Rondje Houtland

Torhout · 47 km

Klik hier voor de korte versie van 21 km

Torhout · 21 km

Klik hier voor de lange versie van 47 km
West-Vlaanderen ·
Torhout · Gits · Lichtervelde ·
Kasteel Ravenhof
Kasteel Ravenhof, dat vroeger Ter Walle heette, is waarschijnlijk ouder dan de stad zelf. In de 16de-17de eeuw was er een linnenblekerij gevestigd, later kwam er een schoenfabriek. Halverwege de 19de eeuw kwam het domein in handen van René van Oye, de vader van dichter Eugeen van Oye. Dit mooie kasteel ligt te midden van een betoverende Engelse landschapstuin. In het kasteel vind je nu Toerisme Torhout en het Museum Torhouts Aardewerk. Vergeet ook zeker niet de zaal met wandtapijten en een gildekamer in art-decostijl.
Telefoonnummer
050 22 07 70
Openingsuren
Alle werkdagen van 9.30 tot 12.30 u. en van 13.30 tot 17.30 u.; van 15 mei tot 15 september ook tijdens het weekend.
Website
http://www.toerismetorhout.be
Kasteel d'Aertrycke

Dit kasteel ziet er net zo chic uit als zijn naam klinkt. Het oorspronkelijke landhuis (d'Aerdenhutte) werd eind 18de eeuw afgebroken en de eigenaar, baron August de Maere, liet er een neogotisch kasteel optrekken. Het prachtige park met vijver en botenhuis werd grotendeels in zijn oorspronkelijke staat behouden. Achter de gerestaureerde gevel van het voormalige koetshuis werden hotelkamers en twee vergaderzalen ingericht. In het kasteel kunnen de lekkerbekken aan hun trekken komen, want er is nu een restaurant gevestigd.

Telefoonnummer
0477 35 22 45
Website
http://www.kasteeldaertrycke.be
Lichtervelde
Lichtervelde is een landelijke woongemeente in het hart van West-Vlaanderen, aangesloten bij het Brugse Ommeland, de groene Vlaamse streek dicht bij de zee en de historische stad Brugge. Het spoorwegknooppunt zorgt voor een snelle rechtstreekse verbinding met zowel de Belgische kust als de steden Gent en Brugge. De Sint-Jacobuskerk is een schitterend voorbeeld van neogotiek waar je een bijzondere romaanse doopvont uit de 11de of 12de eeuw kunt zien. In juli kun je de indrukwekkende tiendaagse ommegang ter ere van de Heilige Margaretha meemaken, een eeuwenoude traditie waarop jaarlijks vele belangstellenden afkomen. De sfeer in Lichtervelde is in deze periode dan ook zeer bijzonder. Lichtervelde beschikt ook over de enige 'familiezaal' in België die is overgebleven uit de pionierstijd: Cinema de Keizer, en die moet je dan ook zeker niet overslaan tijdens je bezoek.
Telefoonnummer
051 72 94 30
Website
http://www.lichtervelde.be
Torhout
Torhout ligt in het hart van West-Vlaanderen, aan de autoweg E403-A17, halverwege tussen Roeselare en Brugge. De stad ligt in het Brugse Ommeland, een bosrijke streek met verscheidene kastelen. Torhout is een stad die zich ontwikkeld heeft tot een commercieel centrum, met nog een sterke agrarische en industriële activiteit. De stad bewaart een aantal monumenten uit haar geschiedenis. Het dorp Wijnendale behoort van oudsher tot Torhout. Torhout wordt in 9de-eeuwse documenten vermeld in verband met haar klooster, waarvan belangrijke invloed uitging. In de 11de eeuw bouwden de Vlaamse graven in de bossen van Wijnendale hun jachtslot. Torhout werd daardoor geleidelijk een belangrijk centrum van bestuur. In 1482 had Maria van Bourgondië in de bossen haar fatale jachtongeval. Onder Napoleon werd de burcht afgebroken, maar enkele tientallen jaren later weer opgebouwd in 'middeleeuwse' stijl. In Wijnendale vond aan het begin van de Tweede Wereldoorlog de historische ontmoeting plaats tussen Leopold III en zijn ministers. Een gedeelte van het kasteel is voor het publiek toegankelijk. De aanwezigheid van de graaf stimuleerde de groei van Torhout en er werd een kapittel van kanunniken gevestigd. Dat was verbonden aan de huidige kerk van Sint-Pieters-Banden. De moeite waard zijn ook het 17de-eeuwse hospitaal Ten Walle, het barokke stadhuis, het Kasteel Ravenhof met het Museum Torhouts Aardewerk en het Mosterdmuseum.
Telefoonnummer
050 22 11 22
Website
http://www.torhout.be
Stadhuis Torhout

