Verkenning van de Hagelandse hoogtes

Diest · 55 km

Klik hier voor de korte versie van 33 km
Vlaams-Brabant ·
Diest · Kaggevinne · Zichem · Scherpenheuvel-Zichem · Assent · Bekkevoort · Waanrode · Kortenaken · Budingen · Geetbets · Halen ·
Maagdentoren

Deze toren dateert van rond 1400. Om belegeringen te kunnen doorstaan zijn de muren tot 4 m dik. De naam verwijst naar een jonge adellijke vrouw die niet met haar geliefde van simpele afkomst mocht trouwen. Daarom werd ze opgesloten in de toren. Uiteindelijk wierp het meisje zich radeloos in de Demer.

Bedevaartsoord O.L.V. Scherpenheuvel

Scherpenheuvel is het bekendste en meest bezochte bedevaartsoord van België. De verering van Maria op de 61 m hoge 'Scherpen Heuvel' gaat terug tot de 16de eeuw. Toen stond op de heuvel een eik waaraan een Mariabeeld was bevestigd. Verschillende opvallende genezingen werden toegeschreven aan een bezoek aan de bedevaartsboom. In 1602 kwam er een kleine houten kapel. Daarop vertrok de eerste georganiseerde bedevaart vanuit Zichem. Er verzamelden liefst 20.000 pelgrims. In 1627 werd de huidige barokke bedevaartskerk ingewijd. Ze heeft een zevenhoekig patroon met een koepel, waarop 298 vergulde sterren prijken. De verering van Maria bleef in Scherpenheuvel altijd zeer levendig. Ook de kraampjes met religieuze souvenirs zijn al eeuwenlang met het bedevaartsoord verbonden. Rond de basiliek is er ruime keuze aan tavernes en tearooms.

Telefoonnummer
013 35 56 40
Website
http://www.scherpenheuvel.be
De Heren van Zichem

19de-eeuwse herberg op de Markt. Aangenaam en ruim terras.

Telefoonnummer
013 77 10 56
Eetcafé Floere het Fluwijn

De naam van dit eetcafé verwijst naar het werk van Ernest Claes.

Telefoonnummer
013 32 27 90
De Badmeester

Bij provinciedomein Halve Maan hoort een gezellige taverne: De Badmeester.

Telefoonnummer
013296328
Website
www.badmeester.be
Begijnhof Diest

Het begijnhof van Diest is een van de mooiste straatbegijnhoven van ons land. De toegangspoort uit 1671 toont symbolisch dat je er een stad in de stad binnentreedt. Een begijnhof was een gemeenschap van ongetrouwde vrouwen, die het midden hielden tussen leken en kloosterlingen. Ze leefden volgens strikte regels. In het hof staat de Sint-Catharinakerk. Het is een gotisch bouwwerk uit de 14de eeuw, opgetrokken in voor de streek typische ijzerzandsteen. Stap links om de kerk heen. Daar duikt de voormalige infirmerie op, vandaag het cultureel centrum van Diest. Kuier verder door het handvol straten. De rust overvalt je meteen. De kleine huisjes en de gekasseide straten maken het begijnhof tot de meest schilderachtige plek van Diest.

Telefoonnummer
013 35 32 73
Website
http://www.toerismediest.be
Provinciedomein Halve Maan

Diest is altijd een garnizoenstad geweest, met een versterkte gordel werd rond het centrum. De laatste wallen werden gebouwd tussen 1837 en 1853. Later werden die grotendeels ontmanteld. Het Provinciedomein Halve Maan is gedeeltelijk op de plaats ervan aangelegd. Je ziet nog restanten. Op vandaag is er een recreatiepark met tal van attracties.

Telefoonnummer
013 31 15 28
Openingsuren

Van april tot september dagelijks van 9 tot 21 u.; van oktober tot maart dagelijks van 10 tot een uur voor zonsondergang. Zwembad van 1 mei tot 15 september, attracties van 1 april tot 30 september.

Website
http://www.vlaamsbrabant.be/diest
Stedelijk museum - bezoekerscentrum 'Huize Ernest Claes'

Langs de weg naar Averbode staat het geboortehuis van Ernest Claes (1885-1968), de auteur van De Witte van Zichem. Al in 1934 werd dit in 1920 gepubliceerde boek verfilmd. In 1980 gebeurde dat nog eens met Robbe De Hert in de regisseursstoel. De Witte is een vrolijke roman met een speelse rakker in de hoofdrol én met enkele rauwe trekjes. Het is een herinnering aan Claes' jeugd, zoals hij die rond 1900 in dit Brabantse dorp beleefde. Een groot deel van de roman speelt zich af langs de boorden van de Demer. Het geboortehuis is nu een klein museum. Ook wanneer het gesloten is, kun je er rondwandelen en krijg je een glimp van het leven in een landelijke boerderij rond de voorlaatste eeuwwisseling.

Telefoonnummer
013 77 20 81
Website
http://www.scherpenheuvel-zichem.be
Bloemendorp Waanrode

Waanrode is het bekendste bloemendorp van België. Sinds 1978 toveren de inwoners tijdens de zomer hun gevels en stoepen om tot een kleurrijke bloemenzee. De Culturele Dorpsraad plant elk jaar ook 12.000 rozelaars langs de straten. Die bebloemingsacties leverden Waanrode al meerdere nationale en internationale prijzen op.

