Fietsen in hartje West-Vlaanderen

Rumbeke · 43 km

Klik hier voor de korte versie van 28 km

Rumbeke · 28 km

Klik hier voor de lange versie van 43 km
West-Vlaanderen ·
Rumbeke · Roeselare · Kachtem · Emelgem · Ingelmunster · Izegem ·
Izegem

Bij een dagje Izegem hoort zeker een bezoek aan de industriële erfgoedsite Eperon d'Or. Het museum herbergt de schoenen- en borstelcollecties van de stad Izegem en een streekbezoekerscentrum. Behalve deze site kun je in Izegem nog een dertigtal historische monumenten ontdekken. De meeste dateren uit de 19de en 20ste eeuw. Nu is Izegem belangrijk voor de meubel- en voedingsindustrie, de machinebouw en als commercieel centrum voor de omgeving. Izegemnaren worden ook wel 'Pekkers' genoemd, een naam die samenhangt met de vroegere schoenen- en borstelnijverheid. Op een pleintje naast de Grote Markt staat een ronddraaiend beeldje van een 'Pekker', een beeld van Marc Claerhout.

Telefoonnummer
051 33 73 00
Website
http://www.izegem.be
KOERS - Museum van de Wielersport

Nergens komen wielerfanaten beter aan hun trekken dan in KOERS, dat in zijn genre de grootste collectie van het land bezit. Niet toevallig is dit Museum van de Wielersport in Roeselare gevestigd. De regio geldt als de bakermat van de Belgische wielersport en de stad zelf had heel wat bekende wielrenners, zoals Odiel Defraeye, de eerste Belgische Tourwinnaar, en maar liefst vier wereldkampioenen: Benoni Beheyt, Patrick Sercu, Jean-Pierre Monseré en Freddy Maertens. Langs een boeiend parcours maak je in KOERS kennis met de geschiedenis van de fiets en van de wielersport. Naast koersfietsen zijn er heel wat trofeeën, truitjes, affiches en andere wielermemorabilia te zien. Veel aandacht gaat naar de cultuur rond de koers en er is een uitgebreid documentatiecentrum en een shop. Ook het toeristisch informatiepunt van de stad is er ondergebracht, samen met het Vrijetijdspunt en een museumcafé.

Telefoonnummer
051 26 87 40
Openingsuren

Van dinsdag tot zaterdag van 10 tot 17 u. Voor groepen en scholen: na afspraak.

Website
https://koersmuseum.be
Kasteel van Ingelmunster

De geschiedenis van het kasteel van Ingelmunster gaat een heel eind terug in de geschiedenis. Al in de 11de eeuw stond hier de burcht van Robrecht de Fries. Het huidige classicistische kasteel van Ingelmunster is gebouwd op de grondvesten van deze voormalige burcht. Het kasteel is omwald en ligt in een park. In 1986 kocht de rijke brouwersfamilie Van Honsebrouck het kasteel op. Het werd gerestaureerd en samen met het park opengesteld voor het publiek. In 2001 sloeg het noodlot toe: een groot gedeelte van het kasteel werd door brand vernield. In 2005 werd alleen de buitenkant en de hal hersteld. Het kasteel is niet meer te bezoeken.

Telefoonnummer
Openingsuren

Het park is beperkt toegankelijk.

Website
http://www.kasteelingelmunster.be
Kasteel van Rumbeke

Dit 15de-16de-eeuwse kasteel is opgetrokken in Vlaamse renaissancestijl. Volgens de legende vluchtte Boudewijn I met de IJzeren Arm, de graaf van Vlaanderen, samen met Judith, de dochter van keizer Karel de Kale, na de ontvoering in Senlis in 862 naar de burcht die hier toen stond. Dat leidde, na tussenkomst van de paus, tot een huwelijk in Auxerre en het ontstaan van het graafschap Vlaanderen. Het kasteel bevindt zich aan het Sterrebos. Bij de grote weide en vijver is een arboretum aangelegd. Op het plein voor het kasteel staat een indrukwekkende boom (een plataan), die vermoedelijk uit de 18de eeuw stamt, toen het park werd aangelegd. Het kasteel werd in 2000 gekocht door de Beroepsvereniging van Autobus- en Autocarondernemers, die er na een grondige restauratie haar kantoren in onderbracht.

