Langs de Noordzee en het Veerse Meer

Veere · 40 km

Klik hier voor de korte versie van 36 km
Zeeland ·
Veere · Vrouwepolder · Wissenkerke · Stroodorp · Kamperland ·
Stadhuis Veere

Het laatgotische stadhuis werd gebouwd tussen 1474 en 1517. Eeuwenlang werden Veere en de omliggende dorpen van hieruit bestuurd en tot in 1811 werd er ook recht gesproken in de speciale Vierschaar-kamer. Ontdek in het stadhuis onder meer de portretten van de Oranjevorsten en de zilveren beker die Maximiliaan van Bourgondië in 1551 aan Veere schonk.

Oosterscheldekering

Na de watersnoodramp van 1953 was men oorspronkelijk van plan om de Oosterschelde volledig af te dammen. Toch koos men uiteindelijk voor een complexe constructie met 65 kolossale pijlers en schuiven, die omhoog en omlaag kunnen bewegen. Ze vormen de ruggengraat van de stormvloedkering. Bij zware storm kunnen de grote schuiven gesloten worden. Door dit systeem kan het water van de Oosterschelde zout blijven.

Hotel-Restaurant Duinoord

Hotel Duinoord is een familiehotel met restaurant en terras.

Telefoonnummer
+31 118 59 13 46
Website
https://www.hotel-duinoord.nl
Uitspanning Oranjezon

Uitspanning Oranjezon is gevestigd in een monumentale boerderij uit 1726. Op het zonnige terras tussen de oude kastanjebomen geniet je van een hapje en een drankje. Je kunt er ook overnachten.

Telefoonnummer
+31 118 59 47 35
Website
https://www.uitspanningoranjezon.nl
Natuurgebied Oranjezon

Het 400 ha grote duingebied Oranjezon dankt zijn naam aan de oorspronkelijke eigenaars, de prinsen van Oranje. Tegenwoordig is het een gevarieerd natuurgebied met duinen, natte valleien, graslanden en loof- en naaldbossen waar reeën en damherten zich thuis voelen. Konikpaarden zorgen voor het beheer van het gebied. De kudde is zelfredzaam en kan het jaar rond buiten lopen. Door te grazen houden de paarden de verbossing tegen en zorgen ze voor een gevarieerde plantengroei. Oranjezon is ook een belangrijk broedgebied en overwinterplaats voor diverse vogelsoorten. Ten slotte heeft Oranjezon meer dan 100 jaar dienst gedaan als waterwingebied voor de drinkwatervoorziening op Walcheren.

Fort den Haak

Fort den Haak is een klein natuurgebied met duinen, poelen, graslanden en struikgewas. De mix van zoute en zoete gebieden levert een unieke fauna en flora op. Hier vind je onder meer orchideeën, driedistel, zeldzame paddenstoelen en veenmos. De streek is vernoemd naar Fort den Haak, een schans die hier in 1588 werd gebouwd als verdediging tegen mogelijke Spaanse landingen aan de kustlijn. De schans moest de ingang van het Veerse Gat beschermen.

De DAM

De DAM is een gezellig strandrestaurant aan de Veerse Dam. Door de grote ramen kan je genieten van het steeds wisselende schouwspel dat de zee te bieden heeft.

Telefoonnummer
+31 118 70 02 79
Website
https://de-dam.nl
Molen 'De Onderneming' Wissenkerke

De Onderneming is een korenmolen. De stellingmolen werd gebouwd in 1860. De molen is maalvaardig.

Molen 'Landzigt' Wissenkerke

Molen Landzigt is een voormalige korenmolen die in 1869 is gebouwd. De molen werd in 1962 tot woonmolen omgebouwd maar raakte in verval. In 2000 is de molen gerestaureerd, en wordt tegenwoordig gebruikt als vakantiewoning

Eiland De Haringvreter

Haringvreters is de bijnaam die de vissers vroeger gaven aan de zeehonden die lagen te rusten op wat toen nog een zandplaat in de zee was. Het is nu een uitgestrekt gebied waar veel vogels overwinteren en sinds enkele tientallen jaren damherten en paarden grazen.

Campveerse Toren

De Campveerse Toren werd gebouwd in de 15de eeuw als deel van de vestingwerken. Eeuwenlang werd de toren als herberg gebruikt. Je kon er ook eten en overnachten. Hier hebben ooit Willem van Oranje en de Russische tsaar Peter de Grote de stenen trap naar hun kamer beklommen.

Website
https://www.campveersetoren.nl
Grote Kerk Veere

In de Grote Kerk ligt de Schotse prinses Mary Stewart begraven, die op 12-jarige naar Veere kwam om te huwen met Wolfert VI, die toen 14 jaar oud was. s Zomers kun je de 52 m hoge toren beklimmen. Eigenlijk had de
toren van deze kruisbasiliek 100 m hoog moeten reiken, maar de bouw stopte in 1521. In de volgende eeuwen overleefde de Grote Kerk een zware brand en diverse bombardementen, plunderin­gen en zware stormen. Alle kerkschat­ten en ornamenten werden weg geroofd; wat overbleef was een lege kerk, boor­devol verhalen. Na de Engelse en Franse belegeringen diende ze als militair hospi­taal, werkplaats voor bedelaars, opslagruimte en noodopvang voor vee tijdens overstromingen. Tegenwoordig doet de Grote Kerk dienst als cultuurpodium en belevingsoord. Via 3D­animaties en pro­jecties stap je in de woelige geschiedenis van Veere.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Deze fietslus door Oost-Walcheren en Noord-Beveland kan alleen gefietst worden tussen midden april en eind september. In deze periode vaart de overzetboot tussen Kamperland en Veere. Check op voorhand de vaaruren! Je gaat van start in Veere, je fietst langs het duinengebied Oranjezon en daarna blijf je over een afstand van 12 km de Noordzee volgen. Via de Veerse Gatdam zet je koers naar de Oosterscheldekering, waar je een ommetje kunt maken naar Deltapark Neeltje Jans. Je komt voorbij enkele historische inlagen om daarna de kustlijn te verlaten en Noord-Beveland te doorkruisen. Via het natuurgebied Goudplaat bereik je het Veerse Meer en het eiland van de Haringvreters. In Kamperland neem je de veerpont naar het pittoreske Veere, een stadje dat enkele historische parels herbergt.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsboek Zuid-Nederland (Zeeland, N-Brabant en Limburg)

Heerlijk genieten op de fiets met Knooppunter kan voortaan ook in Nederland!

Knooppunter gidst je via de fietsknooppuntennetwerken langs het mooiste van Zuid-Nederland.

De 10 knooppuntenroutes in Zeeland, walhalla voor watersporters, natuurliefhebbers en fietsers, leiden je langs de Wester- en Oosterschelde en de vele meren. Bijtanken kan er in de idyllisch strandpaviljoenen. En fietspontjes brengen je voor een prikje naar de andere oever.

Het gastvrije en bourgondische Noord-Brabant is een verrassende fietsprovincie die natuur en cultuur combineert. Naast de Brabantse steden, fiets je meermaals in het spoor van Vincent Van Gogh. Maar ook de natuurbeleving is er intens: in de uitgestrekte heide, dichte bossen en natuurparken is het oorverdovend stil!

En ook fietsparadijs Limburg heeft heel wat te bieden. Nu eens doorkruis je bossen en heidegebieden, dan weer fiets je langs de Maas of de Geul. In het zuiden van de provincie word je na een stevige klim op de heuvelkam beloond met weidse uitzichten.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.