Balanceren op de grens

Achel · 46 km

Klik hier voor de korte versie van 32 km
Noord-Brabant ·
Achelse Kluis · Budel · Cranendonck · Leenderstrijp · Valkenswaard · Dommelen ·
Dodendraad Hamont-Achel

Op de grens met Nederland ontdek je een voorbeeld van draadafsluiting die er geplaatst werd om de Grote Oorlog in herinnering te brengen. Om te verhinderen dat Belgische oorlogsvrijwilligers naar het neutrale Nederland zouden vluchten, plaatste de Duitse bezetter langs de 300 km lange grens een draadconstructie. De draden stonden onder een spanning van 3000 volt. Wie ze aanraakte, werd geëlektrocuteerd. Zo moesten er veel minder soldaten ingezet worden om de grens te bewaken. Alleen de middelste draadversperring stond onder hoogspanning, de buitenste draden moesten waarschuwen voor de dodendraad. Vanaf 1916 spanden de Duitsers een extra draad op circa 80 m van de dodendraad. Alle huizen in die sperzone werden afgebroken.

Telefoonnummer
Grenskapel

In 1656 werden de katholieken uit het protestantse Nederland weggejaagd. Om hun geloof toch te kunnen blijven belijden, richtten ze langs de grens - de zuidelijke nederlanden - kapelletjes op. Eén van die grenskapellen bevond zich in Achel. Uit archeologische opgravingen in 1955 bleek het gebouwd uit leem, hout en stro. Het deed dienst tot omstreeks 1670. Daarna nam de natuur het over en de fundamenten verdwenen in het landschap. In 2010 werden de contouren door het Regionaal Landschap Lage Kempen zichtbaar gemaakt.

Schepenhuis

In het centrum van Budel springt het Schepenhuis in het oog, het voormalige raadhuis uit 1772. Er zit nu een bezoekerscentrum en ’t Kluutje, een zaak waar o.a. snoep verkocht wordt. De bediening gebeurt door mensen die moeilijk toegang hebben tot de reguliere arbeidsmarkt.

Cranendonckse Bosch

Cranendonckse Bosch is een natuurparel met berken, dennen, eiken en natte graslanden.

O.L.V.-Visitatiekerk Budel

De neogotische katholieke O.L.V.-Visitatiekerk werd gebouwd tussen 1904 en 1912. Let op de afbeeldingen van de kruisweg. Aan de linkerkant - waar vroeger de meisjes zaten - zijn de mannen op de schilderijen aangekleed. Aan de rechterkant - traditioneel de jongenskant - zijn de bovenlichamen van de mannen naakt. Kwestie van de dames niet in verleiding te brengen.

Coop St. Jan

De nostalgische kruidenierswinkel Coop St. Jan werd in 1916 opgericht door de inwoners van het dorp, met als doel een lagere school te financieren. De inwoners waren (en zijn) lid van de winkelvereniging. Proef er zeker eens de ‘Streejpse Vlao’. De naam van de winkel verwijst naar Johannes de Doper.

Website
https://www.coop-sintjan.nl
Leenderbos

Het Leenderbos is een Natura 2000-gebied. Dit ontginningsbos werd in de jaren ‘30 van de 20e eeuw aangelegd als werkverschaffingsproject. Het werd beplant met grove den die bestemd was voor mijnhout en douglasspar voor de houtverwerkende industrie. Tijdens WOII zijn de bebossingswerken gestopt, waardoor een deel van de Groote Heide heide kon blijven. Schrik niet als je een paar Schotse hooglanders op het fietspad ziet flaneren. Ze zijn vooral geïnteresseerd in de heerlijke grassen en doen geen vlieg kwaad.

Beeld valkenier

Bij het marktplein van Valkenswaard staat het beeld van een valkenier, met een knipoog naar de naam van het stadje.

Dommelsche Watermolen

Vlak bij het centrum van Dommelen zie je de charmante Dommelsche Watermolen uit 1545, die nu gebruikt wordt voor het malen van bakkersmeel en dierenvoer.

Website
http://www.dommelschewatermolen.nl
De Malpie

De Malpie is een 350 ha groot natuurgebied dat bestaat uit natte en droge heide, vennen en bos. Ook dit bos werd ooit gebruikt als productiebos voor de mijnbouw. Men gebruikte het hout voor de schachten en om te stutten. De Dommel kronkelt dwars door De Malpie. In de buurt van het Groot Malpieven zijn er zandverstuivingen te zien. Er staat een picknickbank met uitzicht op een van de vennen.