Telefoonnummer
051 22 60 60
Website
http://www.kasteelvanrumbeke.be
Ingelmunster
Ingelmunster, aan het kanaal Roeselare-Leie en de rivier de Mandel, bezit enkele interessante historische gebouwen en het unieke natuurreservaat de Mandelhoek. Van maart tot oktober kun je elke tweede zondag dit stukje ongerepte natuur bezoeken onder leiding van een natuurgids. Het kasteel van Ingelmunster werd in de eerste helft van de 18de eeuw gebouwd op de plaats waar ooit een middeleeuwse burcht stond. Het is eigendom van de brouwersfamilie Van Honsebrouck die je er in het weekend laat proeven van hun bieren Brigand, Kasteelbier en Premium Kriek. Het kasteelpark is een aangenaam rustpunt in de gemeente. Ontspannen kan ook in het familiepark Aviflora, uitgerust met binnen- en buitenspeeltuinen, cafetaria en dierenpark. Het eerste weekend van mei trekt Ingelmunster heel wat folkliefhebbers aan met zijn Labadoux-festival. Het kasteel en het park zijn vanaf eind september 2011 gesloten voor werkzaamheden.
Telefoonnummer
051 33 74 00
Website
http://www.ingelmunster.be
Klein Seminarie

In de Zuidstraat kom je langs de imposante gevel van het Klein Seminarie, een van de oudste colleges in het land. Het werd opgericht in 1806, en Guido Gezelle en Hugo Verriest waren er zowel leerling als priester-leraar. In 1875 leidde Albrecht Rodenbach er een opstand tegen het Frans in het Vlaamse onderwijs, bekend als de 'Groote Stooringe'.

Telefoonnummer
Peegie

Bij het politiekantoor op de Botermarkt staat Peegie, een beeld van Jef Claerhout, naar de fictieve volkse fguur uit de boeken van Willem Denys. Als 'leurder' charmeerde het personage de lezers. Met zijn volkse humor en verkopersgeest werd hij al vlug het symbool van de plaatselijke volksaard. Roeselarenaars staan dan ook bekend als echte 'commerçanten'.

Telefoonnummer
Kop van de vaart

Hier sta je bij het beginpunt (of het eindpunt, zo je wil) van het kanaal dat Roeselare verbindt met de Leie - in de volksmond de 'kop van de vaart'. De waterweg werd in 1872 in gebruik genomen en bracht in de regio extra werkgelegenheid. Vooral de groeiende voedingsindustrie bezorgde het kanaal een unieke positie in ons land.

Telefoonnummer
Geboortehuis Jean-Pierre Monseré

In Roeselare, maar ook ver daarbuiten, leeft Jean-Pierre - 'Jempi' - Monseré nog in vele wielerharten. Aan de Aardappelhoek kom je langs zijn geboortehuis, het decor voor een feestelijke ontvangst in 1970, het jaar waarin hij wereldkampioen wielrennen én een echte volksheld werd. Nauwelijks 9 maanden later verongelukte hij, in regenboogtrui, amper 22 jaar jong.

Telefoonnummer
Brasserie 't Rhodesgoed

De historische boerderij 't Rhodesgoed is vandaag een brasserie met een groot terras en een kinderspeeltuin.

Telefoonnummer
051 32 17 76
Openingsuren

Van dinsdag tot zondag vanaf 11.30 u.

Website
http://www.rhodesgoed.be
De Vrijdagmarkt

Tijd om even te verpozen? Dan zit je goed bij De Vrijdagmarkt, in het centrum van Ingelmunster, met uitzicht op het vernieuwde dorpsplein en de Sint-Amanduskerk. Deze gezellige tearoom heeft een uitgebreid aanbod exotische koffies en zelfgemaakte desserts. Ze serveren er ook dagvers bereide gerechten, pasta's en snacks.

Telefoonnummer
0474 63 54 88
Openingsuren

Van donderdag tot dinsdag.

Website
http://www.devrijdagmarkt.be
Lagaar

Vlak tegenover het station bevindt zich Lagaar, een knipoog naar het Franse 'la gare'. Het is zonder meer een van de bekendste cafés van de regio. Dat heeft te maken met de gezelligheid, maar vooral ook met de vele frivoliteiten. Zo is het binnenterras ingericht als een klein station. En om naar het toilet te gaan moet je door een echte biechtstoel!

