Een rondje grensgevallen en adembenemende vergezichten

Gulpen · 40 km

Klik hier voor de korte versie van 26 km
Nederlands-Limburg ·
Gulpen · Nurop · Teuven · Sinnich · Sippenaeken · Gemmenich · Vaals · Holset · Vijlen · Mechelen ·
Kasteel Beusdael

Het geklasseerde kasteel Beusdael is omgeven door een slotgracht en enkel via een stenen brug bereikbaar. Het meest in het oog springende deel van het kasteel is de indrukwekkende toren uit de 13e eeuw. De kalkstenen muren van de donjon zijn tot 2,5 meter dik. De donjon heeft een gewelfde kamer op de eerste verdieping en vier wachttorentjes. Een ervan diende als gevangeniscel, twee andere als uitkijkposten en in de laatste zit een wenteltrap. Het gebouw is sinds 1976 beschermd als monument. Beusdael is privé en wordt sporadisch voor het publiek opengesteld.

Parkhotel Het Gulpdal

Parkhotel Het Gulpdal is een plek waar je helemaal tot rust kunt komen. Het is ook een fietscafé.

Telefoonnummer
+31 43 457 3315
Website
https://www.gulpdal.nl
Herberg Moeder de Gans

Bij het betreden van deze oude 'herberg' uit 1740 valt meteen de grootschaligheid op. Het is in de loop van de jaren een populaire stop voor wandelaars en fietsers geworden. Het bier stroomt rijkelijk uit een van de twaalf tapkranen. Op de uitgebreide bierkaart staan ook eigen brouwsels en je kunt er lekker eten. Alles wordt vers bereid met biologische producten van boeren en ambachtslieden uit de streek.

Telefoonnummer
04 381 22 85
Openingsuren

Van dinsdag tot zondag vanaf 11 u.

Website
http://www.moederdegans.be
Vignoble Château Beusdael

De wijngaard Chateau Beusdael is een klein wijndomein waar je een mooi uitzicht hebt op de Vallei van de Geul.

Bunker vooruitgeschoven stelling Beusdael-Sippenaeken

Deze bunker maakte deel uit van de vooruitgeschoven stelling Beusdael-Sippenaeken. Het gebouwtje werd bemand door vier soldaten (artilleristen). Het was een van de 10 versterkte militaire forten die een verdedigingslijn vormden van Beusdael via Hombourg en Luik naar Stavelot. De bunkers waren in 1935 klaar.

Auberge Le Barbeau

Op de beschutte binnenplaats waan je je met wat verbeelding op een zuiders terras.

Telefoonnummer
+32 87 78 69 50
Website
http://www.barbeau.be
Bistro Le Soigneur

In Bistro Le Soigneur zijn fietsers meer dan welkom. Ze hebben er een klein assortiment sportdrankjes, sportvoeding en een gereedschapskist voor kleine defecten aan de fiets.

Telefoonnummer
+32 43 208 42 00
Website
https://lesoigneur.be
Drielandenpunt

De letters B, D en NL op grenspaal 193 illustreren hoe België, Nederland en Duitsland elkaar hier raken. Op die heugelijke ontmoeting kan worden getoost met het ambachtelijke drielandenbier 3 Schténg, waarvan de naam 'drie stenen' betekent in het Limburgs. Bestijg zeker ook de 50 m hoge Boudewijntoren, een imposante verschijning in het landschap. Dankzij de glazen lift sta je in een wip boven om te genieten van het fantastische uitzicht op de omgeving en het hoogste punt van Nederland twintig meter verderop.

Wilhelminatoren

Deze toren, met een skywalk van 34 m biedt een spectaculair uitzicht op Zuid-Limburg en Duitsland. Iets nuttigen kan in brasserie WilhelminaToren.

