Holder de polder

Lissewege · 43 km

Klik hier voor de korte versie van 27 km

Lissewege · 27 km

Klik hier voor de lange versie van 43 km
West-Vlaanderen ·
Lissewege · Zuienkerke · Meetkerke · Varsenare · Brugge · Koolkerke · Dudzele ·
Onze-Lieve-Vrouwkerk Meetkerke

De oudste gedeelten van deze kerk dateren uit de 13de eeuw. De vieringtoren werd omstreeks 1520 afgewerkt, de zijbeuken in 1640. Na de Eerste Wereldoorlog werd de kerk hersteld. De kerk bezit een aantal barokke altaren uit de 17de eeuw, maar het pronkstuk is beslist het mooie Onze-Lieve-Vrouwebeeld. Het is een laatgotisch massief houten beeld uit de 15de eeuw. Volgens de legende zou het opgevist zijn uit de zee in Blankenberge. Nadat het in de kerk van Uitkerke en Vlissegem werd geplaatst, vond men het telkens opnieuw aan het strand. Men bond het beeld vast op een jonge ezel en stuurde die de polders in. Het dier liep tot in Meetkerke waar het bleef staan aan de deur van de kerk.

Telefoonnummer
Abdijschuur Ter Doest

In het mooie Lissewege, een van de tien mooiste dorpen van Vlaanderen, ligt de schitterende abdijschuur Ter Doest, het enige overblijfsel van de abdij die hier vroeger gevestigd was. De reuzenschuur is 56 m lang, 21 m breed en 17,5 m hoog. Indrukwekkend! En oud, want dit gebouw dateert van 1275. Vroeger was het dak bedekt met stro, nu met 38.000 Boomse dakpannen. Van 2001 tot 2003 werd het gebouw gerestaureerd. De schuur is dagelijks toegankelijk. Krijg je honger, dan kun je terecht in het restaurant in de boerderij. Sinds kort kun je er ook overnachten.

Telefoonnummer
050 54 40 82
Openingsuren

Dagelijks van 10 tot 17 u.

Website
http://www.lissewege.be
Onze-Lieve-Vrouw-Bezoekingskerk

Opmerkelijke en monumentale kerk in het kleine Lissewege, vlak bij Brugge. Je zult meteen zien dat deze kerk geen spits had; de oorzaak daarvoor was geldgebrek aan het eind van de 13de eeuw. Hier zie je een schoolvoorbeeld van Scheldegotiek, opgetrokken in veldsteen, lokaal gebakken baksteen en Doornikse steen. Binnen zie je voornamelijk 17de- en 18de-eeuwse barok. De pronkstukken zijn o.a. de preekstoel, de orgelkast en een marmeren doopvont. Er hangen verschillende schilderijen en de kerk bezit voorts een mooie verzameling edelsmeedwerk en liturgische gewaden. Ook de toren kan bezocht worden.

Telefoonnummer
0487 49 92 14
Openingsuren

Dagelijks van 10 tot 17 u., van 1 juni tot 30 september: van 9 tot 20 u. Toren: juli en augustus dagelijks van 14.30 tot 17.30 u.

Website
http://www.lissewege.be
Zuienkerke

Ongeveer halverwege tussen Brugge en Blankenberge, te midden van de landelijke polders van noordelijk West-Vlaanderen, vind je het rustige dorp Zuienkerke. Het weidelandschap van Zuienkerke en de deelgemeenten Houtave, Meetkerke en Nieuwmunster zijn vlak - ideaal voor fietsers dus - en waterrijk. Met slechts 2800 inwoners liggen rust en ruimte in Zuienkerke en deelgemeenten voor het rapen. Wie geplaagd wordt door kwalen, moet zich naar de Koorts-en-Krampkapel haasten, waar de dorpelingen sinds mensenheugenis verlossing vinden. En in Houtave kan in het stemmige kerkje de heilige Apollonia misschien wel je tandpijn wegjagen. Breng beslist ook een bezoekje aan de kerk van Meetkerke, waar je een miraculeus Mariabeeld kunt aanschouwen dat volgens de legende door vissers uit de zee zou zijn opgehaald. Uiteraard is dit polderlandschap een droom voor natuurliefhebbers. Het Meetkerkse natuurgebied De lage Moeren is een beschermd broedgebied voor watervogels; het ontstond door de eeuwenlange turfwinning. Als gevolg van deze activiteit ligt het gebied nu zowat twee meter lager dan het omringende land. De stenen Poldermolen pompte het water uit het gebied weg zodat het niet onder zou komen te staan. En natuurlijk is de molen vandaag ook gewoon een lust voor het oog.

