Een jodiumrijke tocht

Oostende · 44 km

Klik hier voor de korte versie van 22 km

Oostende · 22 km

Klik hier voor de lange versie van 44 km
West-Vlaanderen ·
Oostende · Stene · Leffinge · Westende · Sluizen · Nieuwpoort · Lombardsijde · Middelkerke ·
Oostende
Koningin der badsteden: dat is de lyrische naam waaronder deze prachtige kuststad zowel in binnen- als buitenland bekendstaat. Ze heeft die niet alleen te danken aan het koninklijke buitenverblijf, maar ook aan de vele troeven als toeristisch, cultureel en economisch centrum van de Vlaamse kust. Oostende is gewoon te veel om op te noemen! Bad- en havenstad, kuuroord, congrescentrum en zakenstad met een haven en een luchthaven in volle expansie. Je kunt hier heerlijk winkelen en in de vele gezellige restaurants en cafés je dorst lessen en je honger stillen. Parallel aan de zeedijk loopt de betoverende 390 meter lange overdekte wandelpromenade, de Koninklijke Gaanderijen. Oostende is ook de stad van James Ensor, de schilder die het grootste deel van zijn leven in Oostende doorbracht en zich herhaaldelijk door de stad liet inspireren. Een aantal werken van de schilder is verzameld in het Kunstmuseum aan Zee (Mu.ZEE), dat ook een collectie bezit met werken van o.a. Spilliaert en Constant Permeke.
Telefoonnummer
059 80 55 00
Website
http://www.oostende.be
Boottochten I
Voor een schilderachtige tocht op een van onze bekendste waterlopen, de IJzer, moet je bij de IJzerstar zijn. Je vaart van Nieuwpoort naar Diksmuide. In Diksmuide aangekomen behoren een bezoek aan de markt, de IJzertoren of de Dodengang tot de mogelijkheden. De IJzertocht duurt 90 minuten (enkele reis); de dagexcursie 7 u (van 10 tot 17 u.). Er kan een gids aangevraagd worden. Fietsen kunnen mee aan boord.
Telefoonnummer
058 23 24 25
Openingsuren
Tijdens de maanden juli en augustus klokvast. Buiten deze maanden raadpleeg de vaarprogramma's op www.seastar.be.
Website
http://www.seastar.be
Ganzepoot - Sluizencomplex

Dit indrukwekkende sluizencomplex, Ganzepoot in de volksmond, verbindt maar liefst zes waterlopen via de IJzermonding met de Noordzee. De opzet van dit complex in 1876-1878 was de waterhuishouding en de scheepvaart regelen op de IJzer en een aantal secundaire waterlopen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog speelde de Ganzepoot een cruciale rol in het stopzetten van de opmars van de Duitsers. Schipper Hendrik Geeraert zette in oktober 1914 bij vloed de sluizen meermaals open. Hierdoor liep de IJzervlakte onder water en kon de Duitse opmars naar de Noord-Franse havensteden worden tegengehouden. Het Belgische leger kreeg de tijd om zich achter de IJzer in te graven. Als herinnering aan de Eerste Wereldoorlog vind je verschillende monumenten aan het complex. De Ganzepoot is nu een beschermd monument, de omgeving een beschermd stadsgezicht.

Telefoonnummer
Openingsuren

Doorlopend toegankelijk.

Koninklijke Gaanderijen

De Koninklijke Gaanderijen zijn even mooi als hun naam klinkt. De Gaanderijen, die in 1905 werden voltooid, zijn ongeveer 400 meter lang en dienden om de gegoede burgers tijdens hun wandeling tegen zon en regen te beschermen. Ook vandaag kun je er heerlijk ontspannen wandelen en genieten van het adembenemende uitzicht op zee. Tegen de Gaanderijen werd begin de jaren dertig het Thermenpaleis gebouwd. Vandaag is het een viersterrenhotel dat nog steeds de belle-époquesfeer ademt.

Telefoonnummer
Openingsuren

Doorlopend toegankelijk.