Telefoonnummer
+ 31 43 306 15 69
Website
https://www.wilhelminatorenvaals.nl
Sint-Lambertus en Genovevakerk Holset

De grote blikvanger van Holset is de Sint-Lambertus en Genovevakerk, gewijd aan de heilige Lambertus van Maastricht en aan de heilige Genoveva. De geschiedenis van het dorp is sterk religieus geïnspireerd. Ooit zou er een laat-Romeinse tempel gestaan hebben ter ere van de heidense god Bel. De bisschop van Maastricht, Servatius, probeerde in 360 tevergeefs de tempel om te vormen tot kerk. In 515 slaagde bisschop Falco hier wel in. Vanaf toen werd in Holset St. Genoveva vereerd. Toch bleven de heidense praktijk er welig tieren. In 692 zakten St. Lambertus en St. Willibrord af naar het kleine dorp. Lambertus zegende de giftige bron naast de tempel en verdreef de draak.

Lourdesgrot Holset

Aan de voet van de heuvel ligt de Lambertusbron met een Lourdes- en Lambertusgrot uit het einde van de 19e eeuw. De muur die beide grotten verbindt, bestaat uit verschillende steensoorten. De verering voor St. Genoveva is door de eeuwen heen blijven bestaan. Pelgrims zakken nog steeds af naar Holset, net als mensen uit heel Nederland die hier in het huwelijksbootje stappen.

Huis maîtresse Prins Hendrik

Op de grens van Vijlen zie je een monumentale zomerlinde en een opvallend huis. Het was prins Hendrik, de opa van koningin Beatrix, die het liet bouwen voor zijn Vijlense maîtresse 'die schöne Anna'. Naar het schijnt vertoefde hij met dit sjiek geklede meisje regelmatig in de casino's van Vaals. Zij werd door een koets met vier paarden opgehaald en thuisgebracht. Je kunt even uitblazen op een van de bankjes. Voor e-bikes is er zelfs een oplaadpunt, dat werkt op zonne-energie.

Sint-Martinuskerk Vijlen

De toren van de St. Martinuskerk in Vijlen steekt hoog boven het Heuvelland uit. Het is de hoogstgelegen kerk van Nederland en een oriëntatiepunt voor wandelaars.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Tijdens deze rondrit doe je volop aan grenshoppen. Je vertrekt in Nederland om via Vlaanderen en Wallonië richting Duitsland te fietsen. Na een steile klim bereik je het Drielandenpunt. In dit heuvelachtige landschap worden de kuitspieren constant op de proef gesteld. Wie echter de steile beklimmingen en de zoevende afdalingen van dit heuvelland trotseert, wordt getrakteerd op adembenemende vergezichten. Telkens weer moet je je een stoel in de hemel verdienen. Je passeert pittoreske dorpen als Gulpen, Slenaken en Mechelen, met fotogenieke vakwerkhuizen. Op een van de vele gezellige terrassen geniet je van een welverdiende kop koffie met een echte Limburgse vlaai.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsboek Zuid-Nederland (Zeeland, N-Brabant en Limburg)

Heerlijk genieten op de fiets met Knooppunter kan voortaan ook in Nederland!

Knooppunter gidst je via de fietsknooppuntennetwerken langs het mooiste van Zuid-Nederland.

De 10 knooppuntenroutes in Zeeland, walhalla voor watersporters, natuurliefhebbers en fietsers, leiden je langs de Wester- en Oosterschelde en de vele meren. Bijtanken kan er in de idyllisch strandpaviljoenen. En fietspontjes brengen je voor een prikje naar de andere oever.

Het gastvrije en bourgondische Noord-Brabant is een verrassende fietsprovincie die natuur en cultuur combineert. Naast de Brabantse steden, fiets je meermaals in het spoor van Vincent Van Gogh. Maar ook de natuurbeleving is er intens: in de uitgestrekte heide, dichte bossen en natuurparken is het oorverdovend stil!

En ook fietsparadijs Limburg heeft heel wat te bieden. Nu eens doorkruis je bossen en heidegebieden, dan weer fiets je langs de Maas of de Geul. In het zuiden van de provincie word je na een stevige klim op de heuvelkam beloond met weidse uitzichten.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.