De onbekende voortuin van De Biesbosch

Drimmelen · 50 km

Klik hier voor de korte versie van 29 km

Drimmelen · 29 km

Klik hier voor de lange versie van 50 km
Noord-Brabant ·
Drimmelen · Lage Zwaluwe · Hooge Zwaluwe · Made · Oosterhout · Geertruidenberg ·
De Griendwerker

De herinnering aan de bies- en rietsnijders wordt hier in ere gehouden, met o.a. een standbeeld. De griendwerkers sneden en verwerkten het riet en wilgenhout in de winter. Ze verbleven van maandag tot zaterdag in bootjes die bestonden uit riet en planken. In regen en wind, veelal met de voeten in de modder. ’s Zomers onderhielden ze de kanalen en sneden ze de biezen.

Gat van den Ham

Het Gat van den Ham die ontstond tijdens de stormvloed van 1421. Door de eeuwen heen was het gebied onderhevig aan veranderingen, zowel door toedoen van de natuur als van de mens.Het huidige krekensysteem is een restant van de inpoldering in de 16e eeuw. De afgelopen jaren zijn er nieuwe drassige gebieden rond de kreken aangelegd en ontstonden er nieuwe agrarische gronden. Het gebied is een waar vogelparadijs.

Herengracht Drimmelen

In de fotogenieke Herengracht staan enkele monumentale huizen uit de 18de en 19de eeuw. Deze plek heeft iets romantisch.

Jachthaven Crezée

Jachthaven Crezée heeft 50 ligplaatsen direct aan de Amer en 260 plaatsen achter de keersluis, in de binnenhaven.

't Leeuweveerke

Het elektrisch aangedreven voet- en fietsveer ’t Leeuweveerke brengt je over de Amer naar De Biesbosch (en terug).

Bij Ons

'Bij Ons' is een heerlijke plek om te ontbijten, te lunchen of te genieten van koffie met taart. Je kunt er ook overnachten, in de gastenkamer of een van de twee appartementen.

Telefoonnummer
+31 6 25 58 35 47
Website
https://www.bijonslagezwaluwe.nl
Molen Zeldenrust

De belangrijkste bezienswaardigheid in Hooge Zwaluwe is molen Zeldenrust, een ambachtelijke graanmaalderij. Elke tweede en vierde zaterdag van de maand zijn vrijwillige molenaars er aan de slag. De tweede zaterdag is ook het molencafé open.

Website
https://www.molenzeldenrust.nl
Restaurant Onze Kerk

In de voormalige katholieke kerk uit 1865 is nu restaurant Onze Kerk gevestigd.

Telefoonnummer
+ 31 168 75 63 81
Website
https://www.restaurantonzekerk.nl
Slotje Limburg

Slotje Limburg is een van de fraaie stadskasteeltjes in het centrum van Oosterhout.

De Heuvel

De Heuvel was ooit het bestuurlijke hart van Oosterhout. Er werd rechtgesproken en er stond tot aan het begin van de 17de eeuw een vierschaar. Na het verdwijnen van de vierschaar en de bouw van het Vrijheidshuis kwamen zich steeds meer welgestelden rond De Heuvel vestigen. De meeste panden zijn nu beschermd als monument.

Herberg De Vrijheid

Herberg De Vrijheid werd gebouwd in de 16de eeuw. Deze brasserie heeft achteraan een zuiders terras met uitzicht op het Slotpark.

Telefoonnummer
+31 162 76 90 01
Website
https://www.devrijheidoosterhout.nl
Sint-Paulusabdij Oosterhout

In de Sint Paulusabdij, een Benedictijns klooster, is het motto “Ora et Labora” (Bid en Werk). De dagindeling bestaat uit contemplatie en arbeid binnen het klooster. De geschiedenis van dit klooster gaat terug tot 1901. Toen de Franse kloosterorden door een antiklerikale wet beperkingen werden opgelegd, zochten ze naar een nieuw onderkomen. De monniken van Wisques (bij St. Omer) vonden Oosterhout een uitgelezen plek. Toen de laatste broeders Benedictijnen in 2006 vertrokken, vertrouwden ze hun abdij toe aan de Gemeenschap Chemin Neuf. Deze celibataire broeders en zusters uit verschillende landen leven, bidden en werken er samen. Je kunt er op retraite gaan en zelfs je eigen bier leren brouwen.

