Kunstenaarsdorp aan de Leie

Deurle · 34 km

Oost-Vlaanderen ·
Deurle · Sint-Martens-Latem · Sint-Denijs-Westrem · Afsnee · Drongen · Sint-Martens-Leerne ·
Sint-Jan-de-Doperkerk Afsnee

Kerk aan de oevers van de Leie, in het centrum van Afsnee, een Gentse deelgemeente. Als je je laat verleiden door de mooie, schilderachtige en kronkelende Leie, beland je wellicht ook in Afsnee. Daar vind je de 10de-eeuwse Sint-Jan-de-Doperkerk, een eenvoudig van oorsprong romaans kerkje. De blikvangers binnen zijn onder andere een doopvont van 1601 met 19de-eeuws koperen deksel, een houten Christusbeeld van rond 1700 in het koor, de calvarietriptiek en het gerestaureerde Lovaertorgel. In 2012 werd in de rechterkruisbeuk een glasraam geplaatst door atelier Mestdagh uit Gent, ontworpen door Ingrid Meyvaert. Het stelt het doopsel van Christus door Sint-Jan-de-Doper voor.

Telefoonnummer
09 222 80 34
Abdij van Drongen

In de oude abdij van Drongen kun je heel wat activiteiten bijwonen: van lezingen over fietstochten tot studiedagen. 'Bezinning' is hierbij de rode draad. Het christelijke geloof staat centraal. Er verblijven een jezuïetencommuniteit en enkele gezinnen. Groepen kunnen er een historische rondleiding krijgen, individuele bezoekers zijn er welkom voor een persoonlijke retraite. Voor 'niet-actieve' bezoekers zijn het gebouw en de tuin niet toegankelijk. Van de vroegere abdijkerk blijft alleen de sinds 1944 beschermde peperbustoren bewaard.

Telefoonnummer
09 226 52 26
Openingsuren

De abdij is niet toegankelijk.

Sint-Martens-Latem
Sint-Martens-Latem is een groene, residentiële gemeente in Oost-Vlaanderen, een tiental kilometer ten westen van Gent. Het meest boeiende en historische deel van de gemeente, die door de N43 Gent-Kortrijk in tweeën wordt gesplitst, ligt aan de oever van de Leie. Sinds een groot aantal kunstenaars zich hier begin 20ste eeuw kwam vestigen, staat Sint-Martens-Latem bekend als kunstenaarsdorp. Talrijke meesterwerken zijn verzameld in de collecties van vier musea in Sint-Martens-Latem en in Deurle. De geschiedenis van Latem gaat terug tot de voorhistorische tijd. Er zijn ook sporen gevonden van Romeinse en Frankische aanwezigheid. In de middeleeuwen werd het eigendomsrecht over Latem gedeeld door de Gentse Sint-Pieters- en Sint-Baafsabdijen en de heren van Nevele. Rond 1900 kwam een eerste groep kunstenaars zich in Latem vestigen, onder hen de Saedeleer, Minne en de gebroeders Karel en Gustave van de Woestyne. Zij werden gevolgd door een tweede groep met onder meer de gebroeders Leon en Gustave De Smet, Van den Berghe en Permeke. Die laatsten behoorden naderhand tot de stijlrichting van het expressionisme. Ook de gezellige dorpskern van Deurle is de moeite van een bezoek waard. Je vindt er de Sint-Aldegondiskerk, het Cyriel Buyssepad, het Muldershuis en het kerkhof waar kunstenaars zoals Gust De Smet, Xavier De Cock, Jenny Montigny, Gaston Martens, Jozef de Belder, Leon De Smet en Albert Claeys begraven liggen.
Telefoonnummer
09 282 17 00
Website
http://www.sint-martens-latem.be
Museum Dhondt-Dhaenens

Het museum Dhondt-Dhaenens is gelegen in een uitzonderlijk landelijk kader, dicht bij de dorpskern van Deurle en de kromming van de Leie. Het is de ambitie van het museum om zowel een nationale als en internationale uitstraling over te brengen, gericht op de toekomst en met respect voor haar verleden en eigenheid. De rijke vaste collectie, samengebracht vanaf het einde van de jaren 1920 door het echtpaar Jules en Irma Dhondt-Dhaenens, bevat werken van wereldwijd bekende Vlaamse kunstenaars zoals Jean Brusselmans, Gustave en Leon De Smet, George Minne, Constant Permeke, Albert Servaes, Gustave van de Woestijne en Rik Wouters. Tegelijk positioneert het museum Dhondt-Dhaenens zich als hedendaags kunstencentrum in Vlaanderen tussen de grote museale instellingen enerzijds en het experimentele veld anderzijds. Zo is het museum al een aantal jaren een actief centrum waar hedendaagse kunst een plaats krijgt en in dialoog treedt met de historische relevantie van de vaste collectie.

