Het Veerse Meer: een rondje met het pontje

Colijnsplaat · 47 km

Klik hier voor de korte versie van 38 km

Colijnsplaat · 38 km

Klik hier voor de lange versie van 47 km
Zeeland ·
Colijnsplaat · Kortgene · Wolphaartsdijk · Veere · Kamperland · Wissenkerke ·
Stadhuis Veere

Het laatgotische stadhuis werd gebouwd tussen 1474 en 1517. Eeuwenlang werden Veere en de omliggende dorpen van hieruit bestuurd en tot in 1811 werd er ook recht gesproken in de speciale Vierschaar-kamer. Ontdek in het stadhuis onder meer de portretten van de Oranjevorsten en de zilveren beker die Maximiliaan van Bourgondië in 1551 aan Veere schonk.

Molen 'De Onderneming' Wissenkerke

De Onderneming is een korenmolen. De stellingmolen werd gebouwd in 1860. De molen is maalvaardig.

Eiland De Haringvreter

Haringvreters is de bijnaam die de vissers vroeger gaven aan de zeehonden die lagen te rusten op wat toen nog een zandplaat in de zee was. Het is nu een uitgestrekt gebied waar veel vogels overwinteren en sinds enkele tientallen jaren damherten en paarden grazen.

Replica Romeins vrachtschip

Bij het haventje van Colijnsplaat staat een replica van een Romeins ‘vrachtschip’.

Campveerse Toren

De Campveerse Toren werd gebouwd in de 15de eeuw als deel van de vestingwerken. Eeuwenlang werd de toren als herberg gebruikt. Je kon er ook eten en overnachten. Hier hebben ooit Willem van Oranje en de Russische tsaar Peter de Grote de stenen trap naar hun kamer beklommen.

Website
https://www.campveersetoren.nl
Nehalenniatempel

Vlak bij de haven van Colijnsplaat staat een opvallend replicatempeltje ter ere van de godin Nehalennia. De plek waar nu de zeearm van de Oosterschelde stroomt, was in de Romeinse tijd grotendeels land. Aan de monding van de rivier, ten noorden van Colijnsplaat, lag de stad Ganuenta, een belangrijke doorvoerplaats voor goederen. In 1970 vonden vissers in hun netten votiefstenen die verwijzen naar Nehalennia. In totaal werden 240 stenen aan land gebracht. Hieruit wordt afgeleid dat Nehalennia voor schippers als beschermgodin gold tijdens hun overtocht naar Engeland. Bij een behouden thuiskomst, schonken de zeevaarders een steen. Zowel in Domburg als in Colijnsplaat zou er een tempeltje gewijd aan Nehalennia hebben gestaan. Maar ook veel recenter kwam Nehalennia weer even in het nieuws. Tijdens de Watersnoodramp in 1953 sloeg een vrachtschip tegen de dijk, precies op de plek waar daarvoor al een gat was geslagen. Hierdoor werd een rampzalige overstroming van het dorp voorkomen. Tot op de dag van vandaag wordt dit voorval als een mirakel beschouwd. Of zat de hand van de godin Nehalennia er voor iets tussen?

Toon meer (+)Toon minder (-)

Het Veerse Meer, in het hart van Zeeland, is een brakwaterplas die ontstaan is door de grote Deltawerken. Wat ooit een woelige zeearm was, is nu een gewaardeerd en druk bezocht watersportparadijs. Maar dit Natura-­2000-gebied is niet alleen een walhalla voor waterratten, ook fietsers halen hier hun hartje op. De lange versie van deze rondrit is alleen mogelijk tussen midden april en eind september, de periode waarin de overzetbootjes varen. Check op voorhand de vaaruren. Tijdens deze waterrijke tocht kijk je nu eens uit over het Veerse Meer, dan weer over de Oosterschelde. Je fietst er langs diverse inlagen: natte natuurgebieden achter de dijken waar steevast grote vogelpopulaties huizen. Voorzie voldoende tijd voor een tussenstop in het historische centrum van Veere.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsboek Zuid-Nederland (Zeeland, N-Brabant en Limburg)

Heerlijk genieten op de fiets met Knooppunter kan voortaan ook in Nederland!

Knooppunter gidst je via de fietsknooppuntennetwerken langs het mooiste van Zuid-Nederland.

De 10 knooppuntenroutes in Zeeland, walhalla voor watersporters, natuurliefhebbers en fietsers, leiden je langs de Wester- en Oosterschelde en de vele meren. Bijtanken kan er in de idyllisch strandpaviljoenen. En fietspontjes brengen je voor een prikje naar de andere oever.

Het gastvrije en bourgondische Noord-Brabant is een verrassende fietsprovincie die natuur en cultuur combineert. Naast de Brabantse steden, fiets je meermaals in het spoor van Vincent Van Gogh. Maar ook de natuurbeleving is er intens: in de uitgestrekte heide, dichte bossen en natuurparken is het oorverdovend stil!

En ook fietsparadijs Limburg heeft heel wat te bieden. Nu eens doorkruis je bossen en heidegebieden, dan weer fiets je langs de Maas of de Geul. In het zuiden van de provincie word je na een stevige klim op de heuvelkam beloond met weidse uitzichten.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.