Telefoonnummer
050 42 70 48
Website
http://www.zuienkerke.com
Bistro Het Mortierken

Aangenaam, rustig zitten, ook als het er wat drukker is. Verzorgde dranken, vriendelijke bediening, lekkere snacks en schotels. Terras en speeltuigen voor de kinderen met aanpalende tuin waar ezeltjes lopen die graag geaaid worden.

Telefoonnummer
050 31 21 16
Website
http://mortierken.be
Bistro Nieuwege

Bistro met ruim terras langs het kanaal Brugge-Oostende. Je kunt hier terecht voor een streekbiertje of een lekkere snack.

Telefoonnummer
0472 28 76 23
Website
http://www.bistronieuwege.be
Eetcafé Fort van Beieren

In de mooi gerestaureerde hoeve, aan de rand van het Provinciaal domein, kan je even uitrusten bij een streekbiertje of je kan de innerlijke mens versterken met een lekkere salade of pasta, een ijsje, wafel of pannenkoeken.

Telefoonnummer
050 67 95 86
Website
http://www.fortvanbeieren.be
Restaurant De Valckenaere

Het terras van De Valckenaere, aan de Heulebrug en het Vaartje, is een stemmig plekje. Dit huis was al in de 16de eeuw een herberg, waar zelfs tot midden de 19de eeuw de gemeenteraad samenkwam in de 'voutekamer'. Zowel de oude tegelvloer, de schoorsteen als het kapgebinte dateert nog van vroeger.

Telefoonnummer
050 54 57 59
Openingsuren

Van vrijdag tot woensdagmiddag.

Website
http://www.restaurantdevalckenaere.be
Bunkers

Langs de Patentestraat, in de buurt van de historische hoeve Ten Walle, staan nog resten van bunkers, tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd door de Duitse bezetter. Het ging om een observatiepost en een spoorwegbatterij, de 'STP 687e Eisenbahn-Batterie’. Pogingen om ze na de oorlog op te blazen en af te breken zijn zichtbaar mislukt.

Telefoonnummer
Sint-Michielskerk Zuienkerke

Ooit was de Sint-Michielskerk van Zuienkerke dubbel zo groot en stond de toren in het midden van het bouwwerk. In de loop van de 16de eeuw werd de westelijke beuk echter vernield. Wel is er nog de romaanse toren die dateert uit de 12de eeuw en officieel beschermd is. Binnen zie je er onder meer een broodbank voor de armen en een historisch orgel uit 1779 van Dominicus Berger.

Telefoonnummer
In het Boldershof

Fietsers met grote dorst kunnen best even 'bijtanken' in Zuienkerke, want de etablissementen liggen in dit polderland nu eenmaal dun bezaaid. Wie de Kerkstraat in fietst zal vlug de opvallende gevel opmerken van het authentieke dorpscafé In het Boldershof. De estaminet met feestzaal bestaat al sinds de 19de eeuw.

Telefoonnummer
050 41 24 27
Staakkapelletje "Gij die passeert"

In het landelijke Vlaanderen is de devotie nooit ver weg en dat geldt ook in Zuienkerke. 'Gij die hier passeert, te peerd of te voet, vereert Maria met een Weesgegroet', zo staat het te lezen bij een kapelletje op de hoek van de Heerweg en de Draaiboomstraat.

Telefoonnummer
Kapellebrug

In de Meetkerkse Moeren kom je bij de Kapellebrug, gelegen bij een hagelwitte kapel. Die stond al in 1754 vermeld op een kaart van de afwatering van het Moerzwin. Vlakbij staat de Grote Poldermolen, de enige windmolen met een scheprad die Vlaanderen nog telt. Die vijzelde het water uit de Moeren op naar het vaartje, waarlangs het naar zee werd gevoerd.

Telefoonnummer
AZ Sint-Jan

Langs het jaagpad langs het kanaal torent het indrukwekkende AZ Sint-Jan letterlijk boven de bomenrij uit. Het algemeen ziekenhuis van het Brugse OCMW bestaat al meer dan 800 jaar, al situeerde het zich destijds wel in de binnenstad. De eerste steen voor dit nieuwe ziekenhuis werd gelegd in 1966. Vandaag is het een van de grootste ziekenhuizen van het land.

Telefoonnummer
Kolenkaai

Het fietspad langs de Kolenkaai, tussen de futuristische Scheepsdalebrug en de Warandebrug, kan gerust meedingen naar de titel 'mooiste fietspad van Brugge'. In deze tot voor kort nog verwaarloosde buurt van Christus-Koning werden huizen en vooral ook oude fabriekspanden gerenoveerd tot trendy nieuwbouw. Op het kanaal liggen ook enkele woonboten.