Het ronduit statige stadhuis van Torhout is een echte blikvanger in deze stad! Torhout kreeg in 1183 van Filips van den Elzas de privileges van stad. Op dat ogenblik liet ook de noodzaak tot het bouwen van een 'stedehuys' zich voelen. Het eerste Torhoutse stadhuis werd dan ook kort na 1183 gebouwd. Nadat het in de 16de eeuw was afgebrand, werd in 1713 een nieuw stadhuis opgetrokken in barokke stijl.

Telefoonnummer
050 22 11 22
Website
http://www.torhout.be
Kasteel Wijnendale
Bezoek dit historische kasteeldomein met zijn imposante waterslot, en je zult nog lang onder de indruk zijn. De oorsprong van het Kasteel Wijnendale is te situeren in de 11de eeuw. In de jaren dertig van de 19de eeuw was het slot erg vervallen. De wederopbouw duurde vijftig jaar. Kasteel Wijnendale wordt nog steeds bewoond. In zijn linkervleugel is het kasteelmuseum ingericht. De rol van het kasteel en zijn bewoners in de belangrijkste episodes van de geschiedenis van Vlaanderen, België en Europa staat centraal. Het museum is echter zoveel meer dan gegoochel met jaartallen en historische figuren. Hoe verliep het dagelijkse leven van de bewoners, met hun grote feesten en banketten? Hoe was het om te werken in het kasteel? Het museum besteedt ruime aandacht aan hoe er in het kasteel werd gewoond, gewerkt en plezier gemaakt. In de portierswoning is een bezoekerscentrum ondergebracht, waar de bezoekers informatie krijgen over de regio (Brugse Ommeland).
Telefoonnummer
050 22 07 70
Openingsuren
April, mei, juni en september: woensdag, zon- en feestdagen van 13.30 tot 17.30 u. Juli en augustus van dinsdag tot zondag en op feestdagen van 13.30 tot 17.30 u. Groepen na afspraak via Toerisme Torhout.
Website
http://www.kasteelwijnendale.be
Kerk van Sint-Jacobus de Meerdere
De Sint-Jacobskerk in Gits, een deelgemeente van Hooglede, is een vrij recente kerk. Ze dateert uit de 19de eeuw. In 1917 werden de klokken stukgeslagen, in 1918 werd de toren opgeblazen en in 1922 werd hij heropgebouwd. De kerk bezit een aantal fraaie kunstwerken, waaronder een 18de-eeuwse communiebank. De zilveren monstrans uit 1686 is een van de voornaamste kerkschatten.
Telefoonnummer
051 20 21 45
Openingsuren
Dagelijks van 9 tot 12 u. In de namiddag enkel op aanvraag.
Kasteel Wijnendale
In het museum wordt de geschiedenis van het kasteel verteld. Wijnendale is meermaals het toneel geweest van belangrijke historische gebeurtenissen: het jachtongeval van Maria van Bourgondië, gravin van Vlaanderen, en de ontmoeting van Leopold III met zijn ministers in mei 1940.
Telefoonnummer
050 22 07 70
Openingsuren
April, mei, juni en september: woensdag, zon- en feestdagen van 13.30 tot 17.30 u. Juli en augustus van dinsdag tot zondag en op feestdagen van 13.30 tot 17.30 u. Groepen na afspraak via Toerisme Torhout.
Website
http://www.kasteelwijnendale.be
Groenhovebos
Het 120 ha grote Groenhovebos is sterk versnipperd. Het stadsbestuur van Torhout kocht er 20 ha van aan en stelde het open als wandelbos. Niemand die hier ontgoocheld zal vertrekken, want er is werkelijk voor elk wat wils: een speeltuin voor de kinderen, een vijver waarop hengelen mogelijk is, een joggingpad, en paardenliefhebbers vinden hun gading in de tot manege omgebouwde 19de-eeuwse boerderij. Het bos omvat loof- en naaldhoutbestanden, die omstreeks 1900 aangeplant werden. Er groeien zomereik, beuk, grove den en fijnspar en bovendien ook een aantal ongewone boomsoorten als vleugelnootboom, Hickorynoot, wilde kerselaar en thuja. Je kunt hier ook genieten van een grote soortenrijkdom aan kruiden, met onder andere dalkruid, tormentil, blauw glidkruid en veenmos. Het bos is ook de thuis van talrijke vogelsoorten.
Telefoonnummer
050 22 07 70
Provinciaal Domein d'Aertrycke
Het 49 ha grote, aantrekkelijke Provinciaal Domein d'Aertrycke, op de grens tussen Torhout en de Verloren Kost, bestaat uit gemengd loofhout (met in de ondergroei onder andere valse salie en salomonszegel), gazons, kleurrijke bloemperken en vijvers. Tussen 1869 en 1871 liet August de Maere er het bouwvallige landhuis d'Aerdenhutte afbreken om er een neogotisch kasteel te bouwen. Je vindt er ook een bezienswaardige duiventoren. Konijnen, hazen en patrijzen zijn hier veel geziene bewoners.
Telefoonnummer
050 22 07 70
Brasserie Heuvelhof