Boottochten II
Ontdek tijdens de één uur durende rondvaart het natuurreservaat Ysermonding, de Euro-jachthaven, het Albert I-monument, de vismijn, het sluizencomplex De Ganzepoot en geniet van een prachtig panoramisch uitzicht op de Noordzee.
Telefoonnummer
058 23 24 25
Openingsuren
Tijdens de maanden juli en augustus klokvast. Buiten deze maanden raadpleeg de vaarprogramma's op www.seastar.be.
Website
http://www.seastar.be
Koning Albert I-monument

Niet ver van de oude stadskern van Nieuwpoort vind je op de rechteroever van de IJzer dit statige en indrukwekkende Koning Albertmonument. Het werd in 1938 opgericht ter nagedachtenis aan de duizenden soldaten die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het werd ontworpen door architect Juliaan De Ridder en bestaat uit een cirkelvormig grondplan met twintig zuilen en een ringbalk. Op de binnenkant staan een Nederlands- en een Franstalig gedicht. Midden in de zuilenkring staat een ruiterstandbeeld van koning Albert I, een beeld van de hand van Karel Aubroeck. Onder het monument bevindt zich het bezoekerscentrum Westfront.

Telefoonnummer
Openingsuren

Van dinsdag tot zondag van 10 tot 17 u.

Zeilschip Mercator

Bijna dertig jaar diende de Mercator als opleidingsschip voor de Belgische koopvaardijvloot. De meest gedenkwaardige tocht van deze prachtige driemaster was de overtocht van het stoffelijke overschot van pater Damiaan naar Vlaanderen in 1936. In 1960 werd het schip uit de vaart genomen. Nu is het een boeiend museum waar je kunt ervaren hoe het leven verliep aan boord van een groot zeilschip. De Mercator kun je zelfs huren voor een onvergetelijk feest of evenement!

Telefoonnummer
Website
http://www.zeilschipmercator.be
Mu.ZEE - Kunstmuseum aan zee
Een bezoek aan Mu.ZEE is een boeiende ontdekkingstocht door de geschiedenis van de moderne en hedendaagse Belgische kunst. Het museum biedt een mooi en ruim overzicht van 1850 tot nu: van werk van James Ensor en Léon Spilliaert tot werk van Roger Raveel, Luc Tuymans en Valérie Mannaerts. Mu.ZEE organiseert jaarlijks enkele grote en kleine tijdelijke tentoonstellingen, waarbij de link naar de permanente collectie nooit ver weg is. Er is een actieve jongerenwerking!
Telefoonnummer
059 50 81 18
Openingsuren
Van dinsdag tot zondag van 10 tot 18 u.
Website
http://www.muzee.be
Ensorhuis
De kunstenaar James Ensor (1860-1949) spreekt tot de verbeelding. Zijn woning in de Vlaanderenstraat, waar hij vanaf 1917 woonde en werkte, werd in 1974 definitief opengesteld als museum. Het Ensorhuis neemt je mee naar de leefwereld van James Ensor. Op de benedenverdieping werd de schelpen- en souvenirwinkel van zijn oom en tante in zijn originele staat bewaard; op de tussenverdieping bevindt zich een documentatiekamer waar regelmatig tijdelijke tentoonstellingen plaatsvinden. Op de eerste verdieping bevindt zich het beroemde blauwe salon. Er hangen geen originele werken, wel kleurenreproducties op ware grootte.
Telefoonnummer
059 50 81 18
Openingsuren
Van woensdag tot maandag van 10 tot 12 u. en van 14 tot 17 u.
Website
http://www.muzee.be
Standbeeld Leopold II

