een nauwe doorsteek tussen kerk en school kom je bij de Gerolfswal, een opvallende, want omwalde pastorie of oude 'priesteragie' uit 1764. In de mooi aangelegde hovingen organiseerde de plaatselijke priester-dichter Basiel de Craene (1880-1956) ooit de Vlaamse Poëziedagen. Honderden mensen genoten er in het lommer van poëzie en muziek.

Telefoonnummer
Kasteel Te Velde

Langs het smalle paadje in het verlengde van de Gerolfsweg heb je inkijk op het (private) Kasteel Te Velde, met zijn in het roze geschilderde gevels. De geschiedenis ervan zou teruggaan tot de 16de eeuw.

Telefoonnummer
Kasteel van Lovendegem

Met zijn vele hoektorentjes, kantelen en een slotgracht rond het 7 ha grote kasteelpark voldoet het kasteel van Lovendegem aan alle verwachtingen van een 'sprookjestafereel'. Ooit was dit het slot van de plaatselijke heerlijkheid. Het zou dateren uit de vroege 13de eeuw. In 1700 kwam de heerlijkheid in het bezit van Gillis Dons, heer van Scheldewindeke en stamvader van de familie Dons de Lovendeghem. Zijn huidige uitzicht kreeg het kasteel na verbouwingen in 1885. Het is in privébezit, maar vanaf de straatkant krijg je het wel mooi in beeld. Ervoor is er de imposante Kasteeldreef met een dubbele rij eiken. Ze leidt over een afstand van 1,5 km kaarsrecht naar de Brugse Vaart.

Telefoonnummer
Kokopelli Kaffee

Kokopelli Kaffee is genoemd naar de mannelijke vruchtbaarheidsgod uit de indiaanse cultuur. Niet voor niets tref je in het interieur veel foto's en souvenirs uit het noordwesten van Amerika aan. Je hebt er de keuze uit een uitgebreid gamma aan streekbieren, koffie, thee, gerechten, salades en desserts.

Telefoonnummer
0494 30 47 70
Openingsuren

Dinsdag, woensdag en vrijdag vanaf 17 u., zondag vanaf 12 u.

Website
http://www.kokopellikaffee.be
Den Witten Uil

Vinderhoute is het dorpje waar ze de term 'pittoresk' voor uitgevonden hebben. De gevel van Den Witten Uil trekt alle aandacht, want beschrijft meteen de geschiedenis van deze 500 jaar oude herberg. Ervoor visualiseren stenen schaapjes een scène uit het epos van Reynaert De Vos.

Telefoonnummer
09 227 05 33
Openingsuren

Van donderdag tot maandag.

Sint-Agnetebrug

Aan de Sint-Agnete-wipbrug was er ooit een sas. Het moest het waterpeil van de Coupure bij de samenvloeiing met de Leie op peil houden. De sluis van Sint-Agnete werd genoemd naar het nabijgelegen klooster. Vandaag is er tussen de Sint-Agnete- en Hospitaalbrug een mooi binnenhaventje waar toeristische rondvaartbootjes in diverse formaten worden verhuurd.

Telefoonnummer
Beach House

Met zicht op het strand is het aangenaam toeven op het immense houten terras met teakhouten meubilair onder grote parasols.

Telefoonnummer
0475 82 13 84
Benelux Rederij NV
Wie graag geniet van de kronkelende, schilderachtige Leie in en om Gent, kiest vast en zeker voor deze rederij. Je krijgt heel wat uitleg over de bezienswaardigheden op je tocht en je kunt proeven van een lekkere lunch of diner. Behalve korte tochten, zijn er ook dagtochten naar Oudenaarde en Brugge, met een verblijf ter plaatse, en feestcruises met barbecue aan boord op zaterdagavond in juli en augustus. Ook voor groepen heeft Benelux Rederij een gevarieerd aanbod waaronder programma's in combinatie met een bezoek aan Gent en het kasteel Ooidonk. Ideaal voor een feest of een zakelijke bijeenkomst.
Telefoonnummer
09 225 15 05
Openingsuren
Afhankelijk van de gekozen boottocht; voor groepen het hele jaar door, uitgezonderd tussen 15 december en 15 januari. Van mei tot september wordt op een aantal vaste data tochten georganiseerd waar ook individuele geïnteresseerden kunnen aan deelnemen.
Website
http://www.benelux-rederij.com
Minerva Boat Company
Verwen jezelf en sta aan het roer van je eigen Minerva mini-jacht. Geen vaarbrevet of ervaring vereist (min. 16 jaar). Grote jachten kun je huren met stuurman/begeleider. Een tour duurt 2 tot 8 uur.
Telefoonnummer
03 233 79 17
Openingsuren
Vanaf Pasen tot en met oktober van 13 tot 19 u. (of op afspraak). In juni, juli en augustus van 10 tot 20 u.
Website
http://www.minervaboten.be
Coupure

De Coupure werd gegraven midden 18de eeuw, om de Brugse Vaart, in de buurt van de Sint-Agnetebrug in hartje Gent, te verbinden met de Leie.

Kasteel Kervyn de Meerendré

Op de hoek van de Veldestraat en de Diepestraat staat een neoclassicistisch kasteel in een mooi omwald park naar Engels model. Het dateert van eind 17de eeuw. Tot in de jaren 1980 was het kasteel eigendom van de familie Kervyn de Meerendré. Nadien stond het enkele jaren te verkommeren, maar de huidige eigenaar liet het intussen op een voortreffelijke manier restaureren.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Deze fietslus vertrekt aan de Watersportbaan in Gent en verkent de waterrijke regio ten westen van de Oost-Vlaamse hoofdstad. Het is de streek waar in de 19de eeuw de rijke stedelingen een fraai buitenverblijf lieten optrekken met als gevolg dat plaatsen als Merendree, Lovendegem, Vinderhoute en Mariakerke echte kasteeldorpen genoemd mogen worden. Onderweg maak je nog kennis met de meanderende Leie, het Kanaal van Schipdonk en het Kanaal Gent-Oostende.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsbox Vlaanderen

Knooppunter fietsbox Vlaanderen: nu met digitale navigatie-app

Deze Knooppunter fietsbox verzamelt de mooiste fietsroutes van Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook die de fietser de meest complete info in de meest compacte vorm biedt, inclusief de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen de knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.

Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.
Bij elke route hoort ook een fietskaartje met aanduiding van de fietsknooppunten. Je vindt de meest actuele versie van die kaartjes op deze website.

Nieuw! Vanaf nu kun je alle Knooppunter-info ook tijdens het fietsen probleemloos én gratis raadplegen via de digitale navigatie-app. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een opgeladen smartphone met internettoegang.

€29,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.