Door een fotogeniek stiltegebied

Gestel · 41 km

Antwerpen ·
Bevel · Nijlen · Kessel · Emblem · Lier · Gestel ·
Badhuis

Deze brasserie werd in 1897 door Frans 'Boske' Vrancx opgericht als het Maison des Bains: een café met een zwemdok in de Nete. Daarvoor werden 's zomers stuwbalken onder de brug gelegd, zodat er een 'beach' ontstond. In 1964 was het gedaan met de pret: het water van de Nete werd door de industrialisatie te vuil om nog in te zwemmen...

Telefoonnummer
03 480 33 52
Brasserie 't Oud Lier

Gezellige brasserie aan de Nete. Je kunt hier terecht voor een lekker hapje en een verfrissend drankje.

Telefoonnummer
0483 36 27 21
Website
http://www.toudlier.be
Zimmertoren

Een bezienswaardigheid die je niet mag missen is de bekende Zimmertoren op het Zimmerplein, die als Sint-Corneliustoren ooit deel uitmaakte van de 14de-eeuwse stadsomwalling. Het uurwerk op de buitengevel van de toren heeft maar liefst dertien wijzerplaten. Het complexe aandrijfmechanisme van het uurwerk kun je bezichtigen. De toren biedt ook onderdak aan de astronomische studio (met werkend planetarium) van de Lierse uitvinder en horlogemaker Louis Zimmer (1888-1970). Loop ook even door naar het oude atelier van de klokkenmaker in een gebouw naast de toren en bewonder zijn levenswerk, de 4,5 meter hoge wonderklok. Hij bouwde hem voor de wereldtentoonstelling in Brussel in 1935.

Telefoonnummer
03 800 03 95
Openingsuren

Van dinsdag tot zondag van 10 tot 12 u. en van 13 tot 17 u.

Website
http://www.zimmertoren.be
Schapenkoppenmonument

'Lier, Plezier op kop' én het logo van een schapenkop zijn het nieuwe uithangbord van de stad Lier. Daarmee is ook een link gelegd naar de bijnaam van de Lierenaars: de 'schapenkoppen'. Volgens de legende kregen de inwoners van Lier in de 14de eeuw deze bijnaam van hertog Jan II, de hertog van Brabant en Limburg. Als dank voor hun strijd tegen de Mechelaars mochten ze kiezen tussen een universiteit of het stapelrecht op vee. Ze kozen het laatste en kregen prompt de bijnaam 'schapenkoppen'. De universiteit ging uiteindelijk naar Leuven. Hiermee kreeg Leuven in 1425 de eerste universiteit in de Lage Landen. Het Schapenkoppenmonument, een werk van de Lierse kunstenaar Bertro, in de Schapenkoppenstraat, is een verwijzing naar de legende.

Telefoonnummer
Openingsuren

Doorlopend te bekijken.

't Schipke aan de Nete

Aangenaam, origineel, soms heel druk. Je kan er terecht voor een drankje en verzorgde grote en kleine gerechten.

Telefoonnummer
014 50 01 74
Openingsuren

Dagelijks vanaf 12 u.

Website
http://www.schipkeaandenete.be
Rameyenhof

Een van de mooiste plekjes in Berlaar is het waterkasteel het Rameyenhof. Dit prachtige kasteel dateert van de 13de-14de eeuw en heeft een bijbehorende kasteelboerderij. Het werd vermoedelijk gebouwd als 'steen' (een soort burcht) door de familie Berthout die vele gebieden en heerlijkheden in de Kempen bezat. Aan de brede gracht rondom zie je dat het een verdedigend karakter had. In 1643 kwam het Rameyenhof in handen van Nicolaas Rubens, de tweede zoon van de grote schilder. In de kapel ligt een mooie Antwerpse majolicavloer uit de 16de eeuw. In de Rameyenstraat zijn sinds 1992 twee boerderijen en het kasteel, de omgeving van het kasteel, het neerhof en de dorpskern beschermd. Het kasteel is privé-eigendom en kan niet bezocht worden.

