Landelijk Leuven

Kessel-Lo · 43 km

Klik hier voor de korte versie van 27 km

Kessel-Lo · 27 km

Klik hier voor de lange versie van 43 km
Vlaams-Brabant ·
Wilsele · Wijgmaal · Tildonk · Wespelaar · Kampenhout · Veltem-Beisem · Winksele · Leuven ·
Arenbergkasteel

De Duitse hertogelijke familie van Arenberg bewoonde dit kasteel tot WO I. Vandaar de Duitse adelaars. Daarna groeide het kasteel uit tot centrum van de ingenieursfaculteit en de faculteit exacte wetenschappen van de KU Leuven.

Telefoonnummer
016 32 40 07
Openingsuren

Het kasteel is enkel toegankelijk voor groepen na afspraak.

Website
http://www.kuleuven.be/lokalen
Grand Café De Hoorn

Je kan iets drinken of eten in het voormalige brouwerijgebouw van Stella Artois, waar nu Grand Café De Hoorn wordt gerund. In het restaurant heb je een prachtig uitzicht op het Sluispark en de koperen ketels van de oude brouwerij.

Telefoonnummer
016 79 54 75
Website
http://www.dehoorn.eu
Café Entrepot

In het oude douanegebouw is nu het kunst- en cultuurhuis OPEK (Openbaar Entrepot voor de Kunsten) ondergebracht. Het bijbehorende Café Entrepot is een ontmoetingsplaats voor jong en oud.

Telefoonnummer
016 22 27 41
Website
http://www.entrepot.be
Remy-toren

De wit-blauwe Remy-silo is het landmark van Wijgmaal. Sinds begin 20ste eeuw huisvesten de gebouwen de grootste producent van rijstzetmelen – meestal verwerkt in stijfsel – van Europa. Eigenaar was industrieel Edward Remy. In 1987 werd de silo beschermd als monument. In 2005 volgden de stijfselfabriek en de overslagtoren.

Café Maritime

Dit sluiswachtershuis dateert van 1763. Het pand deed niet alleen dienst als woning, maar was ook een ontmoetingsruimte voor schippers en voermannen. Vroeger moesten zij immers vaak lang aanschuiven voor de sluis vrij was. Binnen valt de oude plavuizen vloer op en ook de monumentale trap die naar de woonruimtes leidt. Maar dé blikvanger is het voorsteven van de Balboa, dat vandaag als barmeubel gebruikt wordt. Vanaf het heerlijke terras kun je de fietsers op het jaagpad gadeslaan. In Café Maritime worden vooral bieren van Brouwerij Palm geserveerd, maar ook het gerstenat van de andere brouwerijen uit de Palmgroep: Rodenbach uit Roeselare, Boon uit Lembeek, de Gouden Boom uit Brugge en de Hoorn van Steenhuffel. Voorts kun je hier de meeste trappistenbieren proeven, en ook enkele Leuvense streekbieren zoals Keizersbergabdijbier (9%) en Leuvense Tripel (9%). De menukaart is net zo uitgebreid als het bieraanbod. Het streekgerecht bij uitstek, zwarte pens met appelmoes en speculaas, ontbreekt daarbij niet.

Telefoonnummer
016 85 46 80
Website
https://www.cafe-maritime.be
Taverne In den Rozenkrans

Al in 1830 was er een herberg gevestigd in het voormalige ‘knechtenverblijf’ van de abdijhoeve van Vlierbeek. Iedereen noemde de plek ‘In d’abdij’ of ‘Bij Janneke en Bertha’. Tot De Heren van Zichem in 1960 hier werd gefilmd. Boven de ingangsdeur kwam een nieuw bord met ‘Estaminet In den Rozenkrans’. Het hedendaagse interieur lijkt verbazend goed op dat uit de jaren 1960. Geen muziekinstallatie of televisie te bespeuren. De broers Joris en Michiel Vanautgaarden namen de zaak in 2010 over en waken over haar authentieke karakter. Ze bieden acht bieren van het vat aan, waaronder Kriek Boon (4%). Ook bij de degustatiebieren zijn de laagalcoholische geuze en kriek nadrukkelijk aanwezig. De eetkaart is erg eenvoudig gehouden. Uitgebreid tafelen kun je hier niet maar de spaghetti van het huis, bereid met trappistenbier, is niet te versmaden.

Telefoonnummer
016 25 63 03
Website
http://www.in-den-rozenkrans.be
Kasteel ten Opstal

De kern van dit kasteel stamt uit de 16e eeuw, maar het is duidelijk dat de toenmalige eigenaars - de familie ’t Serclaes - Ten Opstal meerdere malen verbouwd hebben. Inmiddels is het kasteel eigendom van de familie Vanderkelen. De aanwezigheid van deze 2 kastelen in Relst (Kampenhout) toont aan hoe belangrijk de rol was van hoofdmeierij Campenhout binnen het hertogdom Brabant.

