De fruitstreek rond Antwerpen

Ranst · 45 km

Klik hier voor de korte versie van 32 km
Antwerpen ·
Vremde · Boechout · Hove · Lint · Lier · Broechem · Ranst ·
Hof van Boechout / Kasteel Vredenberg / Hof van Moretus

Het kasteel van Boechout, het voormalige Hof van Immerseele, heeft een gotische toegangspoort (1440). Het complex is omgeven door grachten en een uitgestrekt landschapspark. Het hoofdgebouw dateert uit de jaren '70 van de 17de eeuw. Het kasteel en het omliggende park zijn in privé-bezit.

Telefoonnummer
Openingsuren

Het kasteel en het omliggende domein kunnen niet bezocht worden.

Brasserie 't Oud Lier

Gezellige brasserie aan de Nete. Je kunt hier terecht voor een lekker hapje en een verfrissend drankje.

Telefoonnummer
0483 36 27 21
Website
http://www.toudlier.be
Kapel Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemel-Opgenomen

De kapel Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemel-Opgenomen was de eerste parochiekerk van Ranst. De kapel is nu vooral bekend voor de Sint-Elooiviering met paarden. Wegens de uitstekende akoestiek is het eveneens een uitgelezen concertlocatie.

Telefoonnummer
Trommelhoeve

In de Trommelhoeve kun je rustig genieten van vers bio-schepijs. Bij mooi weer kan dat in de tuin, waar ook speelruimte voor de allerkleinsten is. Het ijs wordt uitsluitend bereid met biologische grondstoffen zonder toevoeging van bewaarmiddelen of kleurstoffen. Je hebt de keuze uit maar liefst dertien verschillende smaken, tot zelfs lavendelijs toe.

Telefoonnummer
03 482 04 31
Openingsuren

Van 1 april tot 30 september: van dinsdag tot zondag van 13 u. tot zonsondergang; van 15 tot 31 december: dagelijks van 13 tot 18 u. (niet op kerstdag).

Website
http://www.trommelhoeve.be
Afspanning Den Moor

Taverne Den Moor is al een kwarteeuw een begrip in Broechem. Het fraaie terras is gedeeltelijk overdekt, zodat je nu ook bij minder mooi weer kunt genieten van het buitengevoel. Je hebt een prachtig uitzicht op de vijvers, Kasteel Bossenstein en het bijbehorende golfterrein.

Telefoonnummer
03 485 76 80
Website
http://www.denmoor.be
Zevenbergenbos

Het Zevenbergenbos is een mooi voorbeeld van een oud bos. In het voorjaar is het op zijn mooist als de bosanemonen en sleutelbloemen voor een uniek tapijt zorgen. De begrazing van de hooilanden gebeurt door gallowayrunderen. Het bos hoort bij het vroegere kasteeldomein Zevenbergen en telt een aantal wandelpaden en fietsroutes.

Telefoonnummer
PIME

Het PIME, het Provinciaal Instituut voor Milieu Educatie, verzorgt kwaliteitsvolle lessen over natuur, milieu en duurzame ontwikkeling voor diverse doelgroepen. Dat zijn leerlingen vanaf de tweede graad van het basisonderwijs tot en met studenten lerarenopleiding. Het instituut bezit een natuurtuin waar biotoop- en landschapsonderzoek gebeurt. Zo kunnen lagereschoolleerlingen met behulp van de instrumenten in de weertuin een eigen weerbericht maken. Middelbare scholieren kunnen een natuur expeditie maken in de omgeving of op excursie gaan naar het natuurgebied Kesselse Heide. Overigens is de mooie natuurtuin vrij te bezichtigen tussen zonsopgang en zonsondergang.

Telefoonnummer
015319511
Lier

Lier heeft heel wat bezienswaardigheden uit een rijk verleden, je kunt er dan ook heerlijk rondslenteren terwijl je de historische sfeer op je laat inwerken. Lier ligt in de provincie Antwerpen, aan de samenvloeiing van de Grote en de Kleine Nete en aan een knooppunt van wegen die de stad verbinden met haar dichtste buren: Antwerpen en Mechelen. Lier heeft zich zo kunnen ontwikkelen tot een belangrijk stedelijk centrum. Vanaf de late 13de eeuw was Lier een centrum van lakennijverheid en in 1309 kwam daar nog het monopolie op de Brabantse veehandel bovenop. Omdat de Lierenaars deze veemarkt verkozen boven de vestiging van een universiteit kregen zij de bijnaam van 'schapenkoppen'. Het ging deze schapenkoppen eeuwenlang voor de wind en de welvaart maakte de bouw van talrijke kerkelijke en burgerlijke gebouwen mogelijk, waarvan je nu nog naar hartenlust kunt genieten. Als je liefhebber van de schilderkunst bent kun je in het stedelijk museum een collectie Vlaamse en Hollandse meesters zien.

