Langs oude kleigroeves en kastelen

Hemiksem · 37 km

Klik hier voor de korte versie van 27 km

Hemiksem · 27 km

Klik hier voor de lange versie van 37 km
Antwerpen ·
Schelle · Niel · Aartselaar · Wilrijk · Hoboken · Kruibeke ·
Kasteel Klaverblad

De gemengde eiken-beukendreef langs kasteel Klaverblad is een paradijs voor joggers en fietsers. Het kasteel in Vlaamse renaissancestijl met schilderachtige slotgracht dateert van begin 20ste eeuw. Door de weelderige begroeiing errond is alleen het bovenste deel zichtbaar. Het wordt nog altijd bewoond door de adellijke familie Moretus.

Den Duiventoren

De oude waterburcht van Wissekerke maakte deel uit van een verdedigingsgordel van forten aan de Schelde. Tot 1989 bewoonde de grafelijke familie Vilain XIII het kasteel, waarna het eigendom werd van de gemeente Kruibeke. Opvallende constructies zijn de 28 m lange smeedijzeren hangbrug uit 1820, met een draagkracht van 20 ton, en de ronde duiventoren waarin 700 duivenhokken zijn gemetseld. Den Duiventoren is dan ook de naam van de taverne op het kasteeldomein. Behalve van een slok en een hap kun je er in alle rust genieten van het uitzicht op kasteel, vijver en brug.

Telefoonnummer
03 744 02 40
Website
www.denduiventoren.be
Sint-Bernardusabdij

Dat baksteen in de Rupelstreek nog bekendstaat als ‘paepsteen’ is te danken aan de cisterciënzermonniken van de Sint-Bernardusabdij van Hemiksem. Algemeen wordt aangenomen dat de geestelijken aan de wieg lagen van de ontginning van klei en de productie van baksteen. Beeldenstorm, brand en Franse Revolutie gaan niet onopgemerkt voorbij in Hemiksem, onder meer de kerk van de abdij wordt met de grond gelijk gemaakt. De monniken ruilden in 1836 de abdij in voor de Sint-Bernardusabdij in Bornem. De abdij toonde zich de eeuwen daarop multifunctioneel: er kwam een maritiem hospitaal, een correctionele gevangenis, een militair depot, een interneringskamp voor collaborateurs en ten slotte een kazerne. Nu kun je er een bezoek brengen aan het heemkundig museum of aan mensen op leeftijd in een van de serviceflats.

Telefoonnummer
03 887 70 59
Openingsuren

Rondleiding in de abdijgebouwen: van april tot september na afspraak. Heemkundig museum, Roelantsmuseum, Gilliotzaal: van april tot en met september elke eerste zondag van de maand van 14 tot 18 u. (Roelantsmuseum tot 17 u.).

Kasteel Wissekerke

Het kasteel van Wissekerke was één van de eerste kastelen in ons land in neogotische stijl waarbij de vroegere Empire-elementen waren geïntegreerd. De voorname status van Philippe Vilain XIIII en Zoe De Feltz aan het keizerrijk van Napoleon vereisten een waardige leefomgeving naar de toen heersende stijl en smaak, zoals het Empire. Deze stijlkenmerken zijn tot op heden nog steeds overheersend aanwezig in het kasteel zoals in het grote salon, de vestibule en de Egyptische zaal. Het kasteel is heringericht en is in hoofdzaak bedoeld om een tijdsbeeld weer te geven van de vroeg 19de eeuwse glorieperiode van de familie Vilain XIIII.

Telefoonnummer
03 740 04 00
Openingsuren

Elke laatste zondag van de maand (van 1 april tot 30 september) begeleidt een gids de bezoeker doorheen het kasteel en vertelt over het leven van de bedienden en de adellijke inwoners. Geleide bezoeken na afspraak.

