In hartje Meetjesland

Kaprijke · 46 km

Klik hier voor de korte versie van 31 km

Kaprijke · 31 km

Klik hier voor de lange versie van 46 km
Oost-Vlaanderen ·
Eeklo · Ronsele · Zomergem · Oostwinkel · Kaprijke ·
De Ramblas

Een aantrekkelijk en ruim terras om te verpozen is dat van De Ramblas. Het historische pand dateert uit midden 17de eeuw. Ruim aanbod van gerechten en desserten, uitgebreide bierkaart. De Verdieping vormt het culturele luik van De Ramblas. Er worden regelmatig optredens georganiseerd.

Telefoonnummer
09 377 43 00
Website
https://www.deramblas.be
In 't Stadhuis van Raverschoot

‘Anno 1846’ staat er op de gevel van ’t Stadhuis van Raverschoot te lezen. Het jaartal slaat op het bouwjaar van het oorspronkelijke pand. Pas in 1873 werd het ook een afspanning. Gelegen langs het kanaal is het vandaag een verkwikkende plek voor lekkerbekken die grillades en visgerechten, pannenkoeken en ijscoupes lusten.

Telefoonnummer
09 377 24 32
Website
http://www.stadhuisvanraverschoot.be
Eeklo
Eeklo rijd je binnen als je langs secundaire wegen van Gent naar Brugge rijdt of omgekeerd. Belangrijkste bezienswaardigheden van de hoofdstad van het Meetjesland zijn het stadhuis, de Sint-Vincentiuskerk, de Huysmanshoeve, het Jeneverhuis en het provinciaal domein Het Leen met zijn interessante bosinformatiecentrum en begeleide wandelingen. Op het Ledeganckplein staat het standbeeld van de gelijknamige dichter. Eeklo kreeg in de 13de eeuw stadsrechten en ontwikkelde zich in de loop van de 14de en 15de eeuw tot een belangrijke lakenstad. Tijdens het ancien régime was Eeklo een belangrijke linnenmarkt en een administratief en religieus centrum. Kleine arbeiderswoningen herinneren aan de industrialisering van de Eeklose textielnijverheid. Hoewel Eeklo zich heeft ontwikkeld tot een commercieel centrum met wat industrie, is de omgeving vrij landelijk gebleven.
Telefoonnummer
09 218 28 00
Website
http://www.eeklo.be
Kaprijke

Hoewel Kaprijke een bescheiden plattelandsdorp is, wordt het gemeentehuis er nog altijd 'stadhuis' genoemd. Daarmee wordt herinnerd aan het feit dat het tussen 1240 en eind 18de eeuw stadsrechten bezat. Het stadhuis, met dubbele bordestrap, is opgetrokken in barokstijl en dateert van 1663. Ook de vierschaar - het gerechtelijk bestuur - was destijds in dit gebouw gevestigd.

Telefoonnummer
09 323 90 10
Website
http://www.kaprijke.be
Provinciaal domein Het Leen

Als je volop wil genieten van groen en rust of op ontdekking wil gaan in de natuur, is het provinciaal domein Het Leen een aanrader. Je vindt er meer dan 260 ha bos met 36 km wandel- en fietspaden. Je kunt er vissen, picknicken en ravotten in het speelbos. Bovendien spijker je je kennis over het bos en dieren bij in het Bosinfocentrum met zijn permanente en tijdelijke tentoonstellingen over bos en natuur. Maandelijks is er op zondag een activiteit voor jong en oud. Voor een overzicht kijk je op www.hetleen.be. In het arboretum zijn meer dan 8000 verschillende planten te vinden. In dit arboretum kun je gratis begeleide wandelingen meemaken.

Telefoonnummer
09 376 74 74
Website
http://www.hetleen.be
Gemeentehuis

Tegenover de gotische Sint-Martinuskerk van Zomergem staat het fraaie gemeentehuis, dat in 1923 werd opgetrokken door Valentin Vaerwijck, in de stijl van de vroegere schepenhuizen en de 17de-eeuwse stijl van Kustvlaanderen. De voorgevel biedt een bijzonder levendige aanblik door de sierlijke dakruiten, de monumentale schoorstenen, de grote dakkapel tussen de beide kleinere, de dubbele bordestrap en het rondboogportaal.

Telefoonnummer
09 370 75 75
Openingsuren

Alle werkdagen van 8.15 tot 12 u.; maandag en woensdag ook van 13.45 tot 16.45 u., vrijdag van 13.45 tot 16 u.