Telefoonnummer
03 800 03 13
Website
http://www.lier.be
Stadhuis Lier

Het Lierse stadhuis werd in de 18de eeuw in rococostijl gebouwd door architect Jan Pieter Baurscheit, die ook het koninklijk paleis in Antwerpen ontwierp, op de plaats waar daarvoor de 14de-eeuwse lakenhal stond. De middeleeuwse, gotische belforttoren die aan het rococostadhuis paalt, bleef bewaard. Neem de tijd om het interieur te bewonderen dat grotendeels in Lodewijk XV-stijl is uitgevoerd. De blikvanger is een eiken rococowenteltrap uit de 18de eeuw. Ook kun je er schilderijen, smeedwerk, porselein en meubelen bekijken, merendeels uit dezelfde periode. Op de Grote Markt kom je verder prachtige gildehuizen tegen, waaronder het neogotische Vleeshuis (15de eeuw, heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog), het Bakkershuis, het barokke D'Eycken Boom (18de eeuw) en de vroegere brouwerij Het Schaakberd (17de eeuw).

Telefoonnummer
03 800 05 55
Website
http://www.toerismelier.be
Hof van Ringen

Naast het jaagpad staat het Hof van Ringen te pronken in een groene omgeving. Dit mooie kasteeltje met enkele imposante Dorische zuilen werd in de 19de eeuw gebouwd door de familie Berckmans-Van den Brande. Na WO I bleef het zwaar gehavend achter. Ondertussen is het wel bijzonder fraai gerestaureerd. De huidige bewoner is de Antwerpse modeontwerper Dries Van Noten.

Telefoonnummer
Pallieter te paard

Diverse beelden in en rond Lier verwijzen naar Pallieter, de roman waarmee de plaatselijke schrijver Felix Timmermans zichzelf onsterfelijk maakte. De roman werd in meer dan 40 talen vertaald en in de jaren 1970 verfilmd door Roland Verhavert. Het hoofdpersonage Pallieter is een echte levensgenieter, die 'de dag plukt'.

Telefoonnummer
Onze-Lieve-Vrouwekapel

In dit neogotische kapelletje (1887) wordt het beeld van de Onbevlekte Ontvangenis vereerd. Bouwheer van de kapel was Baron de Terwagne, de toenmalige kasteelheer en eigenaar van kasteel Doggenhout. Enkele familiewapens in de kapel verwijzen naar de families die destijds het kasteel bewoonden.

Telefoonnummer
L'Histoire

Brasserie-restaurant L'Histoire is gevestigd in een hoevegebouw uit de 19de eeuw, gelegen in de groene gordel tussen Antwerpen en Lier. Je kunt er uitgebreid tafelen op het uitnodigende terras, maar ook de toevallig passerende fietser of wandelaar is er welkom voor een koffie met lekkers, een frisdrank of een biertje. Daarnaast is er een ruime keuze aan hapjes en tapas. Tussen de vele bieren vallen vooral de kriek en geuze van Oud Beersel op, naast Duvel Tripel Hop en Hopus. L’Histoire heeft een eigen fruitsap ontwikkeld: Lemon L’Histoire, een mengsel van citroen­ en sinaasappelsap, grenadine en Canada Dry. Theeliefhebbers kunnen kiezen uit een tiental originele smaakcombinaties.

Telefoonnummer
03 455 92 63
Openingsuren

Van dinsdag tot zaterdag van 12 tot 21 u.; zondag van 9.30 tot 21 u.

