Zoete tocht door het Hageland
Tienen · 48 km
Klik hier voor de korte versie van 32 kmTienen · 32 km
Klik hier voor de lange versie van 48 kmHet Toreke op de Grote Markt van Tienen was vroeger een gevangenis. Nu is het een museum met unieke vondsten van Gallo-Romeinse opgravingen. In de tentoonstelling 'Rituelen van dood' leer je alles over de magische wereld van de dodenrituelen in de Romeinse tijd. In dit kleine museum kom je bovendien alles over de Hagelandse geschiedenis te weten. Het Toreke ligt achter de toeristische dienst. In de shop worden streekproducten verkocht.
De Smed (dialect voor smid) is gevestigd tegenover het vroegere (onherkenbaar verbouwde) station. Toen er nog reizigers- en goederentreinen reden was hier effectief een smid gevestigd die ook het café uitbaatte.
Het rad van deze Geensmolen draait op de Grote Gete. Hij maakt deel uit van een groot hoevecomplex.
Het kruis herinnert aan een smartelijk ongeval in 1842. Het opschrift luidt: 'Bidt voor de ziele van H. Smets echtgenoot van R. Vanparijs geboren te Suerbempde. Hier ter plaetse onder zyne eigene peerden jammerlijk verongelukt ten jare 1842.'
De oorsprong van deze watermolen op de Velp situeert zich ergens in de 14de eeuw. Twee eeuwen later duikt in de hertogelijke cijnsboeken de naam van Meester Geert van Baussele op; hij zou de vereiste twee deniers (zilveren munten) vereffend hebben voor 'sijnen moelen te strecke'. Tot 1973 werd hier met waterkracht gemalen, waarna een dieselmotor het overnam. Het binnenwerk is nog intact, het molengebouw gerestaureerd. In de voorgevel van het opgeknapte molenhuis kun je boven de voordeur de overblijfselen van een katrolsysteem zien.
De oorsprong van de kapel ligt in de 16de eeuw. Tijdens die periode van godsdienstoorlogen behaalde de Spaanse katholieke generaal Don Dionysius Vicca een overwinning op de legers van de protestantse Willem van Oranje. Hierop liet de Spanjaard op de plaats van de slag een Mariabeeld plaatsen. Het is nog steeds dit gerestaureerde Mariabeeld uit perenhout dat in de kapel prijkt. De kapel van de Heinkensberg is een bedevaartsoord.
De Sint-Quirinuskerk van Bunsbeek is bijzonder omwille van haar massieve 12de-eeuwse westertoren. De muren zijn 1,35 meter dik en beschikken over schietgaten. In de middeleeuwen hadden de kerk en haar toren voor parochianen van Bunsbeek duidelijk niet alleen een religieuze functie, maar dienden ze ook als verdedigingsbolwerk.
De Wijngaardestraat is een 800 meter lange kasseistrook. De straat klimt ook wat, maar gelukkig liggen de stenen er niet schots en scheef bij.
In de suikerstreek fiets je vanaf de Grote Markt in Tienen via de rustige IJzerenweg en de Grote Gete. Over heuvelachtige landwegen rijd je langs verschillende boomgaarden naar de Oude heirbaan en de gerestaureerde watermolen van Dalem.