Telefoonnummer
Openingsuren

Het gebouw kan niet bezocht worden.

De Boekt

Gezellige herberg aan de oever van de Nete. Overdekt terras waar je even kan uitrusten bij een frisse pint of een snack.

Telefoonnummer
03 482 12 45
Gestelhof

Een bekend bouwwerk in Berlaar is kasteel Gestelhof. Zoals de naam doet vermoeden, ligt dit monument in de pittoreske deelgemeente van Berlaar, Gestel. De oudste sporen van Gestelhof gaan terug tot de 15de eeuw. Het werd in de late 19de eeuw gerestaureerd en na een brand in 1914 volledig hersteld. Het Gestelhof is aan drie zijden door water omringd en ligt in een prachtig park. Het kasteel met de toegangspoort, de aansluitende remises en de witte boerderij met vierkante toegangstoren is, samen met het park, de vijvers en de toegangsdreven, sinds 1981 beschermd. Je kunt er verblijven in een van de suites of een deelgebouw boeken voor een feest of evenement.

Telefoonnummer
Openingsuren

Het kasteel kan niet bezocht worden.

Dorpsplein Gestel

Gestel, ook wel het mooiste dorp van Antwerpen genoemd, was tot de fusie met Berlaar in 1965 het kleinste dorp van de provincie. Gestel is een schilderachtig dorpje gelegen aan de Grote Nete. Het telt slechts enkele tientallen huizen. Op het dorpsplein staat de bekende schandpaal die in 1936 beschermd werd. Samen met de kerk bepaalt die het uitzicht van het dorpsplein.

Telefoonnummer
Openingsuren

Doorlopend toegankelijk.

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troost der bedrukten

De kapel staat in de nabijheid van het Rameyenhof en is omgeven door linden. Tot 1855was dit een houten kapel in vorm van een zuil. De huidige kapel opgericht in 1859.

Herdenkingsmonument Boerenkrijg

In 1898 werd bij de Snt-Lambertuskerk een Boerenkrijgmonument opgetrokken. Door gebeurtenissen in beide kastelen van Gestel was het dorp een eeuw eerder namelijk nauw bij die Boerenkrijg betrokken geraakt.

Schandpaal

De zuilvormige schandpaal of 'klappeistaak' die baron van Gottignies in 1779 liet oprichten, werd in 2013 gerestaureerd.

Fort van Kessel

Het fort van Kessel is een betonnen pantserfort uit ongewapend beton van kort voor de Eerste Wereldoorlog. Samen met 29 andere versterkingen vormt het de buitenste fortengordel rond Antwerpen. Het fort werd gebouwd tussen 1909 en 1914 en aangepast tijdens het interbellum (1934 en 1939). Tot in 1940 vervulde het een rol in de militaire verdedigingsstrategie van het Belgische leger, eerst als bolwerk voor de artillerie, later als infanteriesteunpunt. In 1947 volgde de demilitarisering van het fort. Nu is het een belangrijke overwinteringsplaats voor vleermuizen. Van april tot september kan je het bezoeken met een fortwachter.

Café René

Gezelligheid troef bij René aan het Zimmerplein.

Koffiehuis De Klappeistaak

De Klappeistaak ligt recht tegenover de Klappeistaak op het Lambertusplein. Je kan hier in een huiselijke omgeving genieten van heerlijke koffies, gebak en kleine lunchgerechten.

Telefoonnummer
03 366 69 88
Website
http://www.deklappeistaak.be
Toon meer (+)Toon minder (-)

Het zakdoekgrote Gestel ligt verborgen tussen de Grote Nete en twee (privé-)kasteeldomeinen: het Gestelhof en het Rameyenhof. Op het schilderachtige dorpsplein vormen de 15de-eeuwse, gotische Sint-Lambertuskerk met kerkhof, de pastorie en enkele eeuwenoude hoeves een fotogeniek plaatje. De schandpaal herinnert aan minder fraaie rechtspraktijken.

Praktische info

Afstand41 km