Door eindeloze landschappen van polders en dijken

Biervliet · 51 km

Klik hier voor de korte versie van 34 km

Biervliet · 34 km

Klik hier voor de lange versie van 51 km
Zeeland ·
Biervliet · IJzendijke · Breskens · Hoofdplaat ·
Standbeeld Willem Beukelsz

Deze visser zou de uitvinder zijn van het haringkaken. Hierbij worden meteen na de vangst - veelal aan boord van het schip - de kieuwen en ingewanden van de vis verwijderd om daarna in pekel bewaard te worden. Enkel de alvleesklier wordt niet verwijderd want die geeft tijdens het rijpingsproces enzymen af waardoor de haring zijn typische smaak krijgt. Deze klier zou ook zorgen voor een betere bewaring.

KerkHotel

De voormalige kerk van Biervliet werd omgebouwd tot een viersterrenhotel.

Telefoonnummer
+31 115 85 19 91
Website
http://kerkhotel-biervliet.nl
Uitspanning Cadsandria

Uitspanning Cadsandria is een authentieke bruine kroeg in een bierbrouwerij van 1889. Er is een leuk terras en een oplaadpunt voor elektrische fietsen.

Telefoonnummer
+31 117 30 13 76
Website
https://www.smidgroos.nl
Molen 'De Witte Juffer'

De Witte Juffer is een korenmolen uit 1841. Het is de enige bovenkruier in Nederland met een Vlaamse kap. Elke zaterdagnamiddag is de molen te bezoeken.

Vuurtoren Breskens

Met een hoogte 28,4 m is deze gietijzeren toren uit 1867 een opvallende verschijning in het landschap.

Het Bolwerk

Museum Het Bolwerk illustreert hoe de bewoners van dit grensstadje zich in de loop der eeuwen verdedigden tegen diverse vijandige aanvallen. Het zwaartepunt van de collectie gaat over de Staats-Spaanse Linies, maar ook het Romeinse castellum van Aardenburg en de bunkers uit WO II komen aan bod.

Website
https://museumhetbolwerk.nl
Visserijmuseum Breskens

In zeven zalen maak je hier kennis met het leven van de vissers, hun schepen, hun apparatuur en hun vangsten. Je leert er ook visnetten breien, zeemansknopen leggen en de mijnklok van de visafslag lezen. Verder heb je er een zeeaquarium met onder meer haaien, zeepaardjes, platvissen, krabben, garnalen, zeesterren en kreeften.

Website
https://museumbreskens.nl
Waterdunen

Tussen Breskens en Groede diende de kust versterkt te worden. Hiertoe werd in 2019 in de dijk bij Nieuwesluis een getijdenduiker met vier kokers geïnstalleerd zodat het water van de Westerschelde het gebied kan in- en uitstromen. Drie kokers regelen het getij, de vierde zorgt voor de afvoer van het polderwater via een ge- maal. Door het zoute water is achter de dijk een waardevolle zilte natuur ontstaan met schorren, kreken, zand- en slikplaten. Kustvogels voelen zich er helemaal thuis. Maar Waterdunen is meer dan enkel een kustversterking, het is ook een natuur- en recreatiegebied waar je kunt wande- len en vanuit kijkhutten vogels kunt observeren.

Website
https://www.waterdunen.nl
Voormalig Fort Impérial

Het voormalige Fort Impérial (1810) was onderdeel van de 'Stelling van Breskens' waarmee Napoleon de Schelde wilde beheersen. Er stonden kanonnen opgesteld tegen Engelse aanvallen. In 1814 wijzigde de naam naar Fort Frederik Hendrik en in 1830, na de Belgische onafhankelijkheid, werd het nog uitgebreid. Daarna geraakte het bolwerk helemaal in verval. Om de herinnering aan het verleden levend te houden, werd een betonnen wand gebouwd die de contouren van het oude fort weer zichtbaar maakt. Op de muur, die deel uitmaakt van de Deltawerken, staat de geschiedenis van het fort uitgelegd.

Oorlogsmonument Hoofdplaat

Op de hoek van de straat staat er een oorlogsmonument. Toen in het najaar van 1944 Canadese troepen de Belgisch-Nederlandse grens naderden, vluchtte het Duitse leger de Westerschelde over. Bij geallieerde bombardementen op Hoofdplaat werd een deel van de haven en het dorp vernield.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Vanuit het gezellige en zonnige Biervliet fiets je door de polders richting IJzendijke. In museum Het Bolwerk leer je hoe de lokale bevolking zich eeuwenlang verdedigde tegen allerlei vijanden. Ook daarna lijken de landschappen eindeloos. Via een aantal kreken kom je aan natuur- en recreatiegebied de Waterdunen. Daarna volg je kilometerslang de oevers van de Westerschelde. Ter hoogte van het Zwarte Gat bereik je de Noordzee. Uitblazen kan in een van de gezellige strandtenten. De stoere zwart-witte vuurtoren van Breskens is nu je baken. Net buiten het centrum van Breskens kun je het Visserijmuseum bezoeken. Bij Hoofdplaat peddel je door Voorland Nummer Een, een uniek natuurgebied met riet- en hooilanden, oude dijken en de nieuwe Deltawering. In de verte bespeur je een vleugje industrie. In de Braakman - vernoemd naar een oude zeearm van de Westerschelde - gaan natuur en industriële ontwikkeling naadloos in elkaar over. Het laatste traject van deze rondrit verloopt opnieuw tussen het groen en de kreken.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsboek Zuid-Nederland (Zeeland, N-Brabant en Limburg)

Heerlijk genieten op de fiets met Knooppunter kan voortaan ook in Nederland!

Knooppunter gidst je via de fietsknooppuntennetwerken langs het mooiste van Zuid-Nederland.

De 10 knooppuntenroutes in Zeeland, walhalla voor watersporters, natuurliefhebbers en fietsers, leiden je langs de Wester- en Oosterschelde en de vele meren. Bijtanken kan er in de idyllisch strandpaviljoenen. En fietspontjes brengen je voor een prikje naar de andere oever.

Het gastvrije en bourgondische Noord-Brabant is een verrassende fietsprovincie die natuur en cultuur combineert. Naast de Brabantse steden, fiets je meermaals in het spoor van Vincent Van Gogh. Maar ook de natuurbeleving is er intens: in de uitgestrekte heide, dichte bossen en natuurparken is het oorverdovend stil!

En ook fietsparadijs Limburg heeft heel wat te bieden. Nu eens doorkruis je bossen en heidegebieden, dan weer fiets je langs de Maas of de Geul. In het zuiden van de provincie word je na een stevige klim op de heuvelkam beloond met weidse uitzichten.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.