Golvend grensgeval

Galmaarden · 47 km

Klik hier voor de korte versie van 30 km

Galmaarden · 30 km

Klik hier voor de lange versie van 47 km
Vlaams-Brabant ·
Galmaarden · Viane · Marcq · Enghien · Herne · Tollembeek ·
Café Felix

Café met gezellig terras, vlak bij de kerk. Gezien je in de buurt bent van het Pajottenland, bestel je er misschien wel een geuze?

Telefoonnummer
054 58 80 80
Café La Luna Nueva

In dit gezellige café op de markt kan je terecht voor een lekker, volgens de regels van de kunst getapt pintje en een gezellige babbel. Op de kaart staan ook diverse streekbiertjes

Telefoonnummer
054 58 80 46
Congoberg

Het is een flinke klim naar de top van de Congoberg (105 m). Dit afgelegen gehucht van Vollezele kreeg van de andere dorpsbewoners deze naam omdat de toen armzalige huisjes bewoond werden door mensen die het niet breed hadden. Alsof het de brousse of ‘de Congo’ was. Er woonden vooral mijnwerkersgezinnen, waarvan de vaders en zonen elke dag heen en weer spoorden naar het Henegouwse steenkoolbekken. Inderdaad, werkvolk dat altijd met een zwart gezicht thuiskwam: ‘zeker ene van de Congoberg…’ Vergeet boven niet van de schitterende vergezichten te genieten. Het panorama reikt vooral in noordelijke richting erg ver. Hier spreidt het Pajottenland al zijn troeven uit.

Stadhuis Geraardsbergen

De eerste steen van dit mooie stadhuis werd lang geleden, in de 14de eeuw gelegd. Bij elke beschadiging of brand werd het gebouw in de stijl van die tijd opgeknapt. In 1750 werd het verbouwd in rococostijl; in 1893-1896 was het dan weer neogotisch en werd het met rode baksteen bezet. De monumentale trap dateert uit 1896 en werd samen met de fontein De Marbol in 2009 gerestaureerd. In de vroegere lakenhallen bevindt zich nu een streekbezoekerscentrum van de Vlaamse Ardennen. Het Geraardsbergse Manneken-Pis is ouder dan het Brusselse en heeft minstens evenveel kostuumpjes. Die worden hier tentoongesteld. Manneken-Pis zelf tref je aan voor het stadhuis op de Markt. De Broederschap van Manneken-Pis komt elke tweede zondag van juni samen. Dat wordt gevierd met de inhuldiging van nieuwe leden, gevolgd door de onthulling van Manneken-Pis en de gouden Manneken-Pisworp.

Telefoonnummer
054 43 72 89
Website
http://www.geraardsbergen.be
Herne
Het Vlaams-Brabantse dorpje Herne pakt uit met de slogan 'Herne, het groene kwadrant'. Daarmee verwijst de gemeente naar haar ligging in het mooie Pajottenland en naar het landelijke karakter van het dorp. Door het dorp stroomt het riviertje de Mark. Ook de deelgemeenten Herfelingen en Sint-Pieters-Kapelle zijn overwegend landbouwdorpen. De gemeente is een aantal interessante historische gebouwen rijk. De Sint-Pieterskerk van Herne is een van de oudste gebouwen uit de streek. De oudste delen van de kerk dateren uit de 11de eeuw. Het 13de-eeuwse koor is opgetrokken in Scheldegotiek. In de vroege 14de eeuw werd in Herne een kartuizerklooster gesticht. Jan van Ruusbroek, de befaamde mysticus uit het Groenendaalklooster in Hoeilaart, kwam er ooit zijn leer uiteenzetten. Enkele watermolens op de Mark hebben aan het klooster toebehoord. Verspreid over de gemeente liggen nog talrijke 18de- en 19de-eeuwse boerderijen. De Sint-Pieterskerk van Sint-Pieters-Kapelle bezit een oude, romaanse toren en een classicistisch interieur. Uniek zijn de kruisweg van schilder-beeldhouwer Constantin Meunier en de 14de-eeuwse Piëta. Ook de prachtige kapel van Zeven Weeën is een bezoek waard. Op pinkstermaandag kun je in Herne een van de grootste jaarmarkten van België bezoeken.
Telefoonnummer
02 397 11 50
Website
http://www.herne.be
Manneken Pis

Ben je op stap in Geraardsbergen, ga dan zeker eens kijken naar de Manneken-Pisfontein aan het stadhuis. Hoewel de Brusselaars het nog altijd betwijfelen is het Geraardsbergse Manneken Pis een pak ouder dan dat van Brussel. Dat zou blijken uit de stadsrekeningen van Geraardsbergen. Daar wordt Manneken Pis al vermeld in 1455. In Brussel werd het beeldje pas geplaatst in 1619. Elke tweede zondag van juni houdt de Broederschap van het Geraardsbergse Manneken Pis een zitting waarbij nieuwe gezellen en gezellinnen opgenomen worden. Na afloop is er een Gouden Manneken-Pisworp. Elke vereniging in Geraardsbergen mag een kostuumpje schenken aan Manneken Pis. Op 28 augustus vindt elk jaar de Processie van Plaisance plaats waarbij de verenigingen hun aangeklede beeldje meedragen. Momenteel zijn er al 265 pakjes in het bezit van de broederschap. Een deel van deze kostuums is te zien in het toeristisch infokantoor en streekbezoekerscentrum De Permanensje,een ander deel kun je bewonderen in de Geraardsbergse Musea in de Kollegestraat.

