Dorp met buitenmaatse toren

Lissewege · 36 km

West-Vlaanderen ·
Lissewege · Uitkerke · Zuienkerke · Meetkerke · Brugge ·
Jonckheerefietsbrug

De Jonckheerefietsbrug is vernoemd naar de man die tussen 1905 en 1976 hier de oversteek mogelijk maakte met zijn veerpont.

Herdersbrug

In 1994 start men met de bouw van de huidige Herdersbrug in opdracht van de MBZ en ontworpen door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. De nieuwe brug heeft een vaste betonnen onderbouw bestaande uit een landhoofd, een vaste brug, een middenpijler en een kelderlandhoofd waarin de stalen bovenbrug verticaal draait.

Den Ouden Toren
Telefoonnummer
050 54 40 86
Poldermolen/De Grote Molen

Met deze beschermde stenen molen proef je een stukje geschiedenis. Hij ontwaterde tot in 1903 de Meetkerkse Moeren door water over te hevelen naar de Grote Ede of de Blankenbergse vaart. Nu klaren elektrische pompen deze klus. De Meetkerkse molen is de enige in ons land nog bestaande volledige poldermolen, uitgerust met een scheprad.

Telefoonnummer
Uitkerkse polder

Uitwaaien kan niet alleen op de dijk en het strand in Blankenberge maar ook in de achterliggende polders. In het ongerepte natuurgebied de Uitkerkse polder wordt alles gedaan om de natuur zo veel mogelijk te behouden en te respecteren. Het is een 1400 ha groot weidevogelgebied. 's Zomers verblijven er zeldzame weidevogels zoals grutto's, kluten, scholeksters, slobeenden, bergeenden en zomertalingen. 's Winters is de polder een toevluchtsoord voor duizenden overwinterende vriesganzen zoals kolgans en kleine rietgans. Je kunt er een aantal wandelroutes volgen of het gebied met de ter plaatste gehuurde fiets verkennen. De auto laat je het best achter op de randparkeerterreinen. Hier vind je ook de allereerste Groene Halte-wandeling waarbij je met bus en trein tot aan de wandelroute gebracht wordt. Over dit gebied vind je alle informatie op de website van het bezoekerscentrum. Zo kom je er te weten welke activiteiten er plaatsvinden en wat er te zien is in het bezoekerscentrum van de Uitkerkse Polder. De toegang tot het centrum is gratis.

Telefoonnummer
050 42 90 40
Website
https://www.natuurpunt.be/bezoekerscentrum/bezoekerscentrum-uitkerkse-polder
Staakkapelletje "Gij die passeert"

In het landelijke Vlaanderen is de devotie nooit ver weg en dat geldt ook in Zuienkerke. 'Gij die hier passeert, te peerd of te voet, vereert Maria met een Weesgegroet', zo staat het te lezen bij een kapelletje op de hoek van de Heerweg en de Draaiboomstraat.

Telefoonnummer
Onze-Lieve-Vrouw-Bezoekingskerk

Opmerkelijke en monumentale kerk in het kleine Lissewege, vlak bij Brugge. Je zult meteen zien dat deze kerk geen spits had; de oorzaak daarvoor was geldgebrek aan het eind van de 13de eeuw. Hier zie je een schoolvoorbeeld van Scheldegotiek, opgetrokken in veldsteen, lokaal gebakken baksteen en Doornikse steen. Binnen zie je voornamelijk 17de- en 18de-eeuwse barok. De pronkstukken zijn o.a. de preekstoel, de orgelkast en een marmeren doopvont. Er hangen verschillende schilderijen en de kerk bezit voorts een mooie verzameling edelsmeedwerk en liturgische gewaden. Ook de toren kan bezocht worden.

Telefoonnummer
0487 49 92 14
Openingsuren

Dagelijks van 10 tot 17 u., van 1 juni tot 30 september: van 9 tot 20 u. Toren: juli en augustus dagelijks van 14.30 tot 17.30 u.

Website
http://www.lissewege.be
Bistro Het Mortierken

Aangenaam, rustig zitten, ook als het er wat drukker is. Verzorgde dranken, vriendelijke bediening, lekkere snacks en schotels. Terras en speeltuigen voor de kinderen met aanpalende tuin waar ezeltjes lopen die graag geaaid worden.

Telefoonnummer
050 31 21 16
Website
http://mortierken.be
Sint-Michielskerk Zuienkerke

Ooit was de Sint-Michielskerk van Zuienkerke dubbel zo groot en stond de toren in het midden van het bouwwerk. In de loop van de 16de eeuw werd de westelijke beuk echter vernield. Wel is er nog de romaanse toren die dateert uit de 12de eeuw en officieel beschermd is. Binnen zie je er onder meer een broodbank voor de armen en een historisch orgel uit 1779 van Dominicus Berger.