Kasteel ter Loonst

Heel wat delen van kasteel Ter Loonst zijn nog authentiek middeleeuws: de trapgevels, de erkers, vensters en eiken stutbalken. In deze versterkte hofstede verbleef keizer Karel ooit een drietal dagen op weg naar Duitsland. Het kasteel is beschermd als monument.

Villa Lucie

Stel je Villa Lucie, het voormalige gemeentehuis van Kampenhout, voor in een ruim park. Het eigenzinnige huis in rood en wit uit 1883 kon zo majestatisch pronken tot het verkocht werd aan de gemeente, die de muren errond sloopte en het omringende park vernielde voor de aanleg van een gemeenteplein. Villa Lucie is sinds 1994 beschermd als monument en volledig gerestaureerd.

Pastorie

Noch de Heilige Maagd op het grote wapenschild van de gemeente Kampenhout op de voorgevel, noch de bescherming die de gebouwen sinds 1973 genieten, kunnen de grote en kleine pastorie tegen verval beschermen. Ooit deed de kleine pastorie dienst als garage, maar nu staat ze alweer enige tijd leeg. De ommuurde grote pastorij dateert vermoedelijk van 1755 en wacht met geduld op restauratie.

Wildersedreef

Aan weerszijden van de prachtige Wildersedreef, die de Kampenhoutse gehuchten Wilder en Ruisbeek verbindt, staat een dubbele rij platanen. Net voor je op de kasseien richting golfclub dokkert, passeer je op je linkerkant een fris gerenoveerde 17e-eeuwse kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid. In de volksmond heet ze de ‘pestkapel’.

Abdij van Vlierbeek

De benedictijnen hebben de abdij van Vlierbeek verlaten, maar er is nog altijd leven in de brouwerij! Wandelaars houden halt in de herberg van de abdij, een groot aantal gebouwen is goed bewaard gebleven of mooi gerenoveerd. Heb je interesse voor de geschiedenis van deze 12de-eeuwse abdij, dan kun je elke zondag van april tot oktober een rondleiding volgen. Start aan het infopunt 'Broederportier' aan de Westerpoort om 15 u. Een rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur.

Telefoonnummer
016 25 63 03
Openingsuren

Rondleiding: van april tot oktober de 3de zondag van de maand.

Provinciedomein Kessel-Lo

Het provinciedomein van Kessel-Lo heeft naast de traditionele vormen van vertier voor recreanten van alle leeftijden - openluchtzwembad, pedalo's, speeltuin, visvijver, kinderboerderij, cafetaria - speciaal aandacht voor natuurbehoud. Voor de schoolgaande jeugd heeft het Ecohuis tal van programma's.

Telefoonnummer
016 25 13 92
Openingsuren

Van 1 april tot 31 oktober: dagelijks van 9 tot 21 u.; van 1 november tot 27 maart: dagelijks van 9 tot 19 u.

Website
http://www.vlaamsbrabant.be/kessello
Groot Begijnhof

Het Groot Begijnhof werd begin 13de eeuw gesticht buiten de toenmalige stadsmuren. De oudste huizen dateren uit de 16de eeuw, toen de oorspronkelijke lemen woningen in steen herbouwd werden. Sommige van de 72 huizen zijn genoemd naar een heilige of naar een gebeurtenis uit de Bijbel. Vandaag is het Groot Begijnhof een woonwijk voor studenten en professoren. En UNESCO-werelderfgoed!

Telefoonnummer
Openingsuren

Begijnhof: dagelijks. Kerk: van 1 april tot 30 september, van dinsdag tot zondag van 13.30 tot 16.30 u.

Hof ten Dormaal

Je vindt de fraaie vierkantsboerderij Hof ten Dormaal van de familie Janssens goed verstopt tussen graanakkers en weiden. Dit is een unieke boerderij-brouwerij waar uit zelf gewonnen koolzaad ook bier wordt gebrouwen. Het is een echt levendig en modern familiebedrijf. Sinds 2009 brouwen ze hier de Dormaal Amber, die vanaf 2010 ook op de boerderij wordt gebotteld. De Dormaal Amber bleek een schot in de roos. Dit amberkleurige bier van hoge gisting was meteen erg populair. Dormaal Blond en Donker ontstonden een jaartje later, even later kwam er ook nog Witgoud (op basis van witloof) bij. En inmiddels kweken ze hier zelfs hun eigen hop en gerst. Zijn brouwinstallatie kocht André Janssens in de staat Montana, in Amerika. Want zowaar goedkoper dan hier! Het proeflokaal, waar je steevast op zaterdagnamiddag terechtkunt, en de brouwzaal kregen een onderkomen in hetzelfde gebouw.