Achelse Kluis

In een uithoek van de provincie Limburg, net voor de Belgisch-Nederlandse grens, ontdek je de Sint-Benedictusabdij Achelse Kluis. Op deze plek met een lange religieuze traditie stichtten de trappistenmonniken van Westmalle in 1846 de Sint-Benedictusabdij. De monniken leven hier nog steeds volgens de strenge regel van de heilige Benedictus: 'ora et labora' - bid en werk. Zij brouwden hier o.a. bier tot de Eerste Wereldoorlog er een abrupt einde aan maakte. Pas in 1998 werd de brouwtraditie hervat en nu worden hier bieren van 5, 8 en 9,5% (volume) alcohol gebrouwen. In de omgebouwde voormalige stallen vind je nu ook de herberg-cafetaria van de abdij. Er is bovendien een uitgebreid zonneterras. Leuk is dat de herbergzaal uitzicht biedt op de brouwketels van de brouwerij. Behalve de Achel Trappist vind je hier een ruimer aanbod aan dranken, gebak, kleine gerechten (zoals lekkere abdijsoep) en zelfgemaakt trappistenijs (zonder alcohol!).

Telefoonnummer
011 80 07 60
Website
http://www.achelsekluis.org
Sint-Benedictusabdij/De Achelse Kluis

De oorsprong van de Sint-Benedictusabdij gaat terug tot de 17de eeuw. De huidige abdij en de meeste bijgebouwen dateren uit de 19de eeuw. In een nis in het poortgebouw staat een beeld van de Heilige Benedictus. De abdij is niet toegankelijk voor het publiek; de kerk met het beroemde orgel wel. Er is een galerie/boekenwinkel, een herberg en een levensmiddelenwinkel. Bezoekers zijn ook welkom bij het gebed. Naast de ingang van het gastenhuis ligt de bezoekerskapel. Die is voor iedereen dagelijks toegankelijk.

Telefoonnummer
011 80 07 60
Website
http://www.achelsekluis.org
Fietscafé De Hospes

Bennie en Franca hebben hun fietscafé in een oude Kempische hoeve ondertussen uitgebouwd tot een volwaardige brasserie. Bierliefhebbers moeten zeker het unieke La Trappe pruufplenkske uitproberen. Op een plankje staan vier La Trappe-trappistenbieren van abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot (NL) klaar om je smaakpapillen te verwennen.

Telefoonnummer
Website
http://www.cafedehospes.nl
Toon meer (+)Toon minder (-)

Bij de Achelse Kluis ligt de grens van Nederland met België letterlijk onder je voeten. Zo zijn de vlaggen van beide landen zelfs op de weg geschilderd. Ook de Doodendraad die tijdens de Groote Oorlog moest voorkomen dat Belgen richting het neutrale Nederland vluchtten, zal je pad kruisen. Maar bovenal neemt deze fietstocht je mee door uitgestrekte natuurgebieden zoals het Leenderbos en de Malpie, met een bonte mengeling van heide en naaldbossen. Het riviertje de Dommel slingert door het landschap. Je passeert een trits charmante Nederlandse dorpjes zoals Budel, Leende en Valkenswaard om in schoonheid te eindigen op het terras van de Achelse Kluis.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsboek Zuid-Nederland (Zeeland, N-Brabant en Limburg)

Heerlijk genieten op de fiets met Knooppunter kan voortaan ook in Nederland!

Knooppunter gidst je via de fietsknooppuntennetwerken langs het mooiste van Zuid-Nederland.

De 10 knooppuntenroutes in Zeeland, walhalla voor watersporters, natuurliefhebbers en fietsers, leiden je langs de Wester- en Oosterschelde en de vele meren. Bijtanken kan er in de idyllisch strandpaviljoenen. En fietspontjes brengen je voor een prikje naar de andere oever.

Het gastvrije en bourgondische Noord-Brabant is een verrassende fietsprovincie die natuur en cultuur combineert. Naast de Brabantse steden, fiets je meermaals in het spoor van Vincent Van Gogh. Maar ook de natuurbeleving is er intens: in de uitgestrekte heide, dichte bossen en natuurparken is het oorverdovend stil!

En ook fietsparadijs Limburg heeft heel wat te bieden. Nu eens doorkruis je bossen en heidegebieden, dan weer fiets je langs de Maas of de Geul. In het zuiden van de provincie word je na een stevige klim op de heuvelkam beloond met weidse uitzichten.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.