Telefoonnummer
Openingsuren

Doorlopend te bekijken.

Eet- en praatcafé El Faro

Boven op de Bosberg kun je uitblazen op het grote terras van El Faro. Je vindt er een uitgebreide kaart met allerlei (streek)bieren die je eventueel kunt combineren met een goedgevulde boerenplank of een snack.

Telefoonnummer
0477 88 09 81
Openingsuren

Woensdag en donderdag van 11 tot 23 u.; vrijdag en zaterdag van 11 tot 1 u.; zondag van 10 tot 23 u.

Website
http://www.el-faro.be
Raspaillebos

De helling van de Bosberg voert je door het Raspaillebos. Het bos is een natuurreservaat en nog een restant van het oude Kolenwoud. De Bende van Jan De Lichte zou zich in de 18de eeuw in het bos schuilgehouden hebben. Zou de naam van het bos naar hem verwijzen? 'Raspeel' of 'Rapaille' betekent immers gespuis.

Telefoonnummer
Beverbosmolen

Op een heuvel en geleund tegen een bosje staat de Beverbosmolen. Of tenminste: wat ervan overblijft. Deze korenmolen werd in 1828 op het hoogste punt van de streek gebouwd. In de jaren twintig werd hij al ontmanteld. Nu is hij een vervallen ruïne.

Telefoonnummer
Brasserie Cardinael
Telefoonnummer
02 395 91 99
Openingsuren

Donderdag en vrijdag van 12 tot 14 u. en van 18 tot 22 u.; zaterdag van 18 tot 22 u.; zondag van 12 tot 21 u.

Website
http://www.cardinaelmarcq.be
Glace Mauricette
Telefoonnummer
02 395 48 21
Openingsuren

Van woensdag tot zondag.

Website
http://www.glacemauricette.com
La Halte du Miroir
Telefoonnummer
0472 71 32 43
Openingsuren

Dagelijks.

Wielantmolen

Ter hoogte van de brug over de Mark bevindt zich stroomafwaarts de Wielantmolen - reeds vermeld in 1474. Hoewel de molen niet meer maalvaardig is, is de site nog goed herkenbaar als watermolen. Er is vandaag nog landbouwactiviteit.

Telefoonnummer
Heetveldemolen

De Heetveldemolen is een van de acht overgebleven watermolens op de Mark. Al in 1440 wordt de watermolen vermeld, en in 1829 wordt de molen als graanwater- en moutmolen omschreven. Sinds 2014 is de Heetveldemolen erkend als actieve molen door het Molenforum Vlaanderen. Er worden bij voorkeur oudere graansoorten gemalen, zoals boekweit, eenkoorn en li mestère, maar ook rogge-, spelt- en tarwemeel. De opbrengst gaat naar de vzw Heetveldemolen, een initiatief om de molen draaiend te houden.

Vollezele

Vóór de kerk van Vollezele herdenkt een monument de Pajotse mijnwerkers. Vollezele was ook het centrum van het Brabants trekpaard. In enkele grote stoeterijen werd dit befaamde werkpaard gefokt. Vooral op het einde van de 19e eeuw werden er tienduizenden dieren in het buitenland verkocht. Het was een tijd van economische opbloei en dan was extra paardenkracht op de akkers en in de industrie altijd welkom. Vrachtwagens en tractoren zouden na de Tweede Wereldoorlog de echte paardenkracht overbodig maken. Dit betekende ook het einde van de commerciële paardenfokkerijen in Vollezele en in de rest van het Pajottenland. In het oude gemeentehuis van Vollezele is er een klein museum van het Brabants Trekpaard.

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Oudenberg

De oudste vermelding van een kapel op de Oudenberg is een verkoopakte van 1294. De huidige kapel werd in 1906 door de paters jozefieten gebouwd. Wielerliefhebbers herkennen deze neobarokke kapel beslist van de wedstrijdbeelden bij de doortocht van de renners op de beruchte Muur van Geraardsbergen. In de kapel staat een Mariabeeldje van meer dan drie eeuwen oud. Het werd in 1648 naar de toenmalige kapel gebracht. In de kapel wordt elke dag om 7 u. een eucharistieviering gehouden.

Telefoonnummer
054 41 26 49
Openingsuren

Van 6 u. tot zonsondergang.

