Genieten in het land van mergel en Maas

Eijsden · 44 km

Klik hier voor de korte versie van 35 km

Eijsden · 35 km

Klik hier voor de lange versie van 44 km
Nederlands-Limburg ·
Eijsden · Sint-Geertruid · Sint-Antoniusbank · Bemelen · Berg en Terblijt · Geulhem · Maastricht ·
Station Eijsden

Het station van Eijsden oogt rustig, maar dat was ooit anders. Tijdens de Eerste Wereldoorlog speelde het een belangrijke rol. Neem dus even de tijd om de infopanelen te bekijken over de vele Belgische vluchtelingen en over de vlucht van de Duitse Keizer Wilhelm II.

De Laethof

De Laethof is een typisch Limburgse vierkantshoeve die meer dan 300 jaar oud is. Vroeger behoorde de boerderij toe aan het Sint-Mariënstift in Aken. Er werd ook recht gesproken. In de Ardense blauwe steen boven het poortje staat er een Latijns citaat. Vrij vertaald lees je de gevleugelde woorden: ‘Schep in mij een zuiver en rein hart en vernieuw mijn binnenste’. Op het terras is het aangenaam verpozen.

Telefoonnummer
+ 31 6 5151 0080
Website
http://www.delaethof.nl
Uitkijktoren Mescherhei

Heb je de moed om de toren te beklimmen, dan geniet je van een 360° uitzicht over de glooiende omgeving. Zeker in de bloesemtijd wordt het landschap omgetoverd tot een kleurrijk spektakel.

Sint-Gertrudiskerk

De oudste delen van deze kerk dateren uit de 11de eeuw. Van het oorspronkelijke gebouw zijn er nog enkele muurresten bewaard gebleven. De kerk werd in de loop der jaren meerdere keren verbouwd; in 1988 vond er een grote renovatie plaats.Het huidige gebouw is geheel opgetrokken uit mergel.

Bonnefantenmuseum

Vanop de Sint-Servaasbrug zie je aan de Maasoever de conische, witloofvormige 28 m hoge toren van het Bonnefantenmuseum voor beeldende kunst. De eigenzinnige vorm ontsproot uit het creatieve brein van de Italiaanse architect Aldo Rossi (1931-1997). Op de begane grond vind je een winkel, auditorium, torenzaal en het fietscafé Ipanema.

Telefoonnummer
0031 43 329 01 90
Website
www.bonnefanten.nl
Café Ipanema

Ipanema is het Museumcafé van het Bonnefantenmuseum. Bij mooi weer is het aangenaam verpozen op het terras aan de Maas.

Telefoonnummer
+31 43 329 01 57
Website
https://www.ipanema.nl
Sint-Servaasbrug

De heilige Servatius is de patroonheilige van Maastricht. De boogbrug die aan hem is toegewijd, is een van de oudste van Nederland en werd al in 1281 gebouwd. In de loop der eeuwen werd deze Maasbrug meermaals beschadigd, heropgebouwd en gerestaureerd. Het huidige aanzicht dateert van 2007. Nu mogen enkel nog fietsers en voetgangers via de Sint-Servaasbrug naar de overkant.

Onze-Lieve-Vrouwebasiliek Maastricht

Bewonder in deze robuste basiliek het miraculeuze houten mariabeeld Onze-Lieve-Vrouw-Sterre der Zee, dat wellicht dateert uit 1470. Het behoorde oorspronkelijk toe aan de Minderbroeders, die vurige Maria-vereerders waren. Er ontstond een grote volksdevotie, die zelfs de verering van Sint Servaas begon te verdringen.

Voet- en fietsveer 'Cramignon'

Het voet- en fietsveer ‘Cramignon’ vaart tussen Eijsden en Lanaye. Het pontje vaart van pasen tot en met 31 oktober. Als het overzetbootje niet vaart, fiets je via de stuwdam van Lixhe naar de andere oever.

Vers Voordeel Vaessen

In deze (h)eerlijke boerderijwinkel kan je aan de tafels op de binnenkoer gezond bijtanken.

