Welkom in fietsparadijs Zuid-Tirol!

18 nov 2020

Durf je al eens dromen over je  fietsvakantie in 2021 ? Wat denk je van het fantastisch decor van groene alpenweiden, majestueuze bergen en glooiende wijngaarden?  En deze adembenemende uitzichten zijn mogelijk voor elk type fietser, van super sportief tot recreatief.

Jazeker, Zuid-Tirol  in Italië heeft heel wat uitdagende alpiene fietsroutes, onder meer door de Dolomieten. Het zijn trajecten voor toekomstige Giro d ’Italia winnaars en voor zij die maar al te graag worden uitgedaagd door hoge stijgingspercentages, haarspeldbochten en duizelingwekkende afdalingen. Maar Zuid-Tirol is ook een familievriendelijke fietsbestemming met een netwerk van bewegwijzerde fietspaden die je naar rustige plekjes voeren, langs kleine Noord-Italiaanse dorpjes en schilderachtige boerderijen.


Natuur bewonderen op twee wielen

Fietsen in Zuid-Tirol is fantastisch omwille van de natuurpracht en de verrassing die je wacht na elke bocht. Neem de omgeving van het mediterrane Meran/Merano waar je op mooie en gemakkelijke routes door het dal geniet van de lentebloesems. Er zijn ook lichte mountainbikeroutes door de groene almen, onder meer van uit het dorp Scena. Ook de regio Seiser Alm is met 600 km fietsroutes een uitgelezen zomerreisbestemming voor fietsers. Mountainbikers vinden hier pittige trails en liften brengen je snel naar grote hoogte waarna een fascinerende afdaling volgt. Seiser Alm is geliefd bij e-bikers en er zijn talloze verhuurbedrijven. En altijd is er dat indrukwekkende uitzicht op de hoogste toppen van de Alpen.

 

Dolomieten, paradijs voor mountainbikers

Een paradijs is het zeker want wat je in de Dolomieten als mountainbiker kan beleven is onvoorstelbaar. Eerst en vooral is er het imponerende bergdecor dat door de UNESCO is erkend als Werelderfgoed. Mountainbiken is er ronduit subliem door de combinatie bergwereld en adrenaline verhogende afdalingen. Skiliften blijven open tijdens de zomer en brengen je vanuit Val Gardena, Alta Badia, Arabba en Val di Fassa tot bij tientallen trails in het Sella massief. Langs de meeest schilderachtige mountainbikeroutes van de wereld duik je in snel tempo naar het dal. Het kan ook in omgekeerde richting, voor durvers die niet geven om een klim van duizend meter ! Minder zwaar kan ook, met een hypermoderne e-bike die je op 20 verschillende plaatsen kan opladen.

 

Willkommen - Benvenuti vakantiefietsers!

Fietsers en mountainbikers worden in Zuid-Tirol in de watten gelegd. Naast honderden kilometers bewegwijzerde paden en mountainbike trails zijn er ook 36 BikeHotels. Logeer je in Zuid-Tirol in een BikeHotel dan ben je onder vrienden want de hoteluitbaters zijn zelf enthousiaste fietsers en kennen fietsland Zuid-Tirol als geen ander. Ook vanuit een vaste verblijfplaats kan je verschillende regio’s in Zuid-Tirol ontdekken dankzij de Bikemobil Card die je onbeperkt toegang heeft tot bussen, treinen en sommige kabelbanen.


Wielertoeristen

Iedere wielrenner, prof of liefhebber, kent de Giro d’Italia die ook geregeld Zuid-Tirol doorkruist. Het is een droom van veel wielertoeristen om het spoor van de ronderenners te volgen. Het race seizoen duurt van maart tot september en de beklimming van de Passo del Rombo/Timmelsjoch Pass is één van de meest uitdagende tochten, 29 km lang met uitzicht op de gletsjers van de Ötztaler Alpen. En dan is er natuurlijk nog die fabelachtige Stelvio Pass, 25 km lang, 1800 meter hoogteverschil en 48 haarspeldbochten. Indrukwekkend!

 

Fietsen met smaak

Minder lastig maar ongetwijfeld even fascinerend is een combinatie van fietsen en ontdekken van de lokale gastronomie. Zuid-Tirol heeft heel wat in petto, inclusief de beste wijnen. Gastronomische routes zijn weggelegd voor echte genieters die graag hun fiets aan de kant zetten bij een kasteel met wijngaarden of aan een terrasje voor het proeven van de beroemde Gewürztraminer. De Alpijns-Mediterrane keuken biedt een fascinerende mix van smaken en geuren die je best kan ontdekken tijdens een fietstocht, ook in gezinsverband, door de heerlijk gloeiende valleien. Er is bijvoorbeeld de Via Claudia Augusta, continu bergafwaarts langs de rivier Adige. Ook de Zuid-Tirol Wijnroute is een aanrader, via Bolzano. Fietsen wordt afgewisseld met proeven: Pïnot Blanc, Sauvignon, Lagrein, Pinot Noir.

 

Hier vind je meer info over Zuid-Tirol. 

Hier vind je alle info over Italië.

© IDM Südtirol-Alto Adige / Alex Filz