Door de Loonse en Drunense Duinen

Giersbergen · 56 km

Klik hier voor de korte versie van 35 km

Giersbergen · 35 km

Klik hier voor de lange versie van 56 km
Noord-Brabant ·
Giersbergen · Vught · 's-Hertogenbosch · Haarsteeg · Hedikhuizen ·
Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

De Loonse en Drunense Duinen vormen een ongerept gebied met stille bossen en uitgestrekte heidevelden. Het is een van de grootste, levende stuifzandgebieden van West-Europa, zand dat hier in de laatste ijstijd
door sterke poolwinden terechtkwam. Lange tijd was het zand met oerbossen bedenkt, tot deze in de middeleeuwen voor brandhout werden gekapt. Vanaf de 19de eeuw werden er eiken en naaldbomen aangeplant om verder verwoestijning tegen te gaan. Herders en circa 250 grazende schapen onderhouden vandaag de ‘Sahara van Brabant’.

Nationaal Monument Kamp Vught

Kamp Vught werd tussen 1844 en 1848 gebouwd, en verdedigd door acht lunetten, kleine forten in de vorm van een halve maan. In 1874 werd de vesting opgegeven. In de zomer van 1942 begon het Duitse leger met de (wederop)bouw van Kamp Vught, beter bekend als Konzentrationslager Herzogenbusch, een van de vijf SS-concentratiekampen buiten nazi-Duitsland en de Duitse geannexeerde gebieden. Een bezoek aan deze plek is beklijvend. Aan de hand van persoonlijke verhalen en voorwerpen ga je terug in de gruwelijke geschiedenis van het kamp. Voor veel gevangenen - waaronder ongeveer 12.000 joden - was Vught het voorportaal van vernietigingskampen in bezet Polen. In juni 1943 werden bijna 1300 joodse kinderen op transport gezet om kort na aankomst in Sobibor te worden vergast, cfr. het Monument der verloren Kinderen. De tentoonstelling bevat meer dan 240 persoonlijke voorwerpen van oud-gevangenen. Midden in het bos was er ook de fusilladeplaats, een plek om stil te worden.

Website
https://www.nmkampvught.nl
Geniemuseum

Het Geniemuseum is een museum voor mensen die in de geschiedenis en techniek van de Nederlandse krijgsmacht zijn geïnteresseerd. De Brederodekazerne is de perfecte plek om bruggen, bunkers, foto’s, pontons, vaar- en voertuigen, oude uniformen en werktuigen te bewonderen.

Website
https://www.geniemuseum.nl
Herberg De Drie Linden

In de meer dan 100 jaar oude Herberg De Drie Linden kan je terecht voor een kopje koffie en gebak, een borrel, lunch of zelfs een diner. Er is een speeltuin en een groot terras gelegen op het westen.

Telefoonnummer
+ 31 416 37 24 29
Website
https://herbergdedrielinden.nl
De IJzeren Man Vught

De IJzeren Man is een natuur- en recreatiegebied waar je kunt zonnen, zwemmen of loungen. Op het terras van het Strandhuys geniet je met volle teugen van de natuur.

Website
https://ijzerenman.nl
Isabellakazerne

In de Isabellakazerne washet roemruchte regiment Wielrijders van 1922 tot mei 1940 gelegerd. Het 5190-koppige regiment voerde een dappere strijd tegen de Duitse invallers. In het museum worden hun heldenverhalen verteld.

Sint-Janskathedraal 's-Hertogenbosch

De gotische Sint-Janskathedraal is de trots van de stad. Wie de moed heeft om de 43 meter hoge toren te beklimmen, geniet van een prachtig uitzicht over de stad en het Bossche Broek.

Noordbrabants Museum

Het Noordbrabants Museum is een eigentijds museum voor kunst, geschiedenis en cultuur. Naast een vaste collectie met werken van Vincent van Gogh en de familie Bruegel is er in de 18e-eeuwse paleiszalen ook ruimte voor moderne tentoonstellingen.

Website
https://www.hetnoordbrabantsmuseum.nl
Jheronimus Bosch Art Center

In het Jheronimus Bosch Art Center, ondergrabcht in een kerk, vind je reproducties van Bosch’ meesterwerken.

Website
https://jheronimusbosch-artcenter.nl
De Pannenkoekenbakker Heusden
Telefoonnummer
+ 31 416 66 25 59
Website
https://www.pannekoekenbakker.nl
Eetcafé Havenzicht
Telefoonnummer
+ 31 416 66 27 23
Website
http://havenzicht.nl
Toon meer (+)Toon minder (-)

Deze fietstocht is een aaneenschakeling van hoogtepunten. Bij de start in Giersbergen staat natuurbeleving voorop, met een passage door het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. Je doorkruist de heidevelden, stuifzandvlaktes en uitgestrekte bossen van dit ruim 3500 ha grote park. Vijftien kilometer verderop slaat de sfeer helemaal om. De gruwelen van de Tweede Wereldoorlog zijn in het voormalige concentratiekamp van Vught nog pijnlijk tastbaar. Gelukkig kun je bekomen in 's-Hertogenbosch, de ideale stad om te genieten van het (bourgondische) Brabantse leven en om een flinke portie cultuur en kunst op te snuiven. Daarna zet je langs de oevers van de Maas koers naar Heusden, een charmant vestingstadje in stervorm. Op de Vismarkt neem je er een duik in de geschiedenis.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsboek Zuid-Nederland (Zeeland, N-Brabant en Limburg)

Heerlijk genieten op de fiets met Knooppunter kan voortaan ook in Nederland!

Knooppunter gidst je via de fietsknooppuntennetwerken langs het mooiste van Zuid-Nederland.

De 10 knooppuntenroutes in Zeeland, walhalla voor watersporters, natuurliefhebbers en fietsers, leiden je langs de Wester- en Oosterschelde en de vele meren. Bijtanken kan er in de idyllisch strandpaviljoenen. En fietspontjes brengen je voor een prikje naar de andere oever.

Het gastvrije en bourgondische Noord-Brabant is een verrassende fietsprovincie die natuur en cultuur combineert. Naast de Brabantse steden, fiets je meermaals in het spoor van Vincent Van Gogh. Maar ook de natuurbeleving is er intens: in de uitgestrekte heide, dichte bossen en natuurparken is het oorverdovend stil!

En ook fietsparadijs Limburg heeft heel wat te bieden. Nu eens doorkruis je bossen en heidegebieden, dan weer fiets je langs de Maas of de Geul. In het zuiden van de provincie word je na een stevige klim op de heuvelkam beloond met weidse uitzichten.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.