Door de vlakke achtertuin van Doornik

Tournai · 41 km

Klik hier voor de korte versie van 34 km

Tournai · 34 km

Klik hier voor de lange versie van 41 km
Hainaut ·
Doornik · Chercq · Vaulx · Calonne · Antoing · Bruyelle · Hollain · Lesdain · Rongy · Brunehaut · Howardries · La Glanerie · Rumes · Esplechin · Froidmont · Orcq ·
Kasteel van Antoing

Het pronkstuk van Antoing is het feodaal kasteel, hoog op de rots. Het is al generaties lang de privéresidentie van de prinsen van Ligne. Zie je de vlag wapperen? Dan is de heer des huizes aanwezig. Het gebouw dateert uit de 12de eeuw, maar werd in de 19de eeuw verbouwd in neogotische stijl. In een ver verleden verbleven hier onder anderen Filips de Goede, Karel de Stoute en Maximiliaan van Oostenrijk. Je kunt het kasteel met een gids bezoeken. Je krijgt dan toegang tot het bolwerk, het stenenmuseum, de onderaardse kerkers, de ridderzaal en de torenkamer.

Website
https://www.antoing.net/loisirs/tourisme/decouvrir/le-chateau-d2019antoing
Menhir de Brunehaut

De Menhir van Brunehaut is de grootste megaliet van België. Zijn afmetingen zijn dan ook indrukwekkend: 2,9 tot 3,2 meter breed, tussen de 4,2 meter en 3,5 meter hoog en ongeveer 60 cm dik. De reus weegt naar schatting 25 ton. De menhir wordt voor het eerst vermeld in 1773 in een gravure; daar is een gekantelde steen te zien. Omstreeks 1819 werd de reuzensteen opnieuw overeind gehesen. Een klus die door liefst 1000 mankrachten moest worden geklaard. En gelukkig maar, want volgens de volkslegende zal, als de steen omvalt, de wereld vergaan. Er bestaan trouwens wel meer verhalen over de steen. Zo zou de menhir opgericht zijn op de plaats waar in 613 het lijk van koningin Brunhilde werd gevonden na haar gruwelijke dood – ze werd met de haren aan een galopperend paard gehangen. Een andere legende vertelt dat Onze-Lieve-Vrouw de eerste steen voor de kathedraal van Doornik wilde leveren. Maar toen ze hoorde dat de funderingen al boven de grond uitstaken, liet zij teleurgesteld de steen achter. De naam Brune Haut verwijst waarschijnlijk naar de bruine kleur en de hoogte van de steen.

Brasserie Brunehaut

Brasserie Brunehaut is een brouwerij waar biologische bieren geproduceerd worden. Er wordt nagenoeg uitsluitend met lokale producten gewerkt.

Website
https://brunehaut.com
Pont des Trous

De Pont des Trous is een van de meest prestigieuze overblijfselen van de middeleeuwse militaire architectuur in België. De waterpoort met drie doorgangen, gebouwd aan het einde van de 13de eeuw, beschermde de stad tegen belegeraars en fungeerde als tolhuis. Om de doorvaart van de steeds groter wordende binnenschepen mogelijk te maken, werd de toren onlangs gedeeltelijk afgebroken, wat voor grote commotie in erfgoedkringen zorgde.

Café La Cloute

Stop zeker aan vintagecafé La Cloute. Begin 1900 opende de oorspronkelijke kroeg zijn deuren in een voormalige spijkerfabriek. Het was een typisch grenscafé en, wie weet, een smokkelparadijs. In 1969 blies Roland Delaunoy, een gepassioneerd motoliefhebber, de plek nieuw leven in. Oude motoren, foto's, posters, olieblikken en motoronderdelen sieren de plek, waar de tijd letterlijk is blijven stilstaan.

