Majestueus kasteel, mooi dorp

Gaasbeek · 36 km

Vlaams-Brabant ·
Lennik · Sint-Kwintens-Lennik · Sint-Martens-Lennik · Schepdaal · Vlezenbeek · Sint-Pieters-Leeuw · Gaasbeek · Sint-Laureins-Berchem · Elingen ·
Standbeeld Prins

Het marktplein van Sint-Kwintens-Lennik is een halte waar het behoorlijk druk kan zijn. Maar Prins laat dat niet aan zijn hart komen. Dit enorme bronzen Brabants trekpaard (4 m hoog!) is een werk van Koenraad Tinel. Van de vele Brabantse monumenten ter ere van dit Belgische trekpaard is dat van Sint-Kwintens-Lennik het zwaarste - 2 ton. Prins, ook bekend als Orange I, is de stamvader van het Belgische trekpaard: het resultaat van allerlei kruisingen van Belgische rassen. Het standvastige dier laat zich gewillig, maar trots bewonderen.

Kasteelpark van Gaasbeek

Wandel door het kasteelpark van Gaasbeek en waan je terug in vervlogen tijden, toen jonkheren en -vrouwen door dit romantische park flaneerden. Het merendeel van het kasteelpark bestaat uit bos dat doorsneden wordt door brede wandelwegen. Wilde hyacint, bosanemoon en daslook trakteren je in de lente op een prachtig kleurenpalet. Na een wandeling even wat cultuur opsnuiven? Bezoek dan de verschillende historische gebouwen waaronder het kasteel of de prachtige museumtuin.

Telefoonnummer
02 531 01 30
Openingsuren

Van april tot september dagelijks van 8 tot 20 u, van oktober tot maart tot 17 u.

Website
http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/Vlaams-Brabant/Kasteelpark_Gaasbeek.aspx
Kasteel van Gaasbeek

Net buiten Brussel maar midden in de glooiende heuvels van het Pajottenland troont het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht had een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf. De graaf van Egmond was een van de bekendste eigenaars. Het huidige gebouw kreeg zijn romantische restyling aan het einde van de negentiende eeuw dankzij de excentrieke markiezin Arconati Visconti. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie en bespeelde het als historisch theaterdecor. De droomburcht die toen ontstond, heeft ook nu nog iets van een tijdmachine. Je dwaalt er door historiserende interieurs en ontdekt er wandtapijten, schilderijen, meubilair, beelden en andere waardevolle objecten. Het kasteelpark met zijn eeuwenoude bomen, vijvers, dreven, kronkelende paden en her en der opgetrokken historische gebouwen, vormt een gedroomde plek voor onthaasting. In het domein bevindt zich ook de unieke museumtuin, waar oude fruit- en groentesoorten gekoesterd worden.

Telefoonnummer
02 531 01 30
Openingsuren

Van 1 april tot 31 oktober van dinsdag tot zondag van 10 tot 18 u. (laatste bezoek om 17 u.). Raadpleeg de website voor variabele openingstijden.

Website
http://www.kasteelvangaasbeek.be
Schandpaal

Op het Arconateplein tegenover de kerk klauwt dit leeuwtje als vanouds op de middeleeuwse schandpaal. Begin 21e eeuw werd de Gaasbeekse ‘paal der vernedering’ gerenoveerd en plechtig ingehuldigd. Gelukkig niet meer met de bedoeling er veroordeelde mensen te kijk te stellen en te onderwerpen aan de willekeur van de bevolking.

Brasserie Graaf van Egmond

In de voormalige conciërgewoning van het kasteel van Gaasbeek is een brasserie ingericht.

Telefoonnummer
02 532 29 06
Website
http://www.graafvanegmond-gaasbeek.be
Museumtuin
Een bezoek aan de Museumtuin is een uitstapje naar het glorieuze verleden waarin Vlaamse hoveniers en fruittelers tot de wereldtop behoorden. De tuin past nog steeds oude teeltmethodes toe en herbergt een unieke collectie oude en zeldzame variëteiten fruitbomen, groenten en sierplanten. De siertuin met oranjerie, aangelegd in Italiaanse stijl, past prima bij de restauratie van het kasteel van Gaasbeek in de 19de eeuw. De moestuin telt een ruim assortiment aan groenten. Tussen de gewassen vind je bloemen zoals dahlia’s, gladiolen en reukerwten en in de boomgaarden zie je zowel laagstam- als hoogstamrassen. Er zijn zelfs een zestigtal regionale variëteiten halfstampruimenbomen. Verder is er nog een perceel met een collectie hydrangea's, een originele fruitbewaarplaats en een paddenstoelenkwekerij. Het neusje van de zalm is de verzameling leifruitbomen, momenteel waarschijnlijk de grootste en meest volledige collectie ter wereld. Hun takken worden in verschillende vormen gesnoeid en langs de muur geleid om zo veel mogelijk fruit voort te brengen.
Telefoonnummer
02 454 86 35
Openingsuren
De museumtuin kan bezocht worden door groepen van 10 tot 40 personen. Bezoek mogelijk van 15 mei tot 31 oktober van dinsdag tot vrijdag om 10 u. of om 13.30 u, op zaterdag om 14 u. of om 16 u. en op zondag om 16 u. Een rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur en is volledig gratis. Individuele bezoekers kunnen op zondag aansluiten bij een groep mits reservatie.
Website
http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/Vlaams-Brabant/Museumtuin_Gaasbeek.aspx
Sint-Pieters-Leeuw
Sint-Pieters-Leeuw is een landelijk woondorp in het Vlaams-Brabantse Pajottenland, op de linkeroever van de Zennevallei, tussen Halle en Brussel. Parallel met de Zenne lopen enkele grote verkeersassen: de E19, het kanaal Brussel-Charleroi en de N6 Brussel-Halle. Het hoger gelegen deel van de gemeente ligt in een golvend agrarisch landschap. De vallei van de Zuunbeek die het noordelijke deel van de gemeente doorkruist, is een aangenaam wandelgebied. De landelijke geschiedenis van Sint-Pieters-Leeuw komt tot uiting in de talrijke boerderijen die zich nog in de gemeente bevinden. De abdij van Ter Kameren in Elsene had lange tijd bezittingen in Sint-Pieters-Leeuw. De molen van Volsem aan de Zuunbeek was eveneens ingeschakeld in agrarische activiteiten. Vanaf het begin van de 15de eeuw werd begonnen met de bouw van de Sint-Pieterskerk op het dorpsplein. In de 17de en 18de eeuw zochten rijke Brusselse families hun toevlucht in buitenverblijven rond de stad. Het bekende kasteel van Coloma, dat oorspronkelijk uit de 15de eeuw dateert, werd in de 18de eeuw verbouwd.
Telefoonnummer
02 371 22 11
Website
http://www.sint-pieters-leeuw.be
Sint-Annakerk