Website
https://www.chemin-neuf.nl
Kasteel Strijen / Slotbosse Toren

Kasteel Strijen, dat omgeven is door sloten, had drie verdiepingen, de toren van 26 m had er zes. De bouw van het eerste Kasteel Strijen startte rond 1289. De bloeiperiode kwam er in de 14de eeuw. Toen de Sint-Elisabethsvloed in 1421 het gebied ten noorden van Oosterhout in een moeras veranderde, verloor het kasteel zijn strategische betekenis. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (in de 16de eeuw) werd de doodsteek toegediend. De burcht werd volledig verwoest en nooit meer hersteld. In de 18de eeuw werd de ruïne door de inwoners van Oosterhout gesloopt en gebruikt als steengroeve. Vandaag kun je enkel nog een hoek van de toren zien.

Geertruidenberg

Geertruidenberg is een van de mooiste dorpjes van Brabant. Volgens de legende zou Gertrudis van Nijvel hier een houten kapel hebben opgericht. Al in het begin van de 13e eeuw kreeg Geertruidenberg stadsrechten en zou hiermee de oudste stad van Holland zijn. Het historische centrum is een beschermd stadsgezicht. De Markt, met tal van 17e eeuwse huizen, is volledig omgeven door leilinden. De bekendste gebouwen zijn het stadhuis, de hoofdwacht, het Weeshuys, de Geertruidskerk en Museum De Roos waar je alles leert over de geschiedenis van Geertruidenberg en Raamsdonkveer.

Klokkenstoel

Deze klokkenstoel werd gemaakt door enkele leerlingen van het Dongemond College. Hier hangt een van de drie klokken van de Sint Gertrudiskerk - goed voor 580 kg.

Zuil van de Geschiedenis

De Zuil van de Geschiedenis is opgetrokken in de vorm van een kasteeltoren waarop een vlag in cortenstaal staat met een vestingsplattegrond van de stad. Op de zijkanten van de zuil staan de verschillende historische gebeurtenissen uit de geschiedenis van Geertruidenberg.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Ten zuiden van de Brabantse Biesbosch ligt een prachtige, weinig bekende regio. Deze 'Voortuin van de Biesbosch' is een buitengebied met uitgestrekte velden en akkers. Het project 'Boeren inzicht' zet landbouwers en tuinders extra in de kijker. Op de fietsroute vind je bij de deelnemende boerenbedrijven een bord met een QR-code. Als je die code scant, krijg je foto's, teksten en filmpjes te zien over de activiteit op het bedrijf. Eens je Drimmelen, toegangspoort tot De Biesbosch, hebt verlaten, fiets je langs dijken en plattelandswegen naar Lage en Hooge Zwaluwe. Na zoveel stilte en natuurbeleving bereik je Oosterhout, een stad met verrassend veel historische en religieuze parels. Dat is ook het geval voor Geertruidenberg, in de schaduw van de koeltoren van de Amercentrale, waar geschiedenis en industrie naadloos in elkaar overvloeien. Tussen al deze interessante ontdekkingen door verleiden authentieke cafeetjes en eetgelegenheden om te proeven van de vele streekproducten.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsboek Zuid-Nederland (Zeeland, N-Brabant en Limburg)

Heerlijk genieten op de fiets met Knooppunter kan voortaan ook in Nederland!

Knooppunter gidst je via de fietsknooppuntennetwerken langs het mooiste van Zuid-Nederland.

De 10 knooppuntenroutes in Zeeland, walhalla voor watersporters, natuurliefhebbers en fietsers, leiden je langs de Wester- en Oosterschelde en de vele meren. Bijtanken kan er in de idyllisch strandpaviljoenen. En fietspontjes brengen je voor een prikje naar de andere oever.

Het gastvrije en bourgondische Noord-Brabant is een verrassende fietsprovincie die natuur en cultuur combineert. Naast de Brabantse steden, fiets je meermaals in het spoor van Vincent Van Gogh. Maar ook de natuurbeleving is er intens: in de uitgestrekte heide, dichte bossen en natuurparken is het oorverdovend stil!

En ook fietsparadijs Limburg heeft heel wat te bieden. Nu eens doorkruis je bossen en heidegebieden, dan weer fiets je langs de Maas of de Geul. In het zuiden van de provincie word je na een stevige klim op de heuvelkam beloond met weidse uitzichten.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.