Een verdronken land van schorren en... tulpen

Emmadorp · 53 km

Klik hier voor de korte versie van 38 km

Emmadorp · 38 km

Klik hier voor de lange versie van 53 km
Zeeland ·
Emmadorp · Paal · Hengstdijk · Zaamslag · Hulst ·
Als de vos de passie preekt - Hulst

Reinaert de Vos veegde aan zoveel zaken zijn voeten dat hij zich ook niks van een landsgrens aantrok. Vandaar dat je voor de grote Sint-Willibrordusbasiliek in Hulst een beeldengroep aantreft waarin de mooiprater de passie preekt voor een familie goedgelovige ganzen. Het middeleeuwse Van den Vos Reynaerde is een epos dat de fratsen van een lepe vos beschrijft. Door de naïeve dieren in het verhaal als mensen te laten spreken en handelen, wil de auteur zijn medemens een spiegel voorhouden. In het verhaal wordt Hulst vernoemd. De Hulstenaar voelde zich vereerd en plaatste daarom twee monumenten: een voor de basiliek en een bij de Gentsepoort. Andere vermelde plaatsen in het dierendicht situeren historici in het Waasland.

Het Verdronken Land van Saeftinghe

Saeftinghe was in de late middeleeuwen een welvarende heerlijkheid die bestond uit verschillende dorpjes en een kasteel. In de 12de eeuw waren wol en turf dan ook felbegeerd. Turfblokken uit het veengebied werden uitgegraven en gedroogd om als brandstof te dienen. En de zoute schorren voorzagen grote kudde schapen van voedsel. Bovendien investeerden monniken en edellieden maar wat graag om dit 'woeste gebied' te ontginnen. Ook het zeggenschap over de toegang tot de haven van Antwerpen genereerde heel wat welvaart.
Maar de zee en de kracht van het water maakten een einde aan de bloei. Verschillende stormvloeden verwoestten grote delen ingepolderd land. Toen tijdens de Tachtigjarige Oorlog ook nog eens de dijken werden verwoest, verdween Saeftinghe voor goed onder water. Tegenwoordig is Saeftinghe een beschermd natuurgebied dat gevormd is door de werking en het wisselende waterniveau van de zee. Met zijn 3600 ha is dit het grootste schorrengebied van Europa. Het water van de Westerschelde stroomt bij elke vloed het gebied binnen en bij eb trekt het water zich terug. Dit enorme brakwatergetijdenschor is de thuishaven voor tal van vogelsoorten. Ze komen hier voor voedsel, rust, om te broeden of om te overwinteren. Een groot deel van het Verdronken Land is niet vrij toegankelijk omdat de natuur er verraderlijk kan zijn. De vloed komt soms in een oogopslag op. Kies voor een excursie onder leiding van een geschoolde gids en vergeet je laarzen niet.

Jachthaven Paal

Het jachthaventje van Paal is een getijdenhaven. Bij laagwater valt de haven volledig droog. De bootjes liggen dan roerloos in het slib, wachtend op het wassende water. Pas bij vloed kunnen ze uitvaren. Via een geul tussen de schorren kunnen ze dan de Westerschelde bereiken.

Café 't Verdronken Land

Dit huiskamercafé uit 1906 lijkt wel een museum. Vroeger heette het café 'De Weegbrug', omdat er in lang vervlogen tijden goederen werden gewogen voor de landbouwhaven. In 1985 kreeg het zijn huidige naam. De verschillende ruimtes en het terras stralen nostalgie en gezelligheid uit. Je kunt er iets eten of drinken. Er zijn ook regelmatig optredens en vertelavonden.

Telefoonnummer
+31 114 63 56 33
Paviljoen 't Schor

Paviljoen ’t Schor is een fietscafé met een groot terras.

Telefoonnummer
+31 6 25 38 22 07
Website
https://www.tschor.nl
Monument ter herdenking van de watersnoodramp van 1953

Een uitzonderlijk hoge stormvloed zaaide in 1953 dood en vernieling in het Schelde-estuarium. Dit monument is een stilteplek én een mooie picknicklocatie.

Sint-Catharinakerk Hengstdijk

Het loont de moeite om even de Heilige Catharinakerk binnen te wandelen: je bewondert er een groot schilderij uit de Vlaamse School, een interessant renaissancebeeld en een op koper geschilderde kruisweg.