Als je goed kijkt naar het bekende schilderij 'Parabel der Blinden' van Pieter Bruegel de Oude, zie je het Sint-Annakerkje van Itterbeek afgebeeld staan. Het is opgetrokken uit zandsteen van de plaatselijke groeven, afgewisseld met baksteen als 'speklaag'. Die variatie in kleur maakt het kerkje zo mooi en trekt ook heel wat landschapsschilders aan. Binnen zie je een houten preekstoel met de afbeelding van de Goede Herder (18de eeuw), de beelden van Sint-Jozef en Onze-Lieve-Vrouw op de altaartafel (18de eeuw) en een houten beeld van Sint-Anna met haar dochter Maria (17de eeuw). Ten zuiden van de kerk staat de zogenaamde Breugelbank, opgericht in 1969, naar een ontwerp van kunstenaar Pieter Van der Heyden (Buizingen), ter herinnering aan het Breugeljaar.

Telefoonnummer
Tramsite Schepdaal

Als je enkele prachtige oude tramstellen en locomotieven wilt zien, onder meer het koninklijk rijtuig van Leopold II uit 1900, moet je in de Tramsite aan de Ninoofsesteenweg in Schepdaal zijn. Sinds 1962 is in deze voormalige tramstelplaats een museum ondergebracht; onlangs werden de terreinen opgeknapt. Behalve de rijtuigen is er ook een stationsgebouw, een watertoren, een zandoven, een lampenmagazijn, een smidse en drie loodsen.

Telefoonnummer
02 226 31 85
Openingsuren

Enkel na afspraak.

Website
http://www.tramsiteschepdaal.be
Kasteelpark Coloma

Deze groene long (15 ha) is aangelegd rond een 15de-eeuws kasteel dat in de 18de eeuw verbouwd werd. In een deel van het park vind je een heerlijk geurende rozentuin met meer dan 3300 rozensoorten. Door de steeds verdere uitbreiding van de rozentuin begeeft die zich buiten haar muren. Er is een Japanse en een Chinese rozentuin. In de boomgaard groeit tegen elke hoogstamboom ook nog eens een klimroos. Deze techniek wordt van oudsher toegepast om de bomen, en vooral het fruit dat ze dragen, te beschermen tegen het vee. Hier zorgt het vooral voor een idyllisch plaatje.

Telefoonnummer
02 371 22 62
Website
http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/Vlaams-Brabant/Rozentuin_Coloma.aspx
Gaasbeek

Gaasbeek is een typisch Pajots plekje: zeer landelijk, met amper 300 inwoners. Het kasteel trekt er alle aandacht naar zich toe, maar vergeet toch ook niet oog te hebben voor het met bomen omzoomde dorpsplein. Er staat, precies in het midden, nog een authentieke schandpaal. Bij dat fotogenieke plaatje hoort evenzeer de hooggelegen Onze-Lieve-Vrouwkerk (1382). Ietwat verborgen achter die kerk is er de statige, beschermde pastorie (1758) met een boomgaard en een tuin in vier niveaus - beide vrij toegankelijk. Er staat een levensgroot beeld van een pastoor, al zijn het tegenwoordig wel plattelandsorganisaties die er onderdak vinden.

In de Kareeloven

Midden het Brabantse kouterland kun je even op adem komen in de Kareeloven.

Telefoonnummer
02 582 07 49
Pastorie

Zowel de oude pastorie als de pastorietuin zijn als dorpszicht beschermd.

Koffiehuis Pateeke
Telefoonnummer
0496 34 86 35
Taverne De Gareelmaeker

In het centrum van Sint-Pieters-Leeuw kun je pauzeren in Taverne De Gareelmaker.

Telefoonnummer
0472 24 09 45
Toon meer (+)Toon minder (-)

In het Pajottenland, de 'achtertuin' van Brussel, is Gaasbeek een echte toeristische trekpleister. Dat heeft alles te maken met het majestueuze kasteel en het bijbehorende, 50 ha groot wandelpark - beide publiek toegankelijk. Maar ook het dorpscentrum zelf, met zijn schandpaal, stoere kerk en fraaie pastorie, heeft een bijzondere aantrekkingskracht.

Praktische info

Afstand36 km