Door een grensregio van plassen en prentkaartdorpen

Thorn · 51 km

Klik hier voor de korte versie van 38 km
Nederlands-Limburg ·
Thorn · Panheel · Beegden · Horn · Roermond · Linne · Maasbracht · Stevensweert · Ophoven · Kessenich ·
Boschmolenplas

De Boschmolenplas is een voormalig grindgat dat bijzonder populair is bij duikers die genieten van de rijke onderwaterflora- en fauna. Aan de plas ligt een restaurant-brasserie met ruim terras.

De Grote Hegge

De Grote Hegge is een monumentale, beschermde kasteelhoeve.

Sint-Lindertmolen

De Sint-Lindertmolen is een open standaardmolen. De naam verwijst naar Sint-Lindert (of Leonardus), een kluizenaar uit de 6de eeuw, die werd aanroepen tegen onvruchtbaarheid, reuma en veeziekten bij paarden en rundvee.

Website
http://www.lindertmolen.nl
Beegderheide

In de Beegderheide fiets je afwisselend door een open heideterrein en een besloten bos. Bedreigde diersoorten zoals de veldkrekel, de heikikker en de uiterst zeldzame phegeavlinder voelen zich er in hun nopjes. Er zijn bankjes om te picknicken en te genieten van al dat moois. Alleen jammer van de hoogspanningsmasten!

Stadhuis Roermond

Trekpleister op de Markt van Roermond is het stadhuis van omstreeks 1700. Let op het carillontorentje. Het is versierd met een reeks kleurrijke beelden die de verschillende beroepen uitbeelden. Om het uur draaien ze rond het torentje.

Munsterkerk

De Munsterkerk is de enige laat-romaanse kerk in Nederland. Ze werd in de 13de eeuw gebouwd en in de 19de eeuw gerenoveerd onder leiding van architect Pierre Cuypers. Als aanhanger van de neogotiek verbouwde hij de kerk zo drastisch dat er in Roermond een heuse rel uitbrak, maar later kreeg Cuypers toch een standbeeld.

Veerpont 'Biej Ool Euver'

De veerboot verzorgt van april tot en met oktober de overtocht tussen Ool en Oolderhuuske. Je kan het veer ook gebruiken om het restaurant Heere aan de Maas te bezoeken.

Brasserie de Hompesche Molen

Deze bovenkruier werd in 1722 gebouwd door graaf Reinier Vincent van Hompesch. Met zijn hoogte van 37 m is het de hoogste windmolen van Nederlands-Limburg; hij telt acht verdiepingen. Het is een unieke locatie om even halt te houden op het terras van de brasserie voor een natje of een droogje.

Telefoonnummer
0031 475 55 18 15
Openingsuren

Dagelijks van 12 tot 22 u.

Website
http://www.hompeschemolen.nl
Fietscafé-restaurant De Graaf van Horne

De naam van deze zaak verwijst naar de graven van Egmont en van Horne die in 1568 in Brussel werden onthoofd. Dit was meteen het startsein voor de opstand tegen de Spaanse overheersing.

Telefoonnummer
+ 31 475 58 12 21
Website
https://www.degraafvanhorne.nl
Maas-Binnenvaartmuseum

Het museum toont de geschiedenis van de binnenvaart met een evocatie van het 'schepenkerkhof'. Op het einde van WO II brachten de Duiters in Maasbracht meer dan 100 schepen tot zinken. Het moeilijke leven van de schippers en hun gezin komt uitgebreid aan bod. Schaalmodellen van binnenschepen zijn de opvallendste blikvangers.

Telefoonnummer
0031 475 46 58 73
Openingsuren

Woensdag, zaterdag en zondag van 14 tot 17 u.

Website
http://www.maas-binnenvaartmuseum.nl
Rattentoren

De Rattentoren is een overblijfsel van de vestingwerken uit 1300.

