In het wiel van de Flandriens

Oudenaarde · 39 km

Oudenaarde · km

Klik hier voor de lange versie van 39 km
Oost-Vlaanderen ·
Bevere · Oudenaarde · Leupegem · Melden · Zulzeke · Renaix · Maarkedal · Maarke-Kerkem · Etikhove · Edelare ·
Café Koppenberg

Dit café is genoemd naar de berucht(st)e klim uit de Ronde van Vlaanderen. Café Koppenberg krijgt wielerfans van over de hele wereld over de vloer, tot Japanners en Amerikanen toe. In het zaaltje dat bij het café hoort, zie je foto's van legendarische passages over de 'Bult van Melden'.

Telefoonnummer
055 30 57 44
Website
www.wtcdekoppenberg.be
Universus

Op de Markt, waar talloze terrasjes zijn, verrijst Universus, een 5 m hoog bronzen beeld van Johan Tahon. ‘Het is een figuur die ten hemel lijkt te stijgen, maar tegelijk hevig door de aarde wordt aangetrokken’, aldus de Menense beeldhouwer Tahon (1965), die in Oudenaarde een van zijn drie ateliers heeft. De andere twee creatieve werkplekken liggen in zijn woonplaats Zwalm en in het Turkse Iznit. Met gips, brons, polyester en keramiek maakt Tahon uit de kluiten gewassen, enigszins bevreemdende, mensfiguren die altijd weer iets lijken te zoeken. Zijn oeuvre is omvangrijk, misschien typisch voor zijn West-Vlaamse wortels. In een interview verklaart hij: ‘Ik maak eigenlijk veel werk. Ik weet het niet, ik heb zo dat plichtsgevoel, het gevoel dat er gewerkt moet worden.’

Molen ten Hotond

Na een zeer stevige klim kun je op het terras van Molen ten Hotond genieten van prachtige vergezichten over de Vlaamse Ardennen. Je bevindt je op het hoogste punt van Oost-Vlaanderen (150 m). De Hotondberg is, net als de Muziekberg verderop, een ‘getuigenheuvel’ of ‘Diestiaanheuvel’. De term verwijst naar een ver verleden waarin Vlaanderen nog zeebodem was - het laatmioceen. Net als andere ‘bergen’ - de Kluisberg, de Kemmelberg - zijn het versteende zandbanken, overblijfselen uit de tijd waarin de Diestiaanzee zich terugtrok, zeven miljoen jaar geleden. Het zand dat veel ijzer bevatte (glauconiet), klitte bij contact met de lucht samen en vormde ijzerzandsteen, een sterk en erosiebestendig gesteente. Zachtere lagen verweerden in de loop van miljoenen jaren, waardoor het huidige heuvelachtige landschap ontstaan is.

Telefoonnummer
055 21 33 05
Website
http://www.hotond.be
Station

Het station van Ronse is het oudste van het Europese vasteland, maar stond oorspronkelijk niet hier, maar in Brugge. Langs de spoorweg in Ronse stond van 1841 tot 1879 een bescheiden stationsgebouw. Door de bloei van de textielindustrie en de uitbreiding van het spoorwegnetwerk om steenkool uit de Borinage naar de haven van Gent te verschepen, werd het gebouw te klein. Toeval wou dat Brugge met een soortgelijk probleem zat. Om geen nodeloze kosten te maken voor een nieuw ontwerp en nieuwe materialen, werd het classicistische station van Brugge (1844) in 1879 steen voor steen ontmanteld, op de trein geladen en in Ronse heropgebouwd. De werfleider van dienst beging echter een flater, waardoor de oorspronkelijke voorgevel nu richting sporen wijst…

Bonmo

Den Bonmo, de vrolijke nar voor het station, verwijst naar de jaarlijkse Bommelsfeesten. Die verwijzen naar Zotte Maandag, een carnavaleske dag die een variant is van de middeleeuwse ‘dertienavond’, een periode die begint op Kerstmis en eindigt met Driekoningen. Die dertien dagen wordt volop gefeest met maskers, ‘bonmos’. Eeuwenoude zotternij.