Muur van Geraardsbergen

Een van de bekendste hellingen uit de Ronde van Vlaanderen. De Muur werd voor het eerst in het wedstrijdboek opgenomen in 1950 en was van 1970 tot 2011 een vaste waarde in de Ronde. Het hoogteverschil bedraagt 77 m over een lengte van 825 m, met een maximale stijgingsgraad van 20%.

Telefoonnummer
Openingsuren

Doorlopend toegankelijk.

Website
http://www.rvv.be
Baljuwhuis

Het grote marktplein, met enkele statige huizen uit de 18de en 19de eeuw, heeft Galmaarden te danken aan verschillende voorspoedige perioden. In 1381 kreeg het toen Henegouwse stadje marktrechten. Later profiteerde het van de inkomsten van zijn lakennijverheid. Het mooiste pand op de markt is het Baljuwhuis. Die site heeft een lange geschiedenis. In de 20ste eeuw deed het gebouw nog dienst als brouwerij. Sinds 2004 is het Baljuwhuis eigendom van de gemeente Galmaarden en is er een gemeenschaps- en streekbezoekerscentrum gevestigd. Wandel via het binnenplein ook naar de uitgestrekte tuin met boomgaard. Die vormt een groene oase van rust in de dorpskern.

Telefoonnummer
054 58 95 11
Openingsuren

Elke werkdag van 9 tot 12 u. en van 13 tot 16.30 u.

Website
http://www.applaus.be
Bosberg

Tot 2011 was de Bosberg de laatste helling in het parcours van de Ronde van Vlaanderen. Op de steile kasseien legde Edwig Van Hooydonck in 1989 en 1991 de basis voor zijn beide overwinningen.

Telefoonnummer
Openingsuren

Altijd toegankelijk.

Website
http://www.rvv.be
Standbeeld Urbanus

Tollembeek is het dorp waar Urbanus sinds lang woont. In de Hernestraat tegenover de dorpsschool staat sinds 2000 een standbeeld dat de komiek voorstelt. Urbanus zelf ontwierp het ludieke bronzen beeld – en bekostigde het ook. Het is gebaseerd op zijn alter ego uit de gelijknamige stripreeks.

Telefoonnummer
Park van Edingen

Het uitgestrekte Park van Edingen grenst aan de stadskern. Het domein kreeg een grote weerklank toen de familie Van Arenberg in de 17de eeuw eigenaar werd van het kasteel met park. Ze maakte het tot een van de mooiste parkdomeinen van Europa, met thematische tuinen en waterpartijen. In de periodes nadien zou het park echter steeds verder in verval geraken. In het begin van de 20ste eeuw kwam het domein in het bezit van de industrieel en baron Empain. Hij liet het huidige neoclassicistische kasteel bouwen en verfraaide het park met beelden. In 1986 werd de stad Edingen eigenaar. Ze startte met een grote renovatiecampagne van het kasteel en domein. Stap voor stap wordt de oude grandeur van de site zo weer in ere hersteld.

Website
https://www.enghien-edingen.be
Mijnwerkersbuste

Vóór de kerk van Vollezele herdenkt een monument de Pajotse mijnwerkers.

Museum Belgisch Trekpaard

Vollezele was het centrum van het Brabants trekpaard. In enkele grote stoeterijen werd dit befaamde werkpaard gefokt. Vooral op het einde van de 19de eeuw werden er tienduizenden dieren in het buitenland verkocht. In het oude gemeentehuis is er een klein museum van het Belgisch Trekpaard. In 2018 werd het Brabants trekpaard ofcieel erkend als Vlaams immaterieel cultureel erfgoed.

Telefoonnummer
054 58 91 67
Website
http://www.museumvanhetbelgischtrekpaard.be
Toon meer (+)Toon minder (-)

Deze route verkent de Brabantse driehoek die geprangd zit tussen de Henegouwse en Oost-Vlaamse provinciegrenzen. Vanuit het golvende Pajottenland fiets je naar het stroomgebied van de Mark. Via het gehucht Akrenbos, waar alle straten Akrenbos heten, zet je koers naar Henegouwen. Je flirt er 15 km lang met de provinciegrens. Vanaf Edingen, met zijn stadse trekken en mooie park, vertoef je in het stroomgebied van de Herne. Langs Urbanus' Tollembeek, het oudste stiltegebied van Vlaanderen en de fotogenieke Congoberg keer je terug naar Galmaarden.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsbox Vlaanderen

Knooppunter fietsbox Vlaanderen: nu met digitale navigatie-app

Deze Knooppunter fietsbox verzamelt de mooiste fietsroutes van Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook die de fietser de meest complete info in de meest compacte vorm biedt, inclusief de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen de knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.

Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.
Bij elke route hoort ook een fietskaartje met aanduiding van de fietsknooppunten. Je vindt de meest actuele versie van die kaartjes op deze website.

Nieuw! Vanaf nu kun je alle Knooppunter-info ook tijdens het fietsen probleemloos én gratis raadplegen via de digitale navigatie-app. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een opgeladen smartphone met internettoegang.

€29,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.