Veerpont de Walborgh

Ter hoogte van hotel-restaurant-taverne De Spaenjerd kun je het vrijvarende motorpontje van rederij Fransbergen nemen naar de overkant van de Maas. De grens met Nederland ligt in het midden van de stroom, die hier enkel bevaarbaar is voor plezierboten. Op de Nederlandse oever is er geen bewoning, je ziet er alleen maar weiden en koeien. Opstapplaatsen: In Ohé en Laak (NL) ter hoogte van Zaal Bongaarts, Walburgisstraat 17. In Ophoven (B) ter hoogte van de Spaenjerd, Maasstraat 84.

Telefoonnummer
Openingsuren

Van 1 tot 30 april en van 1 tot 31 oktober: zaterdag en zondag van 10 tot 18 u. Van 1 tot 31 mei en van 1 tot 30 september: dagelijks van 10 tot 18 u. Van 1 juni tot 31 augustus: dagelijks van 10 tot 21 u.

Website
http://www.rondjemethetpontje.nl
Hotel-restaurant-brasserie De Spaenjerd

Al in 1753 bevond zich hier een schippersherberg, die bekendstond als Het Wit Paard, Spaenjaert of Spaenjerd. Vanaf 1861 voer een veerpontje naar de andere Maasoever en deed de plek tevens dienst als aanleghalte voor de verbinding Luik-Roermond. De herberg werd in WO II helemaal verwoest en in 1946 heropgebouwd. Ongeveer 19 jaar geleden begonnen Jos en Marianne in het pand een eenvoudige frituur, die in de loop der jaren evolueerde tot taverne, restaurant en sinds 2005 ook hotel. Het terras van de brasserie ligt naast de Maas en dat schept een speciale vakantiesfeer. Je kunt er ofwel een kopje koffie met Limburgse vlaai bestellen of van het huisbier Spaenjerd proeven. De uitgebreide kaart vermeldt zowel kleine snacks als hoofdgerechten.

Telefoonnummer
089 32 12 7
Openingsuren

Brasserie: dagelijks van 9 tot 23 u.

Website
http://www.despaenjerd.be
Kessenich

Kessenich is het meest noordoostelijk gelegen dorp van Vlaanderen. De Sint-Martinuskerk uit 1899 heeft een mergelstenen toren uit de 14de eeuw. Een flink stuk van Kessenich is in de jaren 1970 opgeofferd aan de massale grinddelving. Gelukkig ligt de dorpskern op een hoogte, anders zou het Maaswater de dorpelingen tot aan de lippen reiken.

Telefoonnummer
Jachthaven De Spaanjerd

Jachthaven De Spaanjerd biedt plaats aan liefst duizend vaartuigen. De naam van de plezierhaven verwijst naar de schippersherberg die hier al in 1753 stond. De bootjes kunnen hier rechtstreeks de Maas op varen. Wanneer je de jachten zachtjes op het water ziet schommelen en de zeilen tegen de masten hoort tikken, waan je je moeiteloos in een zuiderse badplaats.

Telefoonnummer
089 56 31 25
Website
https://www.marec.be/nl/de-spaanjerd
Thorn

Het witte stadje is wijd en zijd bekend en trekt heel wat dagjestoeristen aan. Er is veel bekijks want Thorn heeft een rijkgevulde geschiedenis die teruggaat tot het einde van de 10de eeuw. Het was in de middeleeuwen lange tijd een minivorstendom waar een abdis en twintig adellijke kloosterdames de plak zwaaiden. Zij introduceerden een belasting op het aantal ramen in de gevels. Om de taks te vermijden, metselden de meeste inwoners prompt hun ramen dicht. Om de bouwsporen - een teken van armoede -  te verbergen, kalkten zij daarna hun huizen volledig wit.

Telefoonnummer
De Pannekoekenbakker

Voor de dorstige en hongerige bezoeker is het moeilijk kiezen tussen de talrijke cafés, tavernes en restaurants in het centrum. Toch is er eentje dat eruit springt: de Pannekoekenbakker is gevestigd in het kanunnikessenhuis uit 1625. Je kunt er kiezen uit ontelbare soorten pannenkoeken, van zoete met stroop tot hartige gevuld met vlees. En ook aan dranken is er zeker geen gebrek.