Website
http://www.lhistoire.be
Kasteel Weyninckhoven

Kasteel Weyninckhoven, momenteel het gemeentehuis van Hove, bestond al in de 13de eeuw. Tijdens de 15de eeuw was het in het bezit van Pieter Pot, stichter van de gelijknamige abdij in Antwerpen. Later kwam het kasteel in handen van de familie Geelhand, tot de gemeente Hove het aankocht. Na de Tweede Wereldoorlog deed het tijdelijk dienst als tehuis voor zwakke kinderen.

Telefoonnummer
Jachthaven

In een mooi groen hoekje van het Netekanaal, tussen de sluis van Duffel en die van Viersel, ligt de jachthaven van Emblem verborgen. Sinds 1994 hebben heel wat plezierjachten hier hun vaste thuisbasis. Een bezoek aan het clubschip 'den Daauwer' loont zeker de moeite.

Telefoonnummer
Openingsuren

Enkel tijdens het weekend.

Website
http://www.jachthavenemblem.be
Sint-Gummaruskerk

De Sint-Gummaruskerk van Lier, een schoolvoorbeeld van Brabantse gotiek, is volledig opgetrokken uit natuursteen. Als je de kerk bezoekt zul je onder de indruk raken van de beiaard met 52 klokken, maar niet minder van het bijzonder rijke interieur. In 1378 werd begonnen met de bouw van de kerk, die in de loop van de 16de eeuw werd voltooid. Geniet van de prachtige glasramen en andere kunstschatten zoals de beelden, het koorgestoelte uit 1555 en een barokke preekstoel. Een ideale plek om even tot rust te komen en je te bezinnen op het hectische leven zoals het zich buiten de muren afspeelt.

Telefoonnummer
03 480 32 19
Openingsuren

Van Pasen tot 31 oktober: van maandag tot zaterdag van 9 tot 12 u. en van 14 tot 17 u. Tijdens deze periode verzorgt toerismepastoraal elke zaterdagmiddag gratis rondleidingen. Beklimming van de toren met gids kan na schriftelijke aanvraag bij Toerisme Lier.

Website
http://www.sintgummaruskerktelier.be
Den Steenen Molen

Deze molen wordt voornamelijk gebruikt voor het malen van veevoeder, maar stilaan neemt bakkersmeel een belangrijkere plaats in. De 23 m hoge molen wordt door een ploeg van vrijwillige molenaars bediend. De hele omgeving van de molen is beschermd als dorpsgezicht.

Molenhoeve

In Sauna Resort Molenhoeve kun je relaxen in diverse rustruimtes en sauna's, of je overgeven aan een wellnessbehandeling. Het binnenzwembad en de twee buitenzwembaden nodigen uit tot afkoelen. Paradepaardje is zeker de loftsauna, waar de bezoekers opgietingen met etherische oliën krijgen. De sessies worden meerdere keren per dag deskundig geleid door Dirk Van Offel, drievoudig wereldkampioen saunameester. Er is ook een grote tuin, perfect geschikt om te zonnebaden op een van de vele ligbedden of iets te drinken op het terras. Het restaurant serveert dagverse producten.

Telefoonnummer
03 475 10 90
Website
http://www.molenhoeve.com
Toon meer (+)Toon minder (-)

Het vochtige Neteland rond Lier is prima geschikt voor fruitteelt. In Ranst en Vremde werd al in de 17de eeuw fruit geteeld: hoogstamvariëteiten. Vandaag opteren fruitbedrijven voor laagstammen: vooral appelen en peren, maar je fietst eveneens langs boomgaarden met kers, pruim en perzik. Naast het fruit is er op deze route een hoofdrol weggelegd voor enkele fraaie kastelen zoals het Hof van Boechout en Kasteel Weyninckhoven. In Lier ga je even in de remmen voor het PIME en de fotogenieke Sint-Gummaruskerk.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsbox Vlaanderen

Knooppunter fietsbox Vlaanderen: nu met digitale navigatie-app

Deze Knooppunter fietsbox verzamelt de mooiste fietsroutes van Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook die de fietser de meest complete info in de meest compacte vorm biedt, inclusief de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen de knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.

Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.
Bij elke route hoort ook een fietskaartje met aanduiding van de fietsknooppunten. Je vindt de meest actuele versie van die kaartjes op deze website.

Nieuw! Vanaf nu kun je alle Knooppunter-info ook tijdens het fietsen probleemloos én gratis raadplegen via de digitale navigatie-app. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een opgeladen smartphone met internettoegang.

€29,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.