Brasserie vlak bij het Kasteel van Wijnendale. Je kan hier terecht voor een snelle lunch, een snack, een lekker ijsje en een verfrissend drankje. Groot terras en speelplein voor de kleinsten.

Telefoonnummer
050 21 50 01
Openingsuren

Van woensdag tot vrijdag: vanaf 11 u. en vanaf 18 u.; zaterdag en zondag vanaf 11 u.

Website
http://www.heuvelhof.be
Hoevecafé Ter Kerst

De ideale plaats om te genieten van een hapje en een drankje na een deugddoende fiets- of wandeltocht. Je kan kiezen uit een ruim assortiment snacks en eigenbereide hoeve- specialiteiten. Proef zeker ook het artisanaal gebrouwen bier 'Teugel', de ideale dorstlesser op een warme zomerdag!

Telefoonnummer
051 23 09 95
Website
http://hoeveterkerst.be
Gedenkplaat Karel Van Wijnendaele

Onder het pseudoniem Karel - 'Koarle' -Van Wijnendaele was Karel Staeyaert de pionier van de Vlaamse sportjournalistiek en in 1913 stichter van de wielerklassieker 'Ronde van Vlaanderen'.

Telefoonnummer
De Beiaard

Zin in een drankje? Dat kan op een van de vele terrasjes op de Markt van Torhout. Eén ervan is dat van hotel-restaurant De Beiaard, aan de zuidwestkant van het stadhuis. Ze serveren er niet alleen lekkere biertjes, maar ook dagmenu's, streekgerechten en à la carte.

Telefoonnummer
050 22 13 45
Website
http://www.debeiaard.be
Smulkroeg 't Onbeschreven Blad

In het dorpscentrum van Gits tref je enkele bijzondere cafeetjes aan, zoals 't Onbeschreven Blad, gelegen tegenover sportzaal Ogierlande. 't Onbeschreven Blad heeft een ruim terras en zet sterk in op streekbieren. Met 'veredelde' snacks als spaghetti of omelet profileert het zich terecht ook als smulkroeg.

