Natuurroute door de Maasheggen en de Maasduinen

Oud-Bergen · 46 km

Klik hier voor de korte versie van 38 km

Oud-Bergen · 38 km

Klik hier voor de lange versie van 46 km
Nederlands-Limburg ·
Oud Bergen · Vierlingsbeek · Sambeek · Boxmeer · Ottersum · Gennep ·
Veerboot Bergen-Vierlingsbeek

De veerboot Bergen-Vierlingsbeek brengt je in een handomdraai naar de overkant van de Maas. Raadpleeg vooraf zeker het vaarschema!

Koffiehuis De Mariaschool

In de voormalige Mariaschool is nu een gezellige koffiebar ondergebracht. Er wordt niet alleen koffie of thee geschonken, maar ook lekker gebak of een boterham ‘Geitengeluk’ geserveerd. Buurtbewoners komen er oude herinneringen ophalen. Er is een winkeltje met snuisterijen en je kunt er logeren in een van de twee vakantie-appartementen.

Website
https://indemariaschool.nl
De Schutskooi

De Schutkooi is een mooi gelegen erf waar je iets kunt drinken en zelfs kunt logeren.

Telefoonnummer
+31 6 12 39 90 38
Website
https://www.schutkooi.nl
Sluizen van Sambeek

Het sluizencomplex van Sambeek werd gebouwd om de waterstand van de Maas onder controle te houden. Vanaf een verhoogd plateau heb je een mooi uitzicht, bij helder weer zelfs tot in Duitsland.

Maasheggen

Zeker in het voorjaar, wanneer de mei- en sleedoorns bloeien, vormen de Maasheggen een betoverend landschap, een lappendeken van kleine weiden en plukken bos. Alle lappen grond worden van elkaar gescheiden door dichte heggen en struiken. Al sinds de middeleeuwen vervullen deze heggen diverse belangrijke functies. Na overstromingen moesten ze het vruchtbare slib van het Maaswater vasthouden. De dichte struiken werden ook gebruikt als vee-kering en bescherming tegen roofdieren. Prikkeldraad bestond nog niet, dus vlochten de boeren lange stekelige takken, meestal van meidoorn of sleedoorn, horizontaal door de heg. Hierdoor ontstonden ondoordringbare schermen. Oorspronkelijk vond je de Maasheggen op de beide oevers van de Maas, nu enkel nog op de westelijke oever. Men doet er alles aan om dit unieke gebied te behouden. Zelfs het ambacht van heggenvlechter werd opnieuw in ere hersteld. In de zomer houden paarden en runderen de begroeiing van de Maasheggen kort.

Kasteel van Boxmeer

Het kasteel, ooit eigendom van de heren en dames van de Heerlijkheid Boxmeer, werd diverse keren heropgebouwd. In 1897 kwam het in handen van de zusters van Julie Postel. De religieuze orde hield zich onder meer bezig met onderwijs en zorg. Eerst werd er een ziekenhuis ingericht, nu is er een woonzorgcentrum.

Website
https://www.kasteelboxmeer.nl
Nepomukkapel

De gerestaureerde Nepomukkapel (gewijd aan Johannes Nepomucenus) uit 1737 moet de buurt beschermen tegen het wassende water van de Maas.

Oeffelter Meent

De Oeffelter Meent is een klein Natura 2000-gebied met hoge cultuurhistorische waarde. Het is een waardevol overstromingsgebied.

't Veerhuis

In ’t Veerhuis worden al sinds de middeleeuwen gasten ontvangen. Het is er nog altijd sfeervol. Eeuwenlang was hier een veer actief van Oeffelt naar Gennep. De oorspronkelijke herberg werd op het einde van WOII gesloopt door Engelse soldaten. Het huidige gebouw kwam er pas later.

Telefoonnummer
+31 485 36 13 13
Website
https://hetveerhuisoeffelt.nl
Bunkers Maaslinie

De bunkers en kazematten werden in de jaren ’30 van de vorige eeuw aangelegd als onderdeel van de Maaslinie. Ze moesten een extra versterking bieden aan de bruggen over de Maas. Tevergeefs, zou later blijken.

Monument langste Baileybrug Oeffelt-Gennep

Tussen Oeffelt en Gennep werd in WO II de langste drijvende Baileybrug gebouwd. Langs het Maaspad ligt een fragment van deze grote meccano.

Ellen Hoffmannplein

Dit plein vol mozaïeken is vernoemd naar een joodse inwoonster die omkwam tijdens WO II. De mozaïeken werden gemaakt door ca. 280 inwoners uit Gennep.