Website
http://www.zomergem.be
Man met Toeter

Vandaag is wielerkampioen Roger De Vlaeminck de bekendste inwoner van Kaprijke, destijds was dat Hippoliet Van Peene (1811-1864), tekstschrijver van De Vlaamse Leeuw en auteur van heel wat toneelstukken. Als eerbetoon aan de man prijkt naast de O.L.V.-Hemelvaartkerk (1787) de Man met toeter, een opmerkelijk beeld van Philip Aguirre y Otegui.

Telefoonnummer
De Pallieter

De Pallieter is officieel erkend als fietsvriendelijk café. Op de kaart staan zowel streekbieren, pannenkoeken, ijscoupes als palinggerechten. Er is ook een oplaadpunt voor elektrische fetsen.

Telefoonnummer
09 373 81 16
Openingsuren

Van woensdag tot maandag.

Tamboer

Een fraai beeldhouwwerkje op een bankje voor de Sint-Vincentiuskerk brengt hulde aan Tamboer, een bekende marktzanger van weleer, die met de accordeon jaarmarkten en kermissen afschuimde en zijn teksten verkocht - die waren geïnspireerd op de actualiteit.

Telefoonnummer
Keigatbos

Het Keigatbos is een uitloper van het Drongengoed, het grootste bos van Oost-Vlaanderen, dat meer westwaarts, bij Ursel, ligt. Het situeert zich op een heuvelkam(metje), de zogeheten cuesta Zomergem-Oedelem, waarop veel keien te vinden zijn - vandaar allicht de naam. Het Keigatbos heeft enkele mooie dreven. Kenmerkend zijn ook de grote loofbomen.

Telefoonnummer
Shermantank

Aan het sluizencomplex van Balgerhoeke herinnert een Shermantank aan de bloederige strijd tussen het Canadese bevrijdingsleger en de terugtrekkende Duitsers, die in september 1944 alsnog poogden stand te houden achter het Schipdonkkanaal.

Telefoonnummer
Kleemkapel

De neogotische Kleemkapel (begin 19de eeuw) is een bekend bedevaartsoord. Jaarlijks vindt er in augustus een ommegang plaats en smeken gelovigen er gunsten af bij Onze-Lieve-Vrouw. Opmerkelijk is dat in de omliggende straten ook nog eens vijftien ommegangkapelletjes staan, met telkens een reliëf waarop de vijftien mysteries van de Rozenkrans worden voorgesteld.

Telefoonnummer
Lembeekse Bossen

Mooi om te ontdekken: de Lembeekse bossen. Het is een aangenaam recreatief gebied, 50 ha groot. Er zijn 30 km bewegwijzerde wandelpaden en heel wat horecazaken.

Telefoonnummer
Openingsuren

Van zonsopgang tot zonsondergang.

Streekcentrum Huysmanhoeve

De imposante Huysmanhoeve, nu Streekcentrum Huysmanhoeve, is het enige middeleeuwse bouwwerk dat bewaard is gebleven in Eeklo. De boerderij wordt al vermeld in de 13de eeuw, het woonhuis dateert uit de 17de eeuw. Samen met het woonhuis is de poort sinds 1993 beschermd als monument. De dreef, de omwalling, de dienstgebouwen, het hof en de boomgaard zijn geklasseerd als dorpsgezicht. De boerderij is geopend van 1 april tot 1 oktober. Je vindt er uiteenlopende informatie over het Meetjesland: wandel- en fietsroutes, bezienswaardigheden, streekproducten enzovoort. Er hebben ook heel wat activiteiten plaats. Meer informatie vind je bij www.plattelandscentrum.be.

Telefoonnummer
09 327 04 47
Website
http://www.huysmanhoeve.be
Stadhuis Eeklo

Het stadhuis van het Oost-Vlaamse Eeklo is een van de pronkstukken van het stadje. Als je op de Markt staat, valt het gebouw in Vlaamse renaissancestijl meteen op. Begin jaren dertig werd het stadhuis grondig opgeknapt een kreeg het er een belforttoren bij. De belforttoren herbergt een beiaard en werd door de Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. Recentelijk werd een kelder uit de 14de-15de eeuw vrijgemaakt en gerestaureerd. Momenteel zijn alleen nog de dienst burgerzaken en enkele kabinetten van het schepencollege aanwezig in het stadhuis.

Telefoonnummer
09 218 29 00
Galerie Stadhuis

Op het fraaie, ruim 1 ha grote dorpsplein staat het barokke stadhuis uit 1663. Het gebouw is opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl. Het gebouw is momenteel ingericht als kunstgalerij.

Telefoonnummer
09 323 90 54
Openingsuren

Het stadhuis is enkel te bezoeken na afspraak of tijdens de exposities in de galerij.

