Het dorp en zijn 'berg'

Kemmel · 39 km

West-Vlaanderen ·
Wulvergem · Heuvelland · Wijtschate · Messines · Nieuwkerke · Dranouter · Loker ·
Iers Vredespark

Mesen is een klein stadje met Ierse allure. Op de heuvelrug rond Mesen sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog zowel soldaten uit Noord-Ierland als uit de Ierse Republiek, protestanten en katholieken. Het Vredespark werd aangelegd door jongeren van beide landsdelen. In het Vredespark staat een ronde toren als monument ter ere van alle gesneuvelden van heel het Ierse eiland die religieuze en politieke verschillen overstijgen. De toren wil een symbool van verzoening zijn voor het verleden, het heden en de toekomst. Op 7 juni en 11 november vinden herdenkingsplechtigheden plaats.

Telefoonnummer
057 22 17 14
Openingsuren

Van zonsopgang tot zonsondergang.

Website
www.mesen.be
Mesen
Mesen is piepklein, maar zeer de moeite waard! Het kleinste stadje van België ligt in het uiterste zuiden van West-Vlaanderen, bij de Franse grens. En aangezien het ook in de uitlopers van het glooiende Heuvelland ligt, kun je hier genieten van prachtige vergezichten! De gevechten van de Eerste Wereldoorlog hebben rond de stad hun sporen nagelaten in de vorm van talrijke oorlogsbegraafplaatsen en monumenten, zoals het Iers Vredespark en het New-Zealand Memorial Park. De geschiedenis van Mesen is nauw verbonden met de benedictinessenabdij die er in 1057 werd gesticht door een dochter van de Franse koning, Adela, tevens de echtgenote van Boudewijn V van Vlaanderen. Haar zoon, Robrecht de Fries, organiseerde in Mesen de jaarmarkt. De abdijkerk uit de eerste helft van de 12de eeuw werd bij de afschaffing van de abdij in 1776 een parochiekerk. Door de zware beschietingen tijdens de Eerste Wereldoorlog bleef van de kerk slechts de crypte over.
Telefoonnummer
057 22 17 10
Website
http://www.mesen.be
Kemmelberg
De Kemmelberg is wellicht de bekendste heuvel van Vlaanderen. Met zijn 156 meter vormt hij de hoogste heuveltop in West-Vlaanderen. Rubens zou op doorreis gezegd hebben: 'Dit is het oog van Vlaanderen'. Diverse wandelpaden doorkruisen het gebied en bieden je schitterende panorama's. Je kunt een prachtige wandeling rond de Kemmelberg maken. Een deel van het gebied is als speelbos ingericht. Op en rond de Kemmelberg vind je tal van historische vindplaatsen, zoals die van de Kelten op de Kemmelberg, de Eerste Wereldoorlog met het Franse massagraf en de gedenkzuil en de Koude Oorlog met de commandobunker.
Telefoonnummer
057 44 54 13
Openingsuren

Belvedère: van woensdag tot maandag van 11 tot 20 u.

Sint-Niklaaskerk

De Mesense Sint-Niklaaskerk is in diverse opzichten een bezoek waard. Wegens de koepel heeft men het in de regio over de 'dikkop' van Mesen. De toren is door zijn koepelvormige vorm al van zeer ver te zien. In de toren hangt trouwens ook een vredesbeiaard van 46 klokken! De kerk werd zwaar beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog; alleen de 11de-eeuwse Romaanse crypte bleef bewaard. De kerk werd echter na de oorlog heropgebouwd. In de crypte bevindt zich een gedenkplaat ter ere van gravin Adela van Frankrijk, de echtgenote van Boudewijn V, de graaf van Vlaanderen.

Telefoonnummer
057 22 17 14
Dries

De Dries van Kemmel is een heerlijk dorpsplein, omgeven door paardenkastanjes en met in het centrum een muziekkiosk. Vooraan op de Dries staat het beeldje de Kemmelse Gaper, een werk van Isidoor Goddeeris uit Roeselare. Natuurlijk kan een aantal kunstzinnige, ludieke en originele cafeetjes niet ontbreken. De Dries is ook nog het decor voor drukbezochte evenementen zoals de Zoetemarkt en de grootste rommelmarkt van West-Vlaanderen.

Telefoonnummer
057 45 04 55
Website
http://www.heuvelland.be
Muziekcentrum 't Folk

Modern muziekmuseum over folk en volksmuziek in Vlaanderen en in de wereld. Via een interactief parcours maak je er kennis met de geschiedenis, de instrumenten, de liedboeken, de verschillende dansen, de muzikanten, de festivals enzovoort. Je kunt in de Folk Experience alles zelf beleven via computers met touchscreens en heel veel film- en geluidsfragmenten. Er worden liedjes voor je gezongen en er is een kleine dansvloer waar je zelf een danspasje kunt wagen. Getuigenissen van muzikanten wisselen af met allerhande leuke snufjes.