Aan de Zeedijk in Oostende prijkt een groot ruiterstandbeeld van de ondertussen fel gecontesteerde Leopold II. De koning was hier dan ook een graag geziene gast omdat hij van Oostende een mondaine badplaats maakte. Heel wat bekende gebouwen kwamen er op zijn initiatief: de Koninklijke Gaanderijen, de Koninklijke stallingen, de Royal Yacht Club enzovoort. Als dank werd dit monument in 1931 opgericht. Leopold zit er te paard in militair uniform. De basis van het standbeeld wordt gevormd door twee beeldengroepen. De linkse groep draagt de tegenwoordig beladen titel 'De dank van de Congolezen aan Leopold II om hen te hebben bevrijd van de slavernij onder de Arabieren', de rechtse groep heet 'Een hulde van de Oostendse vissersbevolking'. In 1981 werd het ruiterstandbeeld beschermd als monument. Het beeld en de arcaden werden ontworpen door de broers Alfred en Antoine Courtens. De arcades worden in de volksmond ook wel 'De Drie Gapers' genoemd: je hebt de twee doorgangen en de derde gaper is de verwonderde toeschouwer. In 2004 werd uit protest tegen het Congo-bewind van Leopold II bij een van de figuren uit de Congolese beeldengroep de hand afgehakt.

Telefoonnummer
Openingsuren

Doorlopend te bekijken.

De Vlasschaard

Gelegen op de grens tussen Oostende en de polders is De Vlasschaard een bekend fietscafé. Naast het oude molenhuis (1853) ervaar je een uitgesproken huiskamergevoel, tenzij je voor het terras kiest natuurlijk. Ze hebben er een tachtigtal bieren op de kaart, w.o. Dikke Mathile en Keyte Oostendse Tripel.

Telefoonnummer
059 80 38 01
Openingsuren

Van woensdag tot zondag vanaf 11 u.

Website
http://www.devlasschaard.be
De Swaene

Onder de kerktoren is het leuk verpozen op het terras van De Swaene, een authentiek café met een uitgebreide kaart.

Telefoonnummer
059 31 35 00
Openingsuren

Van woensdag tot maandag.

Onze-Lieve-Vrouwekerk

In het polderdorp Leffinge kun je niet naast de Onze-Lieve-Vrouwekerk kijken. Ze kreeg 13 torentjes omdat de toenmalige bisschop Johan Joseph Faict in 1813 in dit dorp werd geboren.

Telefoonnummer
Plassendalevaart

Het Plassendalekanaal verbindt de IJzer in Nieuwpoort met het kanaal Brugge-Oostende en is genoemd naar het gehucht waar beide kanalen op elkaar aansluiten, Plassendale bij Oudenburg. De waterweg werd in 1640 gegraven in opdracht van de aartshertogen Albrecht en Isabella. Het jaagpad langs de noordelijke oever is vandaag zeer in trek bij fietsers.

Telefoonnummer
Seastar Sailor’s Bar

Bij de aanlegsteigers van rederij Seastar is er ook een café-bistro met een groot terras. Aantrekkelijk om even te pauzeren en te genieten van een drankje, de sfeer in en om de havengeul én vooral ook van de fraaie omgeving aan de Robert Orlentpromenade.

Telefoonnummer
058 24 00 36
Website
http://www.seastarsailorsbar.be
Veerboot De Nieuwe Visie

De fiets- en wandelverbinding tussen Nieuwpoort-Stad en -Bad biedt een uniek uitzicht op de IJzermonding en de vele zeil- en vissersboten die het zeegat in- en uitvaren. Om de overkant te bereiken, neem je de veerboot De Nieuwe Visie, die mee door kunstenaar Roger Raveel werd ontworpen. De overtocht is een belevenis op zich én gratis.

Telefoonnummer
Grand Café Burlington

Het terras van Grand Café Burlington biedt uitzicht op de belangrijkste winkelstraat van Oostende én op de jachthaven met de Mercator. Bij Burlington bieden ze naast allerlei bieren ook kofie met zelfgemaakte zoetigheden aan. De honger kun je er onder meer stillen met snacks en dagverse vis.

Telefoonnummer
059 55 00 30
Website
http://www.hotelburlington.be
Westfront

Onder het Albert I-monument vind je het bezoekerscentrum Westfront. Hier wordt op een sobere maar toch aangrijpende en hedendaagse manier aandacht besteed aan het frontgebeuren in de streek. Zo kun je zelf via een interactief computerspel de sluizen van 1914 bedienen. De lift brengt je boven op het monument, waar je een weids uitzicht hebt op het slagveld van weleer, en ook op het complex 'Ganzepoot' en de verschillende gedenktekens die een aanzet moeten vormen voor een vredestuin.