Martinustoren

De voormalige Martinuskerk springt in het oog. Het schip verdween tijdens de grote slag om het Reichswald (februari-maart 1945). Alleen de neogotische portaaltoren bleef overeind. Er is een bezoekerscentrum ingericht.

Molen 'De Reus'

Molen De Reus werd gebouwd in 1847 en is de grootste molen van Limburg. De Reus werd tot 1972 als graanmolen gebruikt.

Landgoed Bleijenbeek

Eind 14de eeuw werd op deze ‘veilige’ plek het Bleijenbeekkasteel opgetrokken nadat het oorspronkelijke kasteel van Afferden door het watergeweld van de Maas werd verwoest. Bleijenbeek overheerste lang de enige route op de rechteroever van de Maas. En toen kwam WO II. In februari 1945 dropte de Engelse RAF bommen boven Afferden. Het kasteel brandde nagenoeg volledig uit en doordat ook de meeste huizen in Afferden-dorp in puin lagen, herstelden de inwoners hun woningen met stenen van het kasteel. In 1994 kocht een verzekeringsmaatschappij de kasteelruïne op, alle bommen en granaten werden weggehaald en op het domein werd een golfterrein aangelegd. Er kwam een stichting met als doel verder verval tegen te gaan.

Nationaal Park Maasduinen

De Maasduinen zijn de langste rivierduingordel van Nederland. Het gebied is ontstaan door een samenspel van water, de wind en de mens. In de laatste ijstijd, die extreem droog en koud was, kreeg de wind vrij spel. De overheersende westenwind uit de Maasvallei blies het zand naar de oostelijke oevers van de Maas. Zo ontstonden er boogvormige zandruggen, ook wel paraboolduinen genoemd. In de Romeinse periode werden in deze regio veel bossen gekapt. Later werden hele stroken duingebied ontgonnen voor landbouw; er ontstonden uitgestrekte heidevelden die door schapen werden begraasd. Door overbegrazing namen de stuifzanden weer de overhand. Om die verzanding tegen te werken werden in de 19de eeuw volop naaldbossen aangeplant. Ook nu nog zie je op de top van de rivierduinen grote boszones. Tegenwoordig doet men inspanningen om de bossen terug te dringen en zo meer ruimte te geven aan de vennen.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Deze fietstocht leidt je door twee prachtige natuurgebieden: de Maasheggen en de Maasduinen. Nadat het veerbootje je vanuit Oud-Bergen naar de linkeroever van de Maas gebracht heeft, doorkruis je de Maasheggen. Dit eeuwenoude cultuurlandschap is erkend als Unesco-biosfeergebied. De heggen ontstonden honderden jaren geleden toen mei- en sleedoornen met andere struiken vervlochten werden. Ze tekenen het landschap en bieden beschutting aan tal van uitzonderlijke dier- en plantensoorten. Na 20 kilometer bereik je via de Maasbrug van Gennep de rechteroever van de rivier. Daarna volgt een lang traject door de topnatuur van de Maasduinen, een Nationaal Park van 4500 hectare. Zuig je longen vol schone lucht en geef je ogen de kost aan de glooiende duinen, plukjes heide en stuifzandstroken. Onderweg langs deze rondrit liggen heel wat gezellige adressen waar je je dorst kunt lessen of een hapje eten.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsboek Zuid-Nederland (Zeeland, N-Brabant en Limburg)

Heerlijk genieten op de fiets met Knooppunter kan voortaan ook in Nederland!

Knooppunter gidst je via de fietsknooppuntennetwerken langs het mooiste van Zuid-Nederland.

De 10 knooppuntenroutes in Zeeland, walhalla voor watersporters, natuurliefhebbers en fietsers, leiden je langs de Wester- en Oosterschelde en de vele meren. Bijtanken kan er in de idyllisch strandpaviljoenen. En fietspontjes brengen je voor een prikje naar de andere oever.

Het gastvrije en bourgondische Noord-Brabant is een verrassende fietsprovincie die natuur en cultuur combineert. Naast de Brabantse steden, fiets je meermaals in het spoor van Vincent Van Gogh. Maar ook de natuurbeleving is er intens: in de uitgestrekte heide, dichte bossen en natuurparken is het oorverdovend stil!

En ook fietsparadijs Limburg heeft heel wat te bieden. Nu eens doorkruis je bossen en heidegebieden, dan weer fiets je langs de Maas of de Geul. In het zuiden van de provincie word je na een stevige klim op de heuvelkam beloond met weidse uitzichten.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.