Dokkeren door het land van de witte stenen

Beauvechain · 42 km

Klik hier voor de korte versie van 33 km

Beauvechain · 33 km

Klik hier voor de lange versie van 42 km
Brabant wallon ·
Beauvechain · La Bruyère · Mélin · Saint-Remy-Geest · Sainte-Marie-Geest · Jodoigne · Lathuy · Dongelberg · Jodoigne-Souveraine · Incourt · Opprebais · Roux-Miroir · Nodebais · Tourinnes-La-Grosse ·
Mélin

Een van de mooiste dorpen van Wallonië... Beekjes, smeedijzeren relingen, huizen in gobertangesteen en de vierkanthoeves Ferme Fortemps, Cense du Seigneur en La Hesserée tooien het stille centrum van Mélin (Nederlands: Malen). De neoclassicistische kerk met stoere klokkentoren en renaissanceorgel uit 1616 is een pareltje. Dat geldt ook voor de beschermde pastorie, de tiendenschuur en het kerkhof.

Église Saint-Sulpice

De Saint-Sulpicekerk van Beauvechain werd gebouwd in de 11de eeuw. Later, in het midden van de 19de eeuw, werd het godshuis grondig omgebouwd. Architect Émile Coulon verwerkte er elegante neogotische stijlen in. Let binnen op de romaanse doopvonten uit de tweede helft van de 12de eeuw en het overdadig versierde meubilair.

Carrière d'Opprebais

In de carrière van Opprebais werd van 1754 tot 1975 kwartsiet gewonnen, een harde steen die vooral voor bestrating wordt gebruikt. Ondertussen is de groeve veranderd in een turkoois meer dat graag bezocht wordt door duikers.

Ferme de Wahenge

De witte hoeve van Wahenge werd in 1149 gebouwd door de abdij van Averbode en is sinds 1994 een beschermd monument. Veel censes of pachtboerderijen dateren uit de middeleeuwen en waren eigendom van een lokale heer of abdij. In het veld voor de boerderij vormen 36 pagodes een cirkel. Helaas hebben sommige pagodes van dit kunstproject van Julos Beaucarne de tand des tijds niet doorstaan.

Château Pastur

Het classicistische Kasteel Pastur dankt zijn naam aan de notaris die er in de 19de eeuw eigenaar van was. Momenteel zijn de diensten van het gemeentebestuur er ondergebracht. Zoals veel gebouwen in deze regio is het opgetrokken in Gobertangesteen.

Château de l'Ardoisière

Het kasteel werd in 1884 gebouwd voor de baas van de leisteengroeve. Het werd later een internaat en daarna zelfs een kraakpand. De voorbije jaren werd het mooi gerestaureerd en nu worden er evenementen en seminaries georganiseerd.

Gobertange

Het gehucht gaf zijn naam aan de witte zandsteen die het landschap in de omgeving tekent. De steen was gegeerd omdat hij uitstekend bestand bleek tegen verwering en verkleuring. In de 19de eeuw waren er een vijftigtal schachten en drie steengroeves. De steen werd niet alleen gebruikt voor de huizen in de streek, maar ook voor de stadhuizen van Brussel en Leuven, de Sint-Michielskerk van Brussel en de Sint-Romboutskathedraal van Mechelen. Men moest tien tot vijftien meter diep graven om de mooiste lagen te bereiken. Vandaag is er nog één openluchtgroeve actief, die van Hussompont. De steen die er wordt gedolven, wordt vooral gebruikt voor restauraties.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Brabants Haspengouw toont zich met zijn zacht glooiende velden en machtige vierkantshoeven van zijn mooiste kant. Hoewel de streek vlak bij Vlaanderen ligt, is de sfeer er totaal anders. Je start in het dorpje Beauvechain, bekend door zijn luchtmachtbasis. Eerst peddel je door het Witte Land met zijn charmante huizen en kerken in de typische steen van Gobertange. Je trekt door Mélin, een van de mooiste dorpjes van Wallonië. Deze tocht levert spectaculaire vergezichten op, maar wordt toch vooral getypeerd door kasseien. Het is een perfect parcours voor fietsers die houden van het Parijs-Roubaixgevoel en niet terugdeinzen voor een vleugje avontuur.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek Wallonië

50 kant-en-klare fietsroutes uitgezet op de Waalse knooppuntennetwerken en unieke RAVeL­paden.
Deze Knooppunter Fietsgids bundelt de vijftig mooiste fietslussen in Wallonië en de Ardennen. Ze werden zo veel mogelijk uitgezet op de Waalse fietsknooppuntnetwerken. Het route-aanbod zal zowel de sportieve als de recreatieve fietser bekoren. En speciaal voor de jonge Wallonië-verkenners is er van elke tocht een korte versie voorzien.

Iedere fietstocht is vertaald naar een overzichtelijk roadbook en een routekaartje met de vermelding van de startplaats, fietsknooppunten en de bezienswaardigheden en horeca onderweg. De meest actuele versie ervan kun je via deze website downloaden.

Neem het roadbook mee onderweg, het past perfect in een Knooppuntertoestel.

€25,99

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek Wallonië (2024)

50 kant-en-klare fietslussen uitgezet op de Waalse knooppuntennetwerken en unieke RAVeL-paden laten je het mooiste ten zuiden van de taalgrens ontdekken

Deze Knooppunter Fietsgids bundelt de vijftig mooiste fietslussen in Wallonië en de Ardennen. Ze werden zo veel mogelijk uitgezet op de Waalse fietsknooppuntnetwerken. Het routeaanbod zal zowel de sportieve als de recreatieve fietser bekoren. En speciaal voor de jonge Walloniëverkenners is er van elke tocht een korte versie voorzien.

Iedere fietslus is vertaald naar een overzichtelijk roadbook en een routekaartje met de vermelding van de startplaats, fietsknooppunten en de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg. De meest actuele versie ervan download je via deze website. Neem het roadbook mee onderweg, het past perfect in een Knooppuntertoestel.

€27,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.