Bistro Boekzitting

Naast vier trappistenbieren serveren ze hier enkele plaatselijke speciaalbieren, zoals Keun en Ronsischen Tripel.

Telefoonnummer
055214873
Website
http://www.boekzitting.be
Nieuwe Bossenaeremolen

De Nieuwe Bossenaeremolen in Etikhove is nieuw in zoverre hij op de huidige plek is heropgebouwd tussen 1996 en 1998. Tot 1939 stond vlak in de buurt een staakmolen, de Bossenaeremolen. De molen die nu met zijn 22 m lange wieken het weidse landschap domineert, stond oorspronkelijk in Impe en was er bekend als de Tukmolen, genoemd naar molenaar Tucswer die hem in 1452 pachtte. De molen hield in 1959 op met malen. Dankzij de huidige molenaar Mark De Merlier is de Nieuwe Bossenaeremolen maalvaardig. Samen met de heropgerichte molens in Huise, Wannegem-Lede en Sint-Denijs- Boekel maakt deze molen deel uit van de ‘molenrenaissance van de Vlaamse Ardennen’.

Oudenaarde
In de vallei van de Schelde, in de zuidwestelijke hoek van Oost-Vlaanderen, ligt Oudenaarde. De stad was in de middeleeuwen een belangrijk centrum van de tapijtindustrie, die op de bedrijfsterreinen rond Oudenaarde op grote schaal aanwezig blijft. Ook de brouwerijnijverheid is hier goed vertegenwoordigd. De stad is een aantrekkelijk toeristisch centrum: er is het historische architectuurpatrimonium, maar ook de natuurlijke omgeving die uitnodigt tot heerlijke wandel- en fietstochten. Met steun van de Vlaamse graven ontwikkelde Oudenaarde zich vanaf de 12de eeuw tot een bloeiende nijverheidsstad. Aanvankelijk richtte Oudenaarde zich net als de rest van Vlaanderen op de productie van laken. Vanaf de 14de eeuw specialiseerde de stad zich in de tapijtweverij. De 17de eeuw was opnieuw een periode van voorspoed tot de stad verstrikt raakte in de oorlog tussen Spanje en Frankrijk. Tijdens de beschietingen van de oprukkende Fransen in 1684 werd een groot deel van de stad verwoest. Daarna kwam Oudenaarde er economisch gezien moeizaam bovenop. De industriële groei van de 19de eeuw bracht een heropleving van de textielnijverheid en de brouwerijnijverheid. Het stadhuis van Oudenaarde werd gebouwd in een sierlijke laatgotische stijl. Van de twee grote Oudenaardse kerken is de Sint-Walburgakerk de opvallendste en de Onze-Lieve-Vrouw-van-Pamelekerk de meest harmonieuze.
Telefoonnummer
055 31 46 01
Website
http://www.oudenaarde.be
Koppenberg

Zeg nooit zomaar 'heuvel' tegen de Koppenberg: op deze plek is namelijk meermaals heroïsche wielergeschiedenis geschreven. De Koppenberg was een van de bekendste hellingen uit de Ronde van Vlaanderen, tot hij in 1987 uit het parcours werd geschrapt omdat er te veel valpartijen en ongevallen waren. In 2001 werd beslist het wegdek te effenen, zij het nog steeds met de bekende 'kinderkopjes', en vanaf 2002 moet de Koppenberg opnieuw beklommen worden. Op deze helling, met een lengte van 626 meter en een gemiddeld stijgingspercentage van 11,5% (max. stijging 22%!), viel al verscheidene keren de beslissing in de bloedstollende strijd om de overwinning.

Telefoonnummer
Openingsuren

Doorlopend toegankelijk.

