Forten, sluizen en topnatuur in De Biesbosch

Werkendam · 40 km

Klik hier voor de korte versie van 30 km

Werkendam · 30 km

Klik hier voor de lange versie van 40 km
Noord-Brabant ·
Fort Altena · Bakkerskil · Biesbosch · Werkendam · De Schans ·
Fort Altena

Dit fort maakte deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is tussen 1840 en 1850 gebouwd om vijandelijke aanvallen af te slaan. Zowel tijdens de Eerste als de Tweede Wereldoorlog verbleven er gemobiliseerde militairen. Tijdens de Koude Oorlog werd er in het grootste geheim een afdeling van het Gladionetwerk opgericht. Er werden mannen - meestal van ultrarechtse strekking - opgeleid om sabotage-acties uit te voeren wanneer de Russen West-Europa zouden bezetten. De loods voor het fort werd in die tijd gebouwd om deze geheime praktijken te camoufleren.

Vervoorne Molen

Deze achthoekige schepradmolen is een impressionante verschijning in het landschap. De machtige windmolen zorgde er eeuwenlang voor dat de Vervoornepolder droog bleef.

Fort Bakkerskil

De huidige vesting dateert van 1879 en bestaat uit een kazerne en een gracht met een brug. Het gebouw telt twee verdiepingen. Er waren onder andere verblijven, een ziekenboeg, een keuken en een munitiemagazijnen. Naar schatting waren er ongeveer 110 mannen en acht kanonnen aanwezig. Tijdens de twee wereldoorlogen was het fort bemand, maar er werd nooit gevochten. Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw gebruikt om NSB’ers en ‘foute Nederlanders’ op te sluiten. Er was ook een geheim munitiedepot. Ondertussen gaat het er vreedzaam aan toe en is hier een B&B gevestigd. Het fort kreeg in 2012 het label van Bijzonder Erfgoed Logies. In de zomermaanden kun je ook terecht op het terras voor een lunch, een ijsje of een drankje.

Telefoonnummer
+31 6 45 93 48 92
Website
https://fortbakkerskil.nl
Papsluis

De Papsluis is een waaiersluis waarmee de Uppelse Polder onder water kon worden gezet. De sluis maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is erkend als UNESCO Werelderfgoed.

Voetveer Werkendam-Biesbosch / Pontje Stuer

Pontje Steur is een veerbootje voor fietsers en voetgangers dat tijdens zomermaanden actief is. Check op voorhand het vaarschema zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Website
https://veerponten.nl/veren/werkendam-biesbosch
Biesbosch MuseumEiland

Hier leer je alles over hoe de mens op deze plek al eeuwen een gevecht levert met de natuur om te overleven. In de vaste tentoonstelling ontdek je hoe het zoetwatergetijdengebied ontstond na de gigantische Sint-Elisabethsvloed van 1421 en hoe de mens mee bepaalde hoe De Biesbosch er nu uitziet. Verder besteedt het museum nog aandacht aan de visarenden die in het natuurgebied broeden en aan de populatie van ongeveer 250 bevers.

Website
https://biesboschmuseumeiland.nl
Buitenmuseum de Pannekoek

In het buitenmuseum ontdek je alles wat je binnen geleerd hebt. Het kunstwerk ‘Waiting for it to end’ is indrukwekkend.

Website
https://biesboschmuseumeiland.nl
Landschapskunstwerk De Wassende Maan

Landschapskunstwerk De Wassende Maan is een unieke combinatie van kunst en natuur. Het ontwerp van kunstenaar Paul de Kort is 4 ha groot. Het bestaat uit geulen en dijkjes. Klim zeker eens op de aangelegde heuvel naast de Bandijk. Dit is het uitkijkpunt over het waterdoolhof en de Biesbosch.

Kafé de Merwe

Kafé de Merwe is een bruine kroeg met lekkere bieren, wijnen en originele gerechten.

Website
http://kafedemerwe.nl
Kazerne B

Brasserie Kazerne B is gelegen binnen de muren van Fort Altena. Je kan er genieten van een kop koffie met vers appelgebak, een stevige lunch of een borrel met bittergarnituur,

Telefoonnummer
+31 183 30 13 29
Website
https://www.fortaltena.nl
Toon meer (+)Toon minder (-)

Deze wondermooie fietstocht leidt je door een van de meest bijzondere regio's van Nederland: het Nationaal Park De Biesbosch. Wereldwijd behoort De Biesbosch tot de selecte groep van zoetwatergebieden met een getijdenwerking. Het natuurgebied bestaat voornamelijk uit waterbekkens, rietlanden, wilgenbosjes en kreken. Watervogels, bevers, otters, fietsers en wandelaars voelen zich er uitstekend thuis. Je start bij een van de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. De linie bestaat uit een combinatie van ingenieuze waterwerken en robuuste forten. Door het land onder water te zetten, kon men de vijand tegenhouden. Oorlogsdreiging is er niet meer. De voormalige forten zorgen nu voor een groen, open landschap met een waardevolle flora en fauna. Je doorkruist dit schitterende gebied over bruggetjes, op dijken en langs kreken.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsboek Zuid-Nederland (Zeeland, N-Brabant en Limburg)

Heerlijk genieten op de fiets met Knooppunter kan voortaan ook in Nederland!

Knooppunter gidst je via de fietsknooppuntennetwerken langs het mooiste van Zuid-Nederland.

De 10 knooppuntenroutes in Zeeland, walhalla voor watersporters, natuurliefhebbers en fietsers, leiden je langs de Wester- en Oosterschelde en de vele meren. Bijtanken kan er in de idyllisch strandpaviljoenen. En fietspontjes brengen je voor een prikje naar de andere oever.

Het gastvrije en bourgondische Noord-Brabant is een verrassende fietsprovincie die natuur en cultuur combineert. Naast de Brabantse steden, fiets je meermaals in het spoor van Vincent Van Gogh. Maar ook de natuurbeleving is er intens: in de uitgestrekte heide, dichte bossen en natuurparken is het oorverdovend stil!

En ook fietsparadijs Limburg heeft heel wat te bieden. Nu eens doorkruis je bossen en heidegebieden, dan weer fiets je langs de Maas of de Geul. In het zuiden van de provincie word je na een stevige klim op de heuvelkam beloond met weidse uitzichten.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.