Telefoonnummer
057 44 69 33
Openingsuren
Van woensdag tot vrijdag van 10 tot 18 u.; zaterdag en zondag van 11 tot 18 u.
Website
http://www.dranoutercentrum.be
Pool of Peace (Vredesvijver)

Deze vredesvijver, Pool of Peace of ook wel Spanbroekmolenkrater genoemd, is nu een idyllische plek, maar was ooit het resultaat van de Britse Mijnenslag. Op 7 juni 1917, naar het einde van de Eerste Wereldoorlog, brachten de Britse troepen van Hill 60 tot Ploegsteert negentien ondergrondse mijnen tot ontploffing met als doel het front rond Ieper recht te trekken en de slag om Passendale te vergemakkelijken. Deze krater in Wijtschate was de grootste van de negentien: 12 meter diep en een doorsnede van 129 meter. Rond de krater ligt een aantal Britse begraafplaatsen waaronder Lone Tree Cemetery en Spanbroekmolen British Cemetery.

Telefoonnummer
057 45 04 55
Openingsuren
Doorlopend toegankelijk.
Website
http://www.heuvelland.be
Het Labyrint

Het Labyrint, op de Dries van Kemmel, is tot ver buiten de dorpsgrenzen een begrip. Het statige pand staat voor een echt volkscafé, met voor- en binnenterras, volksspelen én een doolhof. Ze serveren er bovendien heel wat typische streekgerechten en -bieren.

Telefoonnummer
057 44 65 81
L'Auberge

Je vindt hier een mooie selectie van de beste Belgische bieren. Iets eten kan ook: van een croque monsieur/madame en een sandwich of een slaatje over lasagne tot Vlaamse stoverij.

Telefoonnummer
056 58 84 41
Website
https://www.auberge-ploegsteert.be
Bistro Chaplin

Bistro met terras op de Markt. Ruime keuze aan salades en snacks.

Telefoonnummer
057 44 45 07
Website
https://www.chaplin-nieuwkerke.be
Eetcafé Circus 157

Op de hoek van het dorpsplein kan je van een biertje en een hapje genieten op het terras van Circus 157. De naam van dit café is ontleend aan de codenaam die de luchtaanval op Rijsel van 5 mei 1942 meekreeg.

Telefoonnummer
057 36 88 20
Website
http://www.circus157.be
Café Boutique

Hier kan je genieten van streekbieren en -wijnen. Picknickers zijn welkom mits consumptie. Een zonnig terrasje voor- en achteraan.

Telefoonnummer
0498 27 45 28
Website
https://www.facebook.com/Café-Boutique-101380260211856
Christmas Truce Memorial

In deze buurt kwamen op kerstmis 1914 Britse en Duitse soldaten de loopgraven uit om te verbroederen en in een stukje niemandsland voetbal te spelen. Een eeuw later onthulde de Europese voetbalbond UEFA er dit monument.

Eetcafé 't Folk

In de foyer van het muziekcentrum kan je terecht voor een uitgelezen selectie streekbieren en gerechten, gebaseerd op lekkers uit de buurt.

Telefoonnummer
057 44 69 33
Website
http://eetcafe.muziekcentrumdranouter.be
De Engel / Monument aux Soldats français

Boven op de top van de Kemmelberg kijkt ‘Den Engel’ van het Monument aux Soldats français uit over een massagraf en het slagveld van de Eerste Wereldoorlog.

Commandobunker

Diep onder de Kemmelberg werd begin jaren 1950, in volle Koude Oorlog, een commandobunker uitgegraven, als coördinatiekwartier voor de West-Europese luchtverdediging. Je kunt de 'Operations Rooms' bezoeken (met gids en na reservering). Een boeiende ervaring, want de commandobunker is een zeldzame getuigenis van de Koude Oorlog in België.

Telefoonnummer
057 45 04 55
Website
http://www.toerismeheuvelland.be
Toon meer (+)Toon minder (-)

Mocht er een prijs voor het mooiste dorpsplein bestaan, dan zou die in West-Vlaanderen ongetwijfeld naar Kemmel gaan. Want daar vind je een historische dries, met veel groen, een paar terrasjes, een kiosk en een kasseiweg. Die laatste leidt naar de roemruchte 'berg', een eeuw geleden strijdtoneel tijdens de Eerste Wereldoorlog, tegenwoordig hét brandpunt in wielerwedstrijd Gent-Wevelgem.

Praktische info

Afstand39 km