In het klokhuis van Haspengouw

Kuttekoven · 42 km

Kuttekoven · km

Klik hier voor de lange versie van 42 km
Limburg ·
Hendrieken · Kuttekoven · Borgloon · Groot-Loon · Bommershoven · Heks · Vechmaal · Horpmaal · Veulen · Heers · Klein-Gelmen · Groot-Gelmen · Mettekoven · Rijkel · Berlingen · Herten ·
Kasteel Hex

Een van de toppers op dit domein is de collectie oude en wilde rozen en de grote moestuin met bijzondere, eetbare bloemen en oude groenten. De voornamelijk historische en wilde rozen staan verspreid in de tuinen en de moestuin, grotendeels per familie bij elkaar geplant, in schitterende vasteplantenborders of sommige, wilde, in hun natuurlijke omgeving van het park. Om volledig te zijn, werden ook moderne rozen aangeplant en zo zijn praktisch alle rozenfamilies vertegenwoordigd. In de moestuin werden enkele historische perken - omzoomd met buxus - bewaard, de rest werd in de jaren na 1950 aangepast voor bewerking met modern materieel. Nog steeds worden in de moestuin oude en onbekende groenten gekweekt, evenals een verzameling historische fruitsoorten, waaronder een meer dan 200 jaar oude moerbeiboom (Morus nigra). De originele 18de-eeuwse groentekelder garandeert ook nu nog dat er 's winters verse groenten zijn. Vakken vol snijbloemen en massa's dahlia's in gloeiende herfsttinten maken deze moestuin compleet. Het bijna gave 19de-eeuwse park van Louis Fuchs nodigt uit tot een wandeling langs de eeuwenoude bomen en om te genieten van de prachtige doorzichten.

Telefoonnummer
012 74 73 41
Website
http://www.hex.be
Stadhuis Borgloon

Hier zie je een van de fraaiste burgerlijke gebouwen van Zuid-Limburg. Het Grevenhuis, een Maaslands herenhuis uit 1680 was oorspronkelijk de woning van de graaf van Loon. De toren van het stadhuis is 15 m hoog en wijst op het feit dat dit complex ooit aan de adel toebehoorde, want in de toren vonden postduiven hun onderkomen. Het was alleen een voorrecht van de adel en de geestelijkheid om postduiven te houden. De hal en de trapzaal zijn toegankelijk voor het publiek. Men vindt er onder andere een 12de-eeuwse charterkist, een 17de-eeuwse pijnbank voor heksen en de blazoenen van de tien Loonse steden.

Telefoonnummer
012 67 36 53
Website
http://www.borgloon.be
Taverne De Klee

Je ontdekt deze taverne in het hartje van Haspengouw, in Borgloon, in een prachtige oude boerderij die uit 1881 dateert. Ze ligt te midden van de fruitboomgaarden in deelgemeente Kuttekoven. Er zijn drie ruime terrassen waar je van het zomerse weer kunt genieten. En bij slecht weer is er binnenin voldoende ruimte. Dit is een trefpunt van fietsers en wandelaars en ook in het fruitseizoen geniet deze taverne een grote populariteit. Ze is ingericht in een oude schuur waar je ook tal van antiquiteiten ontdekt. Je hoeft hier geenszins met honger weg te gaan want je hebt keuze uit een twaalftal eenpansstreekgerechten. Proef hier zeker eens een Kuttekovense Tripel. Dit amberkleurige biertje van 8% alcohol werd door de patroon gelanceerd naar aanleiding van de tiende verjaardag van deze taverne en het is inmiddels erg populair. Het past bovendien uitstekend bij de gerechten die er geserveerd worden.

Telefoonnummer
012 74 48 31
Openingsuren

Van dinsdag tot zaterdag vanaf 11 u., zondag vanaf 10 u.

Website
http://www.de-klee.be
Taverne Martenshof

Blikvanger in het kleine Mettekoven is het monumentale Martenshof, een combinatie van taverne en B&B in een prachtig gerestaureerde Haspengouwse vierkantshoeve. Uniek is dat het Martenshof mee wordt gerund door De Winning, een inclusieve onderneming die kansen biedt aan mensen die elders op de arbeidsmarkt moeilijk aan de bak komen. Op de kaart vind je eerlijke en smaakvolle producten volgens het principe van de korte keten. Groenten, fruit en vlees komen uit eigen biotuin en boerderij. Wat ze niet zelf kweken of oogsten, kopen ze bij voorkeur bij producenten uit de buurt.

Telefoonnummer
011 72 57 68
Website
http://www.martenshof.be
Kasteel van Rijkel

De eerste vermelding van het kasteel, dat oorspronkelijk een herenhoeve was, dateert van 1541. De heerlijkheid Rijkel was in die periode in het bezit van de familie Bolle van Rijkel. In de 17de en 18de eeuw kreeg het kasteel, na diverse uitbreidingen, zijn huidige uitzicht. Vanaf 1831 stond het kasteel van Rijkel meer dan een eeuw leeg, waarna het in 1936 in het bezit kwam van de vzw Les Demeures historiques de Belgique asbl. In 1942 werd het beschermd. Het kasteel wordt omgeven door een hoogstamboomgaard van acht hectare. De boomgaard is nu als museum ingericht en kan bogen op onder meer 91 historische kersensoorten. Enkel de museumboomgaard is vrij toegankelijk.