Telefoonnummer
+31 43 407 81 81
Website
https://versvoordeelvaessen.nl
Kasteel van Eijsden

Het kasteel van Eijsden werd in 1636 aan de oevers van de Maas gebouwd. Het werd in de periode 1881-1886 gerestaureerd. De Maaslandse renaissancestijl bleef behouden, met gevels rijkelijk voorzien van speklagen (afwisseling van mergelsteenbanden met rode bakstenen), raamomlijstingen in Naamse steen en een kroonlijst van mergelsteen. Het park, rond 1900 aangelegd door de beroemde Franse tuinarchitect Achille Duchêne, is vrij toegankelijk en grenst aan de Maas. Aan de noordkant ontdek je er onder meer een 18de-eeuwse ijskelder. Toen koning Boudewijn zich in april 1990 in een 'feitelijke onmogelijkheid bevond om te regeren' omdat hij de abortuswet niet wilde ondertekenen en daardoor voor 36 uur uit zijn functie werd ontheven, kwam hij die tijd bezinnen in dit Maaskasteel. Het gebouw behoort tot de top 100 van de Nederlandse Unescomonumenten.

Eetcafé Aon’t bat

Beide terrassen van Eetcafé Aon't Bat, gelegen aan het voet- en fietsveer, bieden een prachtig uitzicht op de Maas en z'n natuurschoon. Je kan hier terecht voor kleine en grote gerechten, maar ook ijscoupes en wafels. Er is een oplaadpunt voor elektrische fietsen.

Telefoonnummer
0031 43 409 82 35
Website
https://www.aontbat.nl
Bouchon de Lanaye

Dit sluizencomplex in Lanaye (Ternaaien) staat bekend als de 'Stop van Ternaaien'. Schepen worden er van de Maas overgeheveld naar het Albertkanaal voor het traject Maastricht-Luik. Via drie sluizen worden de vrachtschepen nagenoeg 14 m omlaag geschud (dit is wanneer ze richting Maastricht varen). Sinds enkele jaren is de sluis gesloten voor recreatievaart. In september 2011 startte de bouw van een nieuwe kolk van 225 m lang en 25 m breed. Deze nieuwe sluis werd voltooid in het najaar van 2015 en verhoogt de capaciteit tot konvooien van 9000 ton.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Zuid-Limburg staat bekend als een bourgondische en gastvrije streek. En dat geldt zeker voor de Maasregio. Tijdens deze tocht volg je een tijdje de fietsroute langs de Maas met zijn weelderige oevers, nu eens door Nederland, dan door Vlaanderen en Wallonië. De regio staat bekend om de mergel. Dit krijtgesteente wordt onder meer gebruikt voor de productie van cement en soms lijkt het landschap hier door het krijt gebleekt. Zodra je de vallei van de Maas verlaat, moet je stevig op de pedalen staan. Sommige hellingen zijn echte kuitenbijters. Deze rondrit trakteert je niet alleen op alleen schitterende natuur, maar ook veel cultuur en geschiedenis. Deze aantrekkelijke regio heeft het allemaal: pittoreske dorpen, stevige forten, fotogenieke kastelen en meanderende rivieren. Hoogtepunten zijn Eijsden en Maastricht, waar het heerlijk flaneren is. Dwaal door de historische straatjes, kies een terras en geniet met volle teugen van de lekkernijen van de regio.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsboek Zuid-Nederland (Zeeland, N-Brabant en Limburg)

Heerlijk genieten op de fiets met Knooppunter kan voortaan ook in Nederland!

Knooppunter gidst je via de fietsknooppuntennetwerken langs het mooiste van Zuid-Nederland.

De 10 knooppuntenroutes in Zeeland, walhalla voor watersporters, natuurliefhebbers en fietsers, leiden je langs de Wester- en Oosterschelde en de vele meren. Bijtanken kan er in de idyllisch strandpaviljoenen. En fietspontjes brengen je voor een prikje naar de andere oever.

Het gastvrije en bourgondische Noord-Brabant is een verrassende fietsprovincie die natuur en cultuur combineert. Naast de Brabantse steden, fiets je meermaals in het spoor van Vincent Van Gogh. Maar ook de natuurbeleving is er intens: in de uitgestrekte heide, dichte bossen en natuurparken is het oorverdovend stil!

En ook fietsparadijs Limburg heeft heel wat te bieden. Nu eens doorkruis je bossen en heidegebieden, dan weer fiets je langs de Maas of de Geul. In het zuiden van de provincie word je na een stevige klim op de heuvelkam beloond met weidse uitzichten.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.