Stiltetocht in het Limburgse grensland

Stramproy · 50 km

Klik hier voor de korte versie van 41 km

Stramproy · 41 km

Klik hier voor de lange versie van 50 km
Nederlands-Limburg ·
Nieuw Vosseven · Stramproy · Haler · Tungelroy · Weert · Altweerterheide · Nieuw Vosseven ·
Boshuis Nieuw Vosseven

Vanaf het terras van het Boshuis geniet je, bij een Voske-huisbier, van een breed uitzicht over het Vosseven, dat deel uitmaakt van het grote natuurgebied Kempen-Broek.

Telefoonnummer
+ 31 495 56 11 14
Website
https://www.nieuwvosseven.nl
Broekmolen

De Broekmolen (1738) is een authentieke watermolen die op de Abeek draait.

Sint-Jansmolen

De oudste verwijzing naar deze windmolen dateert van 1571. De gesloten staakmolen werd in 1804 gebouwd ter vervanging van een windmolen die wat verder van de dorpskern af lag. Hij is een van de oudste windmolens van Limburg en onderging in 2009 een grondige opknapbeurt. Vrijwillige molenaars zorgen voor het draaien en malen.

Telefoonnummer
Openingsuren

Elke tweede zaterdag en vierde woensdag van de maand.

Landgoed Lemmenhof

Landgoed Lemmenhof is een rustig hotel met tien kamers. In de tuin kun je kamperen en glamperen.

Telefoonnummer
+ 31 495 55 12 77
Website
https://www.lemmenhof.nl
Molen 'De Hoop'

Oorspronkelijk werd deze windmolen in 1788 in Delfshaven gebouwd als pelmolen. In 1905 verhuisde hij - omgebouwd tot beltkorenmolen - naar Swartbroek. Van 1956 tot in 1987 stond de molen stil. Hij werd gerestaureerd en is nu weer maalvaardig.

Ellerschans

Even buiten het dorp Ell, in het hart van natuurgebied De Krang, werd tijdens de herinrichting van de Tungelroyse Beek (2006) een vergeten verdedigingswerk ontdekt: de Ellerschans. In de late middeleeuwen zochten de boeren uit de buurt er bij dreigend oorlogsgevaar beschutting. Deze 17de-eeuwse boerenschans bestond uit een primitieve aarden omwalling met een gracht. Schansen lagen bijna altijd op het platteland in weinig toegankelijke (moeras)gebieden. In de 18de eeuw verloren deze bolwerken hun belang en door hun ligging werden de meesten al snel door de natuur opgeslokt.

Moeselpeel

De Moeselpeel is een ontoegankelijk moerasgebied van circa 90 ha met wilgenbroekbos en rietveldjes. In tegenstelling tot andere zones in de omgeving heeft de natuur er sinds mensenheugenis vrij spel. Het feit dat de mens er nooit heeft ingegrepen, maakt van de Moeselpeel een unieke plek.

Het Blauwe Meertje

Het Blauwe Meertje dankt zijn naam aan de helderblauwe kleur van het water. De kleur ontstaat door de perfecte weerkaatsing van het licht op het heldere water en het witte zand. Dit 'stukje Méditerranée in Weert' omvat een dagstrand met loungeterras, een duikplas en een visvijver. In de vorige eeuwen strekten zich hier akkers en productiebossen uit. Sinds eind jaren negentig wordt er zand gewonnen.

Molen 'De Nijverheid' Stramproy

De Nijverheid is een ronde stenen beltmolen uit 1903 die als instructiemolen wordt gebruikt voor de molenaarsopleiding. De dorpsbewoners spreken steevast over de ‘Nijsmolen’. In 2016 kreeg de Nijsmeulbuûrt de Erfgoedprijs.

De IJzeren Man Weert

De IJzeren Man is een natuur- en recreatiegebied voor jong en oud. Je hebt er een zwembad, kinderboerderij, klimbos, informatiecentrum met museum en fietscafé Beachclub Weert. In het museumpje loopt een boeiende, gratis tentoonstelling over de natuur en het milieu. Ook de insectentuin loont de moeite.

Laurabossen

Dit bosgebied dankt zijn naam aan de Lauramijn in Zuid-Limburg (NL). Rond 1900 beplantte men het stuifduingebied met grove dennen. Het bos leverde hout voor de onderstutting van mijngangen. Deze eenvormige bossen zijn echter niet aantrekkelijk voor de meeste dieren en worden geleidelijk omgevormd tot een gevarieerd eiken-berkenbos.

Telefoonnummer
Toon meer (+)Toon minder (-)

Aan de grens van Belgisch- en Nederlands-Limburg ligt het unieke, 25.000 ha grote natuurgebied Kempen-Broek. Tijdens deze vlakke rondrit verken je het Nederlandse deel van dit Grenspark. Je flirt met de grens, maar je maakt nergens de oversteek. In deze weinig bebouwde regio beleefden smokkelaars ooit gouden tijden, al dan niet achtervolgd door douaniers die hun taak in alle ernst vervulden. Maar dergelijke taferelen zijn verleden tijd. Vandaag de dag geniet je in dit groene grensland van het rijke mozaïek aan landschappen, elk met hun eigen specifieke kenmerken. Moerassen, beekvalleien, vennen, bossen, heidevelden, hooilanden, weilanden en akkers wisselen elkaar in snel tempo af. Laat de stilte je deelgenoot zijn en met wat geluk spot je onderweg een zeldzame bever of een edelhert!

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsboek Zuid-Nederland (Zeeland, N-Brabant en Limburg)

Heerlijk genieten op de fiets met Knooppunter kan voortaan ook in Nederland!

Knooppunter gidst je via de fietsknooppuntennetwerken langs het mooiste van Zuid-Nederland.

De 10 knooppuntenroutes in Zeeland, walhalla voor watersporters, natuurliefhebbers en fietsers, leiden je langs de Wester- en Oosterschelde en de vele meren. Bijtanken kan er in de idyllisch strandpaviljoenen. En fietspontjes brengen je voor een prikje naar de andere oever.

Het gastvrije en bourgondische Noord-Brabant is een verrassende fietsprovincie die natuur en cultuur combineert. Naast de Brabantse steden, fiets je meermaals in het spoor van Vincent Van Gogh. Maar ook de natuurbeleving is er intens: in de uitgestrekte heide, dichte bossen en natuurparken is het oorverdovend stil!

En ook fietsparadijs Limburg heeft heel wat te bieden. Nu eens doorkruis je bossen en heidegebieden, dan weer fiets je langs de Maas of de Geul. In het zuiden van de provincie word je na een stevige klim op de heuvelkam beloond met weidse uitzichten.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.