Balanceren op de grens

Menen · 44 km

Klik hier voor de korte versie van 24 km
West-Vlaanderen ·
Menen · Wevelgem · Moorsele · Dadizele · Wervik ·
Nationaal Tabaksmuseum

Wie Wervik zegt, zegt tabak. Al in de 17de eeuw werd deze plant er geteeld en vandaag komt nog altijd 95% van de Belgische tabaksproductie uit deze regio. De 'Wervikse' is vooral geschikt voor pijprokers en tabaksrollers. Logisch dus dat in de stad ook het Nationaal Tabaksmuseum is gevestigd. Je ontdekt er merkwaardige voorwerpen om te roken, vergeten vormen van tabaksgebruik (snuiven en kauwen) en een fraaie verzameling reclameborden van verdwenen sigarettenmerken. De collectie is best indrukwekkend, want ze bestaat uit meer dan 12.000 stukken. Bovendien kruiden ook spannende smokkelverhalen jouw bezoek en brengen ze je terug naar de tijd van 'blauwers' en douaniers.

Telefoonnummer
056 95 24 25
Website
http://www.nationaaltabaksmuseum.be
Wervik
Wie Wervik zegt, denkt tabak. Wervik, in het uiterste zuiden van West-Vlaanderen, staat sinds de 17de eeuw bekend als het centrum van de Belgische tabaksteelt, en tot vandaag blijven tabak en Wervik nauw met elkaar verbonden. Meer dan 90% van de huidige Belgische tabaksteelt is te situeren in Wervik en omgeving. Het is de enige regio waar nog op betrekkelijk grote schaal tabak wordt verbouwd. De Wervikse tabak wordt vooral gebruikt door de pijprokers en de zelfrollers. In het Nationaal Tabaksmuseum vind je de geschiedenis van de diverse rookvormen in woord en beeld: galante manieren om te snuiven, het titanenwerk om een sierlijk kleipijpje aan de praat te houden of spuwpotjes en dito flesjes uittesten. Maar in Wervik zijn er ook nog andere bezienswaardigheden! Zo heb je twee windmolens die recentelijk gerestaureerd zijn en beide nog kunnen werken: de stenen Briekenmolen (bij het Tabaksmuseum) en de houten Kruisekemolen. De schitterende Sint-Medarduskerk is een van de grootste van West-Vlaanderen; ze is opgetrokken in verschillende stijlen.
Telefoonnummer
056 30 01 01
Website
http://www.wervik.be
Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen
Vlaanderen zou Vlaanderen niet zijn zonder de vele bedevaartsoorden, en Dadizele heeft een van de bekendste. Sinds de 14de eeuw wordt het door talrijke bedevaarders bezocht. Deze monumentale neogotische kerk (1887) laat een onvergetelijke indruk na. Ze is opgetrokken in een ijzeren constructie, zoals de Eiffeltoren. Naast de basiliek is een gebedspark aangelegd. In de basiliek bevindt zich een miraculeus middeleeuws Onze-Lieve-Vrouwebeeld in albast. In de crypte staat het praalgraf van Jan, de heer van Dadizele, en Katelijne Breydel.
Telefoonnummer
056 50 91 50
Openingsuren
Alle dagen van 7 tot 19 u.
Website
http://www.dadizele.be
Retroherberg In den Grooten Moriaen

Bruine kroeg in de schaduw van de Briekenmolen, bij het Tabaksmuseum. Proef zeker een Moriaentje, een krachtig brouwsel verkrijgbaar zowel in blond als bruin, genoemd naar de typische luifelbeelden die de vitrines van de oude tabakswinkeltjes bevolkten voor de Eerste Wereldoorlog. Proef ook van streekspecialiteiten als de Toebakspallulen, pannenkoeken op een heel bijzondere manier gekruid met tabaksextracten of van een broodplank met allerhande lekkernijen.

Telefoonnummer
056 31 49 24
Website
https://www.indengrootenmoriaen.be
La Capitainerie

In West-Vlaanderen vormt de Leie over ongeveer 24 km de grens tussen België en Frankrijk. De loop van de rivier werd (voor de scheepvaart) dan wel verlegd, de grens bleef ongewijzigd. Bijgevolg is en blijft het 'eilandje' van 40 ha dat aan de overkant ontstond dus Frans grondgebied. Daar is de tearoom Capitainerie gevestigd.