Telefoonnummer
Kasteel de la Motte

Dit prachtige omgrachte complex in een rustgevend boomrijk park vind je op de plek waar in de 14de eeuw een mottoren of burcht stond. Nu is het een 19de-eeuws eclectisch kasteel. De kasteelhoeve is neogotisch verbouwd. Rondom het slot bevinden zich een park van 6,5 ha groot en enkele kruidentuinen waar je heerlijke geuren tegemoet waaien. In het kasteel kun je genieten van een lekker hapje, drankje of zelfs dansje: binnen zijn een restaurant, een brasserie en feestzalen ingericht.

Telefoonnummer
011 48 10 86
Openingsuren

Restaurant en brasserie, van woensdag tot zondag en op feestdagen vanaf 11 u.

Website
http://www.chateaudelamotte.com
Kasteel van Rullingen

Tussen de boomgaarden, in de vallei van de Herk, ligt een beeldig kasteel met slotgracht. Het typisch Maaslandse waterslot werd gebouwd in de 17de eeuw. Later werd er een koetshuis aan toegevoegd en werd er een mooie Engelse tuin aangelegd. Het kasteel was lang eigendom van de Provincie Limburg, maar in 2014 kwam het in privéhanden.

Kuttekoven

De naam Kuttekoven zou afgeleid zijn van 'Cutto', een landbouwersfamilie die hier in het Frankische tijdperk enkele boerenhoven bezat. Al vroeg in de 13de eeuw stond er een kerk; de parochie was tot de Franse Revolutie in handen van de abdij van Herkenrode. De plaatselijke gelovigen dienden alleszins over stevig ontwikkelde kuitspieren te beschikken want om de zondagsmis bij te wonen moesten ze eerst een stevige klim langs de weg doorstaan en ten slotte nog eens dertig trappen trotseren. Eind 2017 kwam het kerkje in het nieuws toen er een gekruisigde koe werd opgehangen, een kunstwerk van Tom Herck, waartegen aardig wat protest kwam.

Kasteel De Klee

Het eclectische kasteel De Klee werd in 1904 gebouwd voor barones Sneyers-d’Attenhoven. Het staat in een privédomein, afgesloten met een ijzeren hek. De bijbehorende kasteelhoeve werd gebouwd op de plaats van de 17de-eeuwse cijnshoeve De Klee, die net als de hele parochie aan de abdij van Herkenrode toebehoorde.

Herberg De Horne

Horne, of Heurne, is een piepklein gehucht bij Vechmaal dat tot de fusiegemeente Heers behoort. In het huidige pand was al sinds 1850 een herberg actief. Na langdurige restauratiewerken werd het hoofdgebouw ingericht als restaurant en de stallen als bar/bistro. Ook de tuin rond het huis kreeg in 1995 zijn vroegere, romantische uitstraling terug. Hier vind je een geurtuintje, rozenperkjes en een kruidentuintje. De tuin kan vanaf juni elke zondag bezocht worden. Het zomerterras is een unieke locatie met uitzicht op het kerkje van Horne. Een kleine of grote honger? Je vindt hier zeker iets naar je gading. In het ruime assortiment dranken kregen ook enkele Haspengouwse streekbieren gebrouwen in Kerkom en Wilderen een plaatsje.

Telefoonnummer
012 74 55 08
Website
http://www.dehorne.be
Catarakske

Katarakt, in 2008 bekroond met de Vlaamse Televisie Ster voor beste fictieprogramma, lokte veel fietsers naar Haspengouw en inspireerde tot een hele reeks toeristische initiatieven. Zo kreeg de bistro tegenover de O.L.V.-Boodschapkerk niet toevallig de naam ’t Catarakske. Je zit er goed voor een stevige ijscoupe of een koffie met, jawel, Catarakttaart.

Telefoonnummer
0479 66 65 08
Kanunnikenhuis

Het Kanunnikenhuis stamt uit 1670 en werd bewoond door een van de kanunniken van de nabijgelegen Sint-Odulfuskerk. Het ruime, classicistische herenhuis met voorhof is bekroond met een hoektoren. In het huis zijn schouwmantels uit de 17de, 18de en 19de eeuw bewaard gebleven. De trap en de deuren zijn 18de-eeuws. De administratieve diensten van de stad Borgloon zijn in dit fraaie pand ondergebracht. Op het binnenpleintje van het kanunnikenhuis staat De Strooplekker. Dit guitige beeldje promoot de vruchten die de streek economische voorspoed brachten.

Tjenneboom / Jennekensboom

Op een kruispunt van veldwegen, op het hoogste punt (92 meter) in de wijde omgeving is een roestvrij stalen herdenkingsmonument opgericht voor Johanna Michiels, 'Tjenne' in de volksmond. Zij werd in 1667 verdacht van hekserij en tot de brandstapel veroordeeld. Op deze plek, onder een linde die nu verdwenen is, werd ze verbrand. De huidige boom, een abeel, werd in 1970 aangeplant. Het kunstwerk is van de hand van Gerard Moonen.

Toon meer (+)Toon minder (-)

In de lente priemt zijn romaanse kerktoren net boven het reuzenboeket van bloesems uit, in het najaar tussen duizenden bomen vol blozende appelen, peren en pruimen. Terecht kreeg het piepkleine Kuttekoven - amper 209 ha groot en met nog geen honderd inwoners! - een plaatsje op de lijst van Vlaanderens mooiste dorpen, ook al omdat het twee kastelen telt.

Praktische info

Afstand42 km