Van heide en ver

7 jul 2022

Ooit al gehoord van dwergstruiken? Misschien wel, misschien niet. En toch kennen we ze eigenlijk allemaal! Onze dwergstruiken zijn namelijk veel bekender als hei of heide. Deze namen zullen bij iedereen ondertussen wel een belletje doen rinkelen! Het is dan ook een zeer gegeerd fietslandschap bij Vlamingen. De Kalmthoutse Heide en de Mechelse Heide zijn twee bekende heidelandschappen die Vlamingen er vaak uitkiezen. En terecht! Ze doen keer op keer het hart van fietsers sneller slaan!


Kanalenroute langs heide en witzand (Antwerpen)

De Oostelijke Kempen was lange tijd een zeer onvruchtbaar gebied, waardoor de bewoners nauwelijks brood op de plank konden brengen door een zeer weinig renderende boerenstiel. Met behulp van kanalen slaagden ze er in 19e eeuw in de streek grotendeels vruchtbaar te maken. Onvruchtbaar heide- en bosgebied bleef op sommige plaatsen wel bestaan. Gelukkig kon de bevolking na de ontdekking van zuiver witzand de boerenstiel eindelijk inruilen voor nieuwe industrieën. Eindelijk kregen de bewoners hun langverwachte economische boost! Al fietsend leer je en zie je hoe kanalen en waterplassen de regio vruchtbaarder maakten. Via kanalen brengt de tocht je ook nog langs een natuurreservaat, een domeinbos en Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer.

Ontdek hier de route van 32 km.


De Maas, de Mechelse Heide, bossen en De Wissen (Limburg)

Op deze tocht verken je de Mechelse Heide en het Mechelse bos, gevolgd door een oude spoorwegbedding en het meesterlijke Maasmechelen. Onderweg word je rijkelijk beloond met heerlijke verfrissing van de Maas en met een goede portie natuur in de vorm van het natuurgebied Maasbempder Greend. Geschiedenis blijft op deze tocht ook niet onaangeroerd. Het pittoreske kasteel Carolinaberg is er eentje om nooit te vergeten! Uiteindelijk is het dé tocht bij uitstek voor wie houdt van natuur, water, geschiedenis en tal van leuke stopplaatsen.

Ontdek hier de route van 41 km.


Een Oude Caert voor de Kalmthoutse Heide (Antwerpen) 

Ligt de Kalmthoutse Heide nu in Nederland of in België? Beide! Het is een grensoverschrijdend natuurgebied dat een overblijfsel is van het oeroude Kempische heidelandschap. Je zet je tocht verder door de bossen van Brasschaat en wordt vervolgens verrast met indrukwekkende villa’s langs de weg. Wil je nog iets bijleren over ambachten van vroeger en nu? Wel dan kun je ongetwijfeld terecht in het Bijenteeltmuseum, het Bakkerijmuseum en het Stoommuseum. En mocht je het oudste vliegveld van België nog niet gezien hebben, dan is dit je kans!

Ontdek hier de route van 54 km.

 

Foto : Koen De Langhe