Telefoonnummer
0033 3 20 94 23 09
Openingsuren

Gesloten op maandag.

Website
http://www.capitainerie.eu
Guldenbergabdij

De Kloosterstraat in Wevelgem heet niet toevallig zo. Je komt er langs een monumentale poort, net als de duiventoren op de binnenkoer van deze beschermde site (privédomein) een restant van een vroegere kloosterhoeve. Die hoorde bij de Guldenbergabdij, een cisterciënzerinnenklooster, tussen 1242 en 1261 opgetrokken in de nabijheid van de Leie.

Telefoonnummer
Kezelberg

Vanop de Kezelberg krijg je een mooi panorama op de circa 30 m lager gelegen Leievallei.

Telefoonnummer
De Pompeschitter

In het wandelpark vind je het schalkse beeld van … De Pompeschitter. Het verwijst naar een plaatselijk volksverhaal over een man die zich te buiten ging aan bier en pruimen, en dermate last kreeg van zijn darmen dat hij zich genoodzaakt zag zijn toevlucht te nemen tot de eerste de beste pompbak.

Telefoonnummer
Marhaba

Het terras van Marhaba, centraal in het dorp, met uitzicht op de basiliek, is een geschikte plek om even te verpozen. In deze stijlvolle taverne kun je terecht voor zowel een koffie als een streekbiertje, een kleine versnapering of een uitgebreid diner.

Telefoonnummer
056 50 97 19
Openingsuren

Van woensdag tot maandag.

Rosarium

In de schaduw van de basiliek van Dadizele bevindt zich het Rosarium. Er is een wandelpad dat je naar de 15 taferelen van de mysteries van de rozenkrans brengt. Het park is een oase van rust, met centraal een grote kapel, waar vooral in de maand mei openluchtmissen plaatsvinden. In het Rosarium staan ook beeldhouwwerken van Godfried Theuninck.

Telefoonnummer
Openingsuren

Dagelijks van 7 tot 19 u.

Sint-Maarten

De naam van tearoom Sint-Maarten verwijst naar het iets verderop gelegen plein met enkele art-decohuizen en het neoclassicistische stadhuis, waar tot begin 18de eeuw ook een Sint-Maartenskerk stond. In de tearoom zit je goed voor zowel ijs, wafels, pannenkoeken, koude als warme gerechten.

Telefoonnummer
056 31 10 13
Openingsuren

Van woensdag tot maandag.

De Waterkant

De Waterkant is een eethuis met een trendy interieur en een aanbod van zowel gerechten, slaatjes als desserts. Nog leuker is het om bij mooi weer buiten van een hapje of een drankje te genieten. Op het zuidgerichte terras met uitzicht op de Leie heerst zowaar een instant vakantiegevoel.

Telefoonnummer
0473 34 37 73
Openingsuren

Donderdag vanaf 18 u.; van vrijdag tot zondag vanaf 11.30 u. en vanaf 18 u.

Website
http://dewaterkantwervik.be
Brasserie Badhuis

Het modernistische badhuis werd in 2005 beschermd als monument, want heeft een rijke historiek. Dit opvallende gebouw in ‘pakketbootstijl’ is een ontwerp van de Menense stadsarchitect Gaston Boghemans.Het werd in aanwezigheid van koning Leopold III officieel ingehuldigd in 1937, zij het toen nog als 'open zwemkom'. Na een grondige restauratie werd het in 2003 heropend als overdekt zwembad. Heel bijzonder is ook de bijbehorende brasserie, met dakterras en een prachtig uitzicht op de Leie.

Telefoonnummer
056 90 12 68
Openingsuren

Van dinsdag tot vrijdag vanaf 11 u.; zaterdag en zondag vanaf 10 u.

Website
http://www.brasseriebadhuis.be
Stadsmuseum 't Schippershof

De basis van de collectie van het stadsmuseum wordt gevormd door twee legaten van Menense kunstenaars. De beelden van Georges Dobbels (1910-1988) evolueren van figuratief naar abstract. Hij ontwierp een groot aantal bas-reliëfs voor Brusselse gevels en sculpteerde de beelden voor de zijgevel van de Koninklijke Bibliotheek te Brussel. De vroege impressionistische schilderijen van Yvonne Serruys (1873-1953) vertonen een sterke invloed van haar leermeester Emile Claus. De kunstenares vestigde zich later in Parijs en sculpteerde er romantische bustes voor bekende personen. In het museum is een beeldhouwatelier ondergebracht, waar de verschillende beeldhouwtechnieken en -materialen worden geïllustreerd. In twee aparte zalen komt de geschiedenis van Menen aan bod. De ligging van de stad aan de Leie en aan de grens met Frankrijk hebben een belangrijke stempel gedrukt op de evolutie van de stad.