Koffiepotje

In koffiehuis Koffiepotje kan je niet alleen terecht voor koffie. Er is een uitgebreide drankenkaart en er worden snacks, broodjes, salades, gebak, ijsjes, ... geserveerd. Er is een ruim afgesloten terras achteraan.

Telefoonnummer
013 46 26 16
Website
http://www.brasserie-koffiepotje.be
Museum Slag der Zilveren Helmen

In Halen raakte op 12 augustus 1914 een Belgische ruiterijdivisie samen met karabiniers-cyclisten, lansiers en gidsen slaags met Duitse troepen die een week eerder België waren binnengevallen. Na enkele schermutselingen wilde de Duitse cavalerie korte metten maken met de Belgische weerstand. Ze voerde overmoedig een blitzaanval uit met sabel en lans. Maar de Belgische troepen hadden zich slim ingegraven met machinegeweren, waar de Duitsers zich op te pletter draafden. De Belgen behaalden een klinkende overwinning, de enige trouwens zonder geallieerde steun. Na het gevecht bleven heel wat blinkende pinhelmen van 'den Duits' op het slagveld achter, de logische verklaring voor de naam van de veldslag.

Telefoonnummer
013 44 18 92
Openingsuren

Van 1 mei tot 31 oktober van dinsdag tot zondag van 14 tot 17 u. Groepen na afspraak.

Website
http://www.slagderzilverenhelmen.be
Herdenkingsmonument Eerste Wereldoorlog

Om de Eerste Wereldoorlog te herdenken, werd er voor elke Limburgse gemeente een betonnen helm van 1800 kilo geplaatst. Plaatselijke kunstenaars, verenigingen en scholen gaven aan de verzameling een kunstzinnige toets. De helmen liggen trouwens op het veld waar de Slag der Zilveren Helmen heeft plaatsgevonden.

De Hemmekes

Ga aan boord van een authentieke, handgemaakte platboot uit de 19de eeuw. Dergelijke platboten vervoerden destijds hooi voor de koninklijke paarden vanuit Zichem naar Brussel. Waar vroeger een wasplaats lag, is nu een zwevend terras gemaakt, in de vorm van een boot met spelelementen en een lange picknicktafel. Hier heb je ook een aanlegsteiger voor kajaks. Ontmoetingsplaats De Hemmekes is een van de vijf Demerpoorten die door Toerisme Vlaams-Brabant en het Regionaal Landschap Noord-Hageland zijn ingericht. In deze 'achtertuin van Ernest Claes' kun je heerlijk wandelen tussen de moerassen, hooilanden en turfputten.

Telefoonnummer
016 63 59 54
Website
https://www.rlnh.be
Sint-Amorkerk

Kortenaken is een van de dunstbevolkte gemeenten van Vlaams-Brabant. Landelijkheid troef dus. Dat merk je zelfs in het centrum: de Sint-Amorkerk staat tegen de Gete aan, rond het dorp liggen groene weiden en een grote boerderij met mestvaalt op het erf en loeiende koeien in de stal. Het groene grasperk rond de kerk is een ideale plek voor een picknick.

Even genieten

Gezellig koffie- en theehuis in het centrum van Kortenaken.

Telefoonnummer
0476 92 23 79
Monument Slag der Zilveren Helmen

Aan de kerk van Halen verwijst een monument naar de enige overwinning die het Belgisch leger behaalde tegen de Duitsers, op 12 augustus 1914. De Belgische legerleiding had de Gete als natuurlijke verdedigingslinie uitgekozen. Met succes. Deze Slag bij Halen wordt ook de 'Slag der Zilveren Helmen' genoemd, naar de Duitse helmen die op het slagveld achterbleven.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Vandaag verken je het stroomgebied van Demer en Velp, de speeltuin van De Witte, Ernest Claes' alom bekende romanpersonage. Het noordelijke deel van de fietslus gaat door een gebied van hooilanden, turfputten en vennen en langs een van Belgiës meest bezochte bedevaartsoorden, op de 'Scherpen Heuvel'. Het zuidelijke deel van deze tocht brengt je langs glooiende boomgaarden naar de Getevallei en Halen, bekend wegens de Slag der Zilveren Helmen. Afsluiten doe je met een bezoek aan Oranjestad Diest.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsbox Vlaanderen

Knooppunter fietsbox Vlaanderen: nu met digitale navigatie-app

Deze Knooppunter fietsbox verzamelt de mooiste fietsroutes van Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook die de fietser de meest complete info in de meest compacte vorm biedt, inclusief de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen de knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.

Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.
Bij elke route hoort ook een fietskaartje met aanduiding van de fietsknooppunten. Je vindt de meest actuele versie van die kaartjes op deze website.

Nieuw! Vanaf nu kun je alle Knooppunter-info ook tijdens het fietsen probleemloos én gratis raadplegen via de digitale navigatie-app. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een opgeladen smartphone met internettoegang.

€29,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.