Website
https://www.kruibeke.be/product/441/bezoek-kasteel-wissekerke
Nielse kleiputten
Gedurende eeuwen werd er in de Rupelstreek klei ontgonnen voor de productie van bakstenen. Tijdens de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw brak een zeer moeilijke periode aan, waarna het ene bedrijf na het andere verdween. De daaropvolgende jaren werden vele kleiputten volgestort met afval, zowel huishoudelijk als industrieel. Een lot dat oorspronkelijk ook weggelegd leek voor een groot gedeelte van de Nielse kleiputten, maar gelukkig liep het anders! Na acties van de gemeente, de bevolking en milieugroepen werd uiteindelijk van deze plannen afgezien. De zuidhoek van de kleiputten werd door de gemeente Niel aangekocht en in 1954 in beheer gegeven aan de Belgische Natuur- en Vogelreservaten vzw. Door het uitvoeren van beheerswerken wordt hier beoogd een zo rijk mogelijke flora en fauna tot ontwikkeling te laten komen. Door het kappen van wilgen kunnen open plaatsen behouden worden. Dat is natuurlijk belangrijk voor sommige plant- en diersoorten. Het jaarlijkse afmaaien van bepaalde percelen zorgt dan weer voor een hoge verscheidenheid aan planten.
Telefoonnummer
03 888 30 74
Ecomuseum en Archief van de Boomse Baksteen (EMABB)

Als je Rupelstreek zegt, zeg je ook meteen steenbakkerijen. Eeuwenlang al wordt aan de oevers van de Rupel klei gewonnen om bakstenen, dakpannen en tegels te maken. Het Ecomuseum wil dit verleden levendig houden. Het nodigt je uit om een bezoek te brengen aan het Booms Steenbakkerijmuseum, een rondrit te maken in de Rupelstreek, getekend door de vele kleiputten, ruïnes van verlaten steenbakkerijen en woonkernen of een dagtrip langs Rupel en Schelde en nog veel meer. Nieuw te bezichtigen in het Ecomuseum is een steenbakkerij op schaal.

Telefoonnummer
03 888 15 58
Openingsuren

Van april tot en met oktober is er elke zondag om 14 u. een geleide wandeling voor individuele bezoekers (duur: anderhalf uur). Groepen na afspraak.

Website
http://www.emabb.be/
De Koophandel

Je moet er geweest zijn. Je snuift er de sfeer van het volksleven en de steenbakkerijen. De inrichting is nog bijna authentiek uit het begin van de vorige eeuw. Een typische steenbakkerskroeg van vroeger, een onderdeel van de Archeologische site van Noeveren.

Telefoonnummer
Openingsuren

Dagelijks, meestal vanaf 10 u.

Niels Broek

Ter hoogte van fietsknooppunt 90 kun je tijdens een wandeling in het Niels Broek genieten van een prachtig stukje natuur. Het prima bewegwijzerde laarzenpad is circa 800 m lang en loopt door natte graslanden, een broekbos en voorbij enkele 'wielen'. Dit zijn vijvers die ontstaan zijn na dijkdoorbraken in vorige eeuwen. Fauna en flora zijn ondertussen zo waardevol dat ze Europese bescherming genieten. Verschillende roofvogels hebben er hun jachtgebied. Ook de zeldzame houtsnip komt voor in het Niels Broek.

Telefoonnummer
Oud Tolhuis

Voor een perfect getapte pint kan je terecht in het authentieke café Oud Tolhuis. Er is ook een terras.

Telefoonnummer
03 887 60 39
Zitbank voor Katja

Op het jaagpad langs de Schelde vind je een zitbank met gedenkplaat voor Katja Nuyts. Deze sportieve dame verongelukte in augustus 2010 toen haar jetski, ter hoogte van de iets verder gelegen sluis van Wintam, in aanvaring kwam met een motorboot. Verder stroomopwaarts zie je de gebouwen van de vroegere elektriciteitscentrale van Schelle.

Telefoonnummer
Brouwershuis De Klok

In Brouwershuis De Klok kun je terecht voor een verzorgde snack of spaghetti. Bij warme dranken krijg je steeds een glaasje advocaat als extraatje.

Telefoonnummer
03 689 22 85
Openingsuren

Van vrijdag tot woensdag.

Kleigroeve

Hier en daar zie je nog overblijfselen van de vroegere baksteennijverheid. Zo ook de oude kleibaggeraar die nu voorgoed gestopt is met het afschrapen van de kleilaag.

Telefoonnummer
Kasteel Cleydael

Dit prachtige, 16de-eeuwse waterslot ligt op een eilandje, gevormd door twee armen van de Struisbeek. Het kasteel, dat door de eeuwen heen herhaaldelijk verbouwd werd, kende een meer dan turbulente geschiedenis, maar doet nu dienst als privéwoning. In enkele fraaie gebouwen van het neerhof zijn een restaurant en het clubhuis van een golfclub gevestigd.

Telefoonnummer
Vluchtenburghoeve

Aartselaar was vroeger een echte landbouwgemeente, maar telt nu nog amper twee melkveebedrijven. Eén daarvan is de Vluchtenburghoeve, waar je in het winkeltje zelfgemaakt ijs en diverse andere zuivelproducten kunt kopen.