Telefoonnummer
056 53 23 63
Openingsuren

Van woensdag tot zondag van 14 tot 17.30 u.

Website
http://www.menen.be
Briekenmolen

De Briekenmolen is een stenen windmolen van omstreeks 1800. In 1965 werd in de bijgebouwen een restaurant-dancing ondergebracht. In 1979 kwam het gehele complex in het bezit van de stad, die er in 1987 het Tabaksmuseum in onderbracht. Sedert de restauratie van 1994-'95 is de molen opnieuw maalvaardig.

Telefoonnummer
056 30 01 26
Openingsuren

Van 1 maart tot en met 31 oktober van dinsdag tot zondag van 13.30 tot 17.30 u. Maaldemonstraties: van mei tot september, iedere eerste en derde zondag van de maand van 14 tot 17 u.

Website
http://www.wervik.be
Leie-eiland

De loop van de rivier werd (voor de scheepvaart) dan wel verlegd, de grens bleef ongewijzigd. Bijgevolg is en blijft het 'eilandje' van 40 ha dat ontstond dus Frans grondgebied. Het Leie-eiland heeft een kleine jachthaven, een zandstrand, speeltuin, trekkershutjes enz. Je kunt erheen via de loopbrug op de vroegere sluizen.

Leiebrug

De Leie heeft een belangrijke rol gespeeld in het ontstaan van Menen. Het was in de vroege middeleeuwen immers een belangrijke oversteekplaats op de weg die twee grote economische centra, Brugge en Rijsel, met elkaar verbond. Vanaf deze brug vormt de Leie stroomafwaarts overigens niet langer de Frans-Belgische grens. In tegenstelling tot het centrum van Menen bevindt zich daar, op de rechteroever van de rivier, de arbeiderswijk De Barakken, die weliswaar een aan elkaar gebouwd geheel met het Franse Halluin (Halewijn) vormt. De hoofdweg door die wijk, de Rijselstraat, is vooral op zondagen een 'fenomeen', en dat door het drukke winkeltoerisme van de Noord-Fransen.

Via Vanackere

Het gemeentepark en de kerk van Wevelgem: een uitzicht dat je bekend voorkomt? Goed mogelijk, want het is, zeker bij wielerfans, een straat vol wielerhistoriek. Jaarlijks is dit immers de aankomstplaats van de wielerklassieker Gent-Wevelgem. Bij dit decor passen dus de beelden van een zegevierende Boonen, Maertens, Moser, Merckx, Anquetil, Van Looy ... Overigens werd deze Vanackerestraat in de volksmond en naar analogie met de Via Roma in Sanremo de 'Via Vanackere'. Het is ook de titel van een kunstwerk aan het Guldenbergplein waar 1800 mozaïektegeltjes samen één groot wielertafereel vormen.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Voor deze rondrit door het golvende achterland van de Grensleie neem je de start in Menen, een van de oudste steden van Vlaanderen want in de vroege middeleeuwen een belangrijke halte op de handelsweg Brugge-Rijsel. Via deelgemeenten Rekkem en Lauwe fiets je naar Wevelgem, bekend van de koers en zijn vlasteelt, Moorsele en bedevaartoord Dadizele. In Wervik flirt je andermaal met de Franse grens en heb je aandacht voor de West-Vlaamse tabakscultuur. Terug in Menen bewonder je de publieke sculpturen van de grensstad.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsbox Vlaanderen

Knooppunter fietsbox Vlaanderen: nu met digitale navigatie-app

Deze Knooppunter fietsbox verzamelt de mooiste fietsroutes van Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook die de fietser de meest complete info in de meest compacte vorm biedt, inclusief de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen de knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.

Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.
Bij elke route hoort ook een fietskaartje met aanduiding van de fietsknooppunten. Je vindt de meest actuele versie van die kaartjes op deze website.

Nieuw! Vanaf nu kun je alle Knooppunter-info ook tijdens het fietsen probleemloos én gratis raadplegen via de digitale navigatie-app. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een opgeladen smartphone met internettoegang.

€29,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.