Telefoonnummer
0477 51 59 91
Website
http://www.hoftendormaal.com
UZ Leuven

Gasthuisberg was ooit een Leuvense wijk. Nu is UZ Leuven campus Gasthuisberg uitgegroeid tot een gerenommeerd universitair ziekenhuis. Er zijn meer dan 9000 personeelsleden, ruim 702.000 consultaties per jaar en bijna 58.000 aanmeldingen op spoed. In UZ Leuven worden gemiddeld zo’n 150 operaties per dag uitgevoerd.

Telefoonnummer
016 34 49 71
Openingsuren

Na reservering.

Website
http://www.uzleuven.be
De Kotmadam

De blikvanger op de Oude Markt in Leuven is zonder meer het levensgrote bronzen beeld 'De Kotmadam'. Het standbeeld werd in 1985 ingehuldigd in aanwezigheid van de toen nog oudste kotmadam van de studentenstad, Maria Swerts, die ook meter is van het beeld. De Kotmadam is een jonge aantrekkelijke dame, een beeld dat volgens sommigen niet strookt met de echte kotmadammen, eerder wat ouder en volslank. Al enkele maken bezocht ook actrice Katrien De Vos, die in de VTM-serie De Kotmadam speelt, het standbeeld in aanwezigheid van heel wat studenten en Leuvense prominenten. Het beeld, een werk van Fred Bellefroid, is intussen bijzonder populair geworden.

Telefoonnummer
Lovenarenbroek

Het Lovenarenbroek is een educatief natuurgebied dat Natuurpunt huurt van de provincie. Bedoeling is er het 12de-eeuwse moerasgebied en hooiland, dat liep van de Leuvense ring tot aan de Kesselberg, voor een deel te reconstrueren. Behalve een gevarieerde plantenrijkdom treft men hier nu ook opnieuw amfibieën aan. Je kunt het Lovenarenbroek enkel bezoeken onder begeleiding.

Telefoonnummer
016 25 13 92
Lijnloperspad

Het Lijnloperspad volgt de kronkels van de Dijle in Wilsele.

Cargill

Dat binnenscheepvaart een toekomst heeft, toont Cargill aan. Dit is het bedrijf waarvoor je even van het jaagpad moet wijken. Het weken, kiemen en drogen dat van gerst mout maakt, gebeurt hier aan de kade. Afnemers zijn voor een kwart Belgische en Europese brouwerijen, de rest gaat op transport naar Afrika en Azië. Jaarlijks wordt 115.000 ton verscheept, dat per binnenschip naar de haven van Antwerpen gaat.

Belevingscentrum '14-'18

In het voormalige urselinenklooster belicht het Belevingscentrum '14-'18 de Vlaams-Brabantse oorlogsgeschiedenis. Luister naar de levensverhalen en anekdotes, lees de beklijvende verhalen van een boer, een Belgische generaal, een Duitse militair en een kloosterzuster.

Telefoonnummer
0471 97 36 42
Maria Hemelvaartkerk

Eeuwenlang trok Winksele radeloze bedevaarders aan. Van de 15de tot de 19de eeuw was de 12de-eeuwse Maria Hemelvaartkerk een bedevaartsoord waar 'bezetenen' en 'krankzinnigen' naartoe kwamen. Winksele bleef als bedevaartsplaats in trek tot in de 19de eeuw.

Vaartkom

Tot voor een paar jaar was de Vaartkom een verloederde buurt met vervallen gebouwen. Nu is er een nieuwe wijk gecreëerd met moderne architectuur, pleinen, water en groen. Industriële archeologische pareltjes kregen een nieuwe toekomst.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Zowat een kwart van deze route volgt het Kanaal Leuven-Dijle. Deze 'Leuvense Vaart' is de op een na oudste aangelegde waterweg van Vlaanderen en werd betaald door de Leuvense brouwers. Via het fotogenieke sashuis van Tildonk, de kastelen van Reist en het fraaie Kampenhout kom je in Leuven, stad van werelderfgoed, studenten en bier. Maar voor je je verkenningstocht door de Brabantse hoofdstad aanvat, maak je nog een ommetje naar het kasteel van Arenberg. Afsluiten kan in de Vaartkom, tegenwoordig een van Leuvens hipste wijken.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsbox Vlaanderen

Knooppunter fietsbox Vlaanderen: nu met digitale navigatie-app

Deze Knooppunter fietsbox verzamelt de mooiste fietsroutes van Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook die de fietser de meest complete info in de meest compacte vorm biedt, inclusief de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen de knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.

Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.
Bij elke route hoort ook een fietskaartje met aanduiding van de fietsknooppunten. Je vindt de meest actuele versie van die kaartjes op deze website.

Nieuw! Vanaf nu kun je alle Knooppunter-info ook tijdens het fietsen probleemloos én gratis raadplegen via de digitale navigatie-app. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een opgeladen smartphone met internettoegang.

€29,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.