Website
http://www.rvv.be
Ronse
Ronse is een faciliteitengemeente in het zuiden van Oost-Vlaanderen, op de grens met Henegouwen. Een deel van het stedelijk architectuurerfgoed draagt de sporen van het industriële verleden. Ronse is een toeristische uitvalsbasis voor fiets- en wandeltochten in de prachtige beboste heuvels van de Vlaamse Ardennen. De vroegste geschiedenis van Ronse is verbonden met Sint-Amandus, de Ierse prediker die op zijn tocht door de Nederlanden o.a. in Gent de Sint-Pietersabdij stichtte. Ronse was in de middeleeuwen vooral een belangrijke bedevaartplaats. In vergelijking met andere Vlaamse steden ontwikkelde de middeleeuwse lakennijverheid zich in Ronse vrij laat. Ze bereikte ook nooit dezelfde omvang. Ronse was in de 19de eeuw een van de eerste steden in Vlaanderen waar de textielindustrie ingrijpend werd gemechaniseerd. De rijkdom die daaruit voortvloeide, werd geïnvesteerd in talrijke burgerwoningen die nu nog opvallend in het straatbeeld aanwezig zijn. De belangrijkste bezienswaardigheid in Ronse is de laatgotische Sint-Hermeskerk met een romaanse crypte. In deze sfeervol verlichte crypte is een archeologisch museum ondergebracht met vondsten uit de Romeinse, Byzantijnse en Merovingische periode. In het industrieel-archeologische textielmuseum aan het Bruulplein wordt aandacht besteed aan de belangrijkste economische sector uit de geschiedenis van de stad. Vanuit Ronse zijn ook tientallen uitstapjes mogelijk naar de bossen in de omgeving.
Telefoonnummer
055 23 27 11
Website
http://www.ronse.be
Maarkedal
Midden in de glooiende en schilderachtige Vlaamse Ardennen ligt Maarkedal, een toeristische trekpleister voor duizenden fietsers die er de vaste waarden in het parcours van de Ronde van Vlaanderen verkennen langs de Kortekeer, de Taaienberg, de Eikenberg en de Varentberg. Geen nood als fietsen je ding niet is: je vindt hier ook tal van bewegwijzerde wandeltochten die je deze prachtige groene omgeving laten ontdekken! Het landelijke karakter van de streek blijkt nog steeds uit de vele charmante boerderijen die her en der over de gemeente verspreid liggen. Het typische landschap met glooiende heuvels en diep ingesneden beekvalleitjes maakt van Maarkedal een molengemeente bij uitstek. Het gehucht Louise-Marie ontleent zijn naam aan de eerste Belgische koningin Louise-Marie van Orléans. Het was in het begin van deze eeuw populair bij schilders. Een van hen was Valerius de Saedeleer, die er geruime tijd heeft gewoond.
Telefoonnummer
055 33 46 40
Website
http://www.maarkedal.be
Centrum Ronde van Vlaanderen

Ook zo 'zot' van de koers? Dan kun je je hier naar hartenlust uitleven. Het Centrum Ronde van Vlaanderen is een multifunctioneel bezoekerscentrum dat onder meer een belevingsmuseum, een tentoonstellingsruimte, een filmauditorium, een museumshop en een wielerbrasserie omvat. In het museum word je met behulp van multimediale technieken, objecten, tekst en beeld ondergedompeld in de unieke Ronde van Vlaanderen-sfeer. Aan de balie is (fiets)toeristische informatie over de Vlaamse Ardennen beschikbaar. De bezwete wielertoerist kan hier ook terecht voor een frisse douche. Er zijn groepsbezoeken mogelijk met als gids ex-wielerkampioen Freddy Maertens.