Telefoonnummer
0031 475 56 33 27
Openingsuren

Van 1 januari tot 28 februari: van dinsdag tot vrijdag van 12 tot 20 u., zaterdag van 11 tot 20 u., zondag van 10 tot 20 u. Van 1 tot 31 maart en van 1 oktober tot 31 december: van maandag tot vrijdag van 12 tot 20 u., zaterdag van 11 tot 20 u., zondag van 10 tot 20 u. Van 1 april tot 30 september: dagelijks van 10 tot 20 u.

Website
http://www.pannekoekenbakker-thorn.nl
Sluis van Panheel

De dubbele sluis van Panheel vangt het hoogteverschil tussen de Maas en de Zuid-Willemsvaart op: de twee sassen overbruggen een verval van maar liefst 8 meter.

De Lange Vlieter

De Lange Vlieter (125 ha) is sinds 1992 eigendom van de Waterleiding Maatschappij Limburg. Deze plas is op bepaalde plekken 35 m diep. Via 31 putten wordt er water uit dit 'waterreservoir' onttrokken, dat dan in het productiebedrijf behandeld wordt tot drinkwater. Op de oever ontdek je een 'drinkwaterpaal' waar elke voorbijganger water mag tappen.

Stevensweert

Stevensweert is een van oorsprong middeleeuws stadje dat op een eiland ligt dat gevormd wordt door de Grensmaas, de Oude Maas en het Julianakanaal (aangelegd tussen 1925 en 1934). Zijn zevenhoekige, omgrachte vorm kreeg Stevensweert in 1633 aangemeten door de Spaanse veldheer de Moncada. Ondanks de zware gevechten die begin 18de eeuw bij het stadje werden gevoerd, kon Stevensweert zijn zevenhoekige omtrek en geometrische stratenpatroon behouden.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Tijdens deze grensoverschrijdende rondrit verken je de regio van de Maasplassen. Met zijn 3000 ha grote en kleine plassen is dit het grootste watersportgebied van Nederland. De plassen zijn ontstaan na jarenlange grindontginningen. Ook nu nog zuigen grote baggerschepen met een soort stofzuigers het Maasgrind op. In deze streek lijkt er geen einde te komen aan de verre horizonten. Rustzoekers en natuurliefhebbers komen tijdens deze rondrit volop aan hun trekken. De unieke uiterwaarden van de Maas pakken immers uit met een unieke fauna en flora. Maar de geïnteresseerden in cultuur hoeven niet op hun honger te blijven zitten. Langs de kronkelende Maas en het kaarsrechte Julianakanaal liggen immers heel wat bezoekwaardige Maasdorpjes met een rijke geschiedenis. Thorn, Roermond en Stevensweert lonen zowel op cultureel als op historisch vlak meer dan de moeite. Kers op de taart is de overvloed van leuke cafés met uitnodigende terrassen.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsboek Zuid-Nederland (Zeeland, N-Brabant en Limburg)

Heerlijk genieten op de fiets met Knooppunter kan voortaan ook in Nederland!

Knooppunter gidst je via de fietsknooppuntennetwerken langs het mooiste van Zuid-Nederland.

De 10 knooppuntenroutes in Zeeland, walhalla voor watersporters, natuurliefhebbers en fietsers, leiden je langs de Wester- en Oosterschelde en de vele meren. Bijtanken kan er in de idyllisch strandpaviljoenen. En fietspontjes brengen je voor een prikje naar de andere oever.

Het gastvrije en bourgondische Noord-Brabant is een verrassende fietsprovincie die natuur en cultuur combineert. Naast de Brabantse steden, fiets je meermaals in het spoor van Vincent Van Gogh. Maar ook de natuurbeleving is er intens: in de uitgestrekte heide, dichte bossen en natuurparken is het oorverdovend stil!

En ook fietsparadijs Limburg heeft heel wat te bieden. Nu eens doorkruis je bossen en heidegebieden, dan weer fiets je langs de Maas of de Geul. In het zuiden van de provincie word je na een stevige klim op de heuvelkam beloond met weidse uitzichten.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.