Door de vallei van de Grote Nete

Westerlo · 43 km

Antwerpen ·
Eindhout · Varendonk · Westerlo · Herselt · Westmeerbeek · Zoerle-Parwijs ·
Provinciaal domein Hertberg

Wandelen in een domein dat al sinds twee eeuwen ononderbroken bebost is, het is een unieke ervaring! Hertberg maakt deel uit van de voormalige de Merodebossen. Een eindeloos gebied van bos en natuur in een aantrekkelijke regio waar drie provincies elkaar raken. We treffen er enkele 'bergen' aan, getuigenheuvels (of ijzerzandsteenheuvels) uit een ver verleden, toen de Diestiaanzee tot in deze contreien reikte. In tegenstelling tot de zandige Kempen die tot enkele decennia geleden meestal waren begroeid met grote oppervlakten heide, stellen we op de oudste beschikbare geografische kaart (de Ferrariskaart uit 1775) vast dat Hertberg toen reeds volledig bebost was, vooral met naaldhout. Tot de tweede helft van de twintigste eeuw waren deze naaldbossen economisch belangrijk als stuthout voor de steenkoolmijnen. De provincie Antwerpen werkt volop aan de aanleg van wandel-, mountainbike- en ruiterroutes in dit 236 ha grote domein. Er komen ook rustbanken en picknickplaatsen bij en er worden enkele ecologisch waardevolle plaatsen aangelegd.

Telefoonnummer
014 54 40 28
Openingsuren

Het domein is het hele jaar door toegankelijk.

Website
http://www.hertberg.be
Abdij van Tongerlo

Deze bekende abdij werd in 1130 gesticht door de norbertijnen van de Sint-Michielsabdij van Antwerpen en groeide uit tot een van de voornaamste religieuze centra van onze contreien. Tijdens de Franse Revolutie werd het complex grotendeels verwoest en werden de 124 kloosterlingen verdreven. In 1840 kon een handvol norbertijnen het goed terugkopen en begon men aan de heropbouw van de abdij. Wie het huidige complex nadert, wordt meteen getroffen door de prachtige lindedreef uit 1676. Die leidt naar het witzandstenen poortgebouw dat met een romaanse onderbouw en een gotische bovenbouw pronkt. Op het enorme binnenplein geeft het classicistische prelaatskwartier toegang tot het da Vincimuseum. Daar is een replica van da Vinci's 'Het Laatste Avondmaal' te bewonderen. Rond het binnenplein staan verder het bisschopshuis uit 1547 met rank torentje en de 17de-eeuwse bedrijfsgebouwen. De tiendenschuur uit 1618 deed tijdens de Boerenkrijg dienst als vergaderplaats voor de Brigands. Nu is er een permanente tentoonstelling over het leven en het werk van de norbertijnen ondergebracht. De neogotische abdijkerk werd halfweg de 19de eeuw gebouwd. Na een brand in 1929 werd de 75 meter hoge toren voltooid. In de kruisbeuk hangen waardevolle schilderijen van J.E. Quellin (1634-1715) en W.I.Kerricx (1685-1745).

Telefoonnummer
014 53 99 00
Website
http://www.tongerlo.org
da Vincimuseum
In het museum wordt een 16de-eeuwse replica bewaard van 'Het Laatste Avondmaal' van Leonardo da Vinci. De replica werd aangekocht door de abt van Tongerlo in 1545. Het is de meest getrouwe replica van de muurschildering die Leonardo da Vinci tussen 1495 en 1498 schilderde in de refter van het dominicanenklooster in Milaan. De replica werd oorspronkelijk toegeschreven aan Andrea Solario, een leerling van da Vinci. De laatste jaren duikt echter steeds vaker de theorie op dat het hier om een groepswerk gaat, met zeer waarschijnlijk zelfs een persoonlijke toets van de meester (in de figuur van de apostel Johannes). In 1545 kocht abt Streyters van Tongerlo het doek ter versiering van de toenmalige abdijkerk. Tijdens de Franse periode werd het kunstwerk in veiligheid gebracht. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw, en na diverse restauraties, heeft het doek een plaats gekregen in het museumgebouw.
Telefoonnummer
014 53 99 17
Openingsuren
Van maart tot oktober (behalve op Pasen): elke zondag van 14 tot 17 u.; van mei tot en met september en tijdens de paasvakantie ook op week- en zaterdagen.
Website
http://www.tongerlo.org
Brug over de Grote Nete

