Fietsen door het oorlogsmuseum

Geijsteren · 50 km

Klik hier voor de korte versie van 31 km

Geijsteren · 31 km

Klik hier voor de lange versie van 50 km
Nederlands-Limburg ·
Geijsteren · Wanssum · Weel · Oud-Bergen · Vierlingsbeek · Overloon · Merselo · Venray · Oostrum ·
Restaurant Off Course

In Restaurant Off Course, het restaurant van de golfclub van Geijsteren, kunnen ook niet-golfers terecht voor een hapje en een drankje. Er is een mooi terras in het groen.

Telefoonnummer
+31 478 53 25 91
Website
https://www.restaurantoffcourse.nl/
Jachthaven Wanssum

De jachthaven van Wanssum beschikt over ruim 200 ligplaatsen. Er is een tankstation en café met sanitaire ruimte.

Telefoonnummer
+31 6 140 320 56
Website
https://jachthavenwanssum.nl
Sint-Vituskapel

Aan de oevers van de Maas ligt de St. Vituskapel. Het aanpalende kerkhof hoorde vroeger bij de kerk van 1615, maar die werd in november 1944 volledig verwoest door oorlogsgeweld.

Website
https://www.archiefwell.nl/parochie/kapellen-weg--en-veldkruisen/stvituskapel
Leukermeer

Het Leukermeer is een prima plek voor waterrecreatie met een vakantiepark, camping, restaurants en strandbar: waterpret voor jong en oud.

Telefoonnummer
+31 478 50 24 44
Website
https://www.leukermeer.nl
Veerboot Bergen-Vierlingsbeek

De veerboot Bergen-Vierlingsbeek brengt je in een handomdraai naar de overkant van de Maas. Raadpleeg vooraf zeker het vaarschema!

Kapel van O.L.V. van Zeven Smarten

De kapel van O.L.V. van Zeven Smarten werd al in 1464 beschreven als ‘Capella ten Hout parochiae de Vierlinxbeke’. De devotie voor O.L.V. van Zeven Smarten dateert uit de 15e eeuw. Als een jong persoon het heilig oliesel had ontvangen, trok de familie naar de kapel van Holthees. Bij genezing schonk men uit dankbaarheid een zilveren schildje of een sieraad.

Overloonsche Duinen

Tot het begin van de 20e eeuw bestond het gebied rond Overloon uit woeste gronden. Daarna werden er bomen aangeplant voor de productie van hout. In totaal is dit gebied 720 ha groot met een variatie aan bossen, heide en stuifzand.

Oorlogsmuseum Overloon

‘Oorlog hoort in een museum’. Dit is het motto van het Oorlogsmuseum van Overloon, waar je een duik neemt in de geschiedenis van WOII, met persoonlijke verhalen van inwoners, soldaten en vluchtelingen. Je leert er hoe de bevolking overleefde, hoe sommigen collaboreerden en anderen in het verzet gingen en hoe de bevrijding gevierd werd. Ook de Slag bij Overloon komt aan bod. In september 1944 bedacht de Britse generaal Montgomery het aanvalsplan Market Garden. Via een smalle corridor door Zuid-Nederland zouden de geallieerden kunnen oprukken naar Berlijn. De Duitsers boden weerstand. Op 30 september vonden er in de buurt van Overloon zware gevechten plaats. Het was de zwaarste tankslag die ooit op Nederlands grondgebied heeft plaatsgevonden. In het museum staan er veel voertuigen uit die strijd, zoals een Duitse Panther-tank en Britse en Amerikaanse tanks en kanonnen. Over de fietsbrug rijden is een unieke ervaring. Het is wereldwijd de eerste fietsbrug die letterlijk door een museum loopt. Tijdens de openingsuren rijd je op een hoogte van drie meter door de grote museumhal. Museumcafé De Vrijheid - voor iedereen toegankelijk -  heeft een schitterend terras. Je kunt er ook lunchen.

Website
https://www.oorlogsmuseum.nl
Ballonzuilbossen

De naam verwijst naar het oudste luchtvaartmonument van Nederland, dat in 1896 midden op de heide werd onthuld. Op 18 januari 1871 landde hier een (helium)ballon die was opgestegen in Parijs. De stad werd in die tijd belegerd door de Pruisische troepen. Met luchtballonnen probeerde men contact te houden met het niet-bezette gedeelte van Frankrijk. De ballon met een driekoppige bemanning en geheime correspondentie voor de Franse regering dreef echter af. In plaats van in Bordeaux, kwamen ze in Merselo terecht.

