Uitgelezen tochtjes langs striperfgoed

15 Feb 2017

Vlaamse striphelden zijn over heel de wereld bekend. Denk maar aan Jommeke, Suske en Wiske, Nero, de Kiekeboes,…  Hoewel deze figuurtjes vaak in fictieve plaatsen wonen, gaan we toch op zoek naar getuigen van dit rijke patrimonium.


Kempense bossen en vennen

Stripauteur Marc Sleen verliet ons vorig jaar op een gezegende leeftijd. Zijn geesteskind Nero, presteerde het om van 1951 tot 2002 praktisch onafgebroken in de Vlaamse kranten te verschijnen. In Turnhout, start- en aankomstplaats van deze tocht, staat een standbeeld van de zoon van Nero, Adhemar. Het is naar aanleiding van dat personage dat de stripprijs Bronzen Adhemar in het leven werd geroepen. Turnhout is verder een uitstekende startplaats om de Kempense bossen en vennen te verkennen.

Ontdek hier de route.

 


De Kalmthoutse heide

In ‘Het geheim van de Kalmthoutse Heide’ zitten Suske en Wiske in een verhaal verwikkeld met kabouters en stropers en in ‘Het rijmende paard’ zijn onze vrienden op vakantie op de Kalmthoutse Heide. Het is dan ook niet meer dan normaal dat in Kalmthout het enige echte Suske en Wiske museum is gehuisvest. Maar Kalmthout, dat is ook de purperen hei en het arboretum. Zonder meer een toplocatie dus voor fietsers.

Ontdek hier de route.

 


In alle stilte  door uitgestrekte weiden en akkers

Wie Tollembeek zegt, zegt Urbanus. In de gelijknamige stripreeks worden de komische avonturen uit de fictieve jeugd van Urbanus in zijn woonplaats Tollembeek uit de doeken gedaan. In de stripreeks ziet het dorp er helemaal anders uit dan in het echt. Op de markt van Tollembeek staat een standbeeld van stripfiguur Urbanus met bromvlieg Amedee en 2-delige hond Nabuko Donosor. Grappig zicht! Iets minder om te lachen: af en toe gaat het stevig bergop tijdens deze tocht!

Ontdek hier de route.