Telefoonnummer
069 34 61 47
Website
https://lacloute.wordpress.com
Oorlogsmonument 'Stèle du motard'

Op 2 september 1944 rijdt een verkenner van de 2nd US Armored Division Hell on wheels op zijn motor het bruggetje over de Elnon over, niet beseffend dat hij net België is binnen gereden. Wat verder ziet hij de tricolore vlaggen wapperen. Omdat hij geen officiële toestemming van het commando heeft, maakt de verkenner prompt rechtsomkeer om even later opnieuw de grens over te steken, nu met een militair konvooi in zijn spoor. Hiermee werd het kleine La Glanerie het allereerste Belgische dorp dat door de Amerikanen van het nazi-juk werd bevrijd. Het standbeeld van de verloren motorrijder herinnert voorbijgangers aan de bevrijding. Het 'monument' werd in 2009 - 65 jaar na het beëindigen van WO II - met veel toeters en bellen ingehuldigd.

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Doornik

Zo'n 850 jaar geleden werd de Kathedraal van Doornik aan Onze-Lieve-Vrouw gewijd. Deze architecturale parel heeft een romaans schip, een gotisch koor en vijf indrukwekkende klokkentorens. De hoofingang van de kathedraal bevindt zich op de Place de l'Evêché. Het immense bouwwerk is erkend als Unesco werelderfgoed. In de schatkamer ligt het religieuze geheugen van de stad opgeslagen. Ook aan de zuidkant is er een ingang naar de kathedraal.

Toon meer (+)Toon minder (-)

In de achtertuin van Doornik en het grensgebied met Frankrijk regeert de stilte. Starten doe je in hartje Doornik, die prachtige eeuwenoude Scheldestad met enkele fraaie Unesco-pluimen op haar hoed. De eerste kilometers van deze rondrit verlopen in rechte lijn langs de Schelde, in het kielzog van de binnenschippers. De RAVeL 1 is een ware streling voor het oog én de kuiten. Verderop verken je het Witte Land, een regio die vernoemd is naar de kalk- en cementproductie die er tot de jaren 1930 hoge vluchten nam. Daarna peddel je door een vlak, waterrijk gebied dat voornamelijk bestaat uit bossen en vochtige zones. Het lijkt wel een mozaïek van rivieren, boomkwekerijen en landbouwgronden. Kortom, een vlakke route vol afwisseling van cultuur en natuur. Ideaal voor een zorgeloos, maar boeiend familie-uitje.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek Wallonië

50 kant-en-klare fietsroutes uitgezet op de Waalse knooppuntennetwerken en unieke RAVeL­paden.
Deze Knooppunter Fietsgids bundelt de vijftig mooiste fietslussen in Wallonië en de Ardennen. Ze werden zo veel mogelijk uitgezet op de Waalse fietsknooppuntnetwerken. Het route-aanbod zal zowel de sportieve als de recreatieve fietser bekoren. En speciaal voor de jonge Wallonië-verkenners is er van elke tocht een korte versie voorzien.

Iedere fietstocht is vertaald naar een overzichtelijk roadbook en een routekaartje met de vermelding van de startplaats, fietsknooppunten en de bezienswaardigheden en horeca onderweg. De meest actuele versie ervan kun je via deze website downloaden.

Neem het roadbook mee onderweg, het past perfect in een Knooppuntertoestel.

€25,99

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek Wallonië (2024)

50 kant-en-klare fietslussen uitgezet op de Waalse knooppuntennetwerken en unieke RAVeL-paden laten je het mooiste ten zuiden van de taalgrens ontdekken

Deze Knooppunter Fietsgids bundelt de vijftig mooiste fietslussen in Wallonië en de Ardennen. Ze werden zo veel mogelijk uitgezet op de Waalse fietsknooppuntnetwerken. Het routeaanbod zal zowel de sportieve als de recreatieve fietser bekoren. En speciaal voor de jonge Walloniëverkenners is er van elke tocht een korte versie voorzien.

Iedere fietslus is vertaald naar een overzichtelijk roadbook en een routekaartje met de vermelding van de startplaats, fietsknooppunten en de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg. De meest actuele versie ervan download je via deze website. Neem het roadbook mee onderweg, het past perfect in een Knooppuntertoestel.

€27,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.