Telefoonnummer
In het Boldershof

Fietsers met grote dorst kunnen best even 'bijtanken' in Zuienkerke, want de etablissementen liggen in dit polderland nu eenmaal dun bezaaid. Wie de Kerkstraat in fietst zal vlug de opvallende gevel opmerken van het authentieke dorpscafé In het Boldershof. De estaminet met feestzaal bestaat al sinds de 19de eeuw.

Telefoonnummer
050 41 24 27
Bezoekerscentrum Lissewege

Het bezoekerscentrum geeft het verleden van het witte dorp weer, goed voor meer dan 1000 jaar geschiedenis. Unieke foto's, kaarten, maquettes, schilderijen en een verzameling archeologische vondsten van de voormalige cisterciënzerabdij Ter Doest illustreren dat rijke verleden. In het Heiligenmuseum staat een unieke collectie van meer dan 120 antieke beelden van patroonheiligen te kijk.

Telefoonnummer
050 55 29 55
Openingsuren
Van 15 juni tot 15 september, in de paasvakantie, tijdens het Pinkster- en Hemelvaartweekend: dagelijks van 14 tot 17.30 u.
Website
http://www.lissewege.be
Abdijschuur Ter Doest

In het mooie Lissewege, een van de tien mooiste dorpen van Vlaanderen, ligt de schitterende abdijschuur Ter Doest, het enige overblijfsel van de abdij die hier vroeger gevestigd was. De reuzenschuur is 56 m lang, 21 m breed en 17,5 m hoog. Indrukwekkend! En oud, want dit gebouw dateert van 1275. Vroeger was het dak bedekt met stro, nu met 38.000 Boomse dakpannen. Van 2001 tot 2003 werd het gebouw gerestaureerd. De schuur is dagelijks toegankelijk. Krijg je honger, dan kun je terecht in het restaurant in de boerderij. Sinds kort kun je er ook overnachten.

Telefoonnummer
050 54 40 82
Openingsuren

Dagelijks van 10 tot 17 u.

Website
http://www.lissewege.be
O d'chatô

Het voormalige stationsgebouw van Lissewege werd opgetrokken in 1905 en is nu een brasserie-wijnwinkel-kunstgalerij.

Telefoonnummer
0499 22 89 84
Website
http://odchato.be
Ter Doestkapel

Deze kapel werd gebouwd in 1687 door de toenmalige Cisterciënzerabt van de nabij gelegen abdij Ter Doest.

Lisseweegs Vaartje

In de oude bedding van de Olievliet en dwars door de dorpsterp van Lissewege werd in de 13de eeuw het Vaartje gegraven. Zelfs tot 1930 werd het nog gebruikt als aanvoerweg van en naar zee. Tijdens de zomermaanden staan er duizenden bloemen langs de oevers. Het Lisseweegs Vaartje is jaarlijks dan ook een van de decors voor de openluchttentoonstelling 'Beelden in het Witte Dorp'.

Willem van Saeftinghe

Bij de kerk van Lissewege tref je een beeld van Willem Van Saeftinghe aan, een creatie van Jef Claerhout. In de nabije abdij Ter Doest leidde deze lekenbroeder een vredig bestaan, tot hij in 1302 de abdij verliet om in Kortrijk mee te strijden in de Guldensporenslag. Naar verluidt was hij het die de aanvoerder van het Franse leger, Robert II van Artois, zou hebben gedood. Zes jaar later vermoordde hij tijdens een oproer van de lekenbroeders de bejaarde keldermeester en verwondde de abt. Van Saeftinghe werd in de ban van de kerk geslagen en vond een schuilplaats in de toren van Lissewege, waar zijn vroegere wapenbroeders Breydel en de Coninck hem kwamen bevrijden. Uiteindelijk schonk paus Clemens V hem vergiffenis, zij het wel op voorwaarde dat Van Saeftinghe intrad bij de hospitaalridders.

Sint-Jobskapel

Het Sint-Jobskapelletje hoort bij Sint-Jan-op-den-Dijk, een schaars bevolkt gehucht dat in de middeleeuwen wel een volwaardige parochiekerk had. Die werd in 1575 door geuzen vernield. Op dezelfde plaats kwam begin 19de eeuw deze kapel.

Hagebos

Het Hagebos (6 ha) doet heel even de weidse polders vergeten.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Dominant steekt hij boven het polderland uit: de 13de-eeuwse kerktoren van Lissewege. Errond staat een handjevol huizen, sinds eeuwen in het wit geschilderd. Het meest charmante straatje van het dorp is het Lisseweegse Vaartje, tijdens de zomer steevast opgesmukt met bloemen en kunstwerken. En dan heb je verderop nog de voormalige cisterciënzerabdij Ter Doest...

Praktische info

Afstand36 km