Telefoonnummer
09 282 51 23
Openingsuren

Van dinsdag tot zondag van 10 tot 17 u.; tijdens de zomermaanden tot 18 u. Gesloten tijdens af- en opbouw van tentoonstellingen.

Website
http://www.museumdd.be
Grand Café

Gezellige taverne in de schaduw van de oude abdijgebouwen. Op de kaart staan onder andere verfijnde pasta's en salades, verse pannenkoeken en ijsjes.

Telefoonnummer
0471 98 09 50
Kasteel Borluut

Kasteel Borluut werd voor het eerst vermeld in 1411, in het leenboek van de Sint-Pietersabdij. Toen al was het in het bezit van de Gentse familie Borluut. Het huidige kasteel dateert van 1858. Sinds 1978 is het eigendom van de stad Gent.

Telefoonnummer
Kasteel van Crombrugghe

Je komt niet voorbij het imposante hek, maar kijken mag natuurlijk altijd. Het Kasteel van Crombrugghe is dan ook best fotogeniek. Het kasteel van Sint-Martens-Leerne werd voor het eerst vermeld in 1698. Aan het einde van het ancien régime kwam het in het bezit van de familie van Crombrugghe. Een van de telgen was in de 19de eeuw burgemeester van Gent.

Telefoonnummer
Veerboot Afsnee

Hier dient zich de mogelijkheid aan om je (gratis) te laten overzetten met het veer en een kijkje te gaan nemen bij het idyllisch gelegen Sint-Jan-de-Doperkerkje van Afsnee.

Telefoonnummer
Café Oude Drie Leien

Ter hoogte van de wijk Assels is het moeilijk de gezellige herberg Oude Drie Leien te weerstaan. Het terrasje is dan ook 'strategisch gelegen', want biedt een prachtige kijk op de Leie, die vanuit Sint-Martens-Latem komt en hier twee richtingen uitgaat. Aan de overkant van de herberg liggen de meersen van de Hoge Lake, waar altijd veel ganzen neerstrijken.

Telefoonnummer
09 227 20 75
Leiebocht

Aan deze fotogenieke Leiebocht in Sint-Martens-Latem werd een steiger met zitbanken aangelegd.

Kasteel De Campagne

Het centrale deel van kasteel De Campagne dateert van begin 17de eeuw. Een eeuw later stond het bekend als Kasteel Haemerlinck, een lusthof met hoeve van de gelijknamige Gentse bankiersfamilie. Op het landgoed lieten de Haemerlincks een vijver aanleggen in de vorm van een H, beginletter van hun familienaam. In 1852 werd het domein het buitengoed van de paters jezuïeten van de abdij van Drongen. Sinds 1972 is het eigendom van de gemeente en toegankelijk voor het publiek. Het kasteel doet dienst als cultureel centrum. De bijbehorende boerderij is nu een educatieve kinderboerderij.

Torenhof

In Deurle liet schilder Servaes zijn ‘Torenhof' bouwen. Zeker vanuit de toren van zijn 'optrekje' moet de schilder een prachtig uitzicht gehad hebben over de kouter van Brakel, de lagere weiden en de Leie. Momenteel is hier een hotel gevestigd.

Website
https://www.torenhof.be
Asselse Meersen

De Asselse Meersen vormen een natuurlijk overstromingsgebied van de Leie.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Een kerk met het kerkhof eromheen, een geplaveid pleintje met een lindeboom, een mooie pastorie en een paar herbergen: het lijkt alsof Deurle in geen eeuwen is veranderd. Onlosmakelijk verbonden met de schoonheid van dit dorp is de Leie. Op nauwelijks een steenworp van de kerk meandert de rivier in sierlijke bochten door een arcadisch landschap.

Praktische info

Afstand34 km