Website
http://www.kaprijke.be
Standbeeld Karel Lodewijk Ledeganck
Standbeeld in het centrum van Eeklo op het gelijknamige Ledeganckplein. Karel Lodewijk Ledeganck was een in Eeklo geboren dichter (1805) die in 1847 overleed. Hij werd begraven op de begraafplaats Campo Santo in Sint-Amandsberg bij Gent. Ledeganck was van eenvoudige komaf, maar slaagde erin zich door zelfstudie op te werken tot hulpklerk in het Gentse stadhuis. Later behaalde hij zijn diploma rechten en werd hij benoemd tot vrederechter. Hij is vooral bekend om zijn voortdurende strijd tegen de verfransing van Vlaanderen: hij dichtte in het Vlaams, sprak voor het eerst Nederlands in de Oost-Vlaamse provincieraad en vertaalde het burgerlijke wetboek. Hij was een van de volgelingen van J.F. Willems. Zijn bekendste werk is het dichterlijke drieluik 'De Drie Zustersteden' (Brugge, Antwerpen en Gent). Het beeld, een werk van Jules Lagae, werd feestelijk onthuld in 1897, vijftig jaar na zijn overlijden.
Telefoonnummer
Openingsuren
Doorlopend te bekijken.
Plein

Voor het stadhuis van Kaprijke strekt zich de unieke dries of dorpsweide uit, omzoomd met een dubbele rij linden en kastanjebomen, sinds 1981 beschermd als dorpsgezicht. Het is het grootste en het groenste dorpsplein van heel Oost-Vlaanderen. Overigens was de oppervlakte ooit twee keer zo groot, maar het zuidelijke deel van de markt werd in de 19de eeuw verkaveld.

Telefoonnummer
09 323 90 54
Openingsuren

Doorlopend toegankelijk.

Website
http://www.kaprijke.be
Standbeeld 'Den Eeclooschen Herbakker'

Het standbeeld op de markt van Eeklo herdenkt een oude legende die afgebeeld staat op een 16de-eeuws schilderij. In Eeklo zou ooit een bakker hebben gewoond die hoofden van mensen, die niet tevreden waren over hun uiterlijk en/of karakter, kon ombakken tot de gewenste vorm. In afwachting van het nieuwe hoofd werd een kool op de hals geplaatst om het bloeden te stelpen.

Telefoonnummer
Openingsuren

Doorlopend te bekijken.

Cafetaria Het Leen

Op het grote terras van de cafetaria strijken op mooie dagen honderden fietsers neer, voor een natje en een droogje. Het is gelegen aan de zonnekant, met zicht op een speeltuin en het bosdomein.

Telefoonnummer
09 377 55 34
Website
http://www.hetleen.be
Jeneverhuis Van Hoorebeke

Het Jeneverhuis Van Hoorebeke is een gezellige combinatie van museum, 'druppelkot', restaurant en jeneverwinkel. De graanjenevers zijn het resultaat van een familietraditie die teruggaat tot 1740.

Telefoonnummer
09 378 44 44
't Leiken

't Leiken werd in 1457 gegraven om scheepvaart mogelijk te maken van en naar Eeklo. Het zorgde ooit voor de link tussen het centrum en de Lieve, een middeleeuws kanaaltje dat Gent met de Zwingeul in Damme verbond. Eeklo moest grote inspanningen leveren om het Leiken bevaarbaar te houden en vandaag rest niet méér dan een brede beek.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Vanop het grootste met bomen omzoomde gemeenteplein van Oost-Vlaanderen ga je van start voor een vlakke, landelijke verkenningstocht van het Meetjesland. Via de Kaprijkse deelgemeente Lembeke zet je koers naar Eeklo, stad van o.a. de Herbakker, de middeleeuwse Huysmanhoeve en Het Leen. Op het jaagpad langs het Schipdonkkanaal richt je het stuur naar Zomergem, om vandaar terug te fietsen via Adegem en de in WO II fel bevochten Balgerhoek.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsbox Vlaanderen

Knooppunter fietsbox Vlaanderen: nu met digitale navigatie-app

Deze Knooppunter fietsbox verzamelt de mooiste fietsroutes van Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook die de fietser de meest complete info in de meest compacte vorm biedt, inclusief de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen de knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.

Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.
Bij elke route hoort ook een fietskaartje met aanduiding van de fietsknooppunten. Je vindt de meest actuele versie van die kaartjes op deze website.

Nieuw! Vanaf nu kun je alle Knooppunter-info ook tijdens het fietsen probleemloos én gratis raadplegen via de digitale navigatie-app. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een opgeladen smartphone met internettoegang.

€29,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.