Telefoonnummer
055 33 99 33
Website
http://www.crvv.be
Sint-Walburgakerk
Is er je bij het bewonderen van deze kerk iets opmerkelijks opgevallen? Goed gezien! De gotische Sint-Walburgakerk bestaat namelijk uit twee halve kerken, wat het verschil verklaart tussen het hoge schip enerzijds en het lagere koor anderzijds. Na het beklimmen van de toren moet je misschien even naar adem happen, maar de tocht is zeker de moeite waard: boven wacht je immers een schitterende beiaard met maar liefst 49 klokken!
Telefoonnummer
055 31 17 83
Openingsuren
Van juni tot september: van dinsdag tot zaterdag van 14.30 tot 17 u., donderdag eveneens van 10 tot 11 u., zondag van 14 tot 17.30 u. In april, mei en oktober: dinsdag, donderdag en zaterdag van 14.30 tot 17 u., donderdag eveneens van 10 tot 11 u.
Website
http://www.oudenaarde.be
Muziekbos
Alleen al om zijn prachtige naam zou je naar het Muziekbos trekken, maar deze plek heeft meer te bieden dan een poëtische naam. Het bos, op de 147 meter hoge Muziekberg, wordt doorkruist door diverse wandelpaden. Vlak bij het bos, op het grondgebied van de gemeente Maarkedal, ligt het toeristische gehucht Louise Marie, dat genoemd is naar de eerste Belgische koningin. Boshyacinten of blauwe kousjes zorgen hier rond de maanden april/mei voor een indrukwekkend bloementapijt. Bovendien staat bovenop de Muziekberg een prachtig, in 1864 gebouwd, rond torentje. Het werd door romantische zielen de Geuzentoren gedoopt.
Telefoonnummer
Peloton Café

Deze gezellige taverne in het centrum van Oudenaarde maakt deel uit van het Centrum Ronde van Vlaanderen. De sfeer is er erg relax en je duikt er in een echt wielerbad. Wielerkampioenen zitten er vaak samen aan tafel met wielersupporters bij een typisch biertje van het huis, het Flandrien-huisbier, een echte aanrader. Je proeft hier niet alleen lekker bier en verzorgde brasseriegerechten waaronder garnaalkroketten Freddy, genoemd naar oud-wereldkampioen Freddy Maertens die in het Centrum trouw mee zorgt voor boeiende rondleidingen. Je kunt er zowaar met deze kampioen een praatje slaan terwijl je 'zijn' garnaalkroketten' proeft... Maar ook de Spaghetti Boonaise en de Coupe Koppenberg zijn niet te versmaden. Geniet hier echter niet alleen van een lekker biertje en een bijbehorende eenvoudige, steeds lekkere schotel maar ook van de locatie. Het café is bijzonder sfeervol ingericht met tal van authentieke wielertruitjes van grote wielerkampioenen, bidons, een zee van foto's, en tal van andere memorabilia. Ook niet-wielerliefhebbers genieten hier van de bijzondere sfeer. Bovendien kun je er op een groot scherm de wielerwedstrijden live volgen.

Telefoonnummer
055 33 99 33
Website
http://www.crvv.be
MOU - Museum Oudenaarde en Vlaamse Ardennen

De wandtapijtnijverheid maakte van Oudenaarde in de 16de eeuw een rijke stad en stelde duizenden inwoners te werk. Pas in 1772 sloot het laatste atelier zijn deuren. Aan elk 'geweven schilderij' werd gemakkelijk vier tot vijf jaar gewerkt. In het museum van de Lakenhalle, dat tegen het stadhuis aanleunt, zijn er 25 van die wandkleden te bezichtigen.

Telefoonnummer
055 31 72 51
Openingsuren

Van 1 maart tot 30 september: van dinsdag tot zondag van 10 tot 17.30 u. (locatie Stadhuis) en van 14 tot 17.30 u. (locatie Huis de Lalaing). Kaartjes tot 17.15 u., bezoek tot 18 u. Van 1 oktober tot 28 februari: van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 17 u. (locatie Stadhuis), van 14 tot 17 u. (locatie Huis de Lalaing). Zaterdag en zondag van 14 tot 17 u. (locatie Stadhuis ). Kaartjes tot 16.15 u.