Beeld Stropielekkers

De bijnaam van de inwoners van Zaamslag is de 'Stropielekkers'. Het verhaal wil dat er op het dorpsplein een vat met stroop stond waar altijd een paar druppels aan bleven hangen. De dorpelingen
kwamen steevast stiekem die laatste druppels oplikken. Op het kerkplein houdt een standbeeld van een stroopvat met twee 'lekkende' dorpsbewoners de legende levendig.

The Schuur

‘The Schuur’ is een brasserie-fietscafé aan het water.

Telefoonnummer
+31 114 850 601
Website
http://www.theschuur.nl
Bollewerckpoort / Keldermanspoort

Deze middeleeuws poort uit 1506 werd ontworpen door de Antwerpse architect de Waghemakere. Let op het beeld van kunstenaars Kathleen Verhegge en Ronald de Maet. Het symboliseert hoe de overwonnene met gebogen hoofd zijn zwaard aanbiedt aan de overwinnaar.

Stadsmolen

Hulst pronkt met een goed bewaarde stadsomwalling van 3,5 km. Je kunt boven op de wal helemaal rond het stadje wandelen of fietsen. Zo heb je een mooi zicht op de compacte binnenstad en de waterpartijen en bolwerken die de vesting ooit beschermden. Onderweg passeer je hoog op de dijk de mooie Stadsmolen van Hulst.

De Meerpaal

Een leuk plekje om halt te houden is De Meerpaal, een taverne die uiteraard niet toevallig zo heet.

Telefoonnummer
Openingsuren

Van donderdag tot dinsdag.

Sint-Willibrordusbasiliek

De Sint-Willibrordusbasiliek (1535) werd in 2009 verkozen tot mooiste kerk van Nederland. De 60 meter hoge toren bood de Duitse bezetter tijdens WO II een 'fenomenaal' en dus controlerend uitzicht over de Westerschelde. Voor de basiliek memoreert een fraai beeldhouwwerk het feit dat Hulst ('Hulsterloo') genoemd wordt in het Reynaertepos.

Telefoonnummer
Café 't Anker

Gezellig café met ruim terras in het hartje van Hulst. Je kan hier terecht voor een heerlijk hapje en een fris drankje.

Telefoonnummer
0031 114 31 28 77
Toon meer (+)Toon minder (-)

Starten en eindigen doe je in Emmadorp, vlak bij het Verdronken Land van Saeftinghe. Met zijn 3600 ha is dit het grootste schorrengebied van Europa. De eerste kilometers fiets je langs de Westerschelde. Achter de robuuste dijk ligt het Schelde-estuarium. Vanaf de dijk geniet je van een adembenemend uitzicht op een natuurgebied dat een thuis biedt aan meer dan 200 vogelsoorten. Aan je rechterhand zie je de koeltorens van Doel. Het silhouet van de kerncentrale zal gedurende nagenoeg de hele fietstocht zichtbaar zijn. De getijdenhaven van Paal is een leuke stopplek. Bij eb liggen de bootjes er in het slik, bij vloed kiezen ze het ruime sop. Een paar kilometer verderop fiets je gezwind het binnenland in. Via kleine dorpjes en uitgestrekte tulpenvelden bereik je Hulst. De stevige stadswallen, de oude grachten en de Sint-Willibrordusbasiliek met zijn modernistische betonnen toren zijn de blikvangers van dit vestingstadje, de thuis van de vos Reynaerde.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsboek Zuid-Nederland (Zeeland, N-Brabant en Limburg)

Heerlijk genieten op de fiets met Knooppunter kan voortaan ook in Nederland!

Knooppunter gidst je via de fietsknooppuntennetwerken langs het mooiste van Zuid-Nederland.

De 10 knooppuntenroutes in Zeeland, walhalla voor watersporters, natuurliefhebbers en fietsers, leiden je langs de Wester- en Oosterschelde en de vele meren. Bijtanken kan er in de idyllisch strandpaviljoenen. En fietspontjes brengen je voor een prikje naar de andere oever.

Het gastvrije en bourgondische Noord-Brabant is een verrassende fietsprovincie die natuur en cultuur combineert. Naast de Brabantse steden, fiets je meermaals in het spoor van Vincent Van Gogh. Maar ook de natuurbeleving is er intens: in de uitgestrekte heide, dichte bossen en natuurparken is het oorverdovend stil!

En ook fietsparadijs Limburg heeft heel wat te bieden. Nu eens doorkruis je bossen en heidegebieden, dan weer fiets je langs de Maas of de Geul. In het zuiden van de provincie word je na een stevige klim op de heuvelkam beloond met weidse uitzichten.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.