Telefoonnummer
058 23 07 33
Openingsuren

Van dinsdag tot zondag van 10 tot 17 u.

Website
http://www.westfrontnieuwpoort.be
Stene

Vandaag is het helemaal 'opgeslorpt' door de Oostendse stadsuitbreiding, maar het karakter van het vroegere Stene - tot 1971 zelfstandig - is gebleven en beschermd als dorpsgezicht. Rond het charmante kerkje zijn nu veel restaurants, geliefd bij de Oostendenaars voor de gezellige sfeer. Naast bistro De Vlasschaard staat nog een molenromp uit 1853.

Veerboot Oostende

Vanaf het Noordzeeaquarium op de Visserskaai brengt de veerboot voetgangers en fietsers gratis naar de oosteroever en het Maritiem Plein (en terug). De kleurrijke veren vallen op; ze zijn beschilderd met een ontwerp van Roger Raveel. De boten zijn een toeristische attractie, maar tegelijk ook van groot belang voor het woon-werk- en woon-schoolverkeer in Oostende.

CultuurCafé De Grote Post

Een aanrader in Oostende is CultuurCafé in De Grote Post. Dit cultuurcentrum is gevestigd in het voormalige P.T.T./R.T.T.-gebouw uit 1953. In het café wordt zo veel mogelijk met biologische en lokale producten gewerkt.

Telefoonnummer
0496 25 84 88
Website
http://www.degrotepost.be
Grand Hotel Belle Vue

Officieel heet het Grand Hotel Belle Vue, maar hoeft het te verwonderen dat de volksmond even vaak van 'de Rotonde' spreekt? Met zijn opvallende architectuur is het een van de mijlpalen in de geschiedenis van het kusttoerisme. Het voormalige hotel dateert van 1911. Hier kwamen vaak leden van de koninklijke familie logeren. Nu kun je een deel van het beschermde complex afhuren voor een stijlvol kustverblijf.

Standbeeld Lucy Loes

Tot haar 50ste was Lucienne Vanbesien - geboren aan de visserskaai - een gewone huisvrouw, tot ze aan een zangcarrière begon en de daaropvolgende 30 jaar als Lucy Loes de 'ongekroonde koningin van het visserslied' werd. Met liedjes als 'Mien Zeekapitein', ''t Is gedoan met de dikke madam' en 'Die visscher van mien', gezongen in het lokale dialect, was ze in Oostende waanzinnig populair.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Deze vlakke rit vertrekt vanuit de enige stad aan zee. Via het blote polderland van Stene en Leffinge zet je koers naar Nieuwpoort, waar je stil staat bij de Ganzenpoot en het Westfrontcentrum. Je steekt er de havengeul over in een veerboot met een kleurrijk Raveeljasje. De terugweg volgt trouw de kustlijn. Je peddelt over de zeedijk van Westende, Middelkerke en Mariakerke. In Middelkerke krijg je het gezelschap van striphelden en keur je het gloednieuwe 'golvende' casino. Met de Venetiaanse Gaanderijen, de iconische Vistrap en de Mercator eindig je in schoonheid.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsbox Vlaanderen

Knooppunter fietsbox Vlaanderen: nu met digitale navigatie-app

Deze Knooppunter fietsbox verzamelt de mooiste fietsroutes van Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook die de fietser de meest complete info in de meest compacte vorm biedt, inclusief de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen de knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.

Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.
Bij elke route hoort ook een fietskaartje met aanduiding van de fietsknooppunten. Je vindt de meest actuele versie van die kaartjes op deze website.

Nieuw! Vanaf nu kun je alle Knooppunter-info ook tijdens het fietsen probleemloos én gratis raadplegen via de digitale navigatie-app. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een opgeladen smartphone met internettoegang.

€29,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.