Telefoonnummer
051 30 72 35
Openingsuren

Van dinsdag tot zondag.

t Kopje Koffie

Op de Markt staat het beeld van De Pekker. Het verwijst naar de plaatselijke schoeisel- en borstelnijverheid, maar ook naar 'blijven pekken', dialect voor 'aan de toog blijven hangen' - te zien aan de vele horecazaken is de verleiding daar groot! Een aanrader is alleszins 't Kopje Koffie, dat een gezellig interieur heeft.

Telefoonnummer
051 69 79 95
Openingsuren

Van woensdag tot maandagmiddag.

Provinciaal domein Wallemote-Wolvenhof

De dubbele benaming van het parkbos Wallemote-Wolvenhof (24 ha) verwijst naar de twee kastelen die er staan, in 1913 gebouwd in opdracht van een Izegemse familie van grootgrondbezitters. Al vlug werd Wallemote in de volksmond het 'luizenkasteel' genoemd. Tijdens WO I gebruikten de Duitsers het namelijk als badinrichting voor de ontluizingsdienst. Vandaag zijn beide kastelen eigendom van de stad Izegem. Het park zelf, aangelegd in Engelse landschapsstijl, is sinds 2001 een provinciaal domein en toegankelijk voor het publiek. Er zijn diverse wandelwegen en recent werd er een nieuwe vijver uitgegraven. Bij het kasteel is er een speelterrein voor de kinderen ingericht.

Telefoonnummer
Openingsuren

Van zonsopgang tot zonsondergang.

2 Vespa'z

Bij een fris biertje even uitblazen kan bij 2 Vespa'z, vlak bij het Sterrebos. Deze brasserie­bistro heeft een Italiaanse toets en heeft tegelijk de looks van de jaren 1960. Van het vat drink je hier o.a. Kriek Mystic, Tongerlo Blond en Keizer Karel Blond.

Telefoonnummer
051 22 04 47
Openingsuren

Van woensdag tot zondag van 11.30 u. tot 21.30 u. (zaterdag tot 22 u.)

Website
http://www.2vespaz.be
Stedelijke begraafplaats

De Oude Stedelijke Begraafplaats in de Groenestraat is een bijzonder stukje funerair erfgoed, in een verrassend groen decor. Belangrijke figuren liggen er begraven, zoals de kunstschilder Alfons Blomme en de dichter Albrecht Rodenbach.

Telefoonnummer
Openingsuren

Van zonsopgang tot zonsondergang.

Michels Filmmuseum

In tijden van moderne digitale opnametechnieken is het een belevenis om nog eens de cinema van weleer te zien herleven, met pellicule, projectoren en prachtige filmaffiches.

Telefoonnummer
0495 80 52 58
Openingsuren

Na telefonische afspraak.

Website
http://www.michelsfilmmuseum.be
Provinciedomein Sterrebos

Met zijn 27 ha is het Sterrebos een van de kleinste provinciedomeinen. Maar wel een heel fijn! Het kasteel is gebouwd in Vlaamse renaissancestijl. Het domein ontleent zijn naam aan een tiental lanen die stervormig vanuit een knooppunt vertrekken. De sterlanen werden gericht op de kerktorens van Roeselare en Rumbeke, op molens of op beelden die in het domein waren opgesteld. De vroegere ijskelder is nu een vleermuizenreservaat.

Telefoonnummer
051 20 11 80
Openingsuren

Van zonsopgang tot zonsondergang.

Brouwerij Rodenbach

Ooit al geproefd van een heerlijk frisse Rodenbach, de ware trots van Roeselare? Dan zul je zeker genieten van een rondleiding in deze aparte en warme brouwerij, waarbij je alle fasen van het brouwproces van dichtbij kunt volgen. De nieuwe brouwzaal - officieel geopend in maart 2002 - is gebouwd in een glazen huis, zodat de bezoekers al vanaf de binnenplaats uitzicht op de installaties krijgen. Er is eveneens een interactief, multimediaal museum over het bier en de familie Rodenbach. Gidsen beschikbaar in het Nederlands, het Engels en het Frans.

Telefoonnummer
051 27 27 00
Openingsuren

Na reservatie.