De Grote Nete behoort tot het stroomgebied van de Schelde. De 44 km lange maar onbevaarbare rivier, waarvan de bron in Limburg (Hechtel) ligt, stroomt samen met de Kleine Nete in Lier en vormt vanaf dan de Nete. De Nete zelf vormt een aantal kilometers verder, na samenvloeiing met de Dijle in Rumst, de Rupel. In de buurt vinden we heel wat weekendhuisjes, gelegen aan visvijvers. Deze vijvers behoren tot het Zammelsbroek, een natuurgebied aan het mondings gebied van de Grote Laak in de Grote Nete.

Telefoonnummer
Kaaibeekbrug

Vanop de Kaaibeekbrug zie je de toren van de Sint-Lambertuskerk in het centrum van Westerlo. De adellijke familie de Merode, die een grafkapel heeft in de kerk, is onlosmakelijk verbonden met Westerlo.

Telefoonnummer
Het Trammeke

Het Trammeke is een mooi voorbeeld van de vindingrijkheid van de mens op het vlak van waterbeheersing. Deze mobiele dam uit de late 19de eeuw werd gebruikt om de landbouwers uit de omgeving in alle omstandigheden van voldoende water te voorzien. Ook de binnenscheepvaart op de Grote Nete kon met deze dam geregeld worden. Het sluis- of stuwsysteem is nog grotendeels intact. Het werd in 1999 geklasseerd als industrieel, archeologisch monument.

Telefoonnummer
Taverne-herberg Mie Maan

Aan de rand van domein Hertberg kun je pauzeren in Herberg Mie Maan. De naam verwijst naar Maria van boerderij De Halve Maan, die een winkeltje openhield in herberg De Plezanten Hof. De boeren uit de omgeving brachten hun boter en eieren naar … Mie Maan.

Telefoonnummer
014 54 40 28
Website
http://www.miemaan.be
Taverne-bistro 't Looze Vissertje

t Looze Vissertje, met een prettig terras, is idyllisch gelegen aan een forellenvijver. Op de uitgebreide menukaart staan heel wat visspecialiteiten en er is ook een democratische dagschotel. Hengelaars kunnen in de vijver een lijntje uitgooien.

Telefoonnummer
014 26 48 87
Openingsuren

Van donderdag tot maandag van 9 tot 22 u.

Website
http://www.hetloozevissertje.com
Grafmonument Jaak Lemmens

Op het kerkhof van de 18de-eeuwse Sint-Nicolaaskerk van Zoerle-Parwijs prijkt het grafmonument van Jaak Lemmens, een begenadigd organist die verschillende internationale onderscheidingen behaalde. In 1878 stichtte hij in Mechelen de School voor Godsdienstige Muziek, die later zijn naam kreeg. In 1968 verhuisde het Lemmensinstituut naar Leuven.

Telefoonnummer
Sooi van 't Hof

Sooi van 't Hof is een volkscafé, waar je op het terras kunt genieten van een pannenkoek, ijscoupe of drankje.

Telefoonnummer
014 54 42 34
Openingsuren

Van dinsdag tot donderdag.

Brasserie-restaurant Torenhof

In brasserie-restaurant Torenhof, tegenover de abdij, kun je terecht voor een hapje en een drankje.

Telefoonnummer
014 54 43 91
Website
http://www.torenhof-tongerlo.be
Beeltjens

De Beeltjens is zeer geliefd bij wandelaars en joggers die er van de natuur en het landschap komen genieten. Acht van de dreven die in de Beeltjens aangelegd werden, komen samen aan de Ster. De Beeltjens zijn vooral bekend omwille van de grote verscheidenheid aan naaldbomen en loofbomen. Hier ligt ook het hoogste punt van de gemeente, de Asberg, een zandduin van 24 meter hoog. In de prehistorie zou de heuvel gebruikt zijn als begraafplaats. Toen in 1860 een deel van de heuvel werd afgegraven, vond men er urnen met assen van lijkverbranding.

Telefoonnummer
Openingsuren

Van zonsopgang tot zonsondergang.

