Langs de Brabantse Wal

Hoogerheide · 48 km

Klik hier voor de korte versie van 39 km

Hoogerheide · 39 km

Klik hier voor de lange versie van 48 km
Noord-Brabant ·
Hoogerheide · Woensdrecht · Bergen op Zoom · Huijbergen ·
Shermantank Woensdrecht

De Shermantank is een trieste herinnering aan de zware gevechten tijdens WOII. Het nummer 52 op de tank verwijst naar het 10e Canadese Pantserregiment (Fort Garry Horse).

Uitkijkpunt De rijzende weg

Je kijkt er uit op de Brabantse Wal, het natuurlijk hoogteverschil op de grens van Brabant en Zeeland. Aan de oostkant van deze rand liggen hoge zandgronden met bossen, heide, duinen, vennen en weides. Aan de westkant liggen de lager gelegen zeekleipolders met oude dijken, kreken en akkers. De naadloze overgang in het landschap van hoog naar laag, van zand naar klei en van droog naar nat, vormt een uniek natuurverschijnsel. In de verte zie je de Kreekraksluizen, het Markiezaatsmeer en Bergen op Zoom.

Bocht van Bath

De bocht van Bath is een vernauwing in de Westerschelde die hier overgaat in de rivier de Schelde. Deze flessenhals, dé ideale plek om zwaar beladen schepen te spotten, is moeilijk bevaarbaar. Er lopen dan ook regelmatig schepen vast. Dat zorgt voor spectaculaire beelden. In 2017 strandde het Chinese containerschip Jupiter juist buiten de vaargeul. Het moest bij hoogwater door twaalf sleepboten vlot getrokken worden. Eveneens in 2017 kwam een Duitse tanker vast te zitten.

Markiezaatmeer

Het Markiezaatsmeer maakte ooit deel uit van het getijdengebied van de Oosterschelde. In het kader van de Deltawerken werden de Oesterdam en de Markiezaatkade aangelegd. De Zeeuwse en Zuid-Hollandse wateren werden opgedeeld in compartimenten. Sinds maart 1983 is het meer aldus van de Oosterschelde gescheiden, en heeft het zich geleidelijk aan tot een zoetwater-moerasgebied ontwikkeld, waarbij het waterpeil op een natuurlijke wijze kan fluctueren.  Dit Natura 2000-gebied bestaat uit voormalige getijdengeulen en -kreken, slikken, schorren en hogere gronden met jonge stuifduintjes.

Gevangenpoort

De Gevangenpoort, een toegangspoort uit 1350 - ooit onderdeel van de stenen vestingmuur - is een van de oudste nog bestaande stadspoorten in Nederland; hij werd eeuwenlang als gevangenis gebruikt. Tegenwoordig is er een escape room, Escape The Gate.

Markiezenhof

Het Markiezenhof, het 15e eeuwse woon- en werkpaleis van de toenmalige Markiezen van Bergen op Zoom, bestaat uit verschillende gebouwen, zalen, binnenplaatsen en tuinen. Binnen vind je naast stijlkamers ook de Hofzaal met de gebeeldhouwde Christoffelschouw. Op zolder is een kermismuseum. In het Museumcafé kun je terecht voor een kop koffie of thee met vers gebak. Je kunt in de Franse Tuin of de Kleine Binnenplaats zitten.

Costa Kabrita

Costa Kabrita is een geitenboerderij waar je ook kunt kamperen. De naam is afgeleid uit het Creools. Het is een samenstelling van Costa (kust) en Kabrita (geit). In de minishop kun je aan de automaat verse geitenmelk tappen en allerhande geitenkaasjes kopen.

Website
https://www.costakabrita.nl
Johannamolen

De belangrijkste bezienswaardigheid in Huijbergen is de Johannamolen, die in 1862 werd gebouwd op aanraden van de pastoor, die graag een molen in zijn parochie had. De gemeente liet de molen restaureren. Vrijwillige molenaars doen hem regelmatig draaien.

Bij de Pastorij

Onder de kerktoren van Hoogerheide vind je ‘Bij de Pastorij’. Je kunt er lekker eten of in het bierlokaal een van de 40 speciaalbieren degusteren.

Telefoonnummer
+31 164 66 08 22
Website
https://bijdepastorij.nl
Stadhuis Bergen op Zoom

Het 14de-eeuwse stadhuis is een van de blikvangers van Bergen op Zoom.

Schelde-Rijnkanaal

De Schelde-Rijnverbinding loopt vanuit de haven van Antwerpen via het Schelde-Rijnkanaal, het Krammer/Volkerak, het Hollands Diep en de Dordtse Kil naar Dordrecht. Van hieruit kunnen schepen verder naar Rotterdam of naar Duitsland. De verbinding tussen beide rivieren - na de voltooiing van de Deltawerken overwegend getijdenloos - werd door de aanleg van het Schelde-Rijnkanaal in de jaren 1970 gerealiseerd.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Langs de grens van West-Brabant, Zeeland en het noorden van de Belgische provincie Antwerpen ligt een uniek landschap: de Brabantse Wal. De steilrand, ook wel 'zoom' genoemd, bereikt soms een hoogte van 20 meter boven het Normaal Amsterdams Peil (NAP). Vanaf de Brabantse Wal geniet je van prachtige vergezichten. Het gebied is wellicht ontstaan door riviererosie en mariene sedimentatie, met als gevolg een abrupte overgang tussen de hogere zandgronden en lagere zeekleipolders. Op de hoger gelegen zandgronden passeer je veel bos en heide, de lager gelegen kleigronden worden eerder voor de landbouw gebruikt. Kortom, deze gevarieerde fietstocht leidt je door een groene oase waar ook op cultureel vlak heel wat te beleven valt, denk maar aan Bergen op Zoom, een van Nederlands oudste steden.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsboek Zuid-Nederland (Zeeland, N-Brabant en Limburg)

Heerlijk genieten op de fiets met Knooppunter kan voortaan ook in Nederland!

Knooppunter gidst je via de fietsknooppuntennetwerken langs het mooiste van Zuid-Nederland.

De 10 knooppuntenroutes in Zeeland, walhalla voor watersporters, natuurliefhebbers en fietsers, leiden je langs de Wester- en Oosterschelde en de vele meren. Bijtanken kan er in de idyllisch strandpaviljoenen. En fietspontjes brengen je voor een prikje naar de andere oever.

Het gastvrije en bourgondische Noord-Brabant is een verrassende fietsprovincie die natuur en cultuur combineert. Naast de Brabantse steden, fiets je meermaals in het spoor van Vincent Van Gogh. Maar ook de natuurbeleving is er intens: in de uitgestrekte heide, dichte bossen en natuurparken is het oorverdovend stil!

En ook fietsparadijs Limburg heeft heel wat te bieden. Nu eens doorkruis je bossen en heidegebieden, dan weer fiets je langs de Maas of de Geul. In het zuiden van de provincie word je na een stevige klim op de heuvelkam beloond met weidse uitzichten.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.