Website
http://www.mou-oudenaarde.be
Stadspark en kasteel Liedts

Na afbraak van de middeleeuwse vesten rond Oudenaarde werd een deel van de vrijgekomen gronden gekocht door baron Charles Liedts, liberaal minister van Binnenlandse Zaken (1840-1841) en Financiën (1852-1855). In 1865 liet hij er een zomerverblijf bouwen. Tegelijk werd er een grote privétuin aangelegd, met waterpartijen, prieeltjes en veel hoogstambomen. Het kasteeltje werd in 1883 door zijn zoon Amedée uitgebreid en 'aangekleed' in eclectische stijl. De kinderloze Amedée schonk het kasteel en de tuin in 1907 aan de stad, op voorwaarde dat de begrenzing van het Park Liedts (6 ha) nooit zou wijzigen. Het park is vrij toegankelijk, het kasteel is vandaag de thuisbasis van diverse vrijzinnige verenigingen.

Telefoonnummer
De Carillon

Een aanrader is het terras van de Carillon, gevestigd in twee kleine, 17de-eeuwse bak- en zandstenen huisjes vlak bij het koor van de Sint-Walburgakerk. Op de kaart staan heel wat streekbieren, zoals Ename, Adriaan Brouwer en Liefmans. Binnen geniet je van de charmes van een nog authentiek bruin café.

Telefoonnummer
055 31 14 09
Website
http://www.decarillon.be
Huis de Lalaing

Ook al heeft de arbeidsintensieve productie meer verleden dan toekomst, in Huis de Lalaing, een oude 17de-eeuwse patriciërswoning aan de Schelde, kun je het ambacht nog altijd leren in het weefatelier. Huis de Lalaing heeft ook een museum en een restauratieatelier, in de grote ommuurde stadstuin staat een 150 jaar oude ginkgo biloba.

Telefoonnummer
055 31 72 51
Website
http://www.oudenaarde.be
Sint-Walburgakerk
Is er je bij het bewonderen van deze kerk iets opmerkelijks opgevallen? Goed gezien! De gotische Sint-Walburgakerk bestaat namelijk uit twee halve kerken, wat het verschil verklaart tussen het hoge schip enerzijds en het lagere koor anderzijds. Na het beklimmen van de toren moet je misschien even naar adem happen, maar de tocht is zeker de moeite waard: boven wacht je immers een schitterende beiaard met maar liefst 49 klokken!
Telefoonnummer
055 31 17 83
Openingsuren
Van juni tot september: van dinsdag tot zaterdag van 14.30 tot 17 u., donderdag eveneens van 10 tot 11 u., zondag van 14 tot 17.30 u. In april, mei en oktober: dinsdag, donderdag en zaterdag van 14.30 tot 17 u., donderdag eveneens van 10 tot 11 u.
Website
http://www.oudenaarde.be
Adriaen Brouwer

De Oudenaardse schilder Adriaen Brouwer (1605-1638) trok met zijn vader - een kartonschilder voor de tapijtweverij - naar de Noordelijke Nederlanden, weg van het Spaanse schrikbewind. Hij torste het wispelturige karakter van het genie en was toegewijd aan het uitbeelden van het alledaagse leven. Rembrandt en Rubens verzamelden zijn werk. Toch stierf hij compleet verpauperd.

Hoge Mote

De Hoge Mote is een van de oorspronkelijk negen verdedigingsheuvels van de stad. Het historische gebouw deed opeenvolgend dienst als kanunnikenwoning, vredegerecht en textielbedrijf. Nu vind je er de dienst Toerisme, Cultuur en Musea. Via de Hoge Mote krijg je toegang tot het textielmuseum, dat een sociaal, technisch en historisch overzicht geeft.

Website
http://www.ontdekronse.be
Picturale - Festival van de illustratiekunst

Sinds 2003 organiseert vzw Picturale in Ronse het festival van de Illustratiekunst. Klaas Verplancke won de eerste daaraan verbonden wedstrijd en zijn werk kwam uitvergroot op een gevel aan de Veemarkt. Een reusachtige zwarte kat van de tweede winnaar, Kristien Aertssen, siert de gevel van de bibliotheek. Stap voor stap wil Picturale op die manier Ronse meer kleur geven.

