Parel van de belle Époque

De Haan · 39 km

West-Vlaanderen ·
Stalhille · Houtave · Varsenare · Zuienkerke · Wenduine ·
Poldermolen/De Grote Molen

Met deze beschermde stenen molen proef je een stukje geschiedenis. Hij ontwaterde tot in 1903 de Meetkerkse Moeren door water over te hevelen naar de Grote Ede of de Blankenbergse vaart. Nu klaren elektrische pompen deze klus. De Meetkerkse molen is de enige in ons land nog bestaande volledige poldermolen, uitgerust met een scheprad.

Telefoonnummer
Uitkerkse polder

Uitwaaien kan niet alleen op de dijk en het strand in Blankenberge maar ook in de achterliggende polders. In het ongerepte natuurgebied de Uitkerkse polder wordt alles gedaan om de natuur zo veel mogelijk te behouden en te respecteren. Het is een 1400 ha groot weidevogelgebied. 's Zomers verblijven er zeldzame weidevogels zoals grutto's, kluten, scholeksters, slobeenden, bergeenden en zomertalingen. 's Winters is de polder een toevluchtsoord voor duizenden overwinterende vriesganzen zoals kolgans en kleine rietgans. Je kunt er een aantal wandelroutes volgen of het gebied met de ter plaatste gehuurde fiets verkennen. De auto laat je het best achter op de randparkeerterreinen. Hier vind je ook de allereerste Groene Halte-wandeling waarbij je met bus en trein tot aan de wandelroute gebracht wordt. Over dit gebied vind je alle informatie op de website van het bezoekerscentrum. Zo kom je er te weten welke activiteiten er plaatsvinden en wat er te zien is in het bezoekerscentrum van de Uitkerkse Polder. De toegang tot het centrum is gratis.

Telefoonnummer
050 42 90 40
Website
https://www.natuurpunt.be/bezoekerscentrum/bezoekerscentrum-uitkerkse-polder
Moere van Meetkerke

De Moere van Meetkerke is een historisch landschap met een oppervlakte van bijna 570 ha. Het gaat om een oud veengebied dat in de 17de eeuw werd drooggelegd. Nu bevindt het zich ongeveer een halve meter onder het zeeniveau. Bij de drooglegging werd het hele gebied omgeven door een dijk met twee molens die het water voortdurend wegpompten naar een kleine rivier. De Grote Molen is sinds 1943 beschermd als monument. Wandelen in het Brugse Ommeland kan met de Meetkerkse Moeren wandelroute. Het traject loopt tussen Meetkerke en het kanaal Gent-Oostende. Op de route vind je vele dreven, enkele mooie boerderijen, kapelletjes en een molen die het landschap sieren.


Telefoonnummer
Website
http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/West-Vlaanderen/Lage_Moere_van_Meetkerke.aspx
Herberg Drie Koningen

Typisch bruine kroeg pal tegenover de kerk van Houtave, op de hoek van de Kerkhofstraat met de Zakstraat die al sinds... 1771 gasten verwelkomt. Tijdens en na de Franse Revolutie deed ze even dienst als gemeentehuis. Dit café werd vele jaren uitgebaat door Omer Coudeville die in 1999 overleed. Hij was zowel cafébaas, smid, accordeonist als organist in de nabije kerk. Michel Soens zet - geheel volgens de geest van Omer - de zaak en de tradities die hier leven voort. Herberg Drie Koningen vormde ook het decor voor de vijfdelige tv-serie 'De Kavijaks' van Jozef Vantorre. De reeks vertelt het verhaal van een arme vissersfamilie uit Heist-aan-Zee en speelt zich af tijdens en onmiddellijk na de Tweede Wereldoorlog. Stijn Coninx was de regisseur, topacteur Jan Decleir speelde de hoofdrol. Dompel je onder in een buitengewone sfeer en een authentiek decor. Bewonder ook de vele pispotten aan het plafond. Achter elk ervan schuilt een verhaal dat Michel je graag zal vertellen. Maar geniet vooral van een natje en een droogje en proef zeker eens de ambachtelijke boerenham. Overheerlijk!

Telefoonnummer
050 31 40 60
Openingsuren

Van donderdag tot zondag vanaf 11.30 u. In juli en augustus ook geopend op woensdag.

Website
http://www.herbergdriekoningen.be
Bistro Nieuwege

Bistro met ruim terras langs het kanaal Brugge-Oostende. Je kunt hier terecht voor een streekbiertje of een lekkere snack.