Molen 'Nooit Gedacht'

Molen 'Nooit gedacht' is een stenen beltmolen uit 1867. De boeren kwamen van heinde en verre naar de molen om hun koren te laten malen. In 1975 geraakte de molen tijdens een herfststorm zwaar beschadigd. Later zorgde een stichting voor de heropbouw en het instandhouden van de molen en de omgeving. Er wordt terug graan gemalen en er worden rondleidingen georganiseerd.

Website
https://www.molenmerselo.nl
Odapark

In het Odapark worden een 60-tal beelden van internationale kunstenaars tentoongesteld. Het park en de beeldencollectie worden sinds 1992 beheerd door Stichting Odapark. In het centrale paviljoen en het bijbehorende Theehuis worden door de stichting tentoonstellingen met hedendaagse kunst en educatieve projecten georganiseerd. Daarnaast is zijn er regelmatig concerten en lezingen.

Kasteelruïne Geijsteren

Kasteelruïne Geijsteren dateert uit de 13e eeuw. Het kasteel is na een grote brand in 1918 grotendeels herbouwd. In 1944 werd het door de Engelsen gebombardeerd om te voorkomen dat de pas verdreven Duitsers het opnieuw zouden innemen als uitkijkpunt over de Maas. De ruïne is recent gerestaureerd. Er hangen foto's van vóór de bombardementen. Via een zijpoortje kun je via een weiland tot aan de Maas lopen. Geniet er van het mooie uitzicht.

Koffiehuis De Mariaschool

In de voormalige Mariaschool is nu een gezellige koffiebar ondergebracht. Er wordt niet alleen koffie of thee geschonken, maar ook lekker gebak of een boterham ‘Geitengeluk’ geserveerd. Buurtbewoners komen er oude herinneringen ophalen. Er is een winkeltje met snuisterijen en je kunt er logeren in een van de twee vakantie-appartementen.

Website
https://indemariaschool.nl
Toon meer (+)Toon minder (-)

Deze route neemt je mee langs enkele prachtige natuurgebieden, zoals Landgoed Geijsteren, de Ballonzuilbossen en de Overloonse Duinen. In deze brok natuur van 720 ha wisselen stuifduinen, heide en geurige naaldbossen elkaar in snel tempo af. Onderweg geniet je van de stilte en van de gezonde lucht. Je fietst door twee provincies: starten en eindigen doe je in Nederlands-Limburg, maar je vertoeft ook een hele poos in Noord-Brabant. Hoogtepunt van de rondrit is de passage over de fietsbrug door het Oorlogsmuseum Overloon. Een bezoek aan dit museum is niet te versmaden. Langs heel de route is er aan gezellige cafés en toffe picknickplaatsen geen gebrek.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsboek Zuid-Nederland (Zeeland, N-Brabant en Limburg)

Heerlijk genieten op de fiets met Knooppunter kan voortaan ook in Nederland!

Knooppunter gidst je via de fietsknooppuntennetwerken langs het mooiste van Zuid-Nederland.

De 10 knooppuntenroutes in Zeeland, walhalla voor watersporters, natuurliefhebbers en fietsers, leiden je langs de Wester- en Oosterschelde en de vele meren. Bijtanken kan er in de idyllisch strandpaviljoenen. En fietspontjes brengen je voor een prikje naar de andere oever.

Het gastvrije en bourgondische Noord-Brabant is een verrassende fietsprovincie die natuur en cultuur combineert. Naast de Brabantse steden, fiets je meermaals in het spoor van Vincent Van Gogh. Maar ook de natuurbeleving is er intens: in de uitgestrekte heide, dichte bossen en natuurparken is het oorverdovend stil!

En ook fietsparadijs Limburg heeft heel wat te bieden. Nu eens doorkruis je bossen en heidegebieden, dan weer fiets je langs de Maas of de Geul. In het zuiden van de provincie word je na een stevige klim op de heuvelkam beloond met weidse uitzichten.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.