Begijnhof Oudenaarde

In 1960 stierf het laatste begijntje van Oudenaarde. De begijnenhuisjes bleven echter niet leeg achter. Ze doen nu dienst als serviceflats voor senioren. In tegenstelling tot tal van andere  Vlaamse begijnhoven staat dat van Oudenaarde niet op de Unesco-werelderfgoedlijst. In het poortgebouw waakt Sint-Rochus, de pestheilige.

Tacambaroplein

Oudenaarde is de stad waar Leopold I in 1864 het duizend man sterke Belgische Legioen vormde om de Mexicaanse keizer Maximiliaan te helpen in zijn strijd tegen de republikeinen (keizerin Charlotte van Mexico was de dochter van Leopold). 250 van hen gaven zich in 1865 over tijdens de Slag bij Tacámbaro. Een liggende vrouw op het Tacambaroplein die richting Mexico kijkt, herinnert aan de tientallen slachtoffers.

Kapel OLV Lorette

De kapel werd gebouwd in 1676 door de toenmalige pastoor van de Sint-Martinusparochie Christophe De le Tenre op grond die werd geschonken door landbouwer Hermes Haustraete. Zo konden de gelovigen op zondag naar de mis zonder naar Ronse te hoeven gaan. Tijdens de Franse Revolutie werd de kapel verkocht aan een lokale boer, die het gebouw als schuur gebruikte. Enkele families kochten begin 19de eeuw het gebouw terug over van de boer. Sinds 1922 is het gebouw opnieuw opengesteld. De jaarlijkse Fiertel houdt er halt en de jaarlijkse noveen van Maria-Boodschap (rond 25 maart) wordt er nog steeds gehouden. Sinds 1947 is de kapel als monument beschermd.

Brouwerij Keun

Gert Keunen  is niet alleen brouwer, hij is ook bekend als muzikant, componist, auteur, doctor in de sociologie en professor muziekgeschiedenis. Daar voegt hij sinds kort ook bierbrouwer aan toe - iets wat in zijn genen zit, want ook zijn grootvader werkte ooit in een (Limburgse) brouwerij. Gert Keunen creëerde zowel een Keun Rood als een Keun Zilver. Het ene is een donker, zwaar bier van hoge gisting (9%); de hoppige en fruitige blonde versie is een kruising tussen een tripel en een saison (7,5%). Brouwerijbezoek is mogelijk in groep na afspraak.

Telefoonnummer
0476 40 17 09
Website
http://keun.be
Toon meer (+)Toon minder (-)

Van op de prachtige Markt van Oudenaarde trek je op pad voor een 'kleine Ronde van Vlaanderen' want met de Koppenberg en de Hotond staan er twee stevige kuitenbijters op het programma. Ze brengen je naar Ronse: de oude textielstad, taalgrensstad en ‘poort’ naar de Vlaamse Ardennen. Via het landelijke Maarkedal fiets je terug naar Oudenaarde, waar je kennis maakt met de wandtapijtenindustrie, een ambacht waarmee de stad in heel Europa bekendheid wist te verwerven.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsbox Vlaanderen

Knooppunter fietsbox Vlaanderen: nu met digitale navigatie-app

Deze Knooppunter fietsbox verzamelt de mooiste fietsroutes van Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook die de fietser de meest complete info in de meest compacte vorm biedt, inclusief de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen de knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.

Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.
Bij elke route hoort ook een fietskaartje met aanduiding van de fietsknooppunten. Je vindt de meest actuele versie van die kaartjes op deze website.

Nieuw! Vanaf nu kun je alle Knooppunter-info ook tijdens het fietsen probleemloos én gratis raadplegen via de digitale navigatie-app. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een opgeladen smartphone met internettoegang.

€29,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.