Telefoonnummer
Bistro Du Phare

Zin in een tussenstop? Dan trek je ongetwijfeld de remmen dicht bij bistro Du Phare, vlak bij de Dampoort in Brugge. Dit bijzondere pand dateert uit de 15de eeuw en is volledig omringd door water, wat - zeker op het terras - voor een unieke sfeer zorgt. Du Phare heeft naast een gevarieerde drankkaart ook stevige gerechten en desserts in de aanbieding.

Telefoonnummer
050 34 35 90
Website
http://www.duphare.be
Fort van Beieren

Het provinciedomein Fort van Beieren (26 ha), gelegen op de buitenwal van wat ooit een fort was, dat begin 18de eeuw door Franse troepen werd opgericht naar aanleiding van de Spaanse Successieoorlog. Het aarden fort, waarvan de contouren goed bewaard zijn, heeft een stervormig grondplan. Errond ontwikkelde zich een bos- en weidelandschap.

Telefoonnummer
Huyze Saeftinghe

Bij de kerk van Lissewege tref je een beeld van Willem Van Saeftinghe en een bistro die naar hem genoemd werd. Naar verluidt was hij het die tijdens de Guldensporenslag de Franse aanvoerder Robert van Artois neerstak. Naar aanleiding van een confict met zijn kloosteroverheid zocht hij in 1308 een schuilplaats in de toren van Lissewege.

Openingsuren

Van woensdag tot zondag van 11 tot 21 u.

Website
http://www.huyzesaeftinghe.be
Bezoekerscentrum Lissewege

Het bezoekerscentrum geeft het verleden van het witte dorp weer, goed voor meer dan 1000 jaar geschiedenis. Unieke foto's, kaarten, maquettes, schilderijen en een verzameling archeologische vondsten van de voormalige cisterciënzerabdij Ter Doest illustreren dat rijke verleden. In het Heiligenmuseum staat een unieke collectie van meer dan 120 antieke beelden van patroonheiligen te kijk.

Telefoonnummer
050 55 29 55
Openingsuren
Van 15 juni tot 15 september, in de paasvakantie, tijdens het Pinkster- en Hemelvaartweekend: dagelijks van 14 tot 17.30 u.
Website
http://www.lissewege.be
Lisseweegs Vaartje

In de oude bedding van de Olievliet en dwars door de dorpsterp van Lissewege werd in de 13de eeuw het Vaartje gegraven. Zelfs tot 1930 werd het nog gebruikt als aanvoerweg van en naar zee. Tijdens de zomermaanden staan er duizenden bloemen langs de oevers. Het Lisseweegs Vaartje is jaarlijks dan ook een van de decors voor de openluchttentoonstelling 'Beelden in het Witte Dorp'.

Willem van Saeftinghe

Bij de kerk van Lissewege tref je een beeld van Willem Van Saeftinghe aan, een creatie van Jef Claerhout. In de nabije abdij Ter Doest leidde deze lekenbroeder een vredig bestaan, tot hij in 1302 de abdij verliet om in Kortrijk mee te strijden in de Guldensporenslag. Naar verluidt was hij het die de aanvoerder van het Franse leger, Robert II van Artois, zou hebben gedood. Zes jaar later vermoordde hij tijdens een oproer van de lekenbroeders de bejaarde keldermeester en verwondde de abt. Van Saeftinghe werd in de ban van de kerk geslagen en vond een schuilplaats in de toren van Lissewege, waar zijn vroegere wapenbroeders Breydel en de Coninck hem kwamen bevrijden. Uiteindelijk schonk paus Clemens V hem vergiffenis, zij het wel op voorwaarde dat Van Saeftinghe intrad bij de hospitaalridders.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Het kanalenrijke achterland van Brugge dat tegen de Zwinstreek aanschurkt is een van de populairste fietsregio's van Vlaanderen. Je hebt er dan ook alles wat een fietser verlangt: natuur en cultuur, rustige fietspaden en enkele uitnodigende cafeetjes. Deze fietslus vanuit het hagelwitte Lissewege verkent deze regio van biljartvlakke polders, kleine dorpjes met massieve kerktorens, natte weilanden, beken vol rietkragen en kaarsrechte kanalen omzoomd met populieren die door de jaren heen met de wind mee zijn scheef gegroeid.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsbox Vlaanderen

Knooppunter fietsbox Vlaanderen: nu met digitale navigatie-app

Deze Knooppunter fietsbox verzamelt de mooiste fietsroutes van Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook die de fietser de meest complete info in de meest compacte vorm biedt, inclusief de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen de knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.

Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.
Bij elke route hoort ook een fietskaartje met aanduiding van de fietsknooppunten. Je vindt de meest actuele versie van die kaartjes op deze website.

Nieuw! Vanaf nu kun je alle Knooppunter-info ook tijdens het fietsen probleemloos én gratis raadplegen via de digitale navigatie-app. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een opgeladen smartphone met internettoegang.

€29,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.