Paardenmelkerij Trichelhof

Bezoek aan de paardenmelkerij: videoreportage (werking van het bedrijf, eigenschappen van paardenmelk, ...). Kennismaking met de paarden en de producten waarin paardenmelk verwerkt wordt (ijs, paardenmelklikeur, cosmetica). Mogelijkheid tot proeven van paardenmelk. Tijd nodig voor een bezoek: 90 min.

Telefoonnummer
014 86 68 41
Openingsuren

Van maandag tot vrijdag van 9 tot 19 u., zaterdag van 9 tot 17 u. Reserveren verplicht.

Website
http://www.trichelhof.be
Sint-Bavokapel

De Sint-Bavokapel werd voor het eerste vermeld in de 16de eeuw. Het huidige gebouw in laat-gotische stijl zou omstreeks 1600 gebouwd zijn. De Sint-Bavokapel is al meer dan 400 jaar een bedevaartsoord, waar de mensen vooral kwamen om genezing van de kinkhoest af te smeken. De kapel staat in de schaduw van enkele lindebomen en werd in 1985 gerestaureerd. In de kapel zijn vijf schilderijen met taferelen uit het leven van de H. Bavo te zien. Verder worden nog twee beelden van de heilige bewaard in een zilveren reliekschrijn.

Telefoonnummer
Website
http://www.vvvlaakdal.be/eindhout.htm
Sint-Dimpnakapel

In het midden van de 17de eeuw werd in Zammel een kapel gebouwd vlakbij de plaats waar Dimpna en Gerebernus enkele maanden in een hut geleefd hebben. Door de grote toeloop van bedevaarders werd deze kapel in 1692 uitgebreid, in 1780 herbouwd en later verschillende malen gerestaureerd. De lindeboom voor de kapeldeur zou rond 1670 geplant zijn. In de kapel staat een altaar met beeld van de Heilige Dimpna uit 1711.

Telefoonnummer
Kasteel de Merode

Het sprookjesachtige kasteel van Westerlo dateert uit de vroege 14de eeuw. Het kwam in 1484 in het bezit van de familie de Merode, die het nog altijd bewoont. De donjon is het oudste gedeelte, in de 16de eeuw werd het kasteel uitgebreid met zijvleugels en hoektorens. Het domein wordt slechts uitzonderlijk opengesteld, o.a. voor historische spektakels.

Telefoonnummer
014 54 54 28
Website
http://www.toerismewesterlo.be
Lindeboom

Bij de viering van 50 jaar verzustering met Ottersweier, in het Zwarte Woud, werd in Tongerlo een linde geplant. De Franz Scheerlaan werd vernoemd naar de oud-burgemeester van Ottersweier. Naast Ottersweier heeft Westerlo nog twee partnergemeenten: het Nederlandse Oirschot en Westerlo in de staat New York (VS), gelegen ten noorden van de wereldstad New York.

Toon meer (+)Toon minder (-)

De vallei van de Grote Nete, in het zuidoosten van de provincie Antwerpen, is een groen landschap van bossen, heide, graslanden en vennen. Hier heb je maar weinig bewoning en amper landbouwactiviteiten. Je gaat van start in Tongerlo, alom bekend van zijn middeleeuwse norbertijnerabdij. Tongerlo is een deelgemeente van Westerlo en bekend vanwege zijn twee prachtige Merodekastelen. Op deze tocht duikt de naam de Merode trouwens herhaaldelijk op. Al zeven eeuwen lang is dit adellijke geslacht nadrukkelijk aanwezig in deze regio.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsbox Vlaanderen

Knooppunter fietsbox Vlaanderen: nu met digitale navigatie-app

Deze Knooppunter fietsbox verzamelt de mooiste fietsroutes van Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook die de fietser de meest complete info in de meest compacte vorm biedt, inclusief de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen de knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.

Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.
Bij elke route hoort ook een fietskaartje met aanduiding van de fietsknooppunten. Je vindt de meest actuele versie van die kaartjes op deze website.

Nieuw! Vanaf nu kun je alle Knooppunter-info ook tijdens het fietsen probleemloos én gratis raadplegen via de digitale navigatie-app. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een opgeladen smartphone met internettoegang.

€29,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.