Telefoonnummer
051 22 63 26
Dominiek Savio

Bij het vroegere stationnetje van Gits bevindt zich het kasteel Mariasteen. Ooit was er een school voor lichamelijke opvoeding, waaruit later de (allereerste Vlaamse) Hogeschool voor Ergo- en Kinesitherapie groeide. Die vormde dan weer de basis voor een centrum voor personen met een fysieke beperking, het Instituut Dominiek Savio. Vandaag wordt er onder de vleugels van het dienstencentrum Gid(t)s zorg, onderwijs, huisvesting en werk geboden aan meer dan 900 andersvalide kinderen, jongeren en volwassenen. In ons land geldt het hele domein van Dominiek Savio als toonaangevend qua begeleiding en therapie. De fraaie omgeving van deze beboste heuvelrug vormde in 2007 het decor voor het Wereldkampioenschap Veldrijden.

Telefoonnummer
Huwynsbos

Dit 35 hectare groot domein is een relatief jong bos met een rijke waaier aan loofboomsoorten. Libellen, kikkers en padden hebben het naar hun zin in de poelen. Ook vele zoogdieren smullen van al het lekkers dat de Huwynsbossen te bieden hebben. Voor de bezoeker is dit een heerlijke plek om even tot rust te komen.

Telefoonnummer
Openingsuren

Van zonsopgang tot zonsondergang.

Zuivelhoeve De Bossneppe

Ideaal om even uit te blazen is het terras van De Bossneppe. Daar scheppen ze ambachtelijk bereid roomijs, met melk van de eigen boerderij. Het aanbod aan smaken is enorm: van klassiekers als vanille en aardbei tot speculaas, kokos, passievrucht en mango.

Telefoonnummer
051 72 23 65
Openingsuren

Bij mooi weer: vanaf 14 u.

Website
http://www.debossneppe.be
Accordeonfabriek

Lichtervelde was ooit vermaard voor zijn accordeons. Het pand waar ze gefabriceerd werden, bevindt zich op de hoek van de Beveren- en de Statiestraat. Aan de productie kwam een einde toen de accordeonbouwer Eugène Callewaert, tevens burgemeester, in 1944 door de Duitsers werd onthoofd. Vandaag is een authentieke Callewaert een gegeerd collector's item.

Telefoonnummer
Cinema De Keizer

Cinema De Keizer is de alleroudste nog draaiende dorpsbioscoop van het land en wordt door bekende filmmakers vaak uitgekozen voor premières. De geschiedenis van het beschermde pand gaat terug tot de 16de eeuw. Ooit was de vierschaar er gevestigd, vervolgens deed het dienst als gemeentehuis, brouwerij en toneelzaal. Vanaf 1924 worden er films vertoond.

Telefoonnummer
Het Koetshuys

Het Koetshuys is gevestigd in een opvallend bijgebouwtje op het kasteeldomein d'Aertrycke in Torhout. De overwelfde poort bood ooit toegang tot een kweekplaats voor kleinvee. In dit historische kader geniet je van een mooi uitzicht op het kasteel en de waterpartijen, perfect voor een koel drankje in de zon.

Telefoonnummer
050 22 19 29
Openingsuren

Juli en augustus: dagelijks. De rest van het jaar enkel tijdens het weekend.

Website
http://www.hetkoetshuys.be
Domein d'Oude Smelterij

Het domein d'Oude Smelterij is een recreatiedomein van 4 ha met een kinderboerderij, enkele kleinere musea en een kruidentuin. Het domein wordt door talrijke wandelpaden doorkruist. Er is een cafetaria.

Telefoonnummer
050 21 67 03
Openingsuren

Van maart tot oktober: dagelijks van 8.30 tot 18 u.; van november tot februari dagelijks van 8.30 tot 17 u. Cafetaria gesloten op maandag.