Telefoonnummer
03 887 07 73
Restaurant Tafel 10

Het 35 ha grote golfterrein van Drie Eycken telt negen holes, maar wie geen zin heeft in balletjes slaan, kan ook terecht in restaurant Tafel 10. Ook het mooie terras is voor iedereen toegankelijk.

Telefoonnummer
03 288 51 09
Openingsuren

Dagelijks vanaf 9 u.

Website
http://www.drieeycken.be
Sportpark Ter Beke

Tegenover het domein van Fort 7 (foto) in Wilrijk ligt een kinderboerderij met ernaast een uitgebreid sportdomein. De infrastructuur omvat een openluchtwielerbaan van 333 m lang met een skeelerpiste en BMX- parcours. Ook de 30 m hoge skipiste Aspen springt in het oog. Dankzij het Engels mattensysteem is dit de ideale plek om een skivakantie voor te bereiden. Tot slot is er ook nog het IJsstadion Antarctica, waar je heerlijk kunt schaatsen.

Telefoonnummer
Veerdienst Kruibeke-Hoboken / Bruegelveer

De gratis veerdienst tussen Hoboken en Kruibeke verbindt Antwerpen met Oost-Vlaanderen. Met twee afvaarten per uur blijft de wachttijd beperkt. De veerboot Pieter Bruegel zorgt voor een veilige overtocht.

Telefoonnummer
Gedenkteken 9/11

Elk jaar op 9 september wordt aan dit monument hulde gebracht aan de slachtofers van de aanslag op het World Trade Center in New York (2001). Tijdens de plechtigheid herdenkt men overigens alle veiligheidsmensen die in eigen land tijdens een interventie het leven lieten.

Telefoonnummer
Hoeve Van Havere

De achtergevel van de 18de-eeuwse hoeve Van Havere werd helemaal gemoderniseerd, terwijl de voorgevel vrijwel onveranderd bleef. Kenmerkend voor de Waaslandse hoeve is de schuine ligging t.o.v. de weg en de aanwezigheid van een boomgaard.

Telefoonnummer
Veerdienst Bazel-Hemiksem

De veerdienst verbindt de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen.

Telefoonnummer
Eetcafé de Veertoren

In eetcafé de Veertoren kun je terecht voor een hapje en een drankje.

Telefoonnummer
03 887 73 14
Openingsuren

Van dinsdag tot zondag van 12 tot 22 u.

Website
http://www.deveertoren.be
Laarkapel

De ruim 500 jaar oude Laarkapel heeft in de loop van haar geschiedenis heel wat veranderingen ondergaan. Zo werd het originele staande beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën vervangen door het zittende beeld van de Mater Dolorosa. Ze is sinds 1939 beschermd als monument. In 2002-2003 wordt de kapel gerestaureerd en opnieuw voorzien van haar oorspronkelijke muurbedekking, met name witkalk en botermelk. Naast de kapel staat de sculptuur Brigand, een gedenkteken voor de vele moedige Schelse jongeren tijdens de Boerenkrijg.

Telefoonnummer
Toon meer (+)Toon minder (-)

Grote rivieren zijn voor monniken en kloosterlingen altijd uitverkoren plekken geweest om een abdij te bouwen. Niet verwonderlijk dus dat in de 13de eeuw op de rechter Scheldeoever de Sint-Bernardusabdij werd gebouwd. Maar ook kasteelheren houden van een waterzicht: op deze route fiets je voorbij het aardige Cleydael en het fotogenieke kasteel van Wissekerke. Langs de Rupel heb je dan weer vooral aandacht voor de vele relicten uit de klei- en baksteenindustrie.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsbox Vlaanderen

Knooppunter fietsbox Vlaanderen: nu met digitale navigatie-app

Deze Knooppunter fietsbox verzamelt de mooiste fietsroutes van Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook die de fietser de meest complete info in de meest compacte vorm biedt, inclusief de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen de knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.

Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.
Bij elke route hoort ook een fietskaartje met aanduiding van de fietsknooppunten. Je vindt de meest actuele versie van die kaartjes op deze website.

Nieuw! Vanaf nu kun je alle Knooppunter-info ook tijdens het fietsen probleemloos én gratis raadplegen via de digitale navigatie-app. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een opgeladen smartphone met internettoegang.

€29,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.