Website
http://www.rodenbach.be
Roeselare
Roeselare ligt aan de Mandel in het midden van West-Vlaanderen. De stad is op cultureel-historisch vlak vooral bekend door de invloed van Albrecht Rodenbach, Guido Gezelle en Hugo Verriest op de Vlaamse Beweging. De oorsprong van de stad Roeselare gaat terug tot een kleine bewoningskern uit de Romeinse periode. Een oorkonde uit de vroege 9de eeuw maakt melding van een dorpje 'Roslar' dat eigendom is van een abdij in het noorden van Frankrijk. De stad werd een belangrijk centrum van de lakennijverheid. Vanaf de 16de eeuw vond er een omschakeling plaats naar de linnenindustrie. Door de oorlogen van de late 16de en de vroege 17de eeuw werd de bevolking van de stad gereduceerd tot een paar honderd inwoners. Vanaf de tweede helft van de 17de eeuw beleefde de linnennijverheid een eerste heropleving. Na de Belgische onafhankelijkheid werd de infrastructuur in de hele streek verbeterd. In de 19de eeuw bracht de stedelijke academie een aantal vooraanstaande kunstenaars voort. Ook het literaire leven werd gestimuleerd door de aanwezigheid van diverse invloedrijke schrijvers aan het Klein Seminarie. Verscheidene historische gebouwen zijn aan de oorlogsverwoestingen ontsnapt of later heropgebouwd. Verspreid over de stad staan een aantal standbeelden die herinneren aan beroemde figuren uit het Roeselaarse verleden.
Telefoonnummer
051 26 21 11
Website
http://www.roeselare.be
Kasteel de Jonghe d'Ardoye
Jammer, maar helaas is dit prachtige kasteel in Ardooie niet te bezoeken. Het dateert van 1773 en lag ooit in een domein van 3000 ha. Het was het buiten- en zomerverblijf van de burggraven de Jonghe d'Ardoye. Nu is het kasteeldomein nog 'slechts' 28 ha groot en grenst aan het provinciaal domein 't Veld met drie visvijvers, speeltuin, cafetaria en verschillende wandelpaden. Het kasteel is privé-eigendom.
Telefoonnummer
Openingsuren
Het kasteel kan niet bezocht worden.
Provinciaal domein 't Veld
Bossen, vijvers en heidegronden: die vind je allemaal in dit provinciaal domein. Typisch zijn de vele dreven, die vroeger bij een heideomgeving hoorden. Ooit hoorde de 44 ha bij het kasteeldomein van Ardooie. De provincie kocht een deel aan en stelde het open voor het publiek. Behalve wandelen, kun je er ook vissen, spelen en iets drinken en eten in de cafetaria De Keunepupe. Er vinden ook activiteiten plaats op het domein. Daarvoor kijk je het best op www.west-vlaanderen.be. 't Veld vind je bij Provinciedomeinen.
Telefoonnummer
050 40 32 56
Openingsuren
Van zonsopgang tot zonsondergang.
Website
http://www.westtoer.be
Toon meer (+)Toon minder (-)

Variatie troef tijdens deze rondrit in hartje West-Vlaanderen. Je neemt de start in het Sterrebos, met het kasteel van Rumbeke als blikvanger. Via Roeselare, stad van Rodenbach, het Wielermuseum en het gezelligste winkelcentrum van het land, fiets je het platteland in richting Ardooie en Ingelmunster, die ook al kunnen uitpakken met een fraai kasteel. Via het kanaal Roeselare-Leie gaat het naar Izegem, stad van schoenen, borstels en ... leuke cafeetjes. Als afsluiter ga je op het Roeselaarse Père Lachaise de grafsteen van Albrecht Rodenbach zoeken.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsbox Vlaanderen

Knooppunter fietsbox Vlaanderen: nu met digitale navigatie-app

Deze Knooppunter fietsbox verzamelt de mooiste fietsroutes van Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook die de fietser de meest complete info in de meest compacte vorm biedt, inclusief de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen de knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.

Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.
Bij elke route hoort ook een fietskaartje met aanduiding van de fietsknooppunten. Je vindt de meest actuele versie van die kaartjes op deze website.

Nieuw! Vanaf nu kun je alle Knooppunter-info ook tijdens het fietsen probleemloos én gratis raadplegen via de digitale navigatie-app. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een opgeladen smartphone met internettoegang.

€29,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.