Telefoonnummer
0472 28 76 23
Website
http://www.bistronieuwege.be
Staakkapelletje "Gij die passeert"

In het landelijke Vlaanderen is de devotie nooit ver weg en dat geldt ook in Zuienkerke. 'Gij die hier passeert, te peerd of te voet, vereert Maria met een Weesgegroet', zo staat het te lezen bij een kapelletje op de hoek van de Heerweg en de Draaiboomstraat.

Telefoonnummer
Tramstation

Hier sta je voor een uniek stukje kustarchitectuur! Dit tramstationnetje (1903) is immers nog het enig overblijvende Belgische tramstation uit de belle-époquetijd. Het is gebouwd in de typische villastijl die rond 1900 aan de kust zeer populair was. Nu huist de toeristische dienst in het beschermde station, ook al stopt hier dagelijks de kusttram nog.

Telefoonnummer
059 24 21 35
Openingsuren

Van april tot eind juni en in september-oktober dagelijks van 9.30 tot 12 u. en van 13.30 tot 17 u.; in juli en augustus dagelijks van 9.30 tot 18 u.; van november tot maart: op werkdagen van 9.30 tot 12 u. en van 14 tot 17 u., zondag van 10 tot 14 u.

Website
http://www.dehaan.be
Villawijk 'de Concessie'

De Concessie, de historische villawijk die rond dat tramstation ontstond, dankt zijn naam aan het feit dat de Belgische staat het duinengebied in 1889 in 'concessie' of erfpacht gaf. Enkele bekende architecten, zoals Valentin Vaerwyck en Leo Ide, kregen de vrije hand om De Haan een eigen karakter te bezorgen. Het resultaat was een geslaagde combinatie van villa's in Normandische en Engelse trant, de zogenaamde Anglo-Normandische of 'cottage'-stijl, met witgeschilderde bakstenen, laagreikende daken en houten luiken en ramen met kleine vensters. Het zijn precies die architecturale pareltjes - én het ontbreken van hoogbouw op de zeedijk - die De Haan zo aantrekkelijk maken.

Telefoonnummer
059 24 21 34
Openingsuren

Doorlopend toegankelijk.

Website
http://www.visitdehaan.be
Beaufort

In De Haan zijn er tal van gezellige tearooms en koffiehuizen waar je o.a. terecht kan voor heerlijke pannenkoeken en wafels, lekkere koffie, een ontbijt als ideale start voor je fietstocht, …

Telefoonnummer
059 23 63 33
Website
http://www.beaufort.be
Kerkhof

Dit kerkhof werd aangelegd in 1929-1930 ter vervanging van het kerkhof dat rond de kerk van Wenduine werd ontmanteld. Hier liggen ook enkele "Commonwealth war graves".

Bistro Carnac

Op het terras van bistro Carnac geniet je van het uitzicht op het bevallige tramstation en van de belle-époquesfeer.

Telefoonnummer
059 51 80 08
Standbeeld Albert Einstein

In 1933 zagen inwoners en toeristen in De Haan Albert Einstein op het terras van het Grand Hôtel Belle Vue zitten. De beroemde natuurkundige - van Joodse origine - was toen net terug uit de Verenigde Staten en het werd hem afgeraden verder door te reizen naar zijn geboorteland Duitsland. De nazi's hadden er immers de macht gegrepen en zijn boeken verbrand. Samen met zijn vrouw kreeg Einstein zes maanden onderdak in Villa Savoyarde, die nog altijd (aan de Shakespearelaan) bestaat.

Grand Hotel Belle Vue

Een must voor een mondaine badplaats eind 19de eeuw was een 'grand hotel'. Om die titel te verdienen, moest het gebouw aan een zekere status voldoen. Grand Hôtel Belle Vue (1910), vlak bij de tramhalte, bestaat nog steeds.

Telefoonnummer
059 23 34 39
Website
http://www.hotelbellevue.be
Toon meer (+)Toon minder (-)

Wat betreft beton en hoogbouw was De Haan nooit een haantje de voorste, waardoor het als enige kustgemeente zijn authentieke en gezellige karakter heeft bewaard. In het fraaie decor van het tramstationnetje, villa's en chique hotels in Anglo-Normandische bouwstijl lijkt het alsof je even terugkeert naar de tijd van de belle epoque.

Praktische info

Afstand39 km