Door de groene achtertuin van Breda

Ulvenhout · 43 km

Klik hier voor de korte versie van 29 km

Ulvenhout · 29 km

Klik hier voor de lange versie van 43 km
Noord-Brabant ·
Ulvenhout · Strijbeek · Chaam · Baarle-Nassau · Alphen ·
Landgoed Ulvenhart

Het landgoed is een minidorp met verschillende mooi gerestaureerde gebouwen, waar geregeld evenementen georganiseerd worden(www.ulvenhart.nl/ons-dorp). In de 16e eeuw stond er al een eenvoudige herberg. De broeders van de Vrijmetselarij plantten er de huidige Beukenkathedraal. De oeroude beukenbomen - ook nu nog in al hun glorie te bewonderen - hebben de vorm van een passer, het symbool voor spiritualiteit.

Website
https://ulvenhart.nl/ons-dorp
Monument Kamp Bisam

Aan het begin van WOII installeerden Duitse militaire in Strijbeek een radarpost om de Luftwaffe te beschermen tegen aanvallen van geallieerde bommenwerpers. Dankzij de radars kon men achterhalen welke Engelse vliegtuigen ’s nacht waren neergeschoten. Op 2 oktober 1944 werd het kamp gebombardeerd en nog voor de bevrijding door de Duitsers opgegeven en verlaten.

Sint-Hubertuskapel Strijbeek

De St-Hubertuskapel (1872) werd gebouwd met restanten van een oudere kapel uit 1518. De glas-in-lood ramen beelden enkele fases uit het leven van de Heilige van de jacht af.

Boerderijterras Bij Toontje Schoen

Je kunt hier terecht voor koffie met Toontjes koek, boerderij-ijs en bier van Dorpsbrouwerij De Pimpelmeesch.  Pimpelen betekent drinken en in het dialect is ‘meesch’ een ander woord voor mens. Daarom staat het logo van Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch symbool voor de drinkende mens.

Telefoonnummer
+31 161 49 66 10
Website
http://www.bijtoontjeschoen.nl
Café ‘t Raedthuys

Dit café, 'de Bruine' in de volksmond, is gevestigd in een pand uit 1645. Delen van het oorspronkelijke interieur, zoals vloer, zoldering, bedstee en schouw, zijn nog intact.

Telefoonnummer
+31 135 08 20 25
Website
http://www.raedthuysalphen.nl
Willibrorduskapel

Aan de Willibrorduskapel is een mooie legende verbonden. De Engelse missionaris Willibrordus (ca. 658-739) wilde in Alphen het geloof verkondigen en mensen dopen. Helaas was er geen water voorhanden. Hij stak zijn staf in de grond en er ontstond ter plekke een bron. Aan het water van de bron werden al snel helende eigenschappen toegeschreven. Het zou niet alleen oogziekten, maar ook been- en voetklachten genezen bij mens en vee. Tijdens WOII deed de kapel dienst als wachtpost. Enkele soldaten die er stierven, kregen bij de kapel een tijdelijk graf. Naar het schijnt bevindt de Willibrordusput zich onder het vloertje.

Chaamse Bossen

Ooit was dit een ruig gebied met zandverstuivingen en natte heide, maar tussen 1900 en 1935 werd het heidegebied ontgonnen en werd er veelvuldig grove den aangeplant. De vennen werden drooggelegd en waar het gebied te nat was, liet men graslanden opkomen. Hoewel de bossen daardoor verrassend afwisselend zijn, zijn er vooral planten terug te vinden die op de relatief zure, voedselarme bodem gedijen. In de boomtoppen komen veel verschillende vogelsoorten voor, zoals de geelgors, de nachtzwaluw, de boomleeuwerik, de gekraagde roodstaat en de boompieper. Ook roofvogels als de buizerd, de sperwer, de havik, de torenvalk en de wespendief vinden hun weg naar de Chaamse bossen.

Villa Anneville

Villa Anneville ligt op de grens van het St. Annabos en de Chaamse bossen. De villa speelde een belangrijke rol tijdens de tweede wereldoorlog. Aan het einde van de Duitse bezetting werd Anneville opgevorderd door de Wehrmacht als bakkerij en onderkomen voor de officieren. Later verbleven ook Prins Bernhard, Koning Wilhelmina en Erik Hazelhoff Roelfzema, de Soldaat van Oranje, er. Het was hier dat de Koningin in mei 1945 hoorde van de capitulatie van de Duitsers in Nederland.

Bels Lijntje

Het Bels Lijntje was een spoorlijn tussen Tilburg en Turnhout en dit tracé vormde het Nederlandse deel van Spoorlijn 29. Sinds eind twintigste eeuw is het Bels Lijntje een fietspad.

Baarle-Hertog

Baarle-Hertog is iets bijzonders; het is namelijk een Belgische enclave op Nederlands grondgebied. Bijna de helft van de inwoners is dan ook Nederlander. Samen met het Nederlandse dorp Baarle-Nassau vormt Baarle-Hertog het dorp Baarle, wellicht het merkwaardigste dorp ter wereld: dertig stukjes België en Nederland die met elkaar verweven zijn. Het dorp beschikt over twee gemeentehuizen, twee burgemeesters, twee postkantoren en twee brandweerkorpsen die dicht bij elkaar staan en beide nationaliteiten vertegenwoordigen. Met zijn historische monumenten, groene omgeving en merkwaardige geschiedenis lokt dit fraaie dorp veel toeristen. Wie de oorsprong van de enclave wil leren kennen, bezoekt het best de toeristische dienst in Baarle.

Telefoonnummer
014 69 80 70
Website
http://www.baarle-hertog.be
Toon meer (+)Toon minder (-)

De Baronie is een streek in het westen van Noord-Brabant. Het bosrijke landschap en de charmante dorpjes ten zuiden van Breda inspireerden ooit Vincent van Gogh. Ook nu laten heel wat fietsers zich inspireren door de bossen en heidegebieden. De Baronie was vroeger in handen van de graven van Nassau, waarbij de heer veel macht had. Zo mocht hij recht spreken, wat ook voor een baron het geval was, vandaar De Baronie. Vandaag doorkruis je uitgestrekte bossen, heidegebieden en vennen. In Baarle-Nassau en Baarle-Hertog kom je in de grensstreek. Het was ooit een walhalla voor smokkelaars, nu een toeristische trekpleister. Je geniet er van het bourgondische leven dat zowel Noord-Brabant als Vlaanderen typeert.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsboek Zuid-Nederland (Zeeland, N-Brabant en Limburg)

Heerlijk genieten op de fiets met Knooppunter kan voortaan ook in Nederland!

Knooppunter gidst je via de fietsknooppuntennetwerken langs het mooiste van Zuid-Nederland.

De 10 knooppuntenroutes in Zeeland, walhalla voor watersporters, natuurliefhebbers en fietsers, leiden je langs de Wester- en Oosterschelde en de vele meren. Bijtanken kan er in de idyllisch strandpaviljoenen. En fietspontjes brengen je voor een prikje naar de andere oever.

Het gastvrije en bourgondische Noord-Brabant is een verrassende fietsprovincie die natuur en cultuur combineert. Naast de Brabantse steden, fiets je meermaals in het spoor van Vincent Van Gogh. Maar ook de natuurbeleving is er intens: in de uitgestrekte heide, dichte bossen en natuurparken is het oorverdovend stil!

En ook fietsparadijs Limburg heeft heel wat te bieden. Nu eens doorkruis je bossen en heidegebieden, dan weer fiets je langs de Maas of de Geul. In het zuiden van de provincie word je na een stevige klim op de heuvelkam beloond met weidse uitzichten.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.