Website
http://www.kinderboerderijtorhout.be
Grijspeerdmolen

De Grijspeerdmolen stond oorspronkelijk in de gemeente Westkapelle. Vandaar werd hij overgebracht naar Hooglede, waar hij nogmaals van standplaats verhuisde. Sedert de restauratie in 1984 is de molen opnieuw maalvaardig.

Telefoonnummer
051 72 51 83
Openingsuren

Van april t.e.m. september elke tweede zondag van de maand van 14 tot 17 u. en op afspraak.

Mostaard Wostyn

Wie het leven wat pikant wil, zit goed in Torhout en meer bepaald bij Wostyn. Op het Conscienceplein floreert al sinds vijf Wostyn-generaties het alom bekende mosterdwinkeltje. Wostyn is als streekproduct erkend door de Vlam en draagt het streeklabel. Het productieatelier en Mosterdmuseum bevinden zich in de Oude Gentweg. Een bezoek is mogelijk, maar je moet wel veertien dagen van tevoren reserveren bij Toerisme Torhout.

Telefoonnummer
050 21 23 00
Openingsuren

Winkel: van maandag tot zaterdag van 8.30 tot 12 u. en van 13.30 tot 18 u. (donderdag en zaterdag gesloten in de namiddag).

Website
http://www.mostaardwostyn.be
Wijnendalebos
Wijnendalebos is botanisch, ornithologisch, landschappelijk en historisch erg belangrijk. Het is sinds generaties eigendom van de familie Matthieu de Wynendaele, die het als jachtterrein benut en het hout ervan gebruikt. In 1983 werd 175 ha aangekocht door de Vlaamse Gemeenschap. Een deel ervan is als wandelzone opengesteld terwijl een ander deel voorbehouden is voor wetenschappelijk onderzoek. Voor de allerkleinsten is er een leuke speelzone en zowel voor volwassenen als voor kinderen is een educatief bosleerpad aanwezig. Natuurliefhebbers kunnen hier echt hun hart ophalen. Alle informatie over het bos vind je in het bezoekerscentrum van kasteel Wijnendale.
Telefoonnummer
050 22 07 70
Openingsuren
Van zonsopgang tot zonsondergang.
Website
http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/West-Vlaanderen/Wijnendalebos.aspx
De Groene Specht

Het mooiste terras van Torhout, dat van De Groene Specht, is een oase van rust tussen de bomen. Het hoort bij het Diocesaan Centrum Groenhove, tot voor kort een vakantieoord voor kloosterorden, vandaag een congrescentrum met wandeldomein (33 ha), een 'religiowinkel' en cafetaria.

Telefoonnummer
050 74 56 00
Website
http://www.groenhove.net
Toon meer (+)Toon minder (-)

Het Houtland is de regio in het oosten van West-Vlaanderen dat grofweg begrepen ligt tussen Brugge, Koekelare, Diksmuide en Tielt. Pas aan het begin van de 19de eeuw werd dit arme heideland ontgonnen: de vruchtbare beekvalleien werden akkers en weiden, de rest werd met bossen beplant. Vrij snel werden grote bospercelen door de adel opgekocht om er een kasteel te laten bouwen. Deze rondrit vanuit Torhout, de zogenaamde hoofdstad van het Houtland, doet dan ook enkele van die adellijke optrekjes en groendomeinen aan.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsbox Vlaanderen

Knooppunter fietsbox Vlaanderen: nu met digitale navigatie-app

Deze Knooppunter fietsbox verzamelt de mooiste fietsroutes van Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook die de fietser de meest complete info in de meest compacte vorm biedt, inclusief de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen de knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.

Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.
Bij elke route hoort ook een fietskaartje met aanduiding van de fietsknooppunten. Je vindt de meest actuele versie van die kaartjes op deze website.

Nieuw! Vanaf nu kun je alle Knooppunter-info ook tijdens het fietsen probleemloos én gratis raadplegen via de digitale navigatie-app. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een opgeladen smartphone met internettoegang.

€29,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.