Als een Pajot langs de Dender

Liedekerke · 41 km

Klik hier voor de korte versie van 22 km

Liedekerke · 22 km

Klik hier voor de lange versie van 41 km
Vlaams-Brabant ·
Teralfene · Liedekerke · Okegem · Strijtem · Borchtlombeek · Sint-Katherina-Lombeek · Wambeek · Ternat · Sint-Ulriks-Kapelle · Affligem · Hekelgem ·
Kasteelpark van Gaasbeek

Wandel door het kasteelpark van Gaasbeek en waan je terug in vervlogen tijden, toen jonkheren en -vrouwen door dit romantische park flaneerden. Het merendeel van het kasteelpark bestaat uit bos dat doorsneden wordt door brede wandelwegen. Wilde hyacint, bosanemoon en daslook trakteren je in de lente op een prachtig kleurenpalet. Na een wandeling even wat cultuur opsnuiven? Bezoek dan de verschillende historische gebouwen waaronder het kasteel of de prachtige museumtuin.

Telefoonnummer
02 531 01 30
Openingsuren

Van april tot september dagelijks van 8 tot 20 u, van oktober tot maart tot 17 u.

Website
http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/Vlaams-Brabant/Kasteelpark_Gaasbeek.aspx
Kasteel Kruikenburg

Een historisch en architecturaal hoogtepunt is Kasteel Kruikenburg. Het dateert uit de middeleeuwen en wordt in de volksoverlevering verbonden met ridder Everaert T'Serclaes (14de eeuw), de eerste schepen van de stad Brussel, die enkele jaren voor zijn dood eigenaar was geworden van het kasteel. In 1562 kwam het in handen van de familie Fourneau. Het imposante kasteel, oorspronkelijk in bak- en zandsteenstijl met kleine ramen, werd in de 18de eeuw in classicistische stijl verbouwd. Tegenwoordig zijn de Broeders van de Christelijke Scholen eigenaar. Het kasteel doet dienst als privéwoning voor enkele broeders en er is een basisschool in gevestigd. Het park is eigendom van de gemeente en toegankelijk voor het publiek.

Telefoonnummer
Abdij Affligem (Sint-Pieters-en-Paulusabdij)

De benedictijnenabdij van Affligem werd in de 11de eeuw gesticht en zou een van de belangrijkste abdijen van de orde worden. Haar religieuze en economische impact op het brede ommeland was groot. Met de Franse Revolutie werd de abdij opgeheven, maar vanuit de overblijvende gebouwen werd ze later weer nieuw leven ingeblazen. Nieuwe vleugels en een abdijkerk zagen het daglicht. De abdij kun je niet bezoeken.

Telefoonnummer
053 66 70 25
Openingsuren

De abdijkerk is dagelijks toegankelijk, het religieus centrum van woensdag tot zaterdag van 14 tot 17 u. en zondag van 16 tot 19 u. Gasthof d'Oude Brouwerij: donderdag en vrijdag vanaf 14 u., zaterdag vanaf 12 u., zon- en feestdagen vanaf 11 u. Cultureel Centrum (tentoonstellingszalen en winkel): zaterdag en zondag van 14.30 tot 19 u.

Website
http://www.abdijaffligem.be
Sint-Martinuskerk

De Sint-Martinuskerk heeft een aardigheid in petto. Halfweg de torenspits is er een bol in verwerkt. Ook in haar interieur is de kerk allesbehalve doordeweeks. Ze telt twaalf uitzonderlijke glas-in-loodramen. Vanuit de hoogte kijkt een echt (!) skelet je toe. In zijn hand houdt dit Pietje de Dood een klok. Verder bemerk je ook muurfresco's. Dat alles is het werk van pastoor Cuylits, de kleurrijke parochiepriester van Strijtem in het begin van de 20ste eeuw. Naast de kerk ligt het cultureel centrum van de gemeente Roosdaal, Het Koetshuis. Oorspronkelijk behoorde het bij het kasteel van het dorp. Een deel van het domein werd echter publiek goed. De grote weide in het centrum van het dorp heeft dezelfde geschiedenis!

Telefoonnummer
054 26 00 37
Gasthof d'Oude Brouwerij

Gasthof d'Oude Brouwerij is ondergebracht in het gebouw van de vroegere melkerij van de abdij Affligem. Je kunt hier onder andere het bekende Affligembier proeven. Hoewel de monniken ooit brouwers waren, wordt dat bier niet in de abdij gebrouwen.

Telefoonnummer
0476 43 25 00
Website
http://www.gasthofdoudebrouwerij.be
Maes aan de Dender

Bij momenten is de Dender de snelst stromende rivier van Vlaanderen. Om ze bevaarbaar te houden, dienden zeven sluizen en stuwen te worden gebouwd. Bij de sluis van Denderleeuw tref je een café aan met een groot terras én met een opvallende naam ... Die verwijst evenwel niet naar de rivier, wel naar de familienaam van de waard. Er staan liefst 120 soorten bier op de kaart.

Telefoonnummer
0497 55 17 70
Sint-Amanduskerk

Aan het ontstaan van Denderleeuw is een legende verbonden: er zwierf in de streek een leeuw rond, waar de mensen erg onder te lijden hadden. Slechts met de zegen van de heilige Amandus slaagde men erin de leeuw te doden. De geloofsprediker bouwde een kapel en noemde de plaats Lewe aan de Dender. De huidige Sint-Amanduskerk dateert uit de vroege 14de eeuw.

Telefoonnummer
Eetcafé Pajot Begot

In Pajot Begot kun je genieten van al het lekkers uit de streek. Er wordt gewerkt met eenvoudige en frisse gerechten, desserten en dranken volgens de gang van de seizoenen. Het eetcafé is gevestigd in een unieke setting en is gelegen in uiterst mooi stukje Pajottenland.

Telefoonnummer
0495 54 87 72
Openingsuren

Dinsdag en zaterdag vanaf 15.30 u.; van woensdag tot vrijdag, zondag vanaf 11.30 u.

Website
http://www.pajotbegot.be
Kapel van de Zeven Weeën

Deze kleine kapel staat bij een eenzaam kruispunt in het veld. Al sinds eeuwen wordt de plaats de Zeven Beuken genoemd. De reden is logisch: hier stonden altijd zeven beuken. Al werden die enkele keren omgehakt en vervangen door nieuwe exemplaren, een laatste keer in 1998. De Kapel van de Zeven Weeën werd in 1918 gebouwd en later uitgebreid. Voordien zou aan elke beuk al een kapelletje gehangen hebben. Bij de restauratie in 1998 werden die teruggehangen. In 1908 hield priester Daens op deze plaats een meeting voor de hopboeren van Strijtem. Hij riep hen op om op te komen voor een meer rechtvaardige beloning voor hun zware werk.

Telefoonnummer
Watermolen van Opalfene

In de 14de eeuw stond er al een watermolen in deze landschapsplooi bij de Molenbeek. De huidige molen dateert van 1853. Tot 1978 was er een molenaar actief. Hoewel het buitenwerk vandaag vervallen is, zou de molen zich binnen nog in goede staat bevinden.

Telefoonnummer
Café Sedan

Het uithangbord van dit café langs de Edingsesteenweg zegt alles: café én haarkapper onder één dak. Dat gebeurde vroeger wel vaker. Bij Sedan bleef de cafébaas-barbier knippen en bier tappen tot aan zijn dood. Nu opent zijn bejaarde echtgenote - zonder veel regelmaat - nog eens de deur van het café, als ze er zin in heeft. Een knipbeurt is er evenwel niet meer bij ...

Telefoonnummer
Hof van Asbeek

Asbeek is een gehucht van Asse dat zich ontwikkelde rond het Hof van Asbeek, ook bekend als Hof te Montenaken. Dat is een 18de-eeuwse pachthoeve die toebehoorde aan de abdij van Affligem. Al in de middeleeuwen startte de abdij met de ontginning van dit voordien beboste gebied. Asbeek is een nog erg landelijke en homogene leefgemeenschap.

Telefoonnummer
Varent

Met de kasseien van de Varent moet je je flandriengehalte uit de kast halen. De straat klimt lichtjes, maar gelukkig liggen de kasseien er vrij vlak bij.

Telefoonnummer
Molen van Neerheide

Al zijn de kap en de wieken van de molen al lang verwijderd, tot 2004 werd hier gemalen met het intacte binnenwerk. Een dieselmotor dreef de installatie aan. Vandaag wordt de molen gerestaureerd.

Telefoonnummer
Molen van Hekelgem / De Oude Molen

Midden in Hekelgem staat de stenen windmolen van het dorp. Hij staat pal in de wind op het hoogste punt uit de hele omtrek (74 m). Het verbaast niet dat de oudste vermelding van een windmolen op deze plaats de abdij van Affligem als eigenaar noemt. De molen is vandaag een privéwoning, maar hij is nog wel maalvaardig.

Telefoonnummer
Schiptrekkersbrug

Dankzij de bouw van een fietsbrug is er sedert 2007 een vlotte verbinding tussen het veelvuldig gebruikte jaagpad op de rechteroever van de Dender en de dorpskern van Denderleeuw op de linkeroever. De naam 'Schipstrekkersbrug' verwijst naar hen - mannen, vrouwen en kinderen - die destijds, toen de scheepvaart nog niet gemotoriseerd was, de kost verdienden met het voorttrekken van de boten langs het jaagpad langs de Dender.

Telefoonnummer
Sint-Gertrudiskerk

De Ternatse Sint-Gertrudiskerk is een laatgotisch gebouw met een 51 m hoge toren. De kerk werd eind 19de eeuw gerestaureerd. De kerk is rijk aan beeldhouwwerk uit de 17de en 18de eeuw. Er zijn ook meerdere grafstenen uit dezelfde periode.

Telefoonnummer
Openingsuren

Dagelijks van 9 tot 18 u.; in de winter tot 17 u.

Kasteel van Gaasbeek

Net buiten Brussel maar midden in de glooiende heuvels van het Pajottenland troont het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht had een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf. De graaf van Egmond was een van de bekendste eigenaars. Het huidige gebouw kreeg zijn romantische restyling aan het einde van de negentiende eeuw dankzij de excentrieke markiezin Arconati Visconti. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie en bespeelde het als historisch theaterdecor. De droomburcht die toen ontstond, heeft ook nu nog iets van een tijdmachine. Je dwaalt er door historiserende interieurs en ontdekt er wandtapijten, schilderijen, meubilair, beelden en andere waardevolle objecten. Het kasteelpark met zijn eeuwenoude bomen, vijvers, dreven, kronkelende paden en her en der opgetrokken historische gebouwen, vormt een gedroomde plek voor onthaasting. In het domein bevindt zich ook de unieke museumtuin, waar oude fruit- en groentesoorten gekoesterd worden.

Telefoonnummer
02 531 01 30
Openingsuren

Van 1 april tot 31 oktober van dinsdag tot zondag van 10 tot 18 u. (laatste bezoek om 17 u.). Raadpleeg de website voor variabele openingstijden.

Website
http://www.kasteelvangaasbeek.be
Den Dreef

In het gehucht Impegem kom je aan een dries - een driehoekig pleintje - aan Den Dreef, een gezellig cafeetje met een groot terras. Op zonnige dagen is het er een komen en gaan van fietsers. Naast een keur aan streekbieren serveren ze er heerlijke, huisgemaakte pannenkoeken.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Het eerste deel van deze rondrit verkent de Brabantse, groene kant van de Dender. Ooit vormde hij de belangrijkste verbinding tussen Henegouwen en de haven van Antwerpen, maar sinds de moderne binnenschepen er niet langer kunnen varen verloor de Dender zijn belang als verkeersweg. Het nagenoeg ononderbroken jaagpad maakte van de waterweg ondertussen een belangrijke as voor het fietstoerisme. Weg van het water, verken je via het golvende Pajottenland Ternat en Asse, om via de abdij van Affligem terug naar Liedekerke te bollen.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsbox Vlaanderen

Knooppunter fietsbox Vlaanderen: nu met digitale navigatie-app

Deze Knooppunter fietsbox verzamelt de mooiste fietsroutes van Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook die de fietser de meest complete info in de meest compacte vorm biedt, inclusief de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen de knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.

Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.
Bij elke route hoort ook een fietskaartje met aanduiding van de fietsknooppunten. Je vindt de meest actuele versie van die kaartjes op deze website.

Nieuw! Vanaf nu kun je alle Knooppunter-info ook tijdens het fietsen probleemloos én gratis raadplegen via de digitale navigatie-